Svenska Cupens förutsättningar

Statistik, att kolla, jämföra och analysera tabeller kan vara riktigt roligt. I alla fall om ÖIS är laget högst upp i tabellen. Och så är det ju för tillfället i Svenska Cupens fjärde grupp. Trots att tre av fyra lag till vardags håller till i Allsvenskan är det nykomlingarna i serien under som leder med full pott. Det går inte att vara annat än supernöjd (det gäller dock, precis som sportchef Kent Carlzon hälsade häromdagen, att ÖIS fortsätter att ha fötterna på jorden). Men än är någon gruppseger inte klar. Visst, det ser otroligt ljust ut och det skall till många omständigheter för att ÖIS skall tappa det grepp man har om gruppen, men det svänger fort i sportens värld och om inte ÖIS presterar på en hög nivå på lördag så vinner man inget mer än erfarenhet på Syrianska- och AIK-segrarna. Och det vore ju tråkigt då det i den motsatta vågskålen ryms en kvartsfinal i början av april.

Efter önskemål om att vi på Sambadefensiv skulle grotta ned oss och räkna på eventuella scenarion på lördag så kunde vi inte med att göra annat än att lyda. Och här kommer resultatet. Jag vill dock inte lova till 100 % att jag har fått med allt och precis allt – jag kan ha glömt/missat någonting – men jag är inte annat än människa. Ser ni att något saknas eller inte stämmer är ni fria att hojta i kommentarsfältet så skall vi förhoppningsvis även kunna redigera och göra rätt för oss i artikeln. Däremot kan man ju säga att det ser lovande ut för ÖIS del. Det går inte att säga annat. Wow, vilket utgångsläge vi har skaffat oss. Vad som återstår är att knyta ihop den berömda säcken. Någonting som ÖIS faktiskt kan göra även vid en 2-0-förlust mot Halmstad BK.

ÖIS toppar grupp fyra i Svenska Cupen 2013 efter två av tre omgångar avklarade

Vi kan börja med grunderna först. Till att börja med så måste vi ha klart för oss vad och vilka regler som gäller när poängen inte kan skilja lagen åt. Och skulle det bli så att ÖIS tillsammans med Syrianska FC och/eller Halmstad BK står på slutpoängen sex poäng efter lördagens avslutande matcher så skiljs lagen åt via dessa punkter:

1) Målskillnad
2) Antal gjorda mål
3) Inbördes möten
4) SEF-ranking

Men till syvende og sist så är det lagen och spelarna själva som avgör. Inte några föreskrifter från SvFF. Du måste vinna för att gå vidare. Simple as that. Det är alla med på. Och som vi tidigare nämnt i texten: ÖIS är det lag som har skött detta bäst hittills. Man har gjort sex mål, släppt in två och vunnit båda matcherna. Det är så det skall gå till! Därför är det också på dessa premisser som ÖIS kan titulera sig gruppsegrare på lördag eftermiddag.

ÖIS vinner gruppen om man

  • slår Halmstad BK, eller
  • spelar oavgjort mot Halmstad BK

Förlorar ÖIS med 1-0 mot Halmstad BK på lördag

  • så går Halmstad BK inte om ÖIS i gruppen. De går visserligen upp på samma antal inspelade poäng, men de tappar på att har en bättre målskillnad (och dessutom har gjort fler mål)
  • och Syrianska FC vinner med endera 1- eller 2-0 mot AIK går Syrianska FC upp på samma antal poäng som ÖIS, men de går inte om på grund av att ÖIS har en bättre målskillnad (och fler gjorda mål samt även vinnare i inbördes möten-kampen)
  • och Syrianska FC slår AIK med 3-0 så går Syrianska FC upp på samma antal poäng som ÖIS, samma målskillnad som ÖIS samt samma antal gjorda mål som ÖIS, men man går inte om på grund av att ÖIS vann matchen mellan lagen
  • och Syrianska FC slår AIK med 4-0 går de om ÖIS på grund av att de då har bättre målskillnad
  • och Syrianska FC släpper in ett (eller flera) mål mot AIK men ändå vinner med en differens på tre mål går Syrianska FC om ÖIS i tabellen på grund av att de då har gjort fler antal mål

Förlorar ÖIS med 2-0 mot Halmstad BK på lördag

  • går Halmstad BK ändå inte om ÖIS, de får samma antal poäng och samma målskillnad men de tappar på att ÖIS har gjort fler mål
  • och Syrianska FC slår AIK med 1-0 går de upp på samma poängantal som ÖIS, men med en sämre målskillnad
  • och Syrianska FC slår AIK med 2-0 går de upp på samma poängantal som ÖIS – och de får även samma målskillnad – men de har med denna utgång stått för färre antal gjorda mål
  • och Syrianska FC slår AIK med 3-0 går de om ÖIS på grund av bättre målskillnad
  • och Syrianska FC slår AIK med 3-1 får de samma poängantal, målskillnad och antal gjorda mål som ÖIS, men man hamnar bakom ÖIS i tabellen på grund av inbördes möten där ÖIS segrar
  • och Syrianska FC släpper in två mål (eller flera) men ändå vinner med två måls marginal går Syrianska FC om ÖIS på grund av fler antal gjorda mål

Förlorar ÖIS med 3-0 mot Halmstad BK på lördag

  • går Halmstad BK om med bättre målskillnad som skillnad

Förlorar ÖIS med

  • 2-1 går Halmstad BK inte om då ÖIS har en bättre målskillnad
  • 3-1 går Halmstad BK inte om då ÖIS har gjort fler mål
  • 3-2 klarar sig ÖIS på grund av bättre målskillnad
  • 4-1 går Halmstad BK vidare på bättre målskillnad
  • 4-2 klarar sig ÖIS på fler antal gjorda mål
  • 4-3 går ÖIS vidare på bättre målskillnad
  • 5-1 går Halmstad BK vidare på bättre målskillnad
  • 5-2 går Halmstad BK vidare på bättre målskillnad
  • 5-3 går ÖIS vidare på fler gjorda mål
  • 5-4 går ÖIS vidare på bättre målskillnad

'Svenska Cupens förutsättningar' have 7 comments

  1. 14 mars, 2013 @ 20:34 Matte

    ÖIS borde väl gå vidare vid 2-4 också?

    Svara

    • 14 mars, 2013 @ 20:38 Christian Börjesson

      Första felet. Det stämmer att ÖIS klarar sig vid 2-4. Ändrar!

  2. 14 mars, 2013 @ 20:54 Daffy

    Trevligt med denna typ av sammanställning, tack för det!

    Svara

  3. 14 mars, 2013 @ 21:24 KG

    Briljant sammanställning som klarlägger allt.

    Nu tänker jag personligen mig ett scenario där Öis börjar göra ett mål och då skall det jävligt mycket till att Hbk bränner av alla sina resurser för att högst eventuellt kanske ha möjlighet att göra 4:a mål (samtidigt som Öis inte gör fler mål). När 2:an kommer är de knäckta och så får vi hoppas att det högfärdiga gnaget sätter intern prestige på att lite tvångsmässigt prestera för sin frustrerande supportrar. Är väldigt underhållande att läsa om deras fortsatta frustration en vecka efter det att ÖIS knäckt hela deras själ och självkänsla. Underbart att vara Öisare i dessa lägen och ännu bättre om vi vann med stor värdighet på lördag!

    Svara

  4. 14 mars, 2013 @ 22:13 Dr. Gniden

    Jag vill inte att man slår sig till ro och satsar på nån slags kryssmatch, utan att man går för att vinna matchen. Inte för att man ska ”avsluta snyggt”, utan för att de fyra ”bästa” gruppsegrarna får fördel av hemmaplan i kvartsfinalen.

    En anledning så god som någon.

    Svara

    • 15 mars, 2013 @ 02:53 Sven R

      +1

    • 15 mars, 2013 @ 14:05 Jesper

      Spontant får jag känslan av att ”slå sig till ro” inte existerar i HP’s vokabulär eller tankevärld. Har man vunnit SM-guld med ÖIS vill man vinna mer;=).


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se