Veteran dömer kvällens match

Mannen att döma kvällens match mot IFK Värnamo på Valhalla IP är Lars Olsson från Umeå. Lars Olsson är född 1964, jobbar till vardags som fritidspedagog och har totalt 107 matcher i Superettan på sitt CV.

De allra flesta lägger ingen större vikt vid vem mannen med pipan i munnen är – såvida han inte heter Antti Kanerva eller något liknande vill säga – men faktum är att det inte sällan har en stor påverkan på matchens resultat. Tämligen ofta är det ett kontroversiellt, och ibland också felaktigt, domslut som avgör åt vilket håll en match tippar.

Kvällens domare – som alltså heter Lars Olsson – är en man med rutin. Han gjorde sin förbundsdomardebut redan 2001. Sedan dess har han hunnit med att döma två internationella matcher, 107 stycken i Superettan samt två i den högsta serien. Idag vandrar han ut med linjemän vid sin sida för 112:e gången totalt.

Superettan 2013 har varit ganska så hektisk för Lars Olsson. Hittills har han dömt i tio av totalt elva omgångar – och bara Jim Petersson är mer frekvent återkommande. På sina tio matcher har han delat ut 34 varningar (att jämföra med 37, 27, 41, 39 samt 55 för de andra domarna med tio dömda matcher) men endast en utvisning.

En intressant fakta att ha i åtanke är att Lars Olssons matcher brukar innehålla ett stort antal mål. Det, i samband med ÖIS målfarlighet på Valhalla IP, kan möjligen mynna ut ett målkalas modell större. Men vad som talar emot detta är lagens utsatthet. Poängen måste in. Och då gäller devisen ”defensiven först”. Att alltid jobba klart försvarssituationerna först. Att hellre spela på säkerhet än på chans. Och i och med det försvinner också lite av målmöjligheterna.

Tidigare under säsongen har Lars Olsson dömt ÖIS två gånger (Assyriska samt Landskrona) och IFK Värnamo endast en gång (Landskrona). För att gräva ned oss ännu mer i statistik ger det oss att ÖIS i Lars Olssons matcher släppt in fem mål samt gjort fyra och att IFK Värnamo under dömning av Lars Olsson även de ligger på minus. De förlorade nämligen med 2-1 på Landskrona IP i en match där David Björkeryd nickade in reduceringen med mindre än tio minuter kvar att spela.

Förhoppningsvis sköter Lars Olsson i kväll sitt jobb i det tysta och låter spelarna på plan avgöra var poängen hamnar. Det känns som att vi har varit där förr, där domaren vill ta alldeles för stor plats och minsann bevisa vad han går för tills det går till överdrift. Kanske är Lars Olsson mannen som kan konsten att bara vara där, sköta sitt jobb och inte synas. Först då har han gjort ett gott dagsverke.


'Veteran dömer kvällens match' have 4 comments

  1. 20 juni, 2013 @ 09:26 Jens Z

    Intressant med artikel om domaren! Det breda utbudet av artiklar på Sambadefensiv blev just ännu bredare!

    Svara

  2. 20 juni, 2013 @ 22:28 Kommittén för Statssäkerhet

    Lasse du är ett sketmongo, va frugan med barnen på Liseberg? Medan du blåste sönder matchen…

    Svara

    • 20 juni, 2013 @ 23:28 Christian Börjesson

      Förstår att du är frustrerad och besviken. Men please, försök håll uppe nivån här i kommentarsfältet. Det blir mycket trevligare för oss alla.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se