”LSK borde spela i sexan” #5

Vad man främst tar med sig från Superettans femte omgång måste vara debaclet på Markbygg Arena i Ljungskile. På grund av en alltför undermålig gräsmatta var matchen illa tvungen att skjutas till, till Alexander Nilssons stora förtret. På Twitter uttryckte han sitt missnöje – skall sägas helt befogat. Landskrona BoIS, som reste upp helt i onödan, har skickat in en protest där de vill få åter de pengar de spenderade på resan.

Men det spelades trots allt sju matcher att rapportera om. Vi börjar på Söderstadion…

Hammarby IF – Assyriska FF 1-0

1-0, Sotiris Papagiannopolous (självmål, 40′)
I torsdagens möte mellan Hammarby och Assyriska på Söderstadion var det kniven mot strupen för hemmalaget. Fem poäng på fyra matcher var ingenting annat än en missräkning, och redan där och då var protesterna kring tränare Gregg Berhalters laguttagningar rätt påtagliga. Därför var säsongens andra trepoängare (den första även den på hemmaplan, 2-1 mot Örebro SK) en stor lättnad. För klubben, för spelarna och för fansen. Nu lever drömmen om Allsvenskan igen.

Matchens enda mål kom i den 40:e matchminuten och olycksgris var den gänglige mittbacken Sotiris Papagiannopolous som styrde bollen in i eget mål. Det skall dock inte falla en alltför stor skugga över honom, för hade han släppt inlägget förbi sig var risken överhängande att Christoffer Carlsson hade stött in bollen i ett öppet mål. Det var alltså något av en lose lose-situation.

Assyriskas Jonas Hellgren hade bland annat ett volleyskott från nära håll i stolpen, men det kändes som att Hammarby IF hade rätt bra koll på händelserna totalt sett. Lite nervigt skulle det dock bli när inbytte Sebastian Castro-Tello drog på sig två varningar i samma sekvens och därmed fick lämna planen med svansen mellan benen. Dumt, korkat och orutinerat att första dra ned en motspelare och sedan sparka bort bollen efter att domaren blåst i pipan. Det blir nog varken en plats i startelvan eller något inhopp i nästa omgång…

Ängelholms FF – GIF Sundsvall 0-2

0-1, Johan Eklund (1′), 0-2, Johan Eklund (71′)
Kanske, kanske börjar det ordna upp sig för Giffarna. Det blev åtminstone tre färska poäng i säsongens näst längsta resa mot Ängelholms FF. Något som man kan tacka tvåmålsskytten Johan Eklund och en förbaskat bra start för. Det första målet kom efter 23 sekunders spel och satte agendan för matchen. Något annat går inte att säga. Johan Eklund, som är ny i GIF Sundsvall, har onekligen öppnat säsongen starkt. Målen har rullat in, en efter en, vilket gör att han placerar sig bland seriens skarpaste målskyttar hittills. I övrigt var det en rätt intetsägande historia på en åkerliknande gräsmatta.

Publiksiffran? 429.

Östersunds FK – Jönköpings Södra IF 5-0

1-0, Thomas Boakye (36′), 2-0, Jamie Hopcutt (42′), 3-0, Thomas Boakye (64′), 4-0, Jamie Hopcutt (84′), 5-0, Thomas Boakye (89′)
Femte omgångens största smällkaramell tilldelas Östersund som manglade J-Södra sönder och samman i lördags. Slutresultatet skrevs till 5-0 och Thomas Boakye, som på hela fjolårssäsongen stod för två mål, klämde dit ett hattrick vilket gör att han seglar på på fyra mål totalt ett och delad förstaplats i skytteligan (med Johan Eklund och Stefan Rodevåg). Och det är svårt att inte imponeras av detta gäng. Visst, J-Södra hade rest 90 mil i buss, men det är inte första gången Östersund levererar resultat att vara stolta över. Så sent som i förra veckan vann man som bekant med 3-1 mot GAIS på Gamla Ullevi. Det kryllar av finess och kvalitet i Graham Potters hopplock.

Matchens lirare, utöver tremålsskytten Boakye, var än en gång den centrala mittfältaren Alexis Mendiola. Trots sin ringa ålder är han en man att se upp med. Man vet aldrig vad som händer när han har bollen – men allt som oftast står han för något kreativt och nödvändigt för att skapa en farlighet offensivt. Bredvid sig hade han Jamie Hopcutt, britten som också spås en lysande framtid.

Det är tidigt på säsongen. Men Östersund har någonting stort på gång. Frågan är bara hur långt det räcker över 30 matcher.

Degerfors IF – Varbergs BoIS 3-2 (Behrn Arena)

0-1, Ardian Rexhepi (16′), 1-1, Johan Bertilsson (48′), 2-1, Marcus de Bruin (59′), 2-2, Gabriel Altemark Vanneryr (65′), 3-2, Johan Bertilsson (75′)
Det börjar bli en vana nu. Att Degerfors IF spelar sina hemmamatcher på Behrn Arena. Stora Valla är i icke speldugligt skick, och då finns det tyvärr inte så mycket att göra åt saken. Men att det blir ekonomisk smäll för Degerfors IF råder det inget tvivel om. På de riktiga hemmamatcherna brukar det komma upp emot 2000 åskådare, i Örebro kom det i helgen 537 personer. Uselt, pinsamt och ett slag mot sporten.

Men det gjorde inte så mycket. I alla fall inte vad det gäller det spelmässiga. För där vann Degerfors IF ändå. Och det mycket tack vare Johan Bertilsson som stod för två mål, varav det matchavgörande i den 75:e matchminuten. Det visar på karaktär att man har styrkan att ta ledningen och tappa den två gånger om innan man på nytt tar ledningen, då med 3-2, och sedan håller det matchen ut. För ett bottengäng med kniven på strupen är det imponerande. Patric Werner, tränare i Degerfors, var föga förvånande måttligt nöjd efteråt.

Falkenbergs FF – Örebro SK 1-1

1-0, Tobias Karlsson (62′), 1-1, Alhassan A Kamara (69′)
I toppmötet av Superettan som avgjordes på söndag eftermiddag på Falkenbergs IP delade lagen på poängen. Tobias Karlsson gav Falkenbergs FF ledningen i matchens 62:a minut, men bara sju minuter därefter kvitterade Crespo, lånet från AIK, till 1-1. I och med det tappade hemmalaget för första gången poäng efter fyra raka segrar. På sociala medier uttryckte flera av spelarna sitt missnöje efter de två tappade poängen, men alltför besvikna bör de trots allt inte vara. Falkenbergs FF ligger fortsatt i serietopp med 13 av 15 möjliga poäng. Knappast vad det hade väntat sig!

Värt att notera är att Stefan Rodevåg lämnade planen mållös för första gången för säsongen. Målsviten höll i sig i fyra matcher.

IFK Värnamo – IK Brage 2-1

1-0, Martin Claesson (14′), 1-1, Mats Moldskred (42′), 2-1, Durim Berisha (87′)
Samtidigt som ÖIS mötte GAIS i ett derby på Gamla Ullevi tog Björkeryds IFK Värnamo emot IK Brage hemma på Finnvedsvallen. Och det blev tre oerhört tunga poäng mot Conny Karlssons gäng efter ett sent mål av Durim Berisha i hemmalaget, till de dryga på tusen på läktarnas stora förtjusning.

Noterbart för IFK Värnamo är att David Björkeryd startat som mittback det senaste. Ett genidrag av Sören Åkeby, vad det verkar. Tyvärr, får man väl ändå säga, var han tvungen att utgå efter 29 minuters spel, förmodligen på grund av skada.


'”LSK borde spela i sexan” #5' have 2 comments

  1. 7 maj, 2013 @ 16:00 Oj

    Öh, Rodevåg var inte ens med i FFF, skadad. Tror fan att han blev mållös, hehe.

    Svara

    • 7 maj, 2013 @ 17:15 Christian Börjesson

      :-D

      Trodde han hade kvalitet nog att sätta den i krysset även från läktaren.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se