Tung derbyförlust när domaren hamnade i fokus.

Sällan har det varit så delade känslor hos många efter ett förlorat derby. Samtidigt som spelet i stora drag såg bra ut blev det förlust med uddamålet. Tyvärr är det inte alternativa uppspelsvägar och strukturen i anfallspelet som det kommer pratas om. På Gamla Ulleiv den här kvällen fanns det bara en man det kommer pratas om. Antti Kanerva. Återigen.

Matchen inleddes i ett rasande tempo där det mest kändes som en tidsfråga innan något lag skulle ta ledningen. Med Gais som det spelförande laget fick ÖIS chansen att ställa om och då och då sätta press. I den 25:e minuten fick sällskapet tillslut också in bollen. Efter en fin kombination på högerkanten skickade Christofer Bengtsson in ett precist inlägg som Sebastian Ohlsson kunde sätta pannan till och 1-0 var ett faktum. Trodde de flesta tills det visade sig att linjedomaren lyft sin flagga. Men den flaggviftningen var bara en litet smakprov av vad som komma skulle.

Efter Sebastian Ohlssons ytterst tveksamma offsideavvikning dröjde det bara tio minuter innan domare Kanerva och hans kumpaner var i farten igen när Emil Karlsson vinkas av för en ytterst tveksam offside. När han tar emot bollen ser han sig om utan att se linjedomarens  och försöker rulla in bollen som träffar insidan av den bortre stolpen. Följden av detta: Tomi Vaiho blir vansinnig, Antti Kanerva ger Emil Karlsson gult kort för spelförstörelse. Ett tips för er som vill vinna tid är att inte göra som Emil Karlsson, att rulla bollen förbi målvakten i ultrarapid är inte så hemskt effektivt, inte heller att göra det i den första halvleken, inte heller vid ställningen 0-0. Frågan är om det var meningen att förstöra spelet? Eller kan det ha varit så att drygt tio tusen på läktaren överröstade domaren? Klurigt.

Oturen tog dock inte slut vid Sebastian Ohlssons bortdömda mål och Emil Karlssons gula kort. Strax innan halvtidsvilan kom matchens första och enda mål då Gais vinner bollen på innermittfältet och kan ställa om. Hampus Andersson sätter fart på Gais högerkant och får bollen från Andreas Drugge som strax efter bollsläppet springer in i Sebastian Ohlsson som faller i jakten på Hampus Andersson. Detta blir förödande då den rödhårige yttern från Hisingen får fri väg att springa på sin kant innan han kan spela in bollen snett inåt bakåt till Andreas Drugge som trycker in 1-0. Först vinkas målet bort för offside för att sedan godkännas av domare Kanerva och fokus hamnar återigen på fel sak.

Som grädde på moset hoppar Emil Karlsson rakt in i Jimmy Tamandi och får sitt andra gula kort direkt efter avsparken. I det ögonblicket fulländas den kavalkad av olyckliga omständigheter som ÖIS under den första halvleken utsatts för. I det läget försämras också chanserna till en kvittering avsevärt.

Den andra halvleken består av att ÖIS långa stunder kontrollerar händelserna fram till motståndarnas straffområde där man har svårt att skapa lägen farligare än skott utifrån. Man är många gånger när att nå in med en boll till någon spelare i straffområdet men hela tiden finns gaisare i vägen. Kanske är det ett tecken på att ÖIS nu är ett lag som är som allra bäst när man får ställa om och spela på Emil Karlssons snabbhet och Oskar Walléns targetegenskaper.

Den farligaste chansen ÖIS kommer till i den andra halvleken är när Johan Lundgren får en bra träff på en boll strax utanför straffområdet. Tomi Vaiho i Gaismålet är dock med på noterna och hinner ned till sin vänstra stolpe och freda sitt mål.

Matchen slutar 0-1 till Gais och jag har förmodligen aldrig skrivit ett bittrare matchreferat. Det här var inte roligt.


'Tung derbyförlust när domaren hamnade i fokus.' have 12 comments

  1. 7 maj, 2013 @ 08:40 voldemort

    Finns två saker jag gläds åt efter den här matchen;

    1. Den rödblå inställningen i andra halvlek med 10 man. Synd att det inte gav utdelning.
    2. Drugges ärlighet efter matchen. Det uppskattar jag.

    Resten av matchen skulle jag vilja sätta på en påle och köra högt upp i Kanervas solariebruna röv eftersom det är han som förstör den. Fast det klart; där finns väl redan ett antal Pågens gifflar eller hönökakor så det finns väl ingen plats för resten av skiten han producerar

    Svara

  2. 7 maj, 2013 @ 08:45 Kapten Grön

    Om ni ÖISare finner orättvisa i förlusten sett till matchbilden, skulle jag föreslå att ni sätta ner piporna och putsa till era monoklar rejält däruppe i Örgryte. Ni blev utspelade, svårare än så är det nog inte.

    Svara

    • 7 maj, 2013 @ 08:49 Douglas Cartland

      Satt du på en parkbänk och drack t-sprit igår kväll eller? Den så kallade ”utspelningen” måste vara en effekt av ditt delirium.

    • 7 maj, 2013 @ 08:53 voldemort

      Det enda sättet ni onämnbara kan vinna på är tydligen genom fult spel och med en domarfjant som gör allt för att bli populär på er sida. Tycker du skall hålla käft och se på TV vad som hände. Om du har en sådan…

    • 7 maj, 2013 @ 08:54 Sektion LM

      Det finns ingen något sånär sansad fotbollsbedömare som kan påstå att ÖIS blev ”utspelade”. Gais hade mycket boll, med hade väldigt få idéer vad de skulle göra med den. Om ÖIS fått 1-0 istället för Gais, vilket det borde blivit om inte domarna fått hjärnsläpp, hade ÖIS vunnit matchen helt välförtjänt. Om jag var Gaisare (hemska tanke!) skulle jag vara väldigt orolig för mitt lag.

  3. 7 maj, 2013 @ 10:43 Anonym

    Hallå, nu slutar vi skylla på domaren . Emil får stå sitt kast och sätter laget att de måste spela med 10 man. Prytz är ju ingen förebild han sitter ju också på läktaren. Öis måste verkligen slippa på detaljer och hålla koncentrationen till 100%, det är som sänkt Öis dessa två matcher. Nu vill inte jag se någon spelare eller lagledare balla ur i Öis mer. Vi skall spela fotboll och ge järnet som de 10 spelare som var kvar på planen gjorde igår. De hade varit värda att sätta ett mål .
    Nu lägger till handlingarna och satsar på nästa match, skall bli jäkligt roligt för det fanns spelare som verkligen man bara älskade på planen i går för deras insatser . Nu möts vi i Jönköping och hejar fram våra killar mot nya möjliga poäng.

    Svara

    • 7 maj, 2013 @ 12:12 Jesper

      Utan att veta vilken av de anonyma skribenterna jag besvarar just nu;
      Att Prytz sitter på läktaren efter att ha sagt sitt om en felaktig (bevisligen så) bedömning är horribelt. Hans reaktion ser jag som ett sundhetstecken, alltså inte ett dåligt föredöme på något sätt.
      Att skylla på domaren är en sak, i detta fallet skyller vi inte på domaren – per definition. Däremot konstateras det krasst att han har en bedömningsnivå som är omöjlig att forma sig efter under matchens gång. Dessutom är han omöjlig att kommunicera med, vilket är rena skämtet när det gäller domare! Att en domare med så dokumenterade brister i att följa med spelets gång OCH dessutom känna av nervern i en derbymatch/publikmatch är rent av skandalöst. Så nog fan måste vi få reagera på en insats som inte motsvarar matchens dignitet!

    • 7 maj, 2013 @ 21:46 Bellman

      Håller helt med. En domare som missar ett och annat kan man väl leva med.

      Men en domare som inte kan kommunicera med spelarna och som viftar med korten så fort en spelare antyder en protest, är verkligen det värsta som finns. Dessutom var nivån på dömningen en katastrof, ingen konsekvens och framför allt ingen känsla överhuvudtaget.

  4. 7 maj, 2013 @ 11:32 Kommittén för Statssäkerhet

    Japp nu ser vi fram mot en total bojkott av höstderbyt, vilket gör att Tattarna inte klarar att visa upp positivt ekonomiskt resultat den sista Augusti, som resulterar att dom blir av med elitlicensen…

    Svara

  5. 7 maj, 2013 @ 14:24 Mackarinho

    Japp då ska jag också lägga mig i det här. Min analys är att GAIS får det nog riktigt tufft i år. Jag blev inte ens nervös när de kom tre mot en i slutet för de hade bedrövligt samspel. Det andra är att domaren var värdelös givetvis, men tycker kanske att Emil borde ha haft lite mer is i magen. Tänker på det Leinar sa i GP’s intervju inför derbyt, det lag med mest is i magen vinner. Sant.

    Tråkigt att Ricky inte fick spela längre igår, tycker att han verkligen visar riktigt bra offensiva kvaliteter och bollbehandling. Sen viker han inte ner sig i duellerna heller.

    Men till sist, jag började garva rätt bra när jag såg detta. så KOLLA HÄR: http://www.youtube.com/v/3MZcvttvEuc&hl=en_US&fs=1&

    Ytterligare bevis på denna herre i gult som så många gånger förstört för oss.

    Svara

    • 7 maj, 2013 @ 14:30 Anonym

      Håller med dig angående Ricky. Tyvärr måste man väl också säga att Daniel Paulsson bidrog med…absolut ingenting. Han ska inte klandras för det, det var en otacksam situation, men på vilket sätt han skulle tillfört något mer än Ricky har jag svårt att förstå.
      I Emils frånvaro utgår jag från att Ricky spelar på topp i nästa match. Oskar…håller han? Räcker det att någon match emellanåt damma in ett mål och att nickskarva några gånger. Jag är fortfarande osäker.

    • 12 april, 2014 @ 06:10 Charleigh

      Your posting is abtlluseoy on the point!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se