Azulay om U21-äventyret

För några veckor sedan tog U21-landslagets tränare Håkan Ericson ut den trupp som skulle ta sig an Schweiz och Kuba som två genrep inför EM-kvalet som startar i höst. Och i den truppen återfanns den ständigt återkommande ungdomslandslagsspelaren Jonathan Azulay som med det funnits med vid samtliga samlingar hittills under säsongen 2013.

Som underårig och relativt ny i sammanhanget har det blivit ganska så bra med speltid hittills. Han fick äran att göra sin U21-debut med ett inhopp i förlusten mot England i Walsall i början av februari månad, varpå han satt fulla 90 minuter på bänken mot Portugal under det efterföljande landslagslägret. Men den 24 mars stod han för första gången på rad bland tio andra blågulklädda och fick höra ”Du gamla, du fria” dåna ur högtalarna. Då startade han nämligen matchen mot Kroatien (som Sverige förlorade med 3-0). Ett, vad man får anta, stort ögonblick i en fortfarande ung och färsk fotbollskarriär.

För en vecka sedan, på Myresjöhus Arena mot Schweiz, vände Sverige och vann med 3-2 i ännu en vänskapsmatch. På avbytarbänken satt Jonathan Azulay varifrån han fick se tre snabba mål under slutkvarten, där Malmö FF-anfallaren Dardan Rexhepi fullbordade vändningen genom att smälla dit bollen upp i nättaket från nära håll.

I och med att U21-landslaget reste till Marbella i Spanien för att stå som motståndare till Kubas VM-genrepande U20-landslag fick ÖIS klara sig utan Jonathan Azulay i matchen mot Östersunds FK på Gamla Ullevi. Och istället för att ha spelat från start i den matchen fick Azulay nöja sig med ett inhopp med halvtimmen kvar att spela mot Kuba, vilket han sade så här om.

– Kul att få spela. Hade velat starta men nu blev det bara 30 minuter. Det gick väl OK, är inte jättenöjd med inhoppet.

Skillnaden mellan spelarna i Superettan och de i U21-landslaget?

- Skillnaden är att man möter en annan typ av fotboll med U21-landslaget. Den är mer internationell. Sedan är det från match till match hur tempot är, etc. Alla spelare i landslaget är riktigt bra passningsspelare och bra med bollen. Alla spelar på allsvensk nivå eller högre förutom jag och målvakterna [Patrik Carlgren, IK Brage samt August Strömberg, Degerfors IF, reds. anm.]. Däremot är vi inte ett jättefysiskt lag.

Jonathan Azulay hymlar inte om att han, om han fått bestämma, helst hade spelat mittback. Det är där han gör sig själv mest rättvisa, enligt honom själv. Men så väl som i U21-landslaget som i ÖIS är det som ytterback han fått göra sig ett namn.

- Helst av allt är jag mittback oavsett om det är ÖIS eller landslaget. Tycker att jag får ut mer av mina egenskaper då. Ytterback blir bättre och bättre när man får kontinuitet, vilket jag har fått i ÖIS.

Vad som snart kan komma att bli en het potatis är huruvida Håkan Mild och IFK Göteborg vill plocka hem Jonathan Azulay och/eller Sebastian Ohlsson när det svenska fönstret öppnar den 15 juli. Hos de blåvita råder just nu en smärre mittbackskris med de två ordinarie ute med långtidsskador, någonting som skulle kunna öppna upp en möjlighet för Azulay. Men än har han inte hört någonting.

– Det är upp till Blåvitt om de vill ta tillbaka mig under fönstret i sommar. Däremot har jag inte hört någonting från dem på ett bra tag vilket kan tyckas konstigt.


'Azulay om U21-äventyret' have 2 comments

  1. 13 juni, 2013 @ 23:25 Andreas

    I morgon behöver vi alla våra bästa defensiva krafter i startelvan!
    Azulay upp på mittfältet och min centralt urstarka startelva ser ut så här:

    Peter
    Bengtsson-Leinar-Rosén-Sahlin
    Lundgren-Azulay
    Henke-Hedman-Ricky
    Emil

    60 min: Ericsson byter av Ricky
    70 min: Bratt byter av Henke
    80 min: Oskar byter av slutkörd Emil

    Ricky slår in 1-0 efter 23 min. och Jakob Ericsson dundrar in 2-1 i 62 min.
    Målnarkomanen Hedman avgör med 3-1 i 82 min. och så har vi lämnat bottenträsket för gott!

    Svara

    • 13 juni, 2013 @ 23:35 Axel

      Kan inte annat än att hålla med till 100%. Har länge velat se ett test av Azulay som defensiv mittfältare, tror det skulle funka bättre än att ha honom som ytterback.
      Och det är tveksamt om Henke klarar av grovjobbet som innermitt mot såhär starkt motstånd…
      Hoppas Prytz väljer de som har övertygat och inga fler udda uttagningar av honom tack!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se