18-åring gästtränar i Grundsund

Anton Henriksson är 18 år (född 1995), 190 cm lång och väger 80 kg. Till vardags spelar han fotboll i division tre med sin moderklubb Grebbestads IF, men den åttonde juli byter han ut tryggheten där hemma mot Grundsund. Då är det nämligen tänkt att han skall gästträna med ÖIS.

Kusinen Jonas till vänster och Anton själv till höger Foto: Jan Svensson

Men det är lika bra att vi är på det klara med förutsättningarna från början: det är inte aktuellt med någon övergång. I alla fall inte just nu. Således är det inte ett provspel i ordets rätta bemärkelse – därför passar Kent Carlzons egna ord ”gästträna” betydligt bättre. Det är nämligen så att han enbart är med för att lära känna klubben och folket runt omkring.

– Det kommer en 17-åring (han har fyllt 18, reds. anm.) vid namn Anton Henriksson från Grebbestad som skall träna några pass under träningslägret (i Grundsund). Men det är bara för att bekanta sig med klubben och således är det inte aktuellt för någon övergång i dagsläget, sade Kent Carlzon till Sambadefensiv under gårdagen.

Division tre – och övriga divisioner utanför elitfotbollen också för den delen – där Anton Henriksson lirar ihop med den betydligt mer kände kusinen Jonas, kryllar av spelare som placeras i facket ”ung och lovande”. Inte ens en handfull av dessa blir tillslut någonting att ha – men att hela tiden ha handen ute, att välkomna dem in i ÖIS-familjen och i samma veva få in ett gott ord om ÖIS som fotbollsförening på köpet kan enbart klassas som en bonus och ett bra sätt att arbeta på.

Först och främst: det finns ingen annan väg att vandra för ÖIS. Inte förrän ekonomin stabiliserats på allvar. Men två: skulle Anton Henriksson utvecklas än mer och bli någonting väldigt intressant har ÖIS ett försprång mot konkurrenterna. Då har han koll på ledare, spelare och vad ÖIS står för. Och som ung är tryggheten viktig. Man vill veta vad man kommer till.

Redan som 14-åring togs Anton med i den matchtrupp som skulle möta Vallens IF, men han fick vänta ytterligare några år före det rejäla genombrottet. Säsongerna 2010 och 2011 innehöll även de en hel del matchande, men det var under fjolårssäsongen som han blommade ut på riktigt. På sina 21 framträdanden smällde han dit 13 mål – varav elva av dessa under hösten efter att han flyttats fram i anfallet efter att till en början ha agerat yttermittfältare. Något som bar frukt direkt. Som grädde på moset vann de även sin division. De är alltså nykomlingar i trean denna säsong.

I en intervju på Grebbestads IF:s egna hemsida säger Anton så här på frågan om sina styrkor respektive svagheter som fotbollsspelare.
– Styrkor är väl att jag har ganska så OK spelförståelse, passningsspel och huvudspel. Snabbhet och tuffhet är väl inte mina starkaste sidor men det tränar jag på varje träning så jag hoppas att det blir bättre.

Anledningen till ÖIS intresse badar förmodligen i att hans utveckling fortsatt löpt på tämligen smärtfritt. Efter sin genombrottssäsong ifjol som kröntes med en uppflyttning till division tre ställdes högre krav att prestera. Det har han gjort. I en släpande roll just bakom kusinen Jonas Henriksson (tidigare bland annat BK Häcken) har han spelat från start i samtliga 12 omgångar och på dessa har han bara blivit utbytt i hälften. Dessutom kan han stoltsera med sju fullträffar och fem framspelningar.


'18-åring gästtränar i Grundsund' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se