Genious Lundgren, The Bengtsson and surprising Bratt

 

Det började i matchen mot Sundsvall. Nu fortsätter perioden av täta matcher som mycket väl kan ses tillbaka på som avgörande dagar när serien ska sammanfattas till hösten. Fyra matcher kommer spelas på lite drygt två veckor.

 

0-0 mot Sundsvall får ses som en fullt godkänd start på perioden av täta matcher. Att som nykomling hålla nollan mot ett från allsvenskan nyss nedflyttat GIF Sundsvall är fullt godkänt och de tveksamheter som rådde kring backlinjens förmåga på en högre nivå än Söderettan känns i stort sett borta. Jonathan Azulay gick mot Sundsvall in och visade att han tvärt emot mångas farhågor visst kunde spela högkvalitativt försvarsspel på superettanivå. Adam Rosén har tidigare visat att han håller på Superettanivå och David Leinar, ja han är nog bättre än på väldigt länge.

 

Så va det det där med anfallsspelet. Men vi väntar lite med den punkten.

 

Dagens träning inleddes med en ny övning signerad Erik Nexborn. Istället för det sedvanliga öppningsnumret i kavalkaden av uppvärmningsövningar, kvadraten hade gjorde idag en (för mig) ny övning entré. En fjärran släkting till kvadraten som gick ut på att spelaren i mitten som vanligtvis jagar var borta och istället kastades bollar mellan spelarna samtidigt som en boll hölls igång med fötterna. Detta byggdes sedan på med platsbyten och andra tillägg. En koordinationsövning med andra ord. Modernt!

 

Efter koordinationsövningen tog det vanliga springandet mellan koner och hoppandet över häckar över och allt var precis som vanligt igen.

 

Vi kan med glädje konstatera att det är en synnerligen kurant trupp Hans Prytz just nu förfogar över. Förutom långtidsskadade André Nilsson saknades inte en enda spelare på dagens pass. Adam Rosén som hållits borta från spel i de två senaste matcherna var nu tillbaka och deltog i samtliga övningar. Detsamma gällde Jakob Lindström som spelade matchen mot Sundsvall med ett hårt tejpat knä och som gick ut med kramp i mitten av den andra halvleken. Jakob är nu utan synlig tejp och deltar för fullt i alla övningar. Skönt.

 

Fredrik Andersson däremot har haft vissa bekymmer med känningar sedan uppvärmningen inför derbyt för några veckor sedan. Det är enligt målvakstränare Tomas Vainio inga problem med Fredrik och han kommer kunna sitta på bänken i morgondagens match. Fredrik har dock inte deltagit i spelövningarna i veckan och Lucas Thell från U19 har kallats upp för att delta i träningarna de senaste dagarna. Man ser ingen anledning att chansa med Fredrik.

 

Efter uppvärmning och passningsövningar flyttades fokus på tvåmålsspel på 2/3-plan där lagen formerades på följande vis:

 

Rött lag:

 

 

Peter Abrahamsson

 

Christofer Bengtsson, David Leinar, Jonathan Azulay, Hannes Sahlin

 

Tobias Bratt, Jakob Lindström, Johan Lundgren, Sebastian Ohlsson

 

Emil Karlsson, Richard Yarsuvat

 

Gult lag:

 

 

Lucas Thell

 

JoakimHall, Adam Rosén, Carl Hawunger

 

Jacob Ericsson, Filip Holländer, Johan Hedman, Daniel Paulson

 

Oskar Wallén, Henrik Carlsson

 

Som ni ser var det gula laget en man mindre i backlinjen, något som borde ge en ganska stabil seger åt det, på pappret, starkare röda laget. Så blev dock inte fallet. Ganska tidigt i matchen tog det gula laget anfört av trequartistan Johan Hedman ledningen när just Hedman med en elegant genomskärare friställde Oskar Wallén som grundlurade mittbackarna Leinar och Azulay. I ensamt majestät kunde han sedan springa mot Peter Abrahamsson i det röda målet och enkelt rulla in bollen till höger om densamma.

 

Strax därefter var det dags för nätet bakom Lucas Thell att rassla, ett underläge mot undertaligt motstånd är inget Emil Karlsson accepterar och han tog därför saken egna händer. I en position lite till vänster på mittfältet fick han tag i bollen och sprang därifrån på utsidan av Carl Hawunger som agerade mittback i det gula laget och tryckte ur aningen snäv vinkel upp bollen i Lucas Thells första kryss. Stenhårt och väldigt snyggt.

 

Efter det relativt korta tvåmålsspelet drog man ihop målen till en mindre plan och det var dags för Johan Lundgren show, eller som det brukar kallas, Nackatrofén. Johan Lundgren var tillsammans med en till spelare, under detta spelmoment fullständigt fenomenal. Allt han rörde vid resulterade i mål:

 

Situation 1: Johan Lundgren hamnar i en pressad situation på mittplan när en han är nära att tryckas ihop mellan två spelare som kommer mot honom från olika håll. Vad göra? Varför inte peta bollen en meter åt motsatt håll och trycka iväg den allt vad man orkar nere vid stolproten? Kommer du på något bättre så säg.

 

Situation 2: Johan Lundgren hamnar i trångmål nere vid egen hörnflagga. Johan står med en fot på bollen, upptäcker Tobias Bratt som står vid motsvarande hörn diagonalt över planen. Johan väljer att stillastående slå en perfekt crossboll rakt i bröstet på Bratt.

 

Situation 3: Johan står återigen nära eget mål och ser David Leinar som tagit sig förbi motståndarnas sista spelare, Lundgren friställer Leinar med en perfekt crossboll som David enkelt kan förlänga förbi Lucas Thell i mål.

 

Situation 4: Johan Lungren pekar i djupet, får en genomskärare från Tobias Bratt, lirkar på ett tillslag in bollen under en utspringande Lucas Thell.

 

Johan Lundgren är ett geni.

 

Som jag nämnde fanns det en spelare till som utmärkte sig under Nackatrofé-spelet. Det är mannen som vi alla lärt oss älska under flera år nu men som ändå varje träning imponerar med sin inställning. Christofer Bengtssons betydelse för ÖIS modell 2013 går inte att överdriva. När de flesta andra spelarna sitter i gräset mellan matcherna står Christofer Bengtsson upp och aktivt coachar sina lagkamrater med yviga gester och en ständig dialog med sina lagkamrater.

 

Detta ivriga coachande fortsatte hela träningen igenom och tog inte ens slut när träningen så småningom övergick i individuell träning och Hannes Sahlin skulle kasta inkast. ”Kasta så långt du kan Hannes” löd Bengtssons instruktioner då han yvigt pekade var han ville att Hannes kast skulle landa ”Sikta här och kasta så långt du bara kan!”

 

You gotta love the Bengtsson.

 

Startelvan imorgon ser förmodligen ut på följande vis:

Visserligen hade vi tokfel förra veckan med startelvan men vi är avsevärt mycket säkrare denna vecka. Den största skrällen initialt är att Tobias Bratt ser ut att starta som högermittfältare. Just draget att flytta in Tobias Bratt i matcherna är något jag personligen inte varit speciellt positiv till då det ofta gjorts när laget jagat ledningar och att då flytta in en så defensiv spelare som Tobias Bratt på ett yttermittfält känns konstigt. Däremot slipper man med Bratt problemet med defensivt svaga yttrar och kanske har Prytz hittat något på Varbergs vänstersida som skrämmer honom.

Ricky petar enligt våra källor Oskar som inte varit i sitt livs form den senaste tiden. Det är något som många efterfrågat i vårt kommentarsfält och som det gamla indianordspråket säger: ”Alla goda idéer föds på Sambadefensiv” Så varför säga emot?

Adam Rosén är som synes inte med i startelvan. Detta förmodligen för att Prytz väldigt sällan chansar med spelare som varit skadade. En hel veckas full träning brukar krävas för en startplats. Dessutom har backlinjen ovan hållit nollan i två matcher i rad. Varför ändra på då?

Mot Varberg!

 


'Genious Lundgren, The Bengtsson and surprising Bratt' have 7 comments

  1. 23 maj, 2013 @ 09:23 Sektion LM

    Har sett Bratt för lite för att kunna bedöma honom, men lite knepigt känns det att han får starta (om det nu blir så). Och att Ricky får chans efter chans förvånar än mer. Ok, Oskar har varit iskall det sista, men det hade känts mer spännande att sätta Hedman bredvid Emil. Tänk Hedman i en lite tillbakadragen roll och med mer offensiva yttermittfältare (som flera varit inne på). Där tror jag Hedmans känsla för spelet kommit allra bäst till sin rätt. Men whatever, tre pinnar idag är det viktigaste! Kom igen ÖIS!

    Svara

    • 23 maj, 2013 @ 10:38 Jacko

      Problemet är väl bara att Hedman är skadad och inte aktuell för spel på ett tag.

      Hade helst sett Ohlsson och Holländer på kanterna idag och Wallén bredvid Karlsson på topp. Inte för att Oskar varit bra utan för att jag inte ser några alternativ. Ricky har varit iskall vilket gör att jag även hellre ser Henke C.

      Resterande positioner är ju givna i alla fall.

    • 23 maj, 2013 @ 11:29 Sektion LM

      Men han var ju med enligt träningsrapporten ovan?! Och på ÖIS officiella hävdas att endast Rosén och André Nilsson är skadade.

    • 23 maj, 2013 @ 11:40 Martini

      Well, Hedman är inte uttagen i truppen till denna match. Och som Felix skriver så brukar Prytz kräva minst en veckas full träning innan match kan komma på tal. Vilket jag tycker låter bra, skit att chansa med ”nästan hela” spelare.

    • 23 maj, 2013 @ 16:04 Andreas Kristensson

      Hedman har aldrig varit med i truppen på officiella. Däremot så glömde jag i stressen honom bland Rosén och Nilsson men jag lade till honom där så fort jag kom på det, vilket tydligen inte var snabbt nog..

      Han är inte med i alla fall.

  2. 23 maj, 2013 @ 12:50 Mr.Duck

    Helt rätt att låta Bratt få chansen från start om nu så blir fallet. Jacob Eriksson har inte fungerat alls och det känns som att de andra killarna gör det minst lika bra, det kan helt enkelt inte bli sämre. Bratt är dessutom starkare defensivt vilket knappast är fel mot offensiva Varberg. Att Ricky får chansen istället för iskalla Oscar känns även det logiskt. Det kan helt enkelt inte bli sämre just nu. Ricky har fått en del chanser på kanten och det är inte hans naturliga position. Således är det på sin plats att han får en chans på topp. Han och Emils snabbhet passar nog bra mot Varberg där det är kontringsspel som gäller.

    Vi ses i Varberg!

    Svara

  3. 23 maj, 2013 @ 21:27 Antti Klimaks

    Börjar verkligheten att komma ikapp den stundtals snudd på debila ÖIS-hajpen? Spelare höjs till skyarna efter någon lyckad punktinsats, turträff på träning extrapoleras genast till kommande segerparameter i riktig match, vinst i match tillskrivs fundamental, unik ÖIS-kompetens… Exempel är många på hur ÖIS tillskrivs kvalitéer som bara finns i…fantasin.

    Sanningen är att endast Emil har tillräckligt hög lägsta nivå för Superettanspel. Resten Ä R division ett-spelare. Gör er själva en tjänst och sluta beskriva ÖIS/spelare som varandes top of the line – de är ett habilt division ett-lag, inget mer. Bra så.

    Planera istället för hur nedflyttningen skall hanteras. Det, i samband med spelarflykt och dålig ekonomi, riskerar ta oss alla på sängen. ÖIS framtid står faktiskt på spel.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se