Känner ni lukten? Det är vår! Det är derby!

Visst är det fantastiskt. Dagen är kommen, dagen då vi återigen får uppleva det på riktigt. Möten i träningsmatcher må smälla högt, väldigt högt, men seriesammanhang är speciellt. Derbyt mot Gais under försäsongen gav en välbehövlig spark i rätt riktning för det nya ÖIS. Jakob Lindström var överallt, Johan Hedman styrde in en strumprullare från Emil Karlssons högerfot och Jakob Lindström var bäst i stan. Då lades en viktig byggsten i bygget av superettalaget Örgryte IS.

Det är nu superettalaget som tar emot antagonisten Gais i det första derbyt i tävlingssammanhang sedan hösten 2009. Då vann de grönsvarta med 1-0 efter att matchens enda mål gjorts av Pär Ericsson. Då var det början till raset mot en konkurs. Resten är som man brukar säga historia.

Men nu är det dags igen. ÖIS är på väg uppåt igen och vart Gais är på väg är dock mer höjt i dunkel. Men låt oss njuta av den här matchen. Låt oss njuta av att återigen kliva in på en arena som pulserar av sång, rop i desperation och rop av glädje. Njuta av att återigen känna den obeskrivligt ljuvliga känslan som uppstår när du kliver över det sista trappsteget upp på läktaren och ett böljande hav av människor dedikerade till det som komma skall på planen tonar upp sig. Människor som under de kommande två timmarna tillsammans med dig kommer göra allt för att göra matchen till något mer än bara en vanlig fotbollsmatch. För det är banne mig nu det gäller.

Ommöbleringar

Dagens träning som hölls på ÖIS-gårdens gräsplan inleddes med den sedvanliga ”hinderbanan” vid sidan av planen. Det sprangs runt koner, hoppades och skuttades. Som sig bör dagen innan match. Därefter gick man vidare via passningsövningar till uppställt spel mot ett mål. Av det spelet kan vi konstatera att Hannes Sahlin, ja ni kanske minns han som förra året höll till till vänster längst bak i planen nu är ganska långt ifrån en startplats. Under dagens övningar placerades Jacob Ericsson till vänster i den ena backlinjen samtidigt som Hannes fick spela mittback tillsammans med Carl Hawunger. Joakim Hall? Jo, han spelade framför Jacob Ericsson på en yttermittfältsplats. Det möbleras onekligen om i laget i år jämfört med förra året.

Henrik Carlsson var tillbaka i spel. På tal om ommöbleringar sägs det att Henrik Carlsson numera ses som innermittfältare snarare än anfallare. I U21 serien har han matchats flitigt som den offensivare av två innermittfältare. För den unge anfallaren kan detta innebära en viss identitetskris då han under landslagsläger agerar anfallare och i grunden är det. Men det blir i lägen som detta tydligt hur viktigt det kommer bli i år att samtliga spelare är användbara på flera positioner.

Tunn backlinje på andra sidan motorvägen

Om spelare i ÖIS flyttas runt utanför startelvan så flyttas det desto mer i startelvan på andra sidan motorvägen. Mirza Mujic och Andreas Augustsson är båda avstängda i derbyt. Därmed pekar allt på att Callum Angus och Björn Andersson är paret Tomas Askebrand kommer satsa på i mittförsvaret. Två spelare som inte har fått alltför mycket speltid tillsammans under våren och Gais backlinje har ännu inte riktigt hittat rätt. Laget har hittills bara släppt in åtta mål jämfört med ÖIS sju men i förra veckans match mot Östersund släppte man in tre mål och har ännu inte hållit nollan. På dom Oskar!

Förutom backlinjen har man även vissa problem med hur innermittfältet ska formeras. Jeffrey Aubynn och Andreas Drugge kamperade tillsammans i matchen mot Östersund, ett samarbete som inte fungerade helt prickfritt. Det ryktas om att unge Adam Eriksson kan vara på väg in i mitten igen efter att ha spenderat senaste matchen på en kant. Med andra ord är det aningen osäkert hur Gais ställer upp imorgon.

Tyvärr kan vi inte bjuda er på några startelvor. Dom släpps imorgon en timma innan match. Tills dess vill vi att ni gör allt i er makt för att dra så många ni bara kan till Gamla Ullevi. Se bara till att dom har köpt biljett i förväg.

Framåt!


'Känner ni lukten? Det är vår! Det är derby!' have 2 comments

  1. 6 maj, 2013 @ 10:48 Anonym

    Påminn släkt och vänner att det är ikväll derbymatchen spelas prata om den på jobbet , fråga folk på bussen, spårvagnen om de skall gå på match i kväll. Sitt inte tysta. Ikväll skapar vi en härlig stämning på gamla Ullevi , men gå dit i extra god tid för det är många som skall slussas in genom portarna , jag hoppas att vi blir 10 000 stycken, det vore fantastik om vi alla tillsammans kunde jobba för. Just nu är 7000 sålde så vi har lite att göra vänner fram till matchstart. Underbart väder är det idag också samtidigt finns det inget som slår att se fotboll live och känna stämningen och få höra när inmarsch drar igång.

    Svara

  2. 6 maj, 2013 @ 17:36 Anonym

    Nu höjer vi ribban kan alla bege sig NU till gamla Ullevi så det kan bli slutsålt.
    En sak till vi beter oss inte som päron ikväll från publiken. Dax att gå till matchen. Vi ses all Goa Öisare .

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se