13 nere, 17 kvar

Det är dags igen. Att ta ett svep över samtliga matcher i Superettans omgång 13, det vill säga. Omgången där ÖIS förlorade med 1-0 på Skarsjövallen i Ljungskile. Men också omgången där Gais kryssade, där Brage förlorade igen och där Falkenbergs FF åkte på en smällkaramell mot Degerfors IF på hemmaplan i racet om Allsvenskan 2014.

GAIS – Örebro SK 1-1

0-1, Alhassan A Kamara (25′), 1-1, Joel Johansson (40′)
För andra hemmamatchen i rad landade Gais publiksiffra på 1894 personer – alltså det årtal då föreningen bildades. Men till skillnad från matchen dessförinnan spelades denna på Nya Ullevi. Valhalla IP stod med som aspirant men det avfärdade Gais sedan de logiskt nog inte såg någon fördel i att låta ÖSK spela på sitt hemmaunderlag konstgräs.

Bra eller inte, det har vi ingen aning om. Men Örebro lyckades åtminstone få med sig en pinne från en mycket svår bortamatch. Mycket tack vare att de tog ledningen på straff i den 25:e matchminuten efter att Yasin fallit alldeles för enkelt. ”Crespo”, lånet från AIK som ryktas gå tillbaka under sommaren, gjorde inget misstag utan placerade bollen förbi Tommi Vaiho.

Hemmalaget Gais fick dock det sista ordet. Joel Johansson, killen som aldrig slutar springa, rundade målvakten och lade bollen i mål till 1-1. Delad pott på stora Ullevi.

IK Brage – GIF Sundsvall 1-2

0-1, Ari Skúlason (6′), 0-2, Ari Skúlason (31′), 1-2, Dragan Kapcevic (75′)
Det är tungt i Borlänge just nu. IK Brage ligger toksist i Superettan och division ett kommer närmre och närmre för laget som tippades tampas om platserna mot Allsvenskan. Mot Sundsvall kom ännu ett nederlag efter att Ari Skúlason gjort två mål första halvtimman. Anfallaren Dragan Kapcevic reducerade visserligen med kvarten kvar – hans första mål på en oändligt lång tid – men det räckte inte ändå. Det är bara att konstatera: trots tränarbyte räcker det inte till. Sportchef Kallbäck, som satt ihop detta lagbygge fullt av ”stjärnor” som underpresterat, har en del att tänka på. Förhoppningsvis ligger han inte sömnlös om nätterna.

Assyriska FF – Varbergs BoIS 3-0

1-0, självmål (10′), 2-0, Admir Catovic (80′), 3-0, Admir Catovic (83′)
Sedan Varbergs BoIS manglade ÖIS med 5-1 har det gått utför. Bland annat blev det 4-0-förlust i derbyt mot Falkenbergs FF och senast blev de nollade igen. På Södertälje Fotbollsarena vann hemmalaget med 3-0 efter att Admir Catovic avgjort matchen under de avslutande tio minuterna. Snacka om super-sub. Han byttes in i minut 79. Fyra minuter senare hade han smällt dit två bollar bakom Dan Sade.

Det är dock ingen större idé att hänga alltför stor läpp för BoIS del. Att förlora i Södertälje är ingen katastrof. Assyriska är ett erkänt vasst hemmalag som är vana vid underlaget. Men visst, det är klart, BoIS får nog börja kasta in lite nytt kol i ugnen igen. För lagen där nedan närmar sig.

Hammarby IF – Ängelholms FF 1-1

0-1, Robin Staaf (5′), 1-1, Kennedy Bakircioglu (85′)
Farväl Söderstadion var det stora mantrat inför matchen. Över 13 000 åskådare fanns på plats för att bevittna den sista matchen på Söderstadion någonsin. Men de hann knappt sjunga upp innan den stora kallsupen kom. Robin Staaf frispelades på tok för enkelt och så var det plötsligt 0-1 efter att Staaf behärskat rullat bollen förbi Johannes Hopf i hemmamålet. Men denna speciella kväll fanns det en man som hade nerverna i styr för att kunna göra det ”omöjliga”. Kennedy Bakircioglu, som hjälpt sitt Hammarby så många gånger förr, drämde i den 85:e matchminuten till från långt avstånd. Frisparken gick raka vägen i mål vilket fick hela arenan att fullständigt explodera.

När Kennedy satte 1-1 på frispark var glädjen enorm på Söderstadion Foto: Scanpix

Sista fem minuterna var det en enorm segeranstormning från Hammarby. Bland annat borde de nog ha fått en straff, men domare Jim Petersson viftade bort situationen. Men just för kvällen gjorde det nog inte supportrarna särskilt mycket att det bara blev 1-1. Dagen därpå däremot, när verkligheten kommit ifatt en, slår nog den där ihållande Bajen-ångesten in igen. Någonting annat vore uppseendeväckande.

IFK Värnamo – Östersunds FK 0-1

0-1, Isaac Shaze (45′)
För ÖIS del var Östersunds trepoängare på Finnvedsvallen av godo. Visserligen drog ÖFK ifrån ÖIS lite grand poängmässigt, men man slapp se sig omsprungna av Värnamo. Målskytt var något som ovanligt som Isaac Shaze – och inte någon av de vanliga i det så bolltrillande och ineffektiva Graham Potter-lagbygget. Målet kom precis innan halvtid – närmare bestämt i matchminut 45 – och passade fram gjorde Rasmus Lindkvist, en av lagets yngre förmågor.

Landskrona BoIS – Jönköpings Södra IF 2-0

1-0, Fredrik Olsson (80′), 2-0, Erik Andersson (92′)
Det såg länge, länge ut att bli 0-0 och delad poäng på Landskrona IP när J-Södra kom på besök i helgen som var. Ett resultat som båda lagen förmodligen hade varit relativt nöjda med. En poäng är alltid en poäng – och att åka till Landskrona och vinna skall inte vara en lätt uppgift – samtidigt som Södra är en hård nöt att knäcka.

Men BoIS lyckades ändå bryta mönstret och vinna genom två sena mål. 1-0 kom med tio minuter kvar med Fredrik Olsson, den alltid så benhårt arbetande anfallaren, som målskytt till de 2 445 åskådarnas stora förtjusning. Stängde butiken fick Erik Andersson, född så sent som 1996, göra med sitt mål i matchminut 92. Med det satte han dit säsongens andra sena mål. I Östersund i början av säsongen var det Andersson som smällde dit reduceringen som sedermera ledde till att laget hämtade upp ett 2-0-underläge till 2-2 under matchens självande minuter.

Falkenbergs FF – Degerfors IF 2-4

Johan Bertilsson tremålsskytt på Falkenbergs IP Foto: Express-Bild

1-0, Dan Keat (13′), 1-1, Johan Bertilsson (53′), 1-2, Johan Bertilsson (59′), 1-3, Alexander Andersson (76′), 2-3, Carl-Oscar Andersson (80′), 2-4, Johan Bertilsson (82′)
Johan Bertilsson, Johan Bertilsson, Johan Bertilsson. Tre gånger om stod han som målskytt på Falkenbergs IP häromdagen. Snacka om lyckokväll. Något äkta hattrick (tre mål i följd i en och samma halvlek) blev det inte – men väl en starkt bidragande orsak till att DIF stod för omgångens miniskräll. Och kanske börjar Falkenbergs FF dippa lite nu. Detta innebar åtminstone andra hemmaförlusten på kort tid (den förra kom visserligen mot Gif Sundsvall, så det får väl vara OK). Skall man gå upp till Allsvenskan krävs det nog att man kammar näst intill rent på hemmaplan.