Allt att vinna, ut och kör

Nu är det mindre än ett dygn kvar tills dess att ÖIS stegar ut för att möta Djurgårdens IF på Stockholm Stadion. Nervöst, pirrigt, laddat, inspirerat, etc. Det finns många ord som stämmer in på känslorna inför vad som väntar. Å ena sidan känns allt det här som en ren och skär bonus, att oavsett utgång av morgondagens match så har ÖIS stått för en heroisk insats från den där höstdagen i Falköping, men å andra sidan vill man inget annat än att få chans att spela final på Friends Arena. Att falla på målsnöret är aldrig kul. Snarare ruskigt, ruskigt snopet. Verkligen ingenting man vill vara med om. Vad vinsterna kommer och desto längre man tar sig byggs en förväntan upp. En förväntan som självklart slår ut i ledsam- och tomhet när resan tar slut, om den tar slut.

Vad ÖIS måste känna är att de kan slappna av. Att de kan njuta av stunden. För de allra flesta står karriärens viktigaste och mest betydelsefulla match runt hörnet, och det gäller att få fram känslan av att man har allt att vinna. För så är det väl trots allt, även om man mister en finalplats vid förlust. Det fanns ingen som hade med ÖIS som ett topp fyra-lag när Svenska Cupen skulle till att spås under vintern, men likväl står vi nu där med chans på guld och gröna skogar. Pressen ligger på Djurgårdens IF, och det i dubbel bemärkelse.

Trots den minst sagt stormiga säsongsinledningen förväntas Djurgårdens IF vinna. Av supportrar, styrelsen, sponsorer och hela svenska folket. Djurgårdens IF bär på ett tungt favoritskap. Och mitt i det där måste ÖIS spelare känna att de kan dra en fördel. De kan gå ut till match en aning nederlagstippade och utifrån det bara ösa på. Gå ut och köra, ge järnet och se hur långt det kan räcka. Går det åt skogen kommer ingen att klandra dem. Då blev det bara ”som väntat”. Vinner de kommer den mediala bevakningen att bli ännu större och spelarna kommer få en chans att göra sig ett större namn i fotbollssverige där de allra flesta för tillfället är doldisar i sammanhanget. ÖIS bör egentligen bara ha tanken om att det har allt att vinna, för så är det verkligen. Men då gäller de att ÖIS unga, och rätt oerfarna, spelare tacklar uppståndelsen på rätt sätt, kan slappna av och hitta harmonin. Fokus på det vardagliga. Grunder, grunder, och åter grunder. Att inleda matchen på ett säkert sätt. Inte alltför hetsigt, men hellre att bollen slås uppåt i banan än att någon tar vatten över huvudet i mån om att visa vad man går för. En nyckel som Hans Prytz kommer att trycka på när det stämningen laddas upp där inne i omklädningsrummet. Adrenalinet kommer att spruta, självklart är det så, och då är det inte det enklaste att tygla sig själv och ta rätt beslut.

För Djurgårdens del blir det här en chans att glömma den kaotiska säsongsinledningen och den oerhört blåsiga veckan som varit där tränaren Magnus Pehrsson, med ordförande Tommy Jacobsson, alltså har avgått. Ett slag som tog på hårt klubben. Inte blev det bättre av att man dagar senare blev rånade på ett mål mot Syrianska FC och därför förlorade ännu en gång. Det är Djurgårdens absolut sämsta start på många, många år. Man brukar prata om att det i sådana här stunder byggs upp en gruppmentalitet som är svårslagen, att spelarna kommer varandra närmre och går efter devisen vi mot världen, men man är inte annat än människa. Att detta inte skulle ha påverkat spelarna i DIF på ett negativt sätt känns föga troligt. En poäng hittills är deras facit, och för ÖIS del så kunde man knappast fått en bättre tidpunkt att ställas mot dem. De har kniven mot strupen. De måste vinna. Annars kommer helvetet bryta ut. Klubben måste vända på den onda spiralen, få igång maskineriet och börja producera mål framåt.

Men det kommer man att få göra utan lagkaptenen Joel Riddez samt Daniel Jarl. Sedan tidigare än båda långtidsskadade. Utöver dessa två har både Daniel Amartey och Petter Gustafsson problem med varsin baksida vilket håller dem utanför spel. Frågetecken finns dessutom för Marc Pedersen och Luis Solignac. De har tränat med laget i dagarna men är mycket osäkra kort. En tuff realitet med en sådan bred skadelista, även om den har sett sådan ut ett tag nu.

Let’s do this!

Ni har allt att vinna, så ut och kör!


'Allt att vinna, ut och kör' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se