Spelarbetyg Landskrona BoIS – ÖIS

Det blev en trevlig eftermiddag i Landskrona igår. ÖIS vann matchen med 4-2 efter en rafflande andra halvlek där matchen höll på att falla ur våra händer. Men det ordnade upp sig efter att Emil Karlsson punkterat tillställningen med ett kliniskt avslut i matchens 89:e minut. Viktigt, som fan. Och välbehövligt. Nu ser det helt plötsligt rätt så bra ut. Sex poäng efter fyra matcher känns som ett bra facit. Speciellt efter den bedrövliga säsongsinledningen. Och framöver väntar två intressanta, och roliga, matcher. Djurgårdens IF och GAIS. Just nu är det skönt att vara Öisare.

Denna gång får ni hålla tillgodo med ett stycke tunnare spelarbetyg. Det är nämligen bara jag som tyckt till.

Peter Abrahamsson 2

Peter Abrahamssons insats var lite si så där mot Landskrona BoIS igår eftermiddag. Varken bra eller dålig skulle man kunna säga, utan snarare någonting där emellan. Är relativt chanslös på båda baklängesmålen – framför allt Andreas Dahls frispark till 2-3, men står inte för någon jätteräddning i övrigt vilken hade kunnat höja hans insats.

I luftrummet såg det dock betydligt bättre än ut i inledningen av säsongen. Där agerade han sannerligen med pondus. Det behövs. Han har en styrka i att dirigera sin backlinje, men i luftrummet har han en liten svaghet som måste rättas till. Kanske är en förbättring på väg. Låt oss hoppas på det, för Adam Rosén och David Leinar kan inte nicka bort varenda boll.

Christofer Bengtsson 2

Christofer Bengtsson hade det lite halvjobbigt i gårdagens match. Till viss del berodde det på bristande hjälp av berörd yttermittfältare, men när Bradley Surprise drog igång sitt lir där ute på kanten hade han det lite jobbigt att hänga med. Bland annat kom ribbträffen i den andra matchminuten via en frispark som Christofer Bengtsson orsakat, och samma visa var det vid Andreas Dahls reduceringsmål.

Däremot är det orättvist att klandra honom för att inte följa med tillräckligt i offensiven. Visst hade man velat se det, men Bengtsson beskrev så sent som efter Bragematchen att det var en uttalad taktik att han skulle vara lite mer defensivt inriktad. En strategi som även tillämpades vid lördagens träningspass.

David Leinar 3

Här såg det bra ut. Det måste man säga. Stabilt, lugnt och en med en säkerhet som spred sig i hela försvarslinjen när det blåste lite kallt. En jätte i huvudspelet där han fick agera städgumma vid Landskronas forcering i andra halvlek. En syssla han i vanlig ordning skötte med den äran. Krönte det hela med att sätta det tunga 2-0-målet.

Adam Rosén 3

Även Adam Rosén skötte sig fint mot BoIS. Man fick faktiskt lite försäsongsvibbar där försvarsspelet var organiserat och stabiliserat likt betong. Får briljera med sitt vassa huvudspel och är även han nära att skalla in en boll tidigt i första halvlek. Tyvärr stod överliggaren i vägen den gången.

Drar på sig en hel del onödiga frisparkar vilket är en nödvändighet att slipa bort. Det går att anmärka på herr randige Olssons insats, men där krävs det att Rosén rättar sig efter domarens (om än tvivelaktiga) regelbok och tar det lite lugnare. I många fall sker det vid mittplan vilket gör det hela väldigt omotiverat. Kyla, tack!

Jonathan Azulay 2

Om han var planens bäste mot IK Brage så var han lite mindre delaktig och framträdande denna gång. Man känner att han hämmas av att vara högerfotad på vänsterkanten, även om han kan använda den foten också. Rent defensivt hade han det lite kämpigt när BoIS malde på mot ÖIS mål, och samspelet med Ohlsson kan även det bli bättre. Nu har de fått en rad matcher tillsammans, så förhoppningsvis bär det frukt framöver. Ibland blir det lite onödigt spännande där nere helt i onödan på grund av misskommunikation och slarviga undanrensningar.

Richard Yarsuvat 2

Visserligen stod Richard Yarsuvat för matchens framspelning när han smekte fram bollen till Emil Karlssons 3-0-mål, men i övrigt var det en ganska så slätdragen insats. Framför allt så störs jag av att han inte alltid tar jobbet hem till 100 procent. Istället blir det lite lunkande vilket sätter Christofer Bengtsson i skiten helt i onödan. Speciellt onödigt blir det när Bradley Surprise är på sådant spelhumör och dessutom ofta valde att röra sig just mot ÖIS högerkant. Där måste han gräva ned huvudet och bara köra. Annars ser i alla fall jag Jacob Ericsson som ett bättre alternativ till kommande matcher.

Johan Hedman 3

Om man före matchen var lite oroad för hur det centrala mittfältet skulle sköta sig utan Jakob Lindström på plan så kan man nog släppa den oron nu. Johan Hedman gick mycket riktigt in på den lediga platsen och skötte sig dessutom med bravur. De inledande minuterna var lite darriga där han bland annat slog en lite för lös hemåtpassning som så när vållade problem, men spelet tog sig ganska så snabbt och snart märkte man näppeligen att Jakob saknades. Hedman spelade säkert, med marginaler och med ett lugn som imponerar. Han vågade hålla i bollen i kluriga lägen. Och framför allt spela bollen framåt. Han försökte finna Lundgren en bit längre upp i banan, endera en Oskar Wallén som kom ned för att möta bollen.

Är Jakob Lindström fortsatt indisponibel mot Djurgårdens IF härnäst känns det tämligen självklart att Hedman skall få en ny chans. Den spelade han till sig igår.

Johan Lundgren 3

Även Johan Lundgren kan kvittera ut ett rätt så gott betyg att ta med sig inför matchen mot Djurgårdens IF om två dagar. Det var inget extraordinärt, men han hjälpte sin ovane kumpan Johan Hedman på ett förtroendeingivande sätt. Slog under matchens gång ett flertal väl avvägda hörnor, varav en nickades i ribban och en i mål. Assisterade dessutom till sammanlagt tre av målen (Oskar Walléns 1-0, David Leinars 2-0 samt Emil Karlssons 4-2) vilket bör ta honom upp i toppen av assistligan.

Vi vill gärna se något liknande mot Dif.

OK?!

OK!

Sebastian Ohlsson 2

Mot Landskrona BoIS spelade Sebastian Ohlsson på vänsterkanten till skillnad mot inledningen utav säsongen. Och det syntes väl att samspelet med Jonathan Azulay kunde varit bättre. De fick ju tid att spela ihop sig mot IK Brage, men kommunikationen brast vid flera tillfällen under framför allt den andra halvleken när hemmalaget tryckte på och satte press. Ibland blev det rörigt helt i onödan på grund av lite slarv i rensningar och uppspel.

Sebbe skall dock ha kredd för att han aldrig ger upp. Han fullföljer åtminstone situationerna tills dess att bollen är död. Tappar han bollen är han direkt på väg hemåt i defensiven för att rädda upp sitt misstag. Bara det gör att han skall erhålla en plats i startelvan.

Oskar Wallén 4

Åh, den gode Wallén spelade verkligen upp sig gentemot tidigare seriematcher. Det måste man säga. Det slutade vi ett mål men hade kunnat bli minst två till. Han hade ett skott som smekte stolpen, en två mot etta med Emil Karlsson där passningen kom i ett för sent skede samt ett halvt friläge efter frispelning av Yarsuvat men där Bill Halvorsen kom ut i tid och avvärjde lobbförsöket. Wallén var en starkt bidragande orsak till att ÖIS fick fast bollen på offensiv planhalva och därefter kunde straffa Landskrona BoIS hänsynslöst i den första halvleken. Han var som en bisonoxe! Stor, stark och omöjlig att ta bollen ifrån. Kolla bara på aktionen vid 1-0-målet. Snacka om att leka med försvararen Patrik Åström. Det såg retfullt enkelt ut. Som att han knappt behövde anstränga sig.

Emil Karlsson 4

Att vi skall få se Emil Karlsson hålla samma kvalitet som mot AIK i varje match kan man knappast kräva. Inte heller tro, för den delen. Igår var han uppe och nosade vid de höjderna. Hans snabbhet och tajmade löpningar skar som i smör när BoIS försvar gick bort sig och höll på med något helt annat än att spela organiserat försvarsspel. Landskronas tränare Jörgen Pettersson beskrev försvarsspelet ”som ett kosläpp”, och det går väl inte att göra annat än att hålla med. Men ÖIS gjorde dem dåliga. ÖIS fick dem att se ut som statister. Och det med en frisk fläkt, Emil Karlsson, i spetsen.

Ruskigt, ruskigt viktigt både för matchen, men kanske framför allt för Emils egna självförtroende, var att han fick ta revansch på sin frilägesmiss och sätta dit 4-2 i den 89:e matchminuten. Nu står han efter fyra matcher på tre mål. Mer än vad jag hade väntat mig. Fortsätt så!

Avbytare

Filip Holländer 2

Filip Holländer byttes in med 25 minuter kvar att spela och tog Richard Yarsuvats vänsterytterplats rakt av. Insatsen i sig var däremot ganska så intetsägande. Det går varken att säga bu eller bä. Comme ci, comme ca. Stora delar fick han jaga boll i Landskronas kvitteringsjakt vilket gjorde att han inte blev särskilt involverad i spelet med boll.

Tobias Bratt och Daniel Paulson spelade för kort tid för att betygsättas


'Spelarbetyg Landskrona BoIS – ÖIS' have 9 comments

  1. 29 april, 2013 @ 16:15 Lill-Benke

    ”Kosläpp” var roligt!!

    Svara

  2. 29 april, 2013 @ 18:59 Jakobilandslagetom3år

    Tycker du är för snål mot Bengtsson. I mina ögon är han värd minst en trea, kanske rentav en fyra. Tänk själv att ideligen ställas mot Surprise, en av seriens snabbaste och mest tekniska spelare, utan någon som helst hjälp av Ricky (kan inte stava till defensiv) Yarsuvat. Såg flera situationer där han plockar upp diagonallöpande Bois-spelare och följer med dem in i straffområdet för resoluta brytningar. Mer Bengtsson åt folket!

    Svara

  3. 29 april, 2013 @ 19:05 Ansgar

    Minns ni SD:s kommentar om Leinars skott mot AIK i cupen? -Det skottet som kunde ha dödat en mindre häst”.
    Nu ett ”kosläpp”.
    Två fullödiga beskrivningar.
    Utöver det noterade jag att Ricky flera gånger kom helt rätt i sina offensiva löpningar mot Bois. Enda felet var att bollen aldrig kom dit, men det gick till slut bra i a f.

    Svara

  4. 29 april, 2013 @ 20:46 DJ-CJ

    Tycker att det var skönt att vi äntligen kunde göra mål! Riktigt kul att se att man dessutom inte klappar ihop efter 3-1 och 3-2 så nära inpå varandra utan tar tag i det igen och gör 4-2. Riktigt roligt!

    Om man får kommentera en situation som nämns i texten, att Wallén/Karlsson hade ett två-mot-en-läge där passningen kom för sent, tycker jag faktiskt att Wallén ska ”släpa” lite så att Karlsson kan lägga passningen enklare. Nu Löpte han hela tiden i försvararens skugga vilket gjorde att Karlsson inte fick något bra läge att slå in passningen. Nåväl, det var ett läge, i övrigt spelade båda väldigt bra! Kul att Emil revanscherade sig efter rundningen av målvakten och satte ett snyggt 4-2-mål!

    Hoppas vi slår Djurgården, med sänkt moral, på onsdag och Gais i derbyt några dagar senare!

    Svara

    • 30 april, 2013 @ 09:05 Christian Börjesson

      Det bisarra i kråksången var ju att ÖIS utan tvekan hade lägen till att göra det dubbla antal mål. Och då pratar jag inte om halvlägen, utan ribbträffar gånger två, rena frilägen, etc. Det fanns verkligen utomordentliga chanser till att fullständigt mosa sönder Landskrona BoIS i första halvlek.

      Det läget som du beskriver, till exempel. Min känsla från där jag satt under matchen var att Oskar Wallén låg ”rätt” i position för att få passningen tidigare. Det är möjligt att tv-bilderna visar att jag har fel, och i så fall får en hel del av skulden till det missade läget tillskrivas Wallén. Vad jag kan tycka är synd är att Emil Karlsson inte vågar gå själv där. Det var rätt tydligt att försvararen höll koll på diagonalpassningen och att Karlsson hade kunnat avsluta helt själv. Det känns som att han hade behövt sätta ett sådant läge för att känna att det går.

      Se på Papa Diouf i Kalmar. Hans frilägesmål mot Elfsborg var vackert. Och rätt simpelt. Emil Karlsson skulle behöva coola ned sig några gram i de lägena och bara rulla bollen förbi målvakten. Oftast behövs det inte mer än så när man kommer ren med målvakten. Och får han sätta ett sådant, då lär det släppa och komma fler.

  5. 30 april, 2013 @ 07:20 Anonym

    Hur kan ni ge Johan Lundgren en trea, fast han assisterade till tre av fyra mål???

    Svara

    • 30 april, 2013 @ 08:58 Christian Börjesson

      Jag stod och valde mellan en trea och en fyra, men det stannade vid en stark trea på grund av min magkänsla. Jag tyckte inte att han stod ut mer än någon annan utöver sina tre avgörande passningar. Där har du förklaringen. Men visst har du rätt, han hade kunnat få en fyra också. Men som helhet kände jag inte riktigt att han nådde upp till det.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se