Skarpt läge när Sällskapet styr kosan mot Ängelholm

Ja, jag vet. Jag borde inte tjata och jag ska inte överdriva.

Ängelholm är inte en plats jag vill befinna mig på en lördagskväll, det är kanske superettans tråkigaste arena, med seriens överlägset sämsta publiksiffror. Fast det gör inte matchen mindre viktig. Matchen mot Varberg var en chans att rycka upp sig ur bottenstriden som man inte tog. Matcherna mot Degerfors och Jönköping Södra likaså. ÖIS har inte lyckats vinna mer än två gånger den här säsongen och är det någon gång man ska ta en tredje seger så är det mot Ängelholm som i skrivande stund skuggar ÖIS i tabellen på en 14:e plats och med två poäng mindre än sällskapet.

Ängelholm har tagit en seger i årets superetta och den kom i fjärde omgången mot ett grovt underpresterande Jönköping Södra på bortaplan. Då vann man med 4-2 trots en utvisning efter 40 minuter. Laget har bättre målskillnad än ÖIS och har släppt in ett mål mindre samtidigt som man gjort ett mer. När man ser den statistiken ska man dock ha i åtanke att fem av ÖIS tio insläppta mål kom i matchen mot Varberg för två veckor sedan. I matchen efter ytterligare två. Frågan som därför ställdes inför dagens träning var vad Hans Prytz hade gjort för att täppa igen bakåt i fortsättningen.

Mycket tyngd lades vid presspelet och nestor Lantz klev in i ett av lagen och agerade anfallare samtidigt som han tillsammans med hans Prytz instruerade i hur laget skulle lyfta, när och varför. Efter en stunds intensivt pekande och löpande i instruerandet klev Lantz ner som försvarare när man i helplansspelet skulle spela elva mot elva. Ett helplansspel där det blev ganska tydligt att en startelva numera inte bjuder på speciellt många överraskningar. Försvarsspelarna är självskrivna och inte ens en så ihålig insats som backlinjen stod för både senast och i matchen mot Varberg renderar några petningar i försvarslinjen.

Så länge Jakob Lindström är frisk kommer han och Johan Lundgren vara förstaval på innermittfältet. Vid sidan av de två är det dock hårda bud om platserna. Under dagens träning stod valet mellan Richard Yarsuvat, Jacob Ericsson, Tobias Bratt och Joakim Hall fick alla dela broderligt på speltiden. Aningen förvånande fick inte Johan Hedman någon speltid som yttermittfältare. Spelaren som kom till klubben som anfallare blev omskolad till yttermittfältare och verkar nu vara innermittfältare. Sedan han kom tillbaka efter skadan han ådrog sig under försäsongens sista matcher har speltiden som yttermittfältare lyst med sin frånvaro.

Med Sebastian Ohlsson skadad och Filip Holländer borta från dagens träning kändes Ricky och Jacob Ericsson som de två självskrivna yttermittfältarna. Så verkar det dock inte bli. Den förmodade startelvan formeras på följande vis:

Karlsson och Carlsson på topp igen med andra ord. Ingen Oskar Wallén den här gången heller med andra ord. Efter den knackiga starten på säsongen där han fick sina chanser har Oskar nu varit ute ur startelvan i flera matcher och förtroendet för honom från ledartrion är inte på topp. Dessutom stod Henrik Carlsson för en stark insats senast mot Degerfors.

Men skrällarna i startelvan hittas på kanterna. Jacob Ericsson och Tobias Bratt är två spelare som varit minst sagt ifrågasatta i de matcher de fått ta hand om kanterna. Personligen hade jag hellre valt Johan Hedman och Ricky Yarsuvat men det är något med Hans Prytz och Tobias Bratt. Det är nu tredje matchen i rad som ytterbacken Bratt får chansen som yttermittfältare.

Blir det succé eller fiasko den här gången? Det vet du bara om du åker till Ängelholm!


'Skarpt läge när Sällskapet styr kosan mot Ängelholm' have 11 comments

  1. 1 juni, 2013 @ 09:28 Johan

    Jag förstår inte varför Jacob och Bratt är ifrågasatta(?). Jag tycker dom har skött sig riktigt bra. Problemet tycker jag snarare i att vi inte fått igång något anfallsspel genom mittfältet. Det blir gärna att vi passar runt bollen i backlinjen en två-tre gånger. Sen försöker vi hitta en innemittfältare som kommit ner till straffområdslinjen för att hämta boll. Han passar sedermera tillbaka bollen till backlinjen som tillslut skicket en lång hoppas boll mot Emil. Lite som bananerna spelade förr. Då är det inte lätt att glänsa som yttermittfältare oavsett om du heter Jacob, Ricky, Tobias eller Ronaldo.
    Vi får hoppas killarna på mitten idag hittar spelvägarna framåt som de gjorde så bra på försäsongen.

    Forza öis

    Svara

    • 1 juni, 2013 @ 10:30 Daffy

      Jacob Eriksson har vääääldigt mycket att bevisa. Personligen tycker jag att han är helt värdelös men förhoppningsvis kan det bli ändring på det snart. I övrigt tycker jag att Ricky borde få spela istället för Henke men det är väl egentligen hugget som stucket.

      Vi ses i Ängelholm!

    • 1 juni, 2013 @ 10:32 Sven R

      Jag måste säga att jag håller med angående Bratt. Mot Degerfors var han en av de få i laget som verkade vilja ha bollen spelad till sig. Han söker hela tiden ytor där han är spelbar. Av någon anledning får han den dock inte särskilt ofta. Kanske är det detta tränarteamet ser?

      Också analysen av hur bollen går runt i försvaret verkar riktig. Om man försöker tyda Prytz kroppsspråk senaste matchen, så var han mer än missnöjd med att omställningarna tar för lång tid. Om vi skall få igång anfallsspelet, så måste bollen snabbare genom mittfältet och fram till anfallet. Annars blir långbollarna det enda alternativet och det är ju tydligt att det inte fungerar! Tyvärr måste jag säga att även Peter är delaktig i att det tar lång tid få bollen i spel och ibland faktiskt är den som orsakar att omställningarna inte går tillräckligt fort.

  2. 1 juni, 2013 @ 11:09 Mackarinho

    Felix, jag håller med dig. Jag ser ut som ett frågetecken i valet av yttrar. Hade önskat få se Rickys bolltrolleri och Hedmans speluppfattning. Om jag inte minns rätt så låg Hedman bakom det mesta som var farligt framåt på försäsongen… synd.

    Tyvärr missar man matchen idag och jag hoppas, mot alla mina tvivel, att vi tar tre pinnar idag!

    Svara

  3. 1 juni, 2013 @ 11:11 Axel

    Detta hör verkligen inte till ämnet men jag skulle vilja se att ÖIS gjorde ett par inlåningar i sommar..
    T.ex Simon och Samuel Gustafsson i Häcken men helst av allt en anfallare. Kanske Drissa Diarrassouba, också från Häcken är ett alternativ? Vi vet att vi har en tunn trupp, men vi kan faktiskt göra en bra lönsing – både för ekonomin och truppen.

    Anledningen till mina exempel från Häcken är att dom unga ofta vill stanna inom staden och det är ingen stor förändring, vilket vi ser på t.ex Azulay och Ohlsson.

    Svara

  4. 1 juni, 2013 @ 18:27 Björn

    För plottrigt varför måste innermittfältarna alltid spela i sidled eller bakåt

    Svara

  5. 1 juni, 2013 @ 19:41 Nikhe

    Så jävla dåligt så jag spyr på det. Ännu en lördag förstörd på grund av Öis.

    Svara

    • 1 juni, 2013 @ 20:32 Sagax

      Återigen heter det att ÖIS var bra. Henke utsedd till ÖIS bästa spelare. Han var kanske minst sämst i laget – men bra, nej. En forward gör mål, skapar farliga lägen, spelar runt försvaret – ingen forward i ÖIS är just nu värd namnet. Håller helt enkelt inte alls. Varken framåt, bakåt eller mittemellan. Just nu har vi inget att göra i Superettan. Tre avstängda i nästa match, mot ännu bättre motstånd. Nya desperata inbyten med juniorer? Det här blir skit och ner i ettan igen.

    • 1 juni, 2013 @ 21:19 Nikhe

      11 insläppta på sista tre mot lag som mycket väl kan sluta på undre halvan. Detta håller inte, för att Öis ska kunna vinna så måste om inte alla, så nästan alla, göra ett riktigt skitjobb hela matchen. Det görs inte längre varför vi oxå är helt ihålliga bakåt och har svårt att göra mål framåt. Det ser minst sagt jävligt illa ut!

      Den som inte gör jobbet på lördag vill jag aldrig mer se i en Öiströja!

    • 3 juni, 2013 @ 08:42 Adam Waller

      Sagax:
      Bäst eller minst dålig: tycker du fortfarande att det är fel att spela Henke C i startelvan, vilket du motsatte dig inför matchen (med någon sorts grumligt överbeskyddarargument som ska tillämpas på Henke, men inte på någon av de övriga 18-20-åringarna i förstaelvan)? Det du skriver nu känns som ett väldigt trött försök att försöka få rätt fast du bevisligen hade fel.
      Så här är det: En spelare som har självförtroende ska vara på planen. Basta.

  6. 1 juni, 2013 @ 21:33 Anonym

    Prytz/Karlén/Carlzon är en trojka som ingen vågat ifrågasätta. Alla har bara okritiskt hyllat dem på sedvanlig ÖIS-manér. ”Allt med ÖIS är alltid bra.”

    Ständiga spelarbytena i startelvan vittnar om ostrukturerat tränartänk: någon är halvkass i en match och byts genast ut mot en annan som sett ”vass” ut på träning. En startelva måste få tid att ”sätta sig” – det fattar vem som helst. ”Småspel” är legio på träningarna och det märks övertydligt på fullmåttsplan – spelarna är helt borta i sina positioner.

    Trojkan misslyckas med att samordna/optimera utfallet av materialet. Frågan är hur länge det skall få fortgå. I andra lag byts tränare ut om det inte levereras, men i ÖIS är jag osäker på om ”marknadskrafterna” är de rådande.

    Stämningen börjar säkerligen också bli infekterad i truppen, som det alltid blir i alla lag som håller på att falla igenom – ingen vill vara syndabocken utan ser hellre felen hos medspelarna.

    Läget är akut – tro inget annat. En totalrockad på tränarnvivå är ett måste. Nu.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se