Lindkvist sänkte Bajendrömmar i omgång 14

Örebro SK – Ljungskile SK 1-0

1-0, Magnus Wikström (31′)
Omgång 14 (bortsett ÖIS mot Värnamo vilken var en tjuvstart) öppnades på Behrn Arena och ännu en hemmaseger för Örebro SK. Faktum är att de ännu inte har tappat poäng vad gäller hemmamatcherna – och vad som är ännu mer imponerande är att laget endast har släppt in ett mål i dessa. Märk då väl att de redan avverkat Gif Sundsvall tidigt på säsongen när de vann med övertygande 3-0.

Men LSK var inte ofarliga. Dock, utan Tobi Alaba som var frånvarande på grund av skada, räckte det inte hela vägen fram. Man hade en boll i ribban och några ytterligare chanser i kampen mot kvittering, men Magnus Wikströms 1-0-mål på hörna efter 31 minuters spel höll sig som det matchvinnande målet tills dess att domaren blåste av.

Varbergs BoIS – IK Brage 4-1

1-0, Ardian Rexhepi (20′), 2-0, Gabriel Altemark Vanneryr  (31′), 3-0, Fredrik Björk (59′), 3-1, Mats Moldskred (60′), 4-1, Ibrahim Koroma (87′)
På Påskbergsvallen var det verkligen inga nerver. Det var BoIS match från start. Det är ett grovt understatement att påstå att IK Brage är ett lag utan självförtroende. Fem poäng på en halv säsong. Det är verkligen inte godkänt, men det är inte konstigt att det går som det går med all den vind som yr kring Domnarvsvallen och som så har gjort sedan säsongsinledningen.

Conny Karlsson har fått sparken, Janne Tauer har avbrutit sitt långt skrivna kontrakt på fyra år och Dulee Johnson har inte alls levererat i den takt som klubben önskat. Högst obekräftade uppgifter gör även gällande att klubbchefen ställt till med ett och annat vilket varit droppen som fått bägaren att rinna över i fallet Conny Karlsson och hans fortsatta existens i klubben.

I övrigt noterar vi Altemark Vanneryrs mål. Efter viss frånvaro och måltorka pangade han nu in ännu ett mål. Upp på totalt tio stycken. Lämnar han för Allsvenskan i sommar?

Degerfors IF – Assyriska FF 2-1

1-0, Ferhad Ayaz (37′), 1-1, Hezha Agai (52′), 2-1, Johan Bertilsson (68′)
Fredagsmatchen på Stora Valla i Värmland kantades av idel vackra mål. Ferhad Azay tog tag i taktpinnen genom att tråckla sig igenom Assyriskaförsvaret, vicka lite åt höger och sedan drämma till i bortre hörnet. Träffen var perfekt och Robin Malmkvist hade inte en chans att nå den bollen. Värt att notera är att skottet mer eller mindre var en sträckt vrist. En liten felträff och bollen hade kanske inte ens gått över kortsidan. Det är små, små marginaler och i det läget föll alla bitar på plats.

Men sju minuter in på andra halvlek tänkte Assyriska att de inte ville vara sämre. Stefan Batan utmanade sin försvarare ute till vänster, slog ett inlägg som landade hos Admir Aganovic i bortre delen av straffområdet – men då han tvekade i skottögonblicket gick bollen av en slump istället mitt i gapet på den nyss inbytte Hezha Agai. Med en behärskad bredsida fann han ena stolproten.

Ni som endera såg matchen Falkenbergs FF – Degerfors IF eller läste om den i Sambadefensivs förra omgångssummering har koll att den forne allsvenske spelaren Johan Bertilsson drämde dit ett hattrick i 4-2-segern. Igår utökade han sitt målkonto. Utanför straffområdet mötte han ett inspel snett bakåt och på Agai-manér bredsidade han in bollen i bortre hörnet vilket innebar hans åttonde fullträff den här säsongen.

Ängelholms FF – Falkenbergs FF 0-4

0-1, Victor Sköld (4′), 0-2, Victor Sköld (43′), 0-3, David Svensson (45′), 0-4, Johan Svahn (52′)
I absoluta serietopp huserar Örebro SK med 33 inspelade poäng, men fyra poäng där bakom skuggar överraskningslaget Falkenbergs FF som bekant höll sig kvar i Superettan genom ett gastkramande kvalspel under fjolåret. I eftermiddags tog de ännu en trepoängare efter att laget tämligen enkelt besegrat Ängelholms FF på deras hemmaplan. Victor Sköld, spelaren som Felix beskrev som ett geni sin sommarshoppningsartikel, stod för två nya strutar varav den första redan efter fyra minuters spel. Därefter stänkte David Svensson dit trean precis innan paus varpå Johan Svahn – mannen som höll FFF kvar i Superettan förra säsongen – kunde avsluta målskyttet med ett mål en bit inpå den andra halvleken. Hur långt kommer detta bära?

GIF Sundsvall – Landskrona BoIS 3-2

0-1, Fredrik Olsson (42′), 1-1, Stefan Ålander (59′), 1-2, Fredrik Olsson (66′), 2-2, Adam Chennoufi (71′), 3-2, Niklas Maripuu (96′)
Länge såg det ut som att Gif Sundsvall skulle tappa viktiga poäng hemma mot Landskrona BoIS, men Niklas Maripuu stod som stor segerorganisatör med sitt 3-2-mål sex minuter in på tilläggstiden. Dessförinnan hade Adam Chennoufi kvitterat till 2-2 i den 71:a matchminuten. För BoIS mål stod Fredrik Olsson gånger två. Ett strax före paus och det andra som en kalldusch efter att Stefan Ålander, mittback och lagkapten i Sundsvall, kvitterat till 1-1 efter 59 minuters spel på Norrporten Arena. Men i och med en fin upphämtning befäster Giffarna kvalplatsen mot Allsvenskan 2014.

Jönköpings Södra – GAIS 0-1

0-1, Joel Johansson (13′)
I Jönköping gästade Grönsvart Stadsparksvallen på lördagseftermiddagen. Inför en knökad bortasektion vann man matchen med 1-0 efter att Joel Johansson nätat redan efter mindre än kvarten spelad. Han rundade målvakten, precis som mot Örebro, innan han rullade bollen i mål.

Men det var en svängig match med flertalet målchanser. Och skall man vara helt ärlig var J-Södra förtjänta av ett kryss. Under stora delar av matchen var hemmalaget spelförande. Faktum är att Gais under vissa perioder inte hade någonting alls att säga till om. Men som bekant handlar fotboll i första hand om att göra mål. Gör man det vinner man matcher. Det gjorde Gais.

Östersunds FK – Hammarby IF 1-1

0-1, Sebastian Castro-Tello (14′), 1-1, Rasmus Lindkvist (71′)
I Jämtland blev det delad pott mellan hemmalaget Östersunds FK och Hammarby IF på Jämtkraft Arena. Publiksiffran stannade på fina 6 028 vilket innebar rekord. Något målrekord blev det däremot inte. Tidigare under säsongen satte man fem stycken på J-Södra – idag fick man nöja sig med ett efter att unge yttermittfältaren Rasmus Lindkvist kvitterat med 20 minuter kvar att spela. På volley tryckte han ned skottet i bortre burgaveln. En aktion som glödde av kvalitet. Kvalitet!

När Erik Sundin inte fanns med i varken startelva eller matchtrupp öppnades en lucka för Sebastian Castro-Tello. I sin första match från start den här säsongen tryckte han från nära håll in 0-1-målet efter 14 minuter. Efter ett inlägg som damp ned foten tog han några steg framåt innan han satte vristen till. Petter Augustsson var där – och kanske hade han även några fingrar på bollen – men det var inte tillräckligt för att avvärja.

Klart är att en poäng inte är nog för gästerna. Nu är loppet kört för Hammarby. Det blir inget Allsvenskan 2014. Topptrion skall vara alltför starka för att släppa förbi ett HIF som redan nu har glidit långt, långt efter. Och i dagsläget känns det ytterst tveksamt om det är Gregg Berhalter som leder laget den 20 juli när Tele2 Arena invigs. Det har ryktats om Thomas Dennerby som ersättare. I så fall går Berhalters gedigna ÖIS-scouting till spillo.