En dålig och en bra halvlek

En första halvlek som var bland det sämre ÖIS presterat denna säsong och en andra halvlek som kunde gett ÖIS alla de tre poängen – ungefär så kan man i korta ordalag sammanfatta kvällens 1-1-match mot IFK Värnamo på Valhalla IP.

När ÖIS reste till Behrn Arena och fick stryk 2-0 var det ingen som höjde på ögonbrynen. Det var helt enligt ”hur det skulle vara”. Annat var det idag, när bottenkollegan IFK Värnamo besökte det som på senare år blivit ÖIS egna borg – Valhalla IP. Till denna match var tongångarna, med all rätt, annorlunda. Varken bland spelare, ledare eller supportrar fanns någonting annat än en seger och tre poäng.

Så här ett par timmar efter att Lars Olsson blåst i visselpipan för sista gången vet vi att så inte blev fallet. Mycket tack vare ÖIS otroligt destruktiva och bolltittande inledande halvlek där IFK Värnamo tilläts göra lite som de ville. När jag samspråkade med David Björkeryd häromdagen menade han på att hans Värnamo är ett spelskickligt lag med visionen att hålla bollen inom laget med ett kortpassningsspel – och det var precis så som det inledningsvis såg ut på Valhalla.

Med Jonathan Azulay som komponent till backlinjen och Henrik Carlsson som ensam anfallare sjönk ÖIS väldigt långt ned i banan vilket i sin tur ledde att man inte riktigt kom åt sin motståndare. Och så fort ÖIS vann bollen slogs bollen mot en ensamstående Carlsson som visserligen gnetade på och gjorde vad han kunde, men det säger sig självt att det är på tok för tunt för att ens kunna matcha ett IFK Värnamo som med handen på hjärtat är ett tämligen mediokert superettanlag. Det smärtade att se på och det smärtar att säga det: men ÖIS var under långa stunder utspelade och satta på hälarna av IFK Värnamo. På hemmaplan. I en match som gällde så ofantligt mycket. Det skar i ÖIS-hjärtat.

Ganska så logiskt var det därför gästerna som öppnade målskyttet. Efter 25 minuters spel nådde Elmin Kurbegovic högst på en hörna från vänster som han distinkt knoppade dit i det bortre hörnet. Ännu en gång efter att ÖIS sålt sig alldeles för billigt i luftrummet. David Leinar och Adam Rosén – det är där ni skall vara. Visan var samma mot Örebro. Tre mot en inne i straffområdet. Ändå är man steget efter och tillåter sin motståndare att gå upp och ostört skarvnicka.

För det faktum att ÖIS fortfarande var med i matchen efter första halvleken får man tacka Peter Abrahamsson och marginalerna. För vore det inte för dessa två hade siffrorna varit större. Bland annat räddade Abrahamsson ett friläge och några skott från nära håll och när Abrahamsson överlistades med en nätt liten lobb så stod både stolpen, ribban och mållinjen i vägen för ytterligare ett baklängesmål.

För att få fart på maskineriet och väcka den buande publiken valde Hans Prytz att genomföra två byten direkt efter pausvilan. In kom Oskar Wallén samt Richard Yarsuvat och de ersatte Jacob Ericsson och Jonathan Azulay. I samma veva slopade man även 4-1-4-1-uppställningen och gick tillbaka till att spela med två anfallare (Wallén och Carlsson).

Genast blev det bättre. Bortsett från en halvfarlighet för Värnamo efter en halvminut så tog ÖIS tag i initiativet. Viljan och jävlar anamman som saknades under den första halvleken såg ut att ha återfunnits. Och efter bara tre minuters spel var Oskar Wallén så när på att stöta dit kvitteringen från nära håll efter att Hannes Sahlin tagit sig förbi sin ytterback och funnit Wallén med ett inspel snett bakåt.

När matchklockan tickat upp till 54 minuter samspelade sig Wallén och Yarsuvat igenom Värnamos försvarslinje. Och när Yarsuvat löpt sig helt ren med Björn Åkesson och bara hade kvar att avsluta blev han kapad. Lars Olsson var bensäker på sin sak – straff. Fram stegade Adam Rosén och för andra gången i rad misslyckades ÖIS med att förvalta en straffsituation (Jakob missade som bekant för inte så länge sedan). Skottet gick åt höger men så även målvakten vilket fick det att se ut som ren plockpotatis.

Men i den 67:e matchminuten kom så tillslut kvitteringen. Mycket tack vare den pigge inhopparen Oskar Wallén som tog ned en boll med bröstet och på ett tillslag fann Johan Lundgren i en perfekt lucka. I friläget satte Lundgren tåpajen till och det räckte för att peta bollen förbi Åkesson och in i mål. Ett, sett till den andra halvleken, välförtjänt mål.

Men det blev inga fler. Varken från ÖIS eller Värnamos sida. Målchanser saknades däremot inte. Henrik Carlsson volleysköt över från nära håll, Oskar Wallén brände ett friläge och Henrik Carlsson missade än en gång ett bra läge när han på en Lundgrenpassning sköt bollen bara någon decimeter utanför den bortre stolpen.

Det där sista och avgörande var vad som saknades tidigare ikväll. Den sista skärpan som måste finnas till hands för att kunna förvalta de chanser man skrapar fram. Christofer Bengtssons totalt felriktade inlägg med minuter kvar att spela talar egentligen för hela laget. Så såg det ut. Från minut ett till 90. Då slår man inte ens IFK Värnamo.


'En dålig och en bra halvlek' have 10 comments

  1. 20 juni, 2013 @ 23:43 Rille

    Skriver en kommentar som inte har med det här att göra men som ändå är ytterst relevant då jag är nyfiken. I dagens final av proffsdrömmen sades det att 2:an Ermal Hajdari belönades med att få provträna hos Örgryte IS samt att ÖIS har scoutat honom ett tag, någon som vet något mer om detta?

    Svara

    • 20 juni, 2013 @ 23:58 Christian Börjesson

      Ja. Han har provtränat med ÖIS sedan i måndags. Kommer mer information kring detta under ledigheten.

  2. 20 juni, 2013 @ 23:51 valhalla

    Vill gärna att Hedman, Jacob Ericsson, Jacob Lindström får spela i U21 ett tag och försöka komma ifatt. Funkar inte i A-laget just nu.
    Idag var backlinjen svajig men hoppas det var tillfälligt men fick inte mycket hjälp av mittfältet heller.

    Hoppas verkligen på att laget lyfter sig framigenom.

    Andra halvlek var kanon offensivt och det kunde blivit mer mål med lite flyt/tur

    Svara

  3. 21 juni, 2013 @ 01:21 Axel

    Förstår tanken med 4-1-5-1 – mot de starkaste lagen som t.ex Örebro som vi är ”underlägsna” redan innan och kanske nöjer oss med 1 poäng men mot en bottenkollega som man måste dra 3 viktiga poäng mot och rycka sig upp från träsket så kan vi inte ha en så defensiv uppställning.
    Mot Ljungkile vill jag se denna startelva med tanke på vilka som gjord bra ifrån sig idag:
    Abrahamsson
    Bengtsson-Leinar-Rosén-Sahlin
    Ricky-Lindström-Lundgren-Ohlsson (om han är 100%)
    Wallén-Karlsson (Wowoah fick bara denna matchen som var så hoppas inte Emil får länge)
    Mot Hammarby får vi gärna gå tillbaka till 4-1-4-1 för då blir jag väldigt nöjd med 1 poäng eller fler men mot Ljungkile behövs 3 oerhört viktiga innan semestern!

    Svara

  4. 21 juni, 2013 @ 08:46 Krilliano

    Prytz gjorde helt fel i den här matchen. Han får ta på sig den totala taktiska missen. Det som dom flesta fattade innan match (att vi kan inte spela som sist mot Örebro och definitivt inte med en stackars ensam Henric) fattade inte Prytz. Har inte haft jättemycket att kritisera honom för hittils men det här va en riktig fadäs.
    I övrigt så har jag aldrig sett Leinar så risig.
    I andra halvlek är vi bra men det hjälper ju inte när vi ger handicap i varje match. Om vi ska hänga kvar så får dom jobba stenhårt på jämnheten över sommaren. Håller inte att spela så som vi gör nu.

    Svara

  5. 21 juni, 2013 @ 09:34 Jidevik

    Nej det här poängtappet får prytz ta på sig. Att starta med en förvisso duktig Henke Carlsson är ju inte att ge honom dom bästa förutsättningarna. Har varit nöjd med Prytzan hittills men detta var dåligt.

    Hoppas han såg vad många redan sett. Starta med två forwards, Wallen, Henke eller Emil får slåss om två platser. Sluta släng runt Azulay. Leinar, Rosen och Azulay får kriga om de två mittbacksplatser som finns. Centralt mittfält Lundgren och Lindström i första hand. Ytterbackar Bengan och Sahlin med Hall o Bratt som backup. Yttermittfält så har vi Ricky, Hedman o Sebban med backuper Ericsson, Paulsson. Holländer får fighta om en plats centralt med Lundgren o Lindström när han är frisk. Hmmmm…… hoppas jag inte glömt någon nu!

    Nya tag så hoppas vi att poängen regnar in. Heja Öis!!!!!!!

    Svara

    • 21 juni, 2013 @ 11:11 Krilliano

      Precis så tänker jag med. Sluta dribbla. Bestäm er. Spela med dom bästa gubbarna. Vilket inte är Henric Carlsson hur lovande han än är.

  6. 21 juni, 2013 @ 13:04 Lanslarke

    Uppställningen fungerade inte igår. Det kunde ju alla se. Samtidigt tror jag inte det var uppställningen som var det största felet. Gubbarna var ju helt väck i första. Det såg mer ut som mental gummiarm än taktiska problem. Stundens allvar blev för mycket helt enkelt. Det hade ingen uppställning kunnat ändra på.

    ”Till denna match var tongångarna, med all rätt, annorlunda. Varken bland spelare, ledare eller supportrar fanns något annat än seger och tre poäng.”

    Ovanstående citat är ett recept på hur man underpresterar i viktiga matcher. Man kan inte fokusera på det resultat man vill ha efter matchen. Man måste fokusera på vägen dit.

    Svara

    • 21 juni, 2013 @ 19:38 MBEKI

      Så rätt! Mental härdsmälta som byggs upp genom det uttalade kravet att ”denna matchen skall vi vinna”! Samma sak tidigare mot Varberg och Ängelholm

    • 21 juni, 2013 @ 22:37 Krilliano

      Visst är det så att dom var väck också. Men det gjorde ingen som helst nytta att spela med noll spelare på motståndarens planhalva. För så illa va det med taktiken. Henric C kan inte spela där ensam. Det var helt åt helvete fel.
      Skillnaden var så uppenbart tydlig i andra halvlek. Och i och med att taktiken var fel i första så fick man inte med sig inställningen heller. Och hur i hela fridens namn kan det vara så att om man nu skulle ta tre poäng ställer upp så defensivt. Det rimmar inte alls.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se