Allt var inte skit trots noll poäng

På grund av strul (som ni kanske märkt har sajten legat nere sedan i fredags) har vi inte kunnat publicera artiklarna från Örebromatchen förrän idag. Vi var inte förvarnade på att sidan skulle attackeras, så hoppas att ni har överseende med detta.

Fredagens match mot Örebro SK på Behrn Arena slutade i en 2-0-förlust efter att Peter Samuelsson gett hemmalaget ledningen tio minuter in i den andra halvleken varpå Karl Holmberg på tilläggstid kunde sätta 2-0 efter kalabalik i ÖIS straffområde.

Men allt var inte skit denna fredag kväll. Det fanns några ljusglimtar, som att ÖIS lyckades eliminera ÖSK:s anfallsförsök ganska så effektivt med hjälp av den förnyade uppställningen som skulle visa sig vara ett perfekt motvapen mot ÖSK:s anfallsmetoder. Utöver målen så hade hemmalaget inte så många fler chanser av riktigt hög kaliber.

Men särskilt många målchanser hade inte ÖIS heller. I kombination med Örebros kvalitet och ÖIS vilja att hela tiden göra klart det defensiva rann anfallsspelet ut i sanden. Faktum är att ÖIS enda skott på mål kom i den andra halvleken efter att Ericsson kastat ett inkast som gav Emil Karlsson ett halvfriläge. Det såg farligt ut, men Jansson i hemmamålet hade nog rätt så bra koll på var han hade sina stolpar. För i och med att Karlsson hamnade i en ganska så skev vinkel så ströps i stort sett samtliga ytor att skjuta på.

Bara fem minuter efter Emil Karlssons chans till att sätta 0-1 så reste sig samtliga 3 803 i publiken till ett stort vrål efter att Peter Samuelsson åter igen gjort mål. Säsongens två första strutar kom i den senaste matchen mot Landskrona BoIS, och nu ökade han alltså på sitt målkonto genom att på ett läckert sätt knoppa in Patrik Haginges högerinlägg.

I spelartunneln efter matchen sade Christofer Bengtsson att det var en ganska så seg och tempofattig match överlag, och det är väl bara att instämma. Örebro SK höll i bollen, passade runt och joxade lite fram och tillbaka, men man kan inte säga att det var varken effektivt eller produktivt. Det hände inte mycket att tala om alls – där Jonathan Azulay hade en viktig roll i att städa framför ÖIS backlinje innan det brann till rejält.

I den 71:a matchminuten, efter att ÖIS vunnit ett inkast offensivt, blåste domare Ahlsén av efter att en av linjedomarna påkallat hans uppmärksamhet. Efter en stunds konferens nere vid ena hörnflaggan tog han sedan ett snack med Emil Karlsson och Samuel Wowoah i hemmalaget innan han tryckte upp det röda kortet i ansiktet på båda två. Upprinnelsen skall ha varit ett bråk inne i straffområdet i samband med att Lundgren lagt upp för att måtta ett inlägg och på pressläktaren hördes Gregg Berhalter (huvudtränare i Hammarby) säga ”this man likes to show off”.

Med tio minuter kvar att spela valde Prytz att ta av Jacob Ericsson och istället sätta upp den nyinkomne Richard Yarsuvat bredvid Henrik Carlsson i anfallet för att om möjligt kunna sätta lite press på Örebro. I samma veva gick även David Leinar med upp i offensiven för att agera skarvnickare när långa bollar blev melodin.

Det närmaste kvittering ÖIS kom var Oskar Walléns halvchans i slutskedet av matchen. Men efter att han tagit ned bollen på bröstet fick han inte riktigt någon fart på avslutet och då det var fullknökat av ben av alla möjliga slag fanns det ingen chans att bollen skulle komma igenom.

Som en frukt av att ÖIS satsade på kvittering kunde ÖSK i den 94:e matchminuten kontra in sitt andra mål för kvällen och därmed säkra säsongens sjunde raka hemmaseger. Ett enastående facit som egentligen bara bevisar att ÖSK kommer att ta klivet upp tillbaka till Allsvenskan i höst.

Men det var inte denna match ÖIS skulle vinna. Man håller sig inte kvar i någon serie genom att ta poäng av topplagen. Nej, framför allt gäller det att slå lagen runt omkring en i tabellen. Som bekant finns en sådan möjlighet om någon vecka när IFK Värnamo besöker Valhalla IP. Och det vore väl tusan om vi inte skulle kunna avfärda Värnamo på vår egna miniborg där både AIK och Syrianska har fått se sig besegrade av ÖIS under säsongen 2013.