Vi har att tacka Karlsson #9

Denna vecka har vi att tacka Emil Karlsson. Utan honom hade vi kammat noll även mot Degerfors IF.

Falkenbergs FF – GAIS 4-1

1-0, Johan Svahn (40′), 2-0, Stefan Rodevåg (62′), 3-0, Dan Keat (64′), 3-1, Björn Andersson (69′), 4-1, Victor Sköld (80′)
Har man inte redan gjort det så är det nog snart dags att börja ta Falkenbergs FF på allvar. Laget går som tåget, körde över GAIS med 4-1 i helgen som var, och ligger på en delad förstaplats med bara målskillnad sämre än Örebro SK. Vi är fortfarande i ett tidigt stadie av serien, det måste tilläggas, men Hans Eklunds lagbygge imponerar mer och mer för varje omgång som går. Det ser aldrig riktigt ut att fallera. Man förlorade visserligen stort borta mot Assyriska FF, men det kan hända den bäste.

I söndags plockade de alltså säsongens sjätte seger. Resultatet 4-1 ger kanske inte en helt rättvis bild av hur matchen utvecklade sig, men efter att Johan Svahn knorrat in 1-0 på frispark i slutet av första halvlek tog Falkenberg över mer och mer. Nämnas måste dock GAIS bedrövliga försvarsspel i samband med målet. Muren, som har som enda uppgift att stå kvar och förhindra bollen från att passera just där, hoppade och lämnade en stor lucka emellan sig. Just där gick bollen vilket ställde Tommi Vaiho i GAIS-målet å det grövsta.

I andra halvlek hann Stefan Rodevåg, som har haft det lite kämpigt det senaste, trycka dit säsongens femte balja innan Dan Keat pangade upp 3-0-målet i det första krysset med en riktig kalasträff. Ur en situation rann bollen ut mitt framför fötterna på Keat som nöp till på ett tillslag. Och ett sådant skott sedan. Utom chans för målvakten. Som grädde på moset var det Keats premiärmål i Falkenbergströjan. Kunde knappast ha inlett med ett snyggare.

Ljungskile SK – Varbergs BoIS 2-0

1-0, Jonas Lindberg (13′), 2-0, David Johannesson (90′)
Utan måltjuven Gabriel Altemark Vanneryr (avstängd) blev Ljungskile SK en för svår nöt att knäcka för Varbergs BoIS. Det trots att hemmalagets Josemar da Santana Silva dessutom blev utvisad i den 61:a matchminuten efter att ha gjort sig skyldig till en målchansutvisning. Man trodde kanske att BoIS då skulle lyfta fram laget, satsa allt på ett kort och verkligen gå för kvitteringen den sista halvtimmen – men det slutade i moll. De gav det en chans, det gjorde de, men istället fick de se David Johannesson göra sitt första mål i LSK-tröjan ur en misstänk offsidesituation i slutet av matchen.

IK Brage – Örebro SK 0-1

0-1, Mohammed Khalid Saeid (53′)
Frågan man ställer sig är om Conny Karlsson blir första tränare att få sparken i Superettan denna säsong. Risken för det känns tämligen stor. Topptippade IK Brage, med ögonen på sig, går fortsatt tungt i jakten på säker mark i tabellen. Det blev en poäng mot Assyriska FF senast, men mot Örebro SK blev det 0-1-förlust hemma på Domnarvsvallen igår. Ett faktum som också betydde Örebros första bortaseger för säsongen.

Vad man slås av är ÖSK:s bredd. De kan besitta Superettans bästa spelarmaterial sett över en hel trupp. Igår satt spelare som William Atashkadeh, Marcus Astvald samt Boris Lumbana på bänken och lånet från Allsvenskan, Erik Lund, var inte ens med i matchtruppen.

Särskilt många mål blev det inte, snarare endast ett, men det var desto vackrare. Efter en frisparksvariant satte Saeid foten till och krutade upp bollen i krysset. Otagbart för en något kritiserad Patrik Carlgren i Bragemålet.

Hammarby IF – Jönköpings Södra IF 0-1

0-1, Oskar Olsson (67′)
En annan tränare som fått supportrarna emot sig är Gregg Berhalter i Hammarby. En femteplats är inte bra nog säger de, speciellt inte när hackkycklingen nummer ett Husidic på det centrala mittfältet match efter match får spela 90 minuter trots sina tveksamma prestationer. Men det är väl så det är. När det går dåligt tar man ut sin ilska på tränaren. Det är lättast så. Då har man en person att skylla på. På den som till sist också drar det tyngsta ansvaret för att det sportsliga skall drivas framåt i en positiv anda.

Trots att Hammarby var klart bättre i första halvlek gjorde man inga mål. Niklas Helgesson fick sätta handskarna till vid ett flertal gånger, men i vanlig ordning hade Hammarby omåttligt svårt att göra mål. I dagsläget har bara två andra klubbar i Superettan producerat färre mål framåt. Det är godkänt, och absolut inte bra nog, för en klubb vars ambitioner pekar på en högre serie.

Och mot J-Södra igår var det det som vägde över till gästernas fördel. För vad matchen led kunde Södra istället ta över matchpinnen och diktera på Söderstadion. Det kanske låter överdrivet, men de fick i alla fall mer att säga till om. De slapp att endast ägna sig åt försvarsspel, vilket Kalle Svensson i halvtidsintervjun sade inte skulle räcka för att få med sig några poäng hem.

Poäng fick de dock. Faktiskt hela tre stycken efter att Oskar Olsson kontrat in 1-0 i den 67:e matchminuten. Så skönt för målsnåla J-Södra. Trenden har varit usel, men trendbrottet var ett faktum igår. Matchen blåstes nämligen av vid ställningen 0-1. Noll poäng till Hammarby. Tre till Jönköping.

Assyriska FF – Landskrona BoIS 0-3

0-1, Alexander Nilsson (36′), 0-2, Amethyst Bradley Ralani (76′), 0-3, Andreas Dahl (80′)
Omgångens stora smällkaramell går till Landskrona BoIS. De gjorde nämligen en alldeles lysande 90-minutare på Södertälje Fotbollsarena och besegrade Assyriska FF med tre måls marginal. Det trodde man knappt var möjligt. Inte efter att de gått mållösa av två matcher i rad dessförinnan.

Men segern grundlades i Alexander Nilssons ganska så tidiga ledningsmål. Hans försäsong var mer eller mindre fläckfri vilket gjorde att de allra flesta i Landskrona höll honom som lagets bästa och viktigaste spelare lagom till Superettans start – men hittills har han inte rosat marknaden. Redan i den andra omgången hemma mot Ängelholms FF drog han på sig en skada i ljumsken vilken bevisligen har stått honom till besvär. Till en av alla Skånemedier berättade han före gårdagens match att han helst av allt skulle vilja få in en boll i nät för att få allt att flyta på per automatik igen. En önskan som slog in.

Laget gjorde sedan ytterligare två mål och vann med 3-0. En tung bortaskalp.

IFK Värnamo – GIF Sundsvall 0-1

0-1, Johan Eklund (9′)
Om BoIS bortaseger mot Assyriska var överraskande så var GIF Sundsvalls viktoria mot IFK Värnamo på Finnvedsvallen desto mer väntad. GIF Sundsvall är inne i en otroligt vass period just nu där man bara har släppt in ett enda mål sedan den tredje omgången. De ser mer och mer ut som ett lag för Allsvenskan 2014. Åtminstone om de fortsätter på ett liknande vis. Kvaliteterna finns onekligen.

Östersunds FK – Ängelholms FF 2-2

0-1, Robin Staaf (1′), 1-1, Alexis Mendiola (7′), 2-1, Oluwatobiloba Joseph (23′), 2-2, Robin Staaf (80′)
Östersund FK:s entusiastiska säsongsinledning har mattats av på senare tid. Kanske var man för tidig med att utnämna dem ett stabilt mittenlag. Numer ser det inte lika förtroendeingivande ut, och 2-2 mot Ängelholms FF kan de nog inte vara särskilt nöjda med. Nu är de indragna i bottenstriden på allvar. Att inte kunna hålla en ledning är dessutom ett svaghetstecken – för 2-2-målet slog Robin Staaf in med tio minuter kvar att spela. Dessförinnan hade han gett sitt lag ledningen i stort sett direkt på avspark efter att han mött ett inlägg på ett bra sätt och skarvat bollen i mål, men ÖFK vände snabbt på steken.

I Ängelholms FF spelar bland annat Zeyn Alabidyn S-latef. Han kommer dock sitta på läktaren mot ÖIS på lördag. Det efter att han dragit på sig tre varningar.


'Vi har att tacka Karlsson #9' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se