Vakna Europa, här kommer ÖIS!

ÖIS är vidare till semifinal efter en tämligen händelselös match i en inomhushall i Växjö.

När lottningen kom var det många som jublade över det faktum att Falkenbergs FF var det lag som ÖIS skulle ställas mot. Då Norrköping, Öster och Helsingborgs IF var de andra alternativen var ”laget från havet” självklart ett lockande alternativ på förhand och när lotten då föll på de gula var glädjen stor.

Huvudfokus inför matchen bland supportrarna har varit det faktum att matchen flyttats. Vad folk har tyckt om det råder det inget tvivel om. Det är bedrövligt på alla sätt och inget som vi behöver lägga mer tid på att älta. Faktum är dock att det verkar som att spelarna även dom tagit del av den hatiska uppladdningen för matchen blev irriterad. Den tryckta stämningen som byggt upp matchen briserade när FFF-mittfältaren Calle Wede i den första halvleken sparkade ner Sebastian Ohlsson framför ÖIS-bänken och rörde upp starka känslor bland såväl spelare, ledare och avbytare.

Det numerära överläget blev tyvärr snarare en belastning än en fördel i den första halvleken då man blev, som Hans Prytz beskrev det ”lite för bekväma” då man blev en man mer. Sebastian Ohlsson såg aningen vilsen ut och hade svårt i det defensiva spelet medan offensiven var fantasilös och enformig.

Så istället tog Falkenberg tag i taktpinnen i den första halvleken och satte tung press mot det rödblå målet. En ganska obehaglig utveckling. På Twitter var reaktionerna mestadels uttryck för längtan efter pausvila. SVT sports Chris Härenstam beskrev det på samma sätt och menade att ÖIS-spelarna bara gick och väntade på pausvilan. Så var det nog.

För återigen visade det sig vad som är Hans Prytz och lagets stora styrka. Man har en förmåga att vända negativa mönster och resa sig när det behövs som mest. När spelet gick i stå förra året lyckades man gång på gång resa sig och rida ut stormen. Så även denna gång.

Även om den andra halvleken inte var någon kraftdemonstration från rödblått håll så gjorde man det som krävdes för att spela hem matchen. Sebastian Ohlsson lyfte sig rejält och sprang så långt benen bar honom och vann bollar lite här och där och satte effektivt fart på bollen när laget skulle upp i anfall.

Han var också med i förarbetet till Oskar Walléns 1-0 i den femte minuten. Sebastian Ohlsson hämtade boll på mittfältet, spelade ut den till Christofer Bengtsson och tog en löpning i vilken han drog med sig Falkenbergs vänsterback. Detta skapade yta för Christofer Bengtsson som kunde sätta in ett inlägg mot Wallén som på första stolpen styrde in bollen under Otto Martler i Falkenbergsmålet.

Efter målet kom fortsatte ÖIS ånga på och Falkenberg klarade aldrig av att sätta något ordentligt tryck mot bortalagets mål. Oskar Wallén var en monsterräddning av Otto Martler från 2-0 men det blev inte mer än ett mål men den andra halvleken blev aldrig speciellt spännande. 0-1 blev slutresultatet och ÖIS är vidare till semifinal i svenska cupen. Vinst där och en final på Friends Arena är ett faktum. Är det inte fantastiskt?


'Vakna Europa, här kommer ÖIS!' have 33 comments

  1. 3 april, 2013 @ 21:48 Nikhe

    Härligt ÖIS!

    Vi har lyckats bygga upp en vinnarmentalitet i och runt A-laget som vi saknat. Om jag räknar rätt så har vi endast 2 förluster (Qviding och HBK) i tävlingsmatcher på senaste 36 matcherna eller över 19 månader om man så vill. Visst har vi spelat i Söderettan, men ändå, det känns som vi ”äntligen” börjat bygga upp en vinnarkultur. Rätt karaktärer i truppen och inte minst på ledarsidan!

    Mot Friends Arena!

    Svara

    • 4 april, 2013 @ 09:57 Douglas Cartland

      Vi fick stryk mot IFK också men jag antar att du har förträngt den matchen…

    • 4 april, 2013 @ 09:58 Douglas Cartland

      Såg sedan att du skrev tävlingsmatcher, förlåt!

  2. 3 april, 2013 @ 21:48 Robert i Smålandsskogarna

    Lundgren och Rosén klart bäst i ÖIS ikväll.

    Svara

  3. 3 april, 2013 @ 22:24 Lill-Benke

    Enligt Gp lämnade Holländer planen pga hjärtflimmer. Låter ju inte bra, försiktigt uttryckt. Någon som vet något?

    Svara

  4. 4 april, 2013 @ 08:33 Alfred

    ”den andra halvleken blev aldrig speciellt spännande”??? Jag var så nervös att jag höll på att svimma mest hela tiden. FFF var farliga.

    Svara

    • 4 april, 2013 @ 09:11 Exilen

      Alltid nervöst när ÖIS har ledningen… Det är nästan så man föredrar att de ligger under, för då kan man i alla fall vara förbannad.

    • 4 april, 2013 @ 09:22 SB

      I second that. BTW: vi går upp i år.

  5. 4 april, 2013 @ 09:26 DJ-CJ

    Lundgren var bäst på plan igår. Även Peter gjorde en väldigt bra match. Azulay visade även han att han kan lägga vantarna på Hannes tidigare självskrivna plats på vänsterbacken.

    Det som oroade mig mest igår var att det blev så tydligt hur tunn truppen är.

    * Sebastian Ohlsson, ordinarie yttermittfältare, fick starta på innermittfältet.
    * Ricky Yarsuvat, ordinarie forward, fick hoppa in på yttermittfältet.
    * Jocke Hall, ordinarie ytterback, fick spela yttermittfältare.

    Det är lite oroväckande.

    Någonting annat som är oroväckande, men kanske inte så förvånande, är att Lindströms frånvaro syntes så tydligt. Falkenberg fick alldeles för mycket yta mellan backlinje och mittfält. Stor eloge till Lundgren, som jag ändå tycker är sylvass och en kanonvärvning.

    Drömlottningen vore väl Sirius hemma, om de nu kan besegra Öster, men det kan ändå kittla lite i mig när jag tänker tanken på ett första ÖIS – IFK derby i tävlingsmatch sedan 2009.

    Svara

    • 4 april, 2013 @ 10:21 P

      Tyckte att Ohlsson gjorde det bra. Tror att han kommer få en hel del matcher på innermitt när någon av de andra saknas.

      Väldigt oroande med skadorna dock, hur ligger det till med Lindström, Holländer och Hedman egentligen?

      ÖIS-IFK hade varit väldigt bra för ekonomin om inte annat, en sådan match finansierar väl typ en ÖIS-spelare. Sjukt hur en lottdragning kan påverka.

    • 4 april, 2013 @ 10:28 DJ-CJ

      Jag tycker också att Ohlsson gjorde det bra. Framför allt i andra halvlek. Han är en bollskicklig spelare som utmanar. Det blir dock ett offensivare mittfält med Ohlsson/Lundgren än L/L, vilket lämnar lite ytor bakåt.

      Kul att se att Ohlsson ändå klarade av den rollen bra, men Lindström saknades så klart (vilket egentligen var min kontenta). :)

    • 4 april, 2013 @ 10:31 P

      Jo visst saknas Lindström, så som en kapten och kanske lagets viktigaste spelare alltid gör. Tror ändå att Lundgren kan växa in i en roll som defensiv mittfältare. Tycker han är väldigt duktigt på att gå ner och möta och hämta upp boll från backlinjen, så slipper Leinar slå sina långbollar…

    • 4 april, 2013 @ 13:50 DJ-CJ

      Ja, Lundgren påminner lite om en viss Kim Källström kan jag tycka. Oerhört nyttig för oss.

    • 4 april, 2013 @ 14:25 Sven R

      Visst är truppen tunn, men det visste vi väl redan…?

      Jag ser Prytz lösningar precis tvärtom mot vad du gör. För mig var det tydligt redan förra året (med en redan då tunn trupp), att han verkligen har förmågan att plocka ut max ur varje enskild spelare och få dem att arbeta tillsammans för lagets bästa. Att faktiskt skapa ett lagbygge, där spelare kan gå in på ovana platser och även om de inte överpresterar så ändå göra en ok insats imponerar åtminstone på mig!

      Återigen kommer det som nu liknar mantran: VI HAR INGA PENGAR och VI SATSAR INTE PÅ AVANCEMANG I ÅR.

      Prytz har de spelare han har och hanterar hittills laguttagningarna med utmärkt beröm godkänt. Matchen mot FFF var inte den bästa jag sett med Sällskapet sedan Prytz tog över, men det visar en styrka att vinna även den typen av matcher (speciellt med förspelet och Lindströms frånvaro inräknat). Dessutom bröts en lång serie av FFF som ”ÖIS-dödare”. Kudos till både lagledning och spelare, för ett gott dagsverke!

    • 4 april, 2013 @ 15:38 DJ-CJ

      Vad gäller pengar och avancemang är jag helt med dig. Om du uppfattade min kommentar på det viset har jag brustit i min kommunikation. Att vi inte har pengar och inte ska ta upp onödiga/stora löneposter är jag den förste att skriva under på. Sunt och långsiktigt bygge är det som gäller. Jag står dock kvar vid min åsikt att det blir tydligt att vi har en tunn trupp. Det är naturligtvis någonting vi får leva med, så som läget är, men vi får vara beredda på att det kan slå hårt mot oss då säsongen är lång.

      Ingen kritik med andra ord, utan bara en oro från min sida.

    • 4 april, 2013 @ 16:12 Sven R

      Jag kanske blev onödigt hård i min kommentar, men jag börjar bara tröttna på allt snack om ’tunn trupp’. Vi är alla medvetna om det och jag är säker på att Prytz och de andra i lagledningen (inklusive KC och Sportråd) också är det.

      Jag tycker ändå laget ständigt visar att man har kvaliteter (hos både ledning och spelare) som, i viss mån, överväger detta. Inte minst gäller det med de förutsättningar (inkl Lindströms frånvaro) vi hade inför matchen mot FFF.

      Jag hoppas dock att inte bara jag, utan även övriga supportrar och klubbledning inser att det kommer att bli en säsong med både toppar och dalar. Förhoppningsvis orkar vi tillsammans stötta laget även under dalarna!

  6. 4 april, 2013 @ 10:01 Alfred

    Nej, inte Blåvitt i semin. De såg skrämmande starka ut mot HIF. Vilket lag de än får möta i semin så vinner de (tyvärr även om de möter ÖIS).

    Öster, Sirius, Norrköping eller Djurgården går på ett ut. Sirius eller Djurgården är önskelottningen för att sedan möta Blåvitt i final. I en final kan allt hända och vi vinner med uddamålet. Där har ni mitt tips och min önskan.

    Svara

    • 4 april, 2013 @ 10:26 DJ-CJ

      Fördelen med Blåvitt är att de mot ÖIS skulle vara tvugna att vara det bollförande laget och det de hittills visat sig starka på är att spela defensivt stabilt och inte öppna upp sig för att sedan ta vara på sina chanser. Jag ser ju dock Blåvitt och Norrköping som favoriter till cupguldet, och håller med om att vi får det tufft mot dem. Rent ekonomiskt är det en drömlott dock. Nu vet jag inte hur intäkterna fördelas i cupen, men en hemmamatch mot Blåvitt ger oss mer andrum. Rent sportsligt finns det dock 5 andra lag som är bättre att möta.

    • 4 april, 2013 @ 12:26 Lill-Benke

      Går Sirius och Peking på ett ut???

    • 4 april, 2013 @ 14:41 Alfred

      Nä det gör det nog inte men ungefär så här resonerar jag.

      Peking är ju förstås ett par klasser bättre än Sirius (och ÖIS?) men motivation sägs ofta slå klass. Jag tror att just motivationen kan bli utslagsgivande i SC och därför tror jag också att vi kommer att spela bättre mot Peking än mot ett Sirius som vi måhända kommer att underskatta något. Därav det jämna skägget.

  7. 4 april, 2013 @ 10:58 Daniel K

    Han Wede eller vad han nu hette som blev utvisad, är han avstängd på tisdag?

    Svara

  8. 4 april, 2013 @ 12:52 Mendel

    Blir det nåt klirr i kassan för ÖIS i och med semifinalplatsen (TV-pengar, prispengar) bortsett från ev biljettintäkter?

    Svara

  9. 4 april, 2013 @ 13:12 Emil

    Ohlsson ryckte upp sig ordentligt efter paus tycker jag. Jag var imponerad av honom i andra halvlek, bra inställning! I första kändes det som att han och Johan inte alls fick kontroll på mittfältet.

    Kul att se Ericsson lite mer också, även det en spännande spelare.

    Blir ett spännande år detta!

    Svara

  10. 4 april, 2013 @ 15:32 Hasse

    Daniel K frågade om Calle Wede är avstängd på tisdag. Det tror jag inte. S1 är en annan tävling än SvC.
    Jag är mer intresserad av ett annat besked. Blir Emil avstängd i semin? Han fick ju sitt tredje gula kort i cupen i går och reagerade kraftigt på det. Vet han kanske om att han inte får spela i semin?

    Svara

    • 4 april, 2013 @ 15:50 DJ-CJ

      Eftersom det var ett direkt rött kort Wede fick kan det vara andra regler som gäller. Celso Borges blev avstängd mot oss i cupen och missade därför bland annat sista cupomgången samt premiären i AS. Hur det blir med Wede vet jag dock inte.

    • 4 april, 2013 @ 16:04 Sven R

      Enligt ”Föreskrifter för Svenska Cupen, herrar, 2012/2013″, 3 Kap 2§ tillämpas inte ackumulering av varningar i SC. Därför torde han inte vara avstängd. Har kollat lite i de olika dokumenten på fogis.se, vad som gäller för grova utvisningar i SC. Jag kan dock inte hitta något tydligt. Det kan vara, som DJ-CJ säger, andra regler som gäller. Kanske är det upp till TäK eller Disciplinkommittén om de ens tar upp frågan? I så fall beror det antagligen på vad domaren skriver i sin rapport.

    • 4 april, 2013 @ 16:13 Hasse

      Det var skönt att höra.

      Beträffande Wedes utvisning tror jag knappast att tävlingskommittén har sammanträde innan tisdag och därmed är han troligen spelklar i första seriematchen. Vad som sedan händer beror väl på domarrapporten.

    • 4 april, 2013 @ 16:30 Sven R

      Länkar till de olika dokument kommer nedan, ifall någon annan vill forska lite. Dessutom skrev jag fel, det heter Disciplinnämnden och inte -kommittén.

      http://fogis.se/ImageVault/Images/id_72226/conversionFormatType_WebSafe/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

      http://fogis.se/ImageVault/Images/id_38710/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

      http://fogis.se/ImageVault/Images/id_69668/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

    • 4 april, 2013 @ 17:11 Sven R

      Jag tror att jag kan ha hittat ett svar i ”Regelboken”. Enligt ”Kompletterande bestämmelser” till Regel 12 skall grov utvisning anmälas till bestraffningsmyndighet (Disciplinnämnden). I så fall tas det väl upp där vid deras nästa möte.

      http://fogis.se/ImageVault/Images/id_85833/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

  11. 4 april, 2013 @ 18:10 Smurfalizer

    Tycker insatsen motbevisar snacket om tunnt material. Många som inte spelade på sin vanliga position – alla gör ändå en fullgod insats mot FFF som säkerligen är ett lag för Superettans övre halva. Vårt mittfält funka bra trots att tre ordinarie saknades.

    Svara

  12. 5 april, 2013 @ 14:08 JD

    Ursäkta att jag bidrar till tjatet, men är det nån som har någon som helst info beträffande skadorna på Lillström, Holländer och Hedman?

    Den som bidrar till nåt svar får gå in på den här länken som tack ;-) http://bloggar.aftonbladet.se/superettan/2013/04/sa-har-slutar-det/

    Svara

    • 5 april, 2013 @ 15:11 P

      +1

  13. 5 april, 2013 @ 15:32 Axel

    Skulle någon kunna skriva några snabba spelarbetyg?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se