Spelarbetyg ÖIS – GAIS 0-1

Det första derbyt sedan 2009 slutade, ännu en gång, med förlust. 0-1 blev slutresultatet och enda målskytt blev ”deras nummer 30″, för att citera den gode Jonas Karlén. Skit och pannkaka! Det var väl inte riktigt så man hade tänkt sig spendera sin måndags kväll. Men nu blev det som det blev, och även om det tillhör reglerna att inte lägga skulden på männen i gult så är det svårundviktligt en sådan här afton. För att Antti Kanerva hade ett, två, tre och tjugosju fingrar med i utgången av matchen skriver vi alla under på. Två gula kort på Emil Karlsson så var matchen körd. Bye bye, ses i höst. Inte blev det bättre av att linjemannen gånger två vinkade av ÖIS för offside vid tvivelaktiga lägen (dock oklart huruvida han hade rätt eller inte).

Men vad fan, vi är Öisare. Vi slickar såren, sopar av oss och gasar vidare. Vi är gjorda av stål. Ingenting biter på oss. Det ligger i vår natur. Och det vore väl tusan om inte Jönköpings Södra skulle få sota för det här. Om sex dagar är det match igen och då skall vi vara redo. Redo för kamp i 90 minuter. Allt annat är snicksnack!

Dagens spelarbetyg är satta av Felix Jonsson, Christian Börjesson samt Jonathan Larsson. Det är dock bara de två förstnämnda som bidragit med kommentarer. I vanlig ordning ber vi er att inte stirra er blinda på siffran utan istället läsa och begrunda den efterföljande kommentaren. Den är i all väsentlighet betydligt viktigare.

Peter Abrahamsson 4 (samtliga 4)

Vi skulle vilja säga att Peter Abrahamssons insats mot GAIS var snudd på felfri. Kanske felfri, till och med. Målet kan han inte göra mycket åt, speciellt inte då han har en GAIS:are uppe i näsan som skymmer sikten och gör det allmänt jobbigt för honom, men i övrigt stod han rätt i position i stort sett hela tiden. När Joel Johansson kom fri i mitten av den första halvleken var det knappt så att man höjde på ögonbrynen när Peter rusade ut och räddade. Det kändes så självklart att han skulle ta den bollen. Han var fenomenal.

Christofer Bengtsson 2,33 (Jonathan 3, Felix och Christian 2)

Det var inte katastrof, men heller inte vad vi har haft som vana att se Bildsköne Bengtsson under denna säsong. Tidigare har han varit placeringssäker, det kan ha varit hans största styrka, men den självklarheten fanns inte riktigt där igår. Han hamnade då och då rejält fel i position där GAIS väggspelade sig fram, och vid ett antal av dessa tillfällen är det upprinnelsen till en felpassning signerad Christofer själv. Faktum är att passningsspelet även det var lite för slarvigt.

David Leinar 2,66 (Felix 4, Christian 3, Jonathan 2)

Det skall sägas att David Leinar var ganska så svårbedömd. Han stod allt som oftast rätt i position och vann i vanlig ordning det mesta i luftrummet, vilket avvärjde en hel del halvchanser från grönsvart håll. I övrigt finns det inte så mycket att anmärka på. Visst, hade samspelet i backlinjen kunnat vara bättre vid några få tillfällen i första halvlek, bland annat då Johansson bröt sig fri, men att det öppnades upp sista 25 minuterna var ganska så naturligt.

Adam Rosén 3 (samtliga 3)

Om David Leinar hade en bra dag på GAIS långbollar, så hade Adam Rosén en fantastisk dag i nickduellerna. Det råder i alla fall inget tvivel kring fysiken och längden i ÖIS mittförsvar. Fortsatt är det dock så att det krävs mer för att kunna kalla sig en spelande mittback. Alltför ofta kommer den långa bollen (det kan, och är kanske, en bit av taktiken visserligen) och dessutom känns det aldrig riktigt stabilt när Rosén sätter foten till för att rensa bort bollar eller passa till en medspelare.

Jonathan Azulay 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Azulays insats var varken bu eller bä, kan man säga. Han stack varken ut åt det ena eller det andra hållet. Försökte, framför allt i andra halvlek, fylla på i offensiven – men det mynnade aldrig riktigt ut i någon farlighet. Dock beundransvärt att han fortsatte att löpa all over the place. Är det någonting som ÖIS är så är det vältränade. Rakt igenom har vi spelare som orkar löpa kopiöst från minut ett till 90. En nyckel som kommer bli oerhört viktig under säsongen.

Richard Yarsuvat 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Felix menar på att Richard Yarsuvat stod för en riktigt bra insats som så när nådde upp till en fyra i betyg, där motiveringen lyder att kantspelet såg riktigt bra ut och att Ricky själv var en starkt bidragande orsak till detta. Christian håller väl till viss del med, han hade några inlägg där han undvek att slå dem på närmaste försvarare vilket annars ofta brukar vara fallet, men olyckligtvis mynnade det inte ut i någon direkt farlighet. Överlag bättre än det vi har sett av honom tidigare, åtminstone. Och fortsätter det så kanske Yarsuvat kan bli en man för yttermittfältet på riktigt även framöver. Framtiden får utvisa.

Johan Lundgren 3 (Felix 4, Christian 3, Jonathan 2)

Johan Lundgren var en av de som verkligen slet som djur mot GAIS på Gamla Ullevi igår. Bredvid Johan Hedman, som fick hoppa in istället för Jakob Lindström ännu en gång, fick han axla ett stort ansvar. Uppvisade i vanlig ordning kvalitet på inlägg, frisparkar och hörnor och överlag låg passningsspelet även det på en hög nivå. Slarvade dock rejält stundtals när han försökte nå Oskar Wallén i andra halvlek vilket gav GAIS öppen gata att kontra mot ÖIS sargade försvarslinje. De passningarna kan, och får, man inte slå. Inte, inte, inte! Ett rent under att det inte resulterade i ytterligare baklängesmål. Vi får tacka Joel Johansson, Linus Tornblad och Mohammed Abdulraham för det. Maken till ineffektivt kontringsspel har jag aldrig sett.

Johan Hedman 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Johan hade sin bästa period av matchen i den första halvleken. Där var han relativt påhittig och en ganska så bra bollfördelare på det centrala mittfältet. Inte sällan vann han boll på mitten, vände upp och serverade bollen ut på en av ytterbackarna eller yttermittfältarna. Det får man kredda honom för. Utvecklingen som innermittfältare går framåt, även om det syns att det är ovant från och till. Ibland hamnar han lite för långt upp i banan vilket orsakar ett stort gap på motståndarens offensiva halva.

Slår dock bort på tok för många passningar i kritiska lägen och bolltouchen blev sämre och sämre desto längre matchen led. Ett trötthetstecken, kanske. Eller så har han inte kvaliteterna för att spela på så små ytor som det blev runt om GAIS fullsmockade straffområde. Som sagt, det var ett rent under att GAIS inte punkterade matchen vid någon av alla sina gratiskontringar där de anföll i numerära överlägen.

Sebastian Ohlsson 3,66 (Felix och Christian 4, Jonathan 3)

Riktigt, riktigt bra insats av Sebastian Ohlsson. Och plötsligt är han allas gud och gullegris igen. Annat var det efter premiären där majoriteten spydde sin ilska över honom. Men mot GAIS var han framstående. Han sprang, hittade ytor och kryddade sitt spel med ett ganska så säkert passningsspel. Det tåls att upprepas: det är inget fel på ÖIS löparförmåga, och det visade Ohlsson klart och tydligt igår. Borde dessutom, om man får vara lite enögd, fått sitt mål godkänt. Reprisbilderna gör det omöjligt att avgöra, men klart är att linjedomaren måste ha hökögon för att kunna vara säker på sin sak i det läget. Marginalerna var helt klart på de grönsvartas sida igår kväll.

Vi må svära i kyrkan, men det är nästan så att man hoppas att IFK Göteborg vinner guld så att man inte finner något behov i att plocka hem honom. Åtminstone om han kan upprätthålla den här nivån även framöver.

Emil Karlsson 1,66 (Jonathan och Christian 2, Felix 1)

Kommentarer är rätt överflödiga i detta läge. Antti Kanerva må vara en idiot etc, men det är så klantigt att ens försätta sig i ett läge där domaren får möjlighet att briljera med kortleken två gånger om. David Leinar pratade om is i magen i tidningen före matchen, och det var väl allt annat än vad Emil Karlsson hade igår.

Oskar Wallén 2 (samtliga 2)

Att Oskar Wallén får en taskig uppgift efter utvisningen kan vi nog alla enas om. Det är inte lätt att sköta ett tvåmansjobb på egen hand. Speciellt inte mot den lite halvfult spelade Björn Andersson som inte tvekade kring att sätta armbågarna till när det vankades luftduell. Wallén hade inte heller någon att nickskarva till när Öisarna tjongade upp bollen i anfallet. Nej, han fick slita ont. Och det i sin ensamhet. Som resultat kom han knappt upp till offensivt straffområde en enda gång, och den enda riktiga chansen misslyckades han med att förvalta i slutskedet av matchen.

Daniel Paulson 2 (samtliga 2, inbytt i matchminut 59)

Ett OK inhopp av Daniel Paulson, men inte mer än så. Kommer inte åt bollen vid så värst många tillfällen och det blev inte bättre vad gäller skapade målchanser vid bytet mot Richard Yarsuvat. Var kanske inte heller den lättaste matchbilden att komma in i, det skall sägas, men han lät i alla fall benen gå på ett sådant där entusiastiskt vis. Ynglingarna är bra på det.

Filip Holländer och Hannes Sahlin spelade för kort tid för att betygsättas


'Spelarbetyg ÖIS – GAIS 0-1' have 23 comments

  1. 7 maj, 2013 @ 16:15 Anonym

    Man kan väl inte påstå att Oskar är ensam anfallare under andra halvlek och ska göra ett tvåmannsjobb på egen hand? Nog spelade Ricky mer på topp än på mitten efter paus och Daniel Paulsson gjorde det definitivt. Däremot får Oskar det tufft utan Emil, för Oskar kan inte skapa särskilt mycket på egen hand. Och så måste man ju faktiskt säga att både Leinars och Azulays passningsspel sög, även om de gjorde väldigt mycket annat bra. Men det var otroligt imponerande och glädjande att se ALLA slita som djur.

    Svara

  2. 7 maj, 2013 @ 16:17 Vad hade Sven-Agne gjort?

    Leinar asså… Har ni provat att räkna korrekt% på hans passningar med fötterna framåt i banan? Igår var det tammefan inte många promille rätt. Han liksom blir slapp och stelnar till på samma gång och slår den åt helvete varje gång… Lider med karln.
    Är jag så j-a bra själv då? Nä.

    Svara

  3. 7 maj, 2013 @ 17:37 Slicen

    Synd att inte Yarsuvat blev utvisad istället för det spelar ju ändå ingen roll vare sig han är på plan eller ej. Att han fått spela så mycket på sistone är fullständigt obegripligt. Uträttar absolut ingenting, går in halvhjärtat eller fult i närkamperna och är inte till någon hjälp i defensiven. Om Holländer nu kommit ur koman är han given ersättare, alternativt att Hedman flyttas ut på kanten och Holländer flyttas in i mitten till dess att Lindström är tillbaka.

    Azualay är ingen vänsterback. Kass och klantig med fötterna och bidrar inte med någonting offensivt – någon som sett ett bra inlägg av honom? Emil och Wallén behöver ha hjälp med att få in bra bollar i boxen, inte bara långtjång i djupled – då gäller det att vi har ett ytterspel med offensiva yttrar och backar som kan växeldra och slå bra inlägg. Med Azulay på bänken och Sahlin på plan så får vi detta!

    Svara

    • 7 maj, 2013 @ 22:10 Jacko

      Jag hade också hellre sett Sahlin på vänsterbacken. Kommer han upp i den nivån han höll förra säsongen är han ett bättre alternativ. Dessutom är det ett mer långsiktigt val. Azulay är inne på lån medan Sahlin är en spelare vi kan ha nytta av i flera år om det slår väl ut.

    • 7 maj, 2013 @ 22:40 Christian Börjesson

      Man kan väl säga att ni är ganska så långt ifrån att få era önskningar infriade i dagsläget, i alla fall. Hans Prytz signaler är ganska så tydliga. Just nu är Azulay och Hall före i ordningen. Inget snack om det. Det verkar mer som att Sahlin spelas in som mittback. Det har han nämligen spelat, ihop med Carl Hawunger, i ett antal U21-matcher i rad. Tycka vad man vill om det, men Hannes har inte gjort någon glad hittills denna säsong.

  4. 7 maj, 2013 @ 23:04 Eric Andersson

    Galet att någon kan sätta en tvåa på Johan Lundgren. Förtjänar i mina ögon en stark fyra, fyfan vad han sprang och slet.

    Svara

  5. 7 maj, 2013 @ 23:27 Anonym

    En etta på Emil!
    Vi spelar med Sahlin som mittback nästa match.

    Svara

    • 8 maj, 2013 @ 02:33 Christian Börjesson

      Hrmmm… Nja. Den får du nog ta och utveckla lite grand. Hannes Sahlin i mittförsvaret? Varför då? David Leinar och Adam Rosén börjar ju äntligen hitta något utav ett samspel. Ska vi bryta det i omgång sex, när vi dessutom saknar vår meste målskytt? Låt mig tveka tillsvidare.

  6. 8 maj, 2013 @ 06:39 Analys

    Jag tycker ni helt missar att det egentligen bara är Hedman som slår fler än 50% av passningarna med en tanke, avsikt och intention att endera hålla bollen inom laget eller att nå en målchans. Var t ex han som slog den totalt öppnande passningen som Emil blev ren på och fick gult kort. Det är klart att man kan riskera slå bort någon fler passning när man faktiskt försöker spela sig ur en situation istället för tjonga iväg uppåt på chans som övriga gör så fort de kommer under press. Men ett enformigt långbollsspel på chans kommer ge ÖIS problem i superettan.

    Svara

    • 8 maj, 2013 @ 07:03 Sektion LM

      Hear, hear!

    • 8 maj, 2013 @ 09:48 Felix Jonsson

      Jag är helt med på vad du menar. Dock gör ett spel där man ofta söker den avgörande passningen att man också tar lite större risker. Vi bedömer mestadels prestationen och inte intentionen. Men jag är helt på din linje, Johan är en spelare med förmågan att slå öppnande passningar som få andra. Fast framförallt i andra halvlek var han lite väl våghalsig och det kunde resulterat i fler än ett baklängesmål. Därav det lite lägre betyget. Även om jag själv satte en trea som är bättre än godkänt.

  7. 8 maj, 2013 @ 09:23 Pirlo

    Det måste väl vara 3 på Leinar?( 2+3+4=9/3=3)

    Svara

  8. 8 maj, 2013 @ 12:48 Anonym

    Hur kan ni ge Daniel Paulson 2:a? Okej att han är ung och inte lättaste matchen att komma in på, men han gjorde ju inte något vettig alls. Han är för klen i närkamperna, ligger i passningsskugga nästan hela tiden. Hade väl boll kontakt 3-4 ggr på hela matchen och då tappade han den direkt. Han vill jag inte se mer i A-laget på ett tag

    Svara

    • 8 maj, 2013 @ 13:17 Anonym

      Och då är det ju en jävla tur att du inte är tränare för detta ÖIS. Killen är 18 år, han måste få sina chanser trots sämre insatser lite då och då för att utvecklas och bli bättre med tiden. Om vi skulle döma ut unga spelare och inte låta dom spela ”på ett tag” efter en dålig match så skulle vår satsning på de egna talangerna och övriga unga spelare gå käpp rätt åt helvete. Tålamod min vän, tålamod…

    • 8 maj, 2013 @ 13:18 Salcini

      och det var jag som skrev det där

    • 8 maj, 2013 @ 13:34 Lill-Benke

      Var det du som skrev det där?

  9. 8 maj, 2013 @ 17:44 Brorlars

    Är detbara jag som inte är speciellt imponerad över Azulay? Hade mycket hellre sett att Prytzan hade använt Jocke Hall på den platsen, förra säsongen var han ruggigt bra när han väl fick chansen, därmed känns det dumt för ÖIS riktiga kärna att spela en ovan ytterback som är här på lån.

    Tycker även att Carlsson borde få chansen lite mer, han är kvick, rätt bra avslut och relativt teknisk. Blir dock lite småirriterad när jag hör att han används som innermitt i U21 och på träningar. Killen är på landslagsläger som forward, enligt mig är det rätt tydligt att han bör spela högst upp i banan. Enligt mig så kan man ofta byta ut Wallén efter en halvlek, är väldigt tydligt när han har bra/dåliga dagar. Och där finns det en möjlighet att ge Carlsson chansen enligt mig.

    När jag ändå är igång kan jag lika gärna fortsätta, men säga vad man vill om Holländers försäsong, men enligt mig så behandlas han inte helt fair av Prytz & co, slog igenom förra året och var given i startelvan, på en ovan position. Nu bänkas han och får endast korta inhopp trots att Jakob varit skadad. Då väljer gubbarna hellre att skola om Hedman till innermitt, no offense mot Hedman, han gör det bra men det måste verkligen vara tugnt för självförtroendet. Sen får han inte chansen på kanten hellerutan är petad av en ytterst ojämn Ricky.

    Skönt att se gubbarna slita som djur genom
    Andra halvlek med en gubbe mindre.

    Kommentarer om domaren känns överflödiga

    Svara

    • 8 maj, 2013 @ 18:35 Anonym

      +1

      ingen som såg U-21 matchen igår och kan ge en liten rapport?

    • 8 maj, 2013 @ 22:26 Felix Jonsson

      Måste berömma er alla för tonen i kommentarerna. Känns för första gången på länge konstruktivt i det här kommentarsfältet. Tack för det!

    • 9 maj, 2013 @ 00:59 Anonym

      Det där är något som sakta krupit sig på imina tankar med. Varför spelar han alla utom Holländer? Är han småskadad eller inte tillbaka på 100%?
      Det hela är för mi väldigt underligt. En av dom bästa förra året och nu sidsteppad av både Eriksson och Hedman som han klart ligger före enligt mig.
      Känns minst sagt konstigt.
      Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga tills han är tillbaka på plats.

    • 9 maj, 2013 @ 10:35 Christian Börjesson

      Filip har ju dragits med bekymmer under i stort sett hela försäsongen. Så sent som kring premiären sade han att han hade något virus i kroppen. En inte alltför grov gissning är väl att han hamnat lite efter i träningen pga. sin frånvaro, och att andra spelare under den tiden imponerat till den grad att Filip inte kunde återfå sin plats nu när han verkar vara hjälpligt i fas, åtminstone.

    • 9 maj, 2013 @ 10:45 Sven R

      Jag tycker alla tre inhopparna gjorde ok ifrån sig mot GAIS. Även om det alltid är svårt att bedöma just inhopp, så var Hannes i princip felfri, Filip gjorde sin bästa insats hittills i år och Daniel kämpade på i ett vakuum som han inte själv var ansvarig att skapa. Daniel väger visserligen lite lätt fysiskt än så länge och får nog växa till sig ett år innan han på allvar kan vara med och kämpa om en plats i starttruppen. Men han visar gott gry!

    • 10 maj, 2013 @ 09:26 Anonym

      Fel beslut från början att flytta upp Carlsson. Skulle varit bättre att låta honom spela färdigt som junior och kanske få lite inhopp i A-lagsmatcher. Han saknar fortfarande de kvaliteter som krävs för A-lagsspel.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se