Sambadefensiv möter #2: Johan Gellerman

De allra flesta som hängt med i kommentarsfält och på forum de senaste åren vet väl vem Johan Gellerman är. Han är en av medlemmarna i inferno Örgryte och har länge varit en man att räkna med när ÖIS-relaterade ting ska debatteras. Jag själv har, även om jag inte alltid hållit med, alltid hyst en respekt för Johan för hans ärlighet och vilja att göra skillnad.

Under den dryga timme som samtalet håller på behandlar vi supporterkulturen ur olika vinklar, pratar om Johans spelarkarriär, hur han blev ÖIS:are, om ”mild indoktrinering” och mycket annat. Kom som vanligt gärna med konstruktiv kritik. Jag är långt ifrån fullärd när det kommer till intervjuer och tar med öppna armar emot alla tips som kan göra mig till en bättre intervjuare.

Mina damer och herrar: Johan Gellerman!

Intervju med Johan Gellerman

Play

'Sambadefensiv möter #2: Johan Gellerman' have 15 comments

 1. 12 maj, 2013 @ 13:55 Jens Z

  Mycket intressant! Tack för det!

  Svara

 2. 12 maj, 2013 @ 14:40 Sven R

  Mycket bra! Fortsätt gärna med detta, antingen via podd eller skrift (gärna bägge). Det finn en näst intill outtömlig källa av intervjuoffer att ösa ur:
  – ”kändisar” som Leif Pagrotsky och Patrik Sjöberg;
  – ”doldisar” som Dan Sten Olsson och Peter Hjörne;
  – kanslianställda och förtroendevalda som Oscar Ängemark och Dan Camaras;
  – ”hardcore-supportrar” som Johan Gellerman ovan;
  – ”vanliga” klack-supportrar;
  – sittplatssupportrar;
  – sponsorer och partners;
  – tränare och spelare, både i A- och U-lag (glöm inte tjejerna!).

  Alla intervjuer behöver ju inte vara lika långa som den med Johan, det beror ju på hur intressant offret är. Intervjuerna kan ju också göras i förväg, ”ligga till” sig och presenteras när det inte finns så mycket annat att skriva om. På det sättet kan det komma en ny artikel varje dag, även under lågsäsong. Många har, likt Johan, idéer om hur ÖIS blir mer intressant. Men alla kanske inte har samma förmåga att själv formulera dem. Med lite hjälp kan de kanske ändå få fram idéerna och ÖIS dra nytta av dem. Här kan SD vara till stor nytta för Sällskapet!

  Förlåt om jag blir lite till mig, men den här typen av intervjuer tror jag kan ytterligare höja värdet på SD och framförallt se till att det finns ett jämnt flöde av nyheter på sidan.

  Vad gäller intervjun med Johan, så var den intressant och givande. Man behöver inte hålla med honom om allt, men hans åsikter är i alla fall genomtänkta och han presenterar de välformulerat. Felix gör ett bra jobb som intervjuare, även om det inte är ett helt lätt jobb. Jag är övertygad om att det kommer att bli ännu bättre utan en massa kritik, utan bara med mer träning! Det är så man lär sig vilka frågor som fungerar och hur man bygger förtroende med intervjuoffret.

  Svara

  • 12 maj, 2013 @ 15:02 Sven R

   Jag kom på en sak till. För sådana som mig, som väljer att själv ta mig till bortamatcher, kunde det vara intressant med en podd-rapport från en bortaresa med supporterbuss. Lite stämningsbilder från både dit- och hemresa. Korta intervjuer med deltagare och kanske lite om känslan i klacken under matchen. Kanske att det kan locka några av oss ”snobbar” att skippa sittplats på bortamatcherna, för att i stället följa med bussen och stå i klacken… ;)

   Jag inser att mina idéer skulle generera mycket jobb, för en redan överlastad redaktion, men ta det för vad det är och gör vad ni vill med det! Vad gäller reserapporten, kanske Mattias Åsén kan använda idén som ett radioreportage för något skolarbete om redaktionen inte orkar själva?

 3. 12 maj, 2013 @ 14:46 Robert i Smålandsskogarna

  Kan inte säga att jag imponeras nämnvärt av så kallade ultrasgrupper och deras alternativa (o)moral, men det här var en väldigt trevlig intevju.

  Svara

  • 12 maj, 2013 @ 15:14 Sven R

   Jag tycker ändå Johan representerar en ”sansad” ultraskultur, där föreningen och inte ultrasgruppen står i centrum. Jag är också övertygad om att Johan, även om han själv inte skulle erkänna det eftersom det inte ligger i ultraskulturen att ha ledare i traditionell mening, styr Inferno med bomullshandskar och är oerhört viktig för att det inte spårar ur. Tex tror jag han var väldigt styrande i att vi slapp planinvasion vid seriesegern förra året!

  • 12 maj, 2013 @ 15:17 Sven R

   ”…silkesvantar…” hade kanske varit ett bättre val av uttryck än ”…bomullshandskar…” :~

  • 15 maj, 2013 @ 13:14 T

   Dina spekulationer om Inferno kan du behålla för dig själv då du uppenbart inte har koll.

  • 15 maj, 2013 @ 14:32 Sven R

   Berätta då, så jag får koll… :)

 4. 12 maj, 2013 @ 15:15 Vincent

  Intressant intervju, efter att ha lyssnat känns det som att Gellerman har fått oförtjänt mycket skit genom åren. Men jag kan ha fel.

  Delar i stort hans resonemang kring supporterkultur.

  Svara

 5. 12 maj, 2013 @ 19:09 Kommittén för Statssäkerhet

  Jag vill ha en intervju med Sven R…

  Svara

  • 12 maj, 2013 @ 19:19 Sven R

   Ironi är svårt, men kul när det fungerar… ;)

 6. 12 maj, 2013 @ 21:49 Cyban

  Bra och väldigt intressant intervju, tack!

  Svara

 7. 13 maj, 2013 @ 14:31 Rille

  Oerhört bra intervju, att få höra hans åsikter och syn på supporterkultur var väldigt trevligt.

  Svara

 8. 13 maj, 2013 @ 15:17 Felix Jonsson

  Tackar och bockar för de fina orden. Roligt att mitt och Johans samtal engagerar. Jag hade tänkt fortsätta på den inslagna vägen. Näste man till rakning är Balders Hages Mattias Andersson.

  Svara

 9. 13 maj, 2013 @ 15:43 Jacko

  Väldigt intressant lyssning! Bra frågor och utvecklande svar. Delar många åsikter med Johan, bland annat 51%-regeln och medias samt våra styrandes idioti kring vissa frågor. Tycker dock att kritiken mot Balders Hage var lite väl hård. Reseverksamheten är inte den bästa men de gör ett riktigt kanonjobb inom andra områden.

  Kände igen väldigt mkt från mig själv. Speciellt det här med strävan att inte vara som alla andra och avskyn mot att välja att stötta ett lag utifrån framgångsnivån. Riktigt underhållande.

  Saknade dock frågan om Johans inställning till bengaler. Skall detta förekomma i vår klack trots att det genererar böter till klubben? Har aldrig fått någon riktig klarhet i detta.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se