Den tuffa omgången #3

Superettans omgång tre bjöd på Degerfors IF:s första poäng för säsongen, en heroisk upphämtning av Landskrona BoIS uppe i Östersund, GIF Sundsvalls överkörning av Varbergs BoIS, Hammarbys första seger 2013 och mycket, mycket mer. Det var en händelserik omgång med andra ord. Och här kommer Sambadefensivs alldeles egen omgångssummering. Vi börjar i Örebro. Håll till godo!

Degerfors IF – Jönköpings Södra 2-1 (Behrn Arena)

1-0, Ferhad Ayaz (44′), 2-0, Marcus de Bruin (73′), 2-1, Aleksei Kangaskolkka (80′)
Först och främst tåls det att sägas att det är för tråkigt att klubbarna inte kan ha planer som är bra nog för att spela på fotboll på så här års. Ljungskile SK har tidigare råkat ut för problemet, detsamma gäller Jönköpings Södra och igår var det Degerfors IF tur att vara tvungna till att förlägga sin match till en konstgräsmatta, nämligen den på Behrn Arena i Örebro. Det i sin tur mynnade ut i en arena så när som på folktom. Publiksiffran stannade på 418 personer, och det går inte att säga annat än att det är tråkigt för Superettan och för svensk fotboll.

Men bevisligen drog Degerfors IF nytta av underlaget, för man tog säsongens tre första poäng. Starkt gjort måste sägas, då J-Södra dessförinnan kammat fullt. Om det var helt rättvist är en annan fråga – och den frågan är diskuterbar – men simpelt nog skall bollen in i målet och det lag som lyckas med det flest gånger vinner också. Då spelar det ingen roll att J-Södra var det bättre laget och således ”förtjänade” vinsten (eller ett bättre öde, i alla fall).

1-0 gjorde Ferhad Ayaz precis före halvtidsvilan efter ett finurligt skott. Det såg kanske lite enkelt ut, men skottet var bra maskerat och gick dessutom genom benen på en täckande J-Södra-försvarare vilket försvårade sikten för målvakten. I och med det gjorde han Degerfors andra mål för säsongen, och också sitt andra mål under 2013. Snacka om viktig spelare för laget så långt!

I J-Södras anstormning i andra halvlek – det var mycket J-Södra där – kontrade Marcus de Bruin in 2-0-målet. Från en fri position vilken han själv löpt sig in i från sin ytterbacksposition placerade han bollen i nät. Just då återstod bara 17 minuter utav matchen. Det gjorde att det kändes säkert. En chans för Patrik Werner att andas ut på bänken då de tre pinnarna var nära. Och det blev ju också tre poäng tillslut, även om det blev lite panik på slutet när finnen Aleksei Kangaskolkka reducerade med sin andra strut för säsongen. Behärskat avslut eller tveksamt ingripande av August Strömberg – välj själva, bollen gick i alla fall i mål vilket mynnade i en mållös avslutande attack från gästerna.

Ängelholms FF – GAIS 1-1

0-1, Andreas Drugge (77′), 1-1, Martin Andersen (81′)
Inför 578 åskådare på Ängelholms IP spelade hemmalaget Ängelholms FF 1-1 mot GAIS i fredags kväll. Ett resultat som båda lagen säkerligen hade varit rätt så nöjda med på förhand, åtminstone. Men sett till hur matchbilden utvecklade sig så känns det som att det var två förlorare som lunkade av planen efter 90 minuters spel. Främst kanske Ängelholms FF, men även GAIS som trots allt tog ledningen med mindre än kvarten kvar att spela. Det med Andreas Augustsson utvisad dessutom. På ett rent horribelt sätt, skall tilläggas. Något utav det värsta som finns är domare som inte ser situationer men som ändå skall vara bombsäkra på sin sak och vifta med kort för saker som inte har skett. Och precis så var det i fredags när Augustsson fick syna det röda ur Nermin Cisics bakficka. Ett tungt slag mot GAIS, så klart, som fick kriga med tio man under 65 långa minuter. Därför är det starkt att ändå ta ledningen – låt vara på straffspark efter att Joel Johansson trillat ganska så enkelt – men den ledningen jämnades ut när ÄFF fick panik och lastade allt framåt. Nio av tio gånger hamnar ett sådant volleyskott på 78:e bänkraden, denna gång fick Andersen en perfekt träff som var otagbar för Vaiho.

Östersunds FK – Landskrona BoIS 2-2

1-0, Oluwatobiloba Joseph (6′), 2-0, Thomas Boakye (32′), 2-1, Erik Andersson (87′), 2-2, Linus Malmkvist (90′)
Omgångens upphämtning stod utan tvekan Landskrona BoIS för i lördags. Från att vara uträknade, slagna och snudd på förnedrade hämtade man sig och gjorde två mål i matchens tre sista minuter. Snacka om kalldusch för de 3 700 på läktarna där uppe i Östersund. Varenda en hade nog räknat in klubbens första trepoängare i Superettan någonsin. Men så blev det inte. Tack vare en dåligt placerad mur samt en ofokuserad Landskronamålvakt samt senare en nick från nära håll fick hemmalaget nöja sig med ännu ett kryss – samtidigt som Landskrona BoIS säkerligen tog det hela som en seger.

Och det var något utav en stöld. Skulle man gå efter den värdiga vinnaren skulle Östersunds FK nollat Landskrona BoIS och dessutom smällt in ett par bollar ytterligare. Bland annat hade man ett skott i ribban, och utöver det hann man med att missa ett rent friläge vid ställningen 2-0 och med matchklockan upp mot mitten utav den andra halvleken. Det såg helt enkelt ut som att ÖFK skulle ta det här ganska så komfortabelt. Men vad vi sedan fick skåda är väl bara ett bevis på hur fort det kan gå i sportens värld. Även i fotboll.

Varbergs BoIS – GIF Sundsvall 0-4

0-1, Johan Eklund (24′), 0-2, Ari Freyr Skúlason (45+2′), 0-3, Johan Eklund (69′), 0-4, Daniel Sliper (85′)
Och så fick de så sin revansch, Giffarna från Sundsvall. Efter två raka nederlag och 0-6 i målskillnad tog man tag i sig själva och körde över Varbergs BoIS på Påskbergsvallen. Fyra mål mot noll skvallrar om det. Johan Eklund var en av förgrundsfigurerna med sina dubbla mål, men matchens delikatess tillskrivs utan tvekan Ari Freyr Skúlason och hans frispark på tilläggstid i första halvlek. Frisparken han bjöd publiken på var av mycket hög klass och utom räckhåll för Peter Dahlberg. Ni vet, en sådan där perfekt skruvad boll som borrar sig ifrån händerna på målvakten som förgäves sträcker sig för att nå men som istället flyger in i stolpen och snurrar ett halvt varv runt densamma. Exakt så såg det i Varberg i lördags.

I och med detta lättade nog både en och två spelare på sina axlar när domaren blåste av matchen. GIF Sundsvall har varit ett pressat gäng, och må så fortfarande vara, men de första tre pinnarna är åtminstone bärgade och härnäst är man stora favoriter hemma mot Degerfors IF. Den skall de bara vinna. Och då är GIF Sundsvall helt plötsligt med igen. Som sagt, det går fort. Gör man vad man skall i en, två, tre matcher så är man helt plötsligt ett lag att räkna med.

IFK Värnamo – Falkenbergs FF 0-1

0-1, Stefan Rodevåg (78′)
Mittbacken Joel Löw i IFK Värnamo sover nog inte särskilt gott i natt. För vore det inte för hans megablunder då han passade rakt i gapet på Stefan Rodevåg i den 78:e matchminuten så hade hans lag förmodligen fått med sig åtminstone en pinne. Nu blev det noll. Och det ur en rätt intetsägande historia på Finnvedsvallen. Men det är väl bara att gratta Falkenbergs FF. Tre raka segrar ger dem nio poäng och serieledning. Starkt jobbat.

Ljungskile SK – Assyriska FF 0-1 (Borås Arena)

0-1, Christer Youssef (49′)
Försvarsslarv var något utav mantrat i söndagens matcher. För det var på en sådan som Ljungskile SK, även de, förlorade ”hemma” mot Assyriska FF. Matchen var förlagd till Borås Arena då Markbygg Arena ännu inte är spelbar, och hittills har deras facit där blivit en poäng av sex möjliga. Inte så ultravasst, direkt. Men det går inte att klaga på Christer Youssefs avslut när han väl fick läget. Först snodde han åt sig en dålig passning ämnad för Kitic, sedan avancerade han två, tre meter innan han krutade upp bollen i det första krysset. Utom chans. Gôrasnyggt, som vi säger här i Göteborg. Sju poäng för Södertäljelaget nu. Det ser rätt lovande ut.

Hammarby IF – Örebro SK 2-1

1-0, Erik Sundin (26′), 2-0, William Schuler (43′), 2-1, Alhassan A Kamara (78′)
Så fick de så sin första seger, Hammarby. Och enligt tränare Gregg Berhalter var det viktigt. Viktigt som tusan. Dessutom tyckte han att sitt lag var värda att vinna med tre, fyra måls marginal. Så pass mycket bättre var de. Oerhört viktigt, dessutom, att man fick igång anfallaren Erik Sundin som mycket väl kan bli en kandidat för skytteligatoppen om han får fart på grejerna inom kort. I honom har de fortfarande ett sparkapital, och skall man vara helt ärlig borde han nog tryckt dit åtminstone en boll till mot Örebro. Så bra målchanser hade han under 90 minuter fotboll på Söderstadion.

Billy Schuler utökade hemmalagets ledning strax före paus innan Alhassan A Kamara gjorde ännu ett mål och satte press på Hammarby med 12 minuter kvar att spela efter en kalasträff rakt upp i nättaket. Nu väntade en rejäl anstormning tänkte man, men Bajen lyckades freda sig på ett bra sätt och 2-2 var aldrig riktigt nära. I och med det bröts ÖSK:s två matcher långa vinstsvit. Det trodde de inte!