Svenska Cupen 2013: Syrianska FC

Aaahhh, det börjar dra ihop sig nu. Premiären på Gamla Ullevi mot Falkenbergs FF är endast 38 dagar bort och redan imorgon är det dags för ÖIS att ta steget in i tävlingsmatchandet. Och det i Svenska Cupen. Den osexiga turneringen som via en uppshapening nu kan vara på väg att tas på ett lite större allvar. Nu fyller den åtminstone en funktion på riktigt. Nu finns den där av en anledning och för en gångs skull så finns det en möjlighet att intresset runt omkring kan sätta fart på riktigt. Ingredienserna finns för att Daniel Nannskog skall få sina önskningar infriade och att Svenska Cupen skall få samma status som den norska motsvarigheten har där allt krönts med en ”hejdundrande fest” på Ullevål. För visst är det nyskapta gruppspelet väldigt bra planerat!

Nu slipper vi elva raka träningsmatcher som egentligen bara skall spelas av och där det är ursvårt att över huvud taget dra några större slutsatser kring någonting alls. Istället ställs vi nu mot bra och motiverade motståndare där viljan från spelarna kommer att ligga på en helt annan nivå. Nu står det poäng på spel. Det står dessutom en europaplats på spel även om den, som sagt, bör vara utom rimligt räckhåll för ÖIS del.

Däremot känns det på förhand som att ÖIS kommer ha en ganska så god chans att överraska mot Syrianska FC. Det är en magkänsla jag har. ÖIS är så när som på fullt lag (Paulson och Sahlin saknas, vad vi erfar) samtidigt som Syrianska FC dras med stora problem både här och var. Framför allt ligger de stora frågetecknen kring spelartruppen. I dagsläget medger managern Özcan Melkemichel att den är för tunn. Hittills under vintern har Syrianska FC inte presenterat ett enda nyförvärv samtidigt som en hel drös med spelare har sagt sitt, packat sina väskor och dragit vidare någon annanstans. Bland annat har mittfältskuggen Johan Arneng lämnat och skapat ett stort håll på Syrianskas mittfält. Men även om Syrianska FC har haft möjligheten att binda nya avtal med många av fjolårssäsongens viktigaste spelare så är många av dessa för tillfället ur spel. Sharbel Touma är ett exempel (vilket vi skrev om redan igår). Han dras med känningar i både knän och lår och kommer att vara borta under i stort sett hela försäsongen. Ett riktigt tungt slag för hela Södertäljeklubben.

Den här lilla artikelserien som kommer följa med oss under detta gruppspel finns egentligen bara här för ett enda syfte: att ta tempen på den kommande motståndaren. Ett försök till att ge er lite mer kött på benen kring vad som väntar ÖIS. Är det ett svagt eller starkt lag vi kommer att ställas mot? Hur har försäsongen varit? Hur ser skadelistan ut? Ja, ni fattar. Ni skall få ett hum om vad som stundar. Och i och med att morgondagens motståndare som bekant heter Syrianska FC så är det detta lag vi kommer att ta tempen på i denna text. Jag kan riktigt se framför mig hur ni trillar ur stolen av förvåning. Det kunde ni inte anat!

Om man jämför med ÖIS försäsong så har Syrianska FC spelat en match mindre. ÖIS har avverkat fem lag (BK Häcken, Utsikens BK, GAIS, Falkenbergs FF och IFK Göteborg) samtidigt som Syrianska FC har nöjt sig med att spela fyra matcher innan Svenska Cupen. Det dessutom med ett blandat resultat. Mestadels inte så värst bra. Visserligen har man matchats mot idel tuffa motstånd – men man har enbart vunnit på ett av fyra försök. Vidare har man kryssat i en match och således också förlorat två utav dem. Lite upp och ned, skulle man kunna säga. Och det vore väl inte en alltför vild gissning att tro att skadefrånvaron har en ganska så stor del i de sviktande resultaten. Det kan nog lätt bli så när man tvingas ställa viktiga kuggar åt sidan och ersätta dem med spelare som då tvingas spela på en position som inte är dennes mest kära. Men sånt är livet! Det finns inte så mycket mer att göra än att gilla läget!

2013-01-30 Syrianska FC – Djurgårdens IF 1-1

Syrianska FC inledde sin försäsong med att spela match mot ”rivalen” Djurgårdens IF hemma på Södertälje Fotbollsarena. Och i det svinkalla januarivädret lyckades man spela 1-1 och dela på poängen (om några sådana nu skulle ha delats ut). Ett helt OK resultat visserligen, men sanningen var att DIF var det något bättre laget. Och vore det inte för att Syrianska FC hade tilldelats en något billig straffspark som Besim Kunic enkelt rullade in i mitten av målburen så skulle man gått mållösa av planen. Men 1-1 är ju för er som kan svensk fotboll någorlunda ett ganska så gångbart resultat för Djurgårdens IF. Det var nästan skrattretande ett tag under 2012. 1-1, 1-1, 1-1, 1-1. Jag tror att varenda Djurgårdare drömde mardrömmar om just slutresultatet 1-1 tillslut.

Kvitteringen lät dock inte vänta på sig särskilt länge, för efter 31 minuters spel satte Erton Fejzullahu bollen i mål bakom Dwayne Miller efter att han hade blivit framspelad av Philip Hellquist (som för övrigt skrev på Assyriska FF i dagarna. En tung värvning!). Därefter var det Djurgårdens IF:s match. Syrianska FC stack upp då och då, men trots att Magnus Pehrsson valde att byta nio spelare i paus så hämmade inte det gästerna. Men några fler mål inte utan matchen slutade 1-1.

2013-02-10 Syrianska FC – Degerfors IF 1-2

Riktigt lika roligt blev det inte för Syrianska FC när Superettalaget Degerfors IF kom till Södertälje för att spela match. Där blev det förlust med 1-2 efter att åter igen ha misslyckats med att hålla en ledning. För trots att Syrianska lyckades trycka in en retur efter att August Strömbergsson i målet räddat det första skottet från Dinko Felic så fick Dwayne Miller se två bollar hamna bakom honom också. Målen kom från Tobias Solberg som lobbade in kvitteringen innan Ferhad Ayaz vek in från kanten och avslutade distinkt i det borte hörnet. Ett vackert mål. Men alltså två raka matcher med tappade ledningen. Där Melkemichel något att tänka på!

2013-02-16 Gefle IF – Syrianska FC 0-1

”- Det var en ganska tight och jämn första halvlek, tycker jag. Det individuella försvarsspelet i första halvlek gav fyra frisparkar och tyvärr så blev det avgörande den här gången. Nu har vi förlorat två matcher på det sättet, mot Syrianska och Djurgården. Det kollektiva försvarsspelet tycker jag har fungerat bra rakt igenom. I andra halvlek hade vi ett visst grepp, framförallt i slutfasen, och med tanke på att vi hade ett så pass ungt och oerfaret lag var det bra att vi fick den strukturen på spelet. Sen är det klart att man hade önskat bättre spets, vi gjorde ju inga mål.”

Så där sammanfattar Gefle IF:s tränare Pelle Olsson förlusten hemma mot Syrianska FC på Strandvallen. Men han behöver inte vara särskilt besviken, Pelle Olsson, för förlusten kan ha sina förklaringar. Kort före avspark var Jakob Orlov som nionde man tvungen att kasta in handduken. Han fick därför ersättas av Johan Oremo i anfallet. Även om Syrianska FC även de har det tufft med skador så ligger väl antalet inte riktigt så högt.

Nu får ni nog hålla i er, men matchens enda mål stod Alex Silva Perreira för. Den gamla räven! Och på frispark dessutom! Helt otroligt, för tusan. Snyggt var det, dessutom. En hejdundrande skruv på bollen gjorde den otagbar. Smackelibank! Tänk om han hade kunnat visa upp sådana takter i ÖIS. Det hade varit något, det.

2013-02-23 Brommapojkarna IF – Syrianska FC 3-0

Och så avslutade Syrianska FC träningsmatchandet med att åka på en redig smällkaramell mot det nyblivna allsvenska laget Brommapojkarna IF. Det med Alex på vänsterbacken, provspelande Sebastian Svärd på planen och den reslige Dinko Felic från start i anfallet. En mördande trio som borde kunna uträtta mer än tre mål i arslet, tycker man. Men så blev det inte, trots att Bojan Djordjic i vanlig ordning lät känslorna styra och därför fick smaka på dubbla ostskivor innan första halvtimmen var spelad.

Med bland andra Sharbel Touma och Haris Skanderovic på skadelistan hade Syrianska FC mycket svårt att komma till heta lägen denna match. Närmast var Suleyman Sleyman som från nära håll sköt utanför målramen – men utöver den chansen finns inte så mycket att rapportera om. Oroväckande tomt! Och detta bara veckan innan mötet med ÖIS i Svenska Cupen. Inte särskilt lovande. Men framför allt: ingen bra uppladdning. Inte för fem öre. Kanske, kanske kan ÖIS dra fördel av det. Förhoppningsvis kan de det. Sex insläppta mål på fyra matcher är visserligen ingen jättekatastrof, men det är inte heller helgjutet och stängt från morgon till kväll. Där finns brister och dessa måste ÖIS försöka finna. Självförtroendet och självkänslan hos Syrianska FC bör och är kanske inte på topp just för tillfället. Dels för hysterin som är kring alla frånvarande, dels kring de dalande resultaten under försäsongen.

Att ÖIS har en bra chans imorgon är det inget snack om. Visst, man kan prata om serietillhörigheter etc, men bättre chans än så här att skrälla kan ÖIS knappast få. Förlorar man imorgon är man inte bra nog helt enkelt. Då är det inte så mycket mer att säga. Då är det som det är. Som tidigare nämnt har Özcan Melkemichel en väldigt tunn skara spelare att välja på och vid några ytterligare frånfall har de till och med svårt att få ihop till en ordinarie bänk. Därför är det bara för ÖIS att köra. Ösa på! Ta chansen! För här finns den!


'Svenska Cupen 2013: Syrianska FC' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se