Då var vi där igen.

(Svordom)

”Varför går det aldrig som man tänkt sig?” Är en klyscha man brukar dra till med när det blåser snålt. Fast den här gången gick det tyvärr som jag tänkte mig. En premiär är liksom inte längre en match man riktigt vågar hoppas på. När man blivit sviken en gång för mycket blir det lätt så. Jag vill inte vara en person som säger: ”Vad var det jag sa?” För den åldern har jag inte nått än, men jag tillåter mig själv utbrista i ett försiktigt ”jag hade det på känn” iallafall.

Oavsett eventuella känslor innan matchen så kan vi konstatera att det fallerade på mer än ett ställe i matchen.

Försvarsdebacle

Försvarsspelet har under försäsongen varit den kanske tydligaste ljuspunkten. Laget har byggt sitt effektiva kontringsspel med utgångspunkt från en backlinje som stått pall för det mesta. Mot AIK stod man emot ett bombardemang av sällan skådat slag i början av den andra halvleken och det täta försvaret har genomsyrat hela våren. Tyvärr tog man inte med sig detta till Gamla Ullevi under tisdagskvällen.

Jonathan Azulay fick kliva in i mitten igen efter några matcher som vänsterback och samarbetet mellan honom och David Leinar blev allt annat än lyckat. Frisparken som Falkenberg gjorde sitt första mål på orsakades av en lite för hård satsning av Azulay och straffen kom till av en hands på David Leinar. Tyvärr var dessa två incidenter inte på något sätt olycksfall i arbetet. David Leinar stod för en svag insats och Jonathan Azulay vill förmodligen glömma varje minut av sin första seriematch i den röda tröjan. Detta var hans sämsta match i ÖIS-tröjan.

Hade det inte varit för Peter Abrahamsson så hade matchen förmodligen slutat värre än den gjorde. Det går att argumentera för att Peter skulle motat bort frisparken som blev 0-1 men i övrigt är hans insats felfri och bäst på planen.

David Leinar och Jonathan Azulay har spelat ytterst få matcher tillsammans som mittbackar och i veckan har förmodligen David fortsatt tränat med Adam Rosén vid sin sida och därmed inte hunnit trimma sitt spel tillsammans med den IFK-fostrade ynglingen. Men det får i en premiär inte spela någon roll. Alla möjliga scenarion ska ha testats. Förra året gick diskussionen varm om huruvida laget skulle klara en hel säsong på två mittbackar eller inte. Den frågan aktualiseras återigen. Är besättningen mittbackar för tunn? Och vem vet hur bra Adam Rosén klarar sig på superettanivå egentligen?

Fantasilöst mittfält

Försvarsspelet var dåligt och så även anfallsspelet. Det går att ställa frågor kring hur medvetna spelarna är om sina roller i anfallspelet när det ser ut som det gjorde långa stunder i den första halvleken. Så fort någon av spelarna i backlinjen fick bollen lyfte som på en signal hela mittfältet upp på offensiv planhalva för att invänta en långboll som alltför ofta blev på tok för lång, på tok för kort eller hamnade på en på tok för hårt markerad anfallare.

I den andra halvleken blev rörelsen bättre men efter 0-2 och en utbytt Oskar Wallén samt mycket rockader på kanterna fanns det inte längre någon där uppe som kunde ta tillvara på de chanser som erbjöds. Dessutom var passningskvalitén i den andra halvleken fortfarande lika bristfällig som i den första vilket gjorde att den ökade rörelsen inte bar frukt över huvud taget.

Vad gör vi nu?

En premiär är alltid en premiär och med  en skadelista bestående av Adam Rosén, André Nilsson, Henrik Carlsson, Ricky Yarsuvat, Johan Hedman och Filip Holländer. Blir det svårt att göra något åt den matchbild som uppstår. Det blir tydligt när Hans Prytz byter in förre mittbacken Tobias Bratt  som yttermittfältare att alternativen är få. Självklart går det att argumentera för att Daniel Paulson borde fått chansen som ytter i det läget men i stora drag gick det inte att göra så mycket. Henrik Carlsson och Johan Hedman var nämligen inte speldugliga.

Skulle Adam Rosén tillfriskna till nästa vecka kommer han att ta en plats i startelvan men i övrigt finns det inte mycket att möblera om. Det går att byta yttrar och det går att peta in Ricky bredvid någon av Emil och Oskar. Men i stora drag är det en ganska tunn trupp som Hans Prytz förfogar över.

Självklart finns det en mängd frågetecken men vi ska nog inte lägga oss för att dö ännu. Med tanke på vad klubben gått igenom under de senaste säsongerna är en förlorad premiär ett ganska litet bekymmer. Men frågan är hur hårt den unga truppen tar ett nederlag som det i premiären. Jakob Lindström må vara en vinnare ut i fingerspetsarna men hans A-lagskarriär har hittills bara innehållit framgångar. Nu ska han leda sina spelare ur en match som för många var en mardröm.

Fast å andra sidan var det den här truppen som slog Gais, utklassade AIK, spelade jämnt med Halmstad och som under hela försäsongen sett ut att kunna ta sig ur vilken knipa som helst. Så varför skulle man inte kunna ta sig ur denna?


'Då var vi där igen.' have 18 comments

  1. 10 april, 2013 @ 22:13 Oxen

    Ärligt talat du måste skämta. Att sätta in Henrik Carlsson och Daniel Paulsson i en Superettamatch. Spelare som inte ens hävdar sig i juniorspel. Skärp dig Felix och ta det hela lite seriöst.

    Svara

    • 10 april, 2013 @ 22:55 Felix Jonsson

      Har jag sagt något om Henrik Carlsson? När det finns en yttermittfältare på bänken och det behövs en yttermittfältare på planen så kan jag tycka att den yttermittfältaren som sitter på bänken borde vara aktuell. Har jag inte rätt?

      Tycker du att jag är oseriös och dålig så får du gärna bege dig härifrån och läsa någon annan blogg. Det gör oss absolut ingenting.

    • 10 april, 2013 @ 23:01 Oxen

      Det förutsätter väl att den på bänken har kapaciteten för att spela S1? Är du dum i huvudet eller?

    • 10 april, 2013 @ 23:08 Felix Jonsson

      Vill du ha ett tips?

    • 10 april, 2013 @ 23:45 Cyban

      Vad tjänar du på att säga så? Lägg ner.

    • 11 april, 2013 @ 07:56 Sektion LM

      Oxen: Skärp dig eller byt forum.

    • 11 april, 2013 @ 11:03 Jesper

      ”knappt hävdat sig i juniorlaget”…..belägg, please?!?
      Vi har inte flyttat upp spelare av alibiskäl, isf hade det flyttats upp spelare även på de positioner där vi värvat in, eller lånat in spelare.

      Se över dina argument och din logik, Oxen. Men, du behöver inte återkomma med den i detta forumet.

    • 11 april, 2013 @ 11:19 Anonym

      Inte fan har de uppflyttade juniorerna visat på någon extraordinär talang i de matcher jag sett dem spela. Fullständigt vansinnigt att flytta upp Carlsson & Paulsson två år i förtid. Då har jag ändå följt juniorfotbollen i ÖIS i snart 10 år!

    • 11 april, 2013 @ 11:39 Christian Börjesson

      Och då uppstår den intressanta frågan kring vilka andra i U19 som hade gjort det bättre? Finns det någon/några?

  2. 11 april, 2013 @ 10:44 Daffy

    Jag skriver samma sak i alla trådar. Vi har för dålig trupp, vi har garanterat outnyttjat löneutrymme. VARFÖR har vi inte förstärkt laget. Det här får du ta på dig Kent Agent.

    Svara

    • 11 april, 2013 @ 14:50 D

      Nej, vi har inte outnyttjat löneutrymme! Hur kan du missa det? Vi upprepar det varje gång! Hoppas det var sista gången du skrev det!

    • 11 april, 2013 @ 15:34 Anonym

      Alla begriper ju att det finns ett stort Joakim von Anka-valv på ÖIS-gården med outnyttjade lönepengar, där Kent badar varje morgon. Jag och Daffy är inte dumma.

    • 11 april, 2013 @ 16:48 D

      Du har helt rätt! Finns oerhört gott med pengar i föreningen! Jag tycker Johan Elmander kan vara rätt spelartyp, kan spela båda på kanten och på topp.

      Misslyckas vi med Elmander känner jag att Afonso eller Ailton kan vara kul att värva hem!

  3. 11 april, 2013 @ 12:11 Anonym

    Jag skämmdes i går på u 21 matchen är vi så här dåliga även där? 0-6 är bara för kasst! Ändå hade vi med bästa juniorerna.

    Svara

    • 11 april, 2013 @ 12:58 Anonym

      Var inte sonen med? Ganska så uppenbart att det är samma person som under olika nick försöker få fram sin agenda. Men okej, du har ett intressant sätt att jobba på…

  4. 11 april, 2013 @ 13:28 DJ-CJ

    Om Rosén inte är tillgänglig nästa match skulle jag kunna tänka mig att se Sahlin/Leinar som mittlås och Azulay till vänster. Kan låta ologiskt, men båda har vana av de andra positionerna och jag tror att Sahlin kan vara en större tillgång i mittlåset än Azulay. Samtidigt var det en plattmatch av Azulay, men det var som sagt ändå bara en. Han rycker upp sig.

    Vad man också kan ta hänsyn till är att vi har svårt mot FFF. Det jag har sett av FFF i år har varit väldigt bra. Cupmatchen mot oss kändes som 11 vs 11 fast de fick ett tidigt rött kort. Skulle inte bli förvånad om Falkenberg hamnar topp 7. Riktigt farligt djupledsspel och många hungriga spelare.

    Tycker att Jacob Ericsson gjorde det riktigt bra. Han måste ha varit trött för annars är det illa av HP att byta ut honom när det var på vänsterkanten i andra halvlek vi lyckades komma runt på. Satte stort tryck där. Om han orkade skulle han fortsätta. Allt annat är tjänstefel av HP/Karlén, så jag antar att de hade anledning att ta ut honom – så pass skickliga är dem.

    I övrigt tycker jag att vi slog på tok för många felpassningar.

    Nej, det här var ett hack i maskineriet och vi är på banan till matchen mot Assyriska igen! Kredd till klacken som höll igång föredömligt, som vanligt!

    Svara

  5. 11 april, 2013 @ 14:30 Felixx

    De var en mindre bra match av Jonathan. Men han är en duktig mittback, de har han visat många måånga matcher innan,han håller absolut i superettan och han kommer bevisa det, tro mig
    Det gäller även Jakob.. Han måste vara så bra som han kan va för att de ska bli en lyckad säsong.

    Svara

  6. 11 april, 2013 @ 23:02 A

    Jag skulle vilja påstå att följande herrar, Henrik Carlsson, Ricky Yarsuvat, Johan Hedman och Filip Holländer är killar som mkt väl kan förändra matchbilden. Således håller jag inte med skribenten i texten.

    När ngn av de fyra ovanstående är på spelhumör är det helt ok spelare vilka jag tror kan göra ett och annat, till skillnand från det vi såg i förrgår.

    Än är det defintivt ingen ko på isen. En premiär är trots allt är premiär och mannskapet som spelade var defintivit inte den tilltänkta startelvan.

    Det kan bara bli bättre. Men vem har någonsin sagt att vi ska komma topp 5 i år? Jag har hela tiden sagt att bibehålla kontraktet är målet för i år. Sedan när har en nykomling haft som mål att vinna serien????

    Skärpning i samtliga led. Vi har spelat en match och det var premiärmatchen, vilken dessutom spelades mot ett revanchsuget lag som är etablerade i superettan och i ett läge då vi har en hel del skador. Vilka förväntningar har vissa egentligen????

    A

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se