Spelarbetyg Djurgårdens IF – ÖIS

Det blir ingen final på Friends Arena den 26 maj. Det står klart efter 1-0-förlusten på Friends Arena igår. Men det hade kunnat gå lite hur som helst. Djurgårdens IF var marginellt bättre sett över 90 minuter, men ÖIS saknade inte chanser att spräcka Kenneth Höies målnolla. Tyvärr stod stolpar gånger två i vägen för Sebastian Ohlssons framfart.

Men det är väl så det är. Sätter man inte chanserna får man stå sitt kast. Det är väl bara att gilla läget, slänga en titt på de fina resultaten tidigare under Svenska Cupen och stoltsera med en mycket väl genomförd turnering. Att nå semifinal är stort för en förening som under 2012 inte ens tillhörde elitlagen. Det får vi inte glömma bort.

Spelarbetygen denna gång kommer endast från mig. Därför blir det om möjligt lite tunnare bedömningar än vad det brukar vara. Hoppas ni har överseende med det. Nu slickar vi såren, kommer igen och antar nya utmaningar så tidigt som kommande måndag. Då väntar derby på Gamla Ullevi.

Peter Abrahamsson 4

Att det inte blev någon finalplats i Svenska Cupen kan man knappast klandra Peter Abrahamsson för. Han gjorde vad han kunde för att hjälpa ÖIS. Det kan någon näppeligen säga emot. Framför allt räddade han Erton Fejzullahus straffspark i den första halvleken. Ett psykologiskt mycket viktigt ögonblick. Vidare fanns han där som en räddande ängel vid ett par situationer i den andra halvleken när Djurgårdens IF red på sin framgångsvåg och tryckte för att göra ytterligare mål. Tycker att han visar pondus. Självförtroende. Motsatt till vad vi såg i Södertälje för inte alltför länge sedan. Det ser självklart ut. Som när han kom ut på Amadou Jawo och räddade hans skott från nära håll med bröstkorgen.

Christofer Bengtsson 3

Det fanns en hel tvivlare som under vintern uttryckte att Christofer Bengtsson är slut som fotbollsspelare. Dessa har definitivt fått sig på näsan i inledningen av denna säsong. Det känns som att Bengtsson gör sin bästa säsong sedan 2008, och det var inget undantag i går. Han stängde sin kant på ett fint sätt matchen igenom och vann kampen mot Nahir Oyal i den första halvleken. Att han inte är lika offensiv i en sådan här match får man stå ut med. Det är ett taktiskt drag för att inte blotta sig bakåt med en i grunden offensivt tänkande yttermittfältare just framför honom.

David Leinar 3

Hade David Leinar befunnit sig i rätt position och förhindrat Andreas Johansson från att nicka in 1-0 hade han fått en fyra i betyg. Bortsett den situationen som blir ödesdiger för hela matchen sköter sig David Leinar utmärkt och plockar bort precis allt som rör sig i huvudhöjd. En gigant! Han var där på långbollar, på inlägg och på hörnor. Rätt i position hela tiden.

Adam Rosén 3

Även Adam Rosén kan kvittera ut ett gott betyg från matchen igår. Tillsammans med David Leinar bildade han ett kompakt, tryggt och säkert mittförsvar. Uppspelen behöver visserligen vässas till, speciellt när han anser sig vara en spelande mittback, men fysiken och huvudspelet går inte att anmärka på. I luftrummet plockade han bort både Jawo och Fejzullahu totalt. Står dessutom för en rad vackra, och nödvändiga, brytningar och skottblockningar vid Djurgårdslägen. Fortsätt så mot GAIS, tack!

Jonathan Azulay 3

Bra jobbat, Jonathan!

Azulays insats på vänsterbacken mot Djurgårdens IF fulländar hela backlinjens totala betyg som riktigt bra. Stabilt och säkert. Inte för stressat, men inte heller för självsäkert och naivt. Visst, Azulay (och de övriga) tappade bollen på dumma ställen ett antal gånger, men allt som oftast så räddades det upp ganska så kvickt. Man skall ha i åtanke att det stod ett allsvenskt motstånd på andra sidan. Det var inte Falkenberg, inte Assyriska, inte Brage och inte heller Landskrona. Det var ett, eller några, snäpp till.

Richard Yarsuvat 2

Yarsuvat var en av de som inte riktigt höll nivån uppe igår. Från en relativt ovan position räcker han kanske inte till, helt enkelt. Det är en möjlig vinkling av det hela. Skapade inte speciellt mycket framåt mer än något inlägg där och ett skott här, vilket var lite av en besvikelse. Det går inte att förvänta sig att han skall gå in och dominera – självklart inte, och dessutom beror det på hur övriga laget presterar – men det kändes som att han tillsammans med Bengtsson skulle ha kunnat uträtta lite mer åtminstone.

Johan Hedman 2

Först och främst skall man ha i åtanke att Johan Hedman gör sin blott tredje start från en innermittfältsposition i ÖIS. Någonsin. Det säger sig självt att det är en ekvation som är svår att få ihop med ett kvalitativt motstånd. Och det syntes stundtals på planen. Han hängde inte riktigt med i tempot där inne. Ofta tog han någon sekund för lång tid på sig vilket gjorde att hemmalaget kom upp i press och relativt ofta då också vann bollen. Förmodligen en fråga om både kvalitet och ren positionsvana.

Gör det efter omständigheterna på ett bra sätt. Men att Jakob Lindström kommer att tillföra någonting som vi saknade mot Djurgårdens IF råder det inget tvivel om.

Johan Lundgren 2

Det har varit lite återkommande på slutet, det faktum att Johan Lundgrens insatser är lite svåra att få grepp om. Han står inte ut varken åt det dåliga eller det bra hållet. En godkänd insats bör vi alltså landa vid. Mot Djurgårdens IF kändes det dock som att han hade det ganska så tungt där i mitten. Hemmalagets mittfält åt upp ÖIS dito under långa stunder vilket resulterade i en hel del slarviga aktioner. Kan bättre, och mot ett lite sämre GAIS finns alla möjligheter att få ut det.

Sebastian Ohlsson 2

Att man kan missa öppet mål händer förmodligen alla någon gång, men att det skulle just i denna match vid den tidpunkten går bara att beklaga. ÖIS hade onekligen behövt det målet för att sätta rejäl press på ett benskakigt DIF. I övrigt fick vi se på tok för lite av Sebastian Ohlsson i offensiven. Han hade sitt skott i stolpen, men utöver det ekar det väldigt tomt. Orsakar dessutom straffen (låt vara att han själv anser att den var billigt dömd). Upp på hästen igen, Sebbe. Du kan!

Oskar Wallén 3

Under stora delar av matchen fick både Oskar Wallén och Emil Karlsson varsin rätt otacksam uppgift när Djurgården tryckte på och försatte ÖIS mittfält i en låg och defensiv position. Det fanns för få folk med i anfallen, speciellt i andra halvlek. Oskar Wallén gnetade ändå på så gott han kunde, skarvade vidare bollar och försökte göra något konstruktivt av sina bollkontakter. Tyvärr brände han sitt absolut bästa läge på hela matchen när ÖIS gick för 1-1, ett läge som han hade kunnat sätta med lite mer flyt. Nu försvann bollen iväg från hans fot och lobben gick över.

Emil Karlsson 2

Däremot hade Emil Karlsson en rätt tung dag på jobbet. Han fick generellt sett väldigt få bollar att jobba med, men det hände inte heller särskilt mycket när han väl fick dem. Det enda jag kan minnas är ett distansskott som ven några meter över ribban efter att ha snuddat ett hemmaben. I övrigt: inget alls. Djurgårdens backlinje var beredd på Karlssons melodi – att löpa hänsynslöst i djupled – och kunde således förhindra många av dessa attacker på ett eller annat sätt. Någonting som hämmade Emil Karlsson.

Tobias Bratt 2 (byttes in istället för Richard Yarsuvat i den 70:e matchminuten)

När Richard Yarsuvat hade sprungit klart ute till höger byttes han av till förmån för Tobias Bratt som inlett matchen på bänken. Och jag kan väl inte säga att det blev någon större förändring. Varken åt det sämre eller bättre hållet. Det kändes knappt som att han var delaktig i spelet över huvud taget. Samtidigt satt Filip Holländer kvar på bänken. Ett val som man kan ha synpunkter på.

Jacob Ericsson 2 (byttes in istället för Sebastian Ohlsson i den 70:e mathminuten)

Inte heller Jacob Ericsson hade något särskilt sprudlande inhopp i matchen. Det kan man verkligen inte påstå. Han var inte delaktig i det offensiva för fem öre och det var knappt att man fick se en av alla hans patenterade löpningar upp på offensiv planhalva. ÖIS körde någonstans i samma veva fast rätt rejält och Djurgården pressade på för att sätta 2-0-målet, vilket påverkade både Ericssons och Bratts insatser. Det blir ett tufft val för Hans Prytz att göra på söndag inför derbyt. Sebastian Ohlsson, Jacob Ericsson, Johan Hedman (om Lindström är tillgänglig) och Richard Yarsuvat. Fyra potentiella yttermittfältare. Bara två kan spela.


'Spelarbetyg Djurgårdens IF – ÖIS' have 9 comments

  1. 2 maj, 2013 @ 10:35 Eddie

    Bra insats av Öis, oavgjort vid full tid hade speglat matchen bättre. Skulle nog vilja ge Erik Karlsson en pinne till. Hans löpningar och bollmottagning var viktigt för Öis i denna match.

    Svara

    • 2 maj, 2013 @ 10:51 D

      Vill även försvara Lundgrens insats då han fick styra hela innermittfältet med en ovan Hedman. Då är det svårt att få till det offensiva spelet. Hoppas Lindström är tillbaka mot gais.

      Ska ändå tillägga att hans hörnor igår inte var något vidare…

    • 3 maj, 2013 @ 00:55 steffe_ois

      Erik Karlsson? du menar Emil Karlsson eller?

  2. 2 maj, 2013 @ 10:57 Sven R

    Flera har haft synpunkter på att Holländer inte använts mot Brage och Djurgården. Själv antar jag att tränarteamet har anledningar till detta.

    Dock vore det intressant att veta om det kan vara så att han fortfarande hämmas av hjärtproblemet och hur det går på träningar samt i U21 för honom.

    Svara

  3. 2 maj, 2013 @ 11:54 Lill-Benke

    Jag tycker Sebastian Olsson var ganska bra. Pigg och aggressiv.

    Svara

  4. 2 maj, 2013 @ 16:29 greven

    Snälla Prytz sluta släng in Tobias Bratt på yttermittfältet när det skall forceras!

    Svara

    • 2 maj, 2013 @ 20:52 Krilliano

      +1 totalt meningslöst.
      I övrigt tycker jag att det va en bra insats ÖIS gjorde. Dom flesta var godkända. Med extra pluss för några.
      Det börjar se bättre ut. Tror vi har en god chans å nypa Gais på måndag.

    • 3 maj, 2013 @ 00:43 steffe_ois

      japp öis får vara nöjda ändå, helt klart godkänt spel, men vad är det med Prytz och tobias bratt, killen har vad jag sett inte visat nåt offensivt i någon enda match o från början ytterback ändå måste han byta in han varje match, en sak om vi behöver försvara en ledning men som idag när vi måste framåt, nej han har tydligen bestämt sig att ge bratt 25 min varje match även om han inte visar ett skit, gillar Prytz i övrigt men det här förstår jag inte.

  5. 2 maj, 2013 @ 21:34 Leatherface

    Tråkigt, men ÖIS är rätt ganska ungt lag just nu. ÖIS har nu bevisat att även om man kommer ända från division 1 till superettan, så kan man mot alla odds besegra det som sägs vara obesegrad till e.x AIK och Assyriska. Bra insats ÖIS, hoppas ni kommer vidare till allsvenskan i år.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se