Mot Friends Arena!

För att sätta det hela i perspektiv så kan vi backa bandet två år. Till den förste maj 2011. Strax innan klockan slår 18.00 sätter Jonathan Lindström en straff till höger om målvakten och springer fram mot klacken för att fira med sina supportrar. Det brinner i Jonathans ögon. Kanske är detta det bästa Jonathan gjort i den rödblå tröjan på A-lagsnivå. Målet innebar en 1-0 ledning och det ÖIS såg ut att gå mot sin första seger i Division 1 södra. Ledningen blev till ett kryss efter en kvittering i mitten av den andra halvleken av Lunds BKs Robin Andersson. Den säsongen slutade ÖIS efter en katastrofal vinter tillslut på en snöplig tredjeplats i serien. Det var två år sedan.

Imorgon är det den förste maj 2013. Jonathan Lindströms karriär fick aldrig det där lyftet i ÖIS-tröjan och han spelar numera för Ahlafors IF i division 3 tillsammans med Niclas Elving och hans bror Johan. ÖIS åkte under tisdagskvällen upp till Stockholm. För att garantera en lugn och stilla kväll för samtliga spelare och bästa möjliga uppladdning har laget tagit in på ett hotell i huvudstaden över natten.

Allt för att ge bästa möjliga förutsättningar inför morgondagen. Den smått osannolika morgondagen. En match då ÖIS ställs emot den allsvenska jumbon Djurgårdens IF i svenska cupens semifinal. Laget är alltså två segrar ifrån ett kval till Europa League. Två segrar från Europaspel. Det trodde nog varken Niclas Elving eller Jonathan Lindström för två år sedan.

Den aningen klyschiga inledningen på denna text är en liten påminnelse för er som av någon anledning tyckte att morgondagens match kändes som en cupmatch i mängden. Den är mycket mer än så. Det är en chans utöver det vanliga. Djurgården upplever en av klubbens sämsta tider på flera år. Hittills har man en poäng i allsvenskan, har släppt in tio mål och gjort ett. Inga siffror som skrämmer med andra ord. Man kan argumentera för att ÖIS inte hade kunnat hitta ett bättre tillfälle att möta stockholmarna än just den förste maj 2013.

Tyvärr hade sambadefensiv ingen möjighet att närvara vid dagens träning på ÖIS-gården men vi vet sedan tidigare att Jakob Lindström inte är tillgänglig. Det är en fot som inte vill läka och magnetröntgen väntar lagkaptenen. Därmed får vi troligtvis göra oss beredda på att det kan bli en del matcher under den här säsongen där laget får klara sig utan Lillström. Därmed faller ett tungt ansvar på Johan Lundgrens axlar. Trollhättesonen värvades som en offensiv kraft på innermittfältet inför säsongen men kommer nu få visa upp sina defensiva kvalitéer. Han kommer imorgon kampera tillsammans med Djurgårdaren Johan Hedman som av förklarliga skäl kommer uppleva en alldeles speciell afton imorgon. Där kommer det geniala in.

Om det var så att valet av offensiv mittfältare stod mellan Filip Holländer, Sebastian Ohlsson och Johan Hedman så är valet Johan Hedman fullständigt naturligt. Dels är Johan Hedman en smart och lojal spelare som enkelt tar åt sig de instruktioner men än mer för att matchen spelas på Stockholms Olympiastadion. På en arena och mot ett lag Johan Hedman är uppvuxen med. Kan det addera några procent till Johans prestation är det väl fullständigt klart som korvspad att grabben ska starta.

I övrigt är laget precis detsamma som mot Landskrona och jag har svårt att klaga på det. Visserligen missade jag den första halvleken och hade bara möjlighet att följa matchen via en dataskärm. Det jag såg där fick mig visserligen att tvivla en aning på Johan Hedmans defensiva förmågor. Det finns vissa brister i hur han arbetar defensivt och då och då hamnar han lite för högt upp. I en match där man kommer vara tvungna att ställa om mycket och ta tillvara på de chanser man får. Vilket man troligtvis kommer behöva i morgon så kan en finurlig trequartistatyp längst fram på mittfältet vara en fördel. Med Johan Hedmans passningsfot och spelintelligens kan man av små chanser vaska fram mer.

Fokus kommer dock fortfarande ligga på omställningsspelet och Emil Karlsson och Oskar Wallén får göra sig beredda på att löpa som aldrig förr. ÖIS melodi i år har visat sig vara att springa sönder motståndarna. Det Dortmundska löpandet har visat sig fungera alldeles utmärkt mot bättre motstånd och borde också göra så imorgon. Med ett snabbt och precist spel på mittfältet kommer man skapa ytor för Emil och Oskar, mot en stukad backlinje kommer det hittas luckor.

ÖIS förmodade startelva:

Man kommer ställas mot ett förhållandevis ordinarie Djurgårdens IF. Offensivt är laget minst sagt skräckinjagande. Erton Fejzullahu och Amadou Jawo är ett anfallspar som håller bra allsvensk klass och även innermittfältet med snidaren Chibsah och rutinerade Andreas Johansson är även dom skapar viss huvudbry.

Fast vi ska komma ihåg att innermittfältet Robin Quaison och Celso Borges var allt annat än lyckade i gruppmatchen mot ÖIS och det innermittfältet är en klass bättre än Djurgårdens. Det kommer bli tufft för Hedman och Lundgren på innermittfältet, men långt ifrån omöjligt. Ricky Yarsuvat kan få det svårt mot sin ytter och oavsett vilken sida han kommer spelas på så kommer hans ytterback få att göra. Rickys uppgifter i ÖIS-tröjan är offensiva och meningen är att han ska vara den irrationella offensiva smällkaramellen som sätter skapar farligheter på sin sida och kanske får tillåtelse att gå lite mer framåt än Sebastian Ohlsson. Fast vårt mittfält är väldigt offensift balanserat. Där finns det orosmoln.

Djurgårdens förmodade startelva:

Nå, vad sägs?


'Mot Friends Arena!' have 5 comments

  1. 1 maj, 2013 @ 08:25 Mendel

    Första målet vinner skulle jag tro… Två spända och nervösa lag av olika anledningar…

    Svara

  2. 1 maj, 2013 @ 11:26 Anonym

    Matchen sänds på svtplay. Kl 13 idag börjar det.

    Svara

    • 1 maj, 2013 @ 13:37 Daniel

      Så jävla besviken. Hela dagen igår stod det på SVT att man skulle kunna se matchen i hela världen. Först idag ändrar de till att den bara går att se i Sverige. RIKTIGT jävla trist för den som bor utomlands.

    • 1 maj, 2013 @ 13:50 Agge

      Jag har samma problem, blev riktigt glad nar jag klickade in pa svtplay och sag att man kunde se den over hela varlden igar… Forsoker hitta en stream, men forgaves

  3. 1 maj, 2013 @ 15:47 Anonym

    Djurgården vinner , när Öis får en kort stund inte är 100 % fokuserade . Vi kunde lika gärna vunnit matchen för målchanser fanns flera. Men jag är inte bitter utan nu koncentrerar vi oss till hundra på Superettan för nu ser vi vad Öis kan ,de var inte utspelade utan har en jäkla arbetskapacitet och möjliga målchanser. Det enda jag saknar på planen en sådan här dag är Robin .
    Nu ser vi fram emot derbyt mot Gais och ta med var enda kotte så vi kan skapa en underbar god stämning på läktaren ,jag kommer ta med den här matchen för Öis stod för spänning ända till matchen sista spark. Vilken målvakt vi har ,är helt förundrad att ingen plockat honom men så tacksam att Abrahamsson är kvar givetvis. Jag älskar er alla spelare för att ni bjöd på en bra match mot Djurgården mycket spännande match.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se