Lantz gillar härliga utmaningar

I söndags kväll stod det klart att Hans Prytz med Jonas Karlén skulle lämna sina dåvarande tjänster. Som ersättare tillsattes Marcus Lantz samt U19-tränaren Sören Börjesson med uppgift att vända den negativa trenden till positiv. De kommer sätta sin prägel på laget genom vissa justeringar vad gäller det spelmässiga, men fram tills Hammarbymatchen kommer de inte hinna ändra speciellt mycket. – Vi har bara två veckor på oss till första matchen så man kan inte göra världens revolution utan det får ske successivt, berättar Marcus Lantz för Sambadefensiv i bilen på väg hem från Grundsund.

För 265 dagar sedan – närmare bestämt den 19 oktober 2012 – spelade Marcus Lantz karriärens sista fotbollsmatch. Det var omgång 28 och på nybyggda Myresjöhus Arena vann Landskrona BoIS med 1-0 sedan Fredrik Karlsson gjort matchens enda mål på Östers IF.

Trots att inte ens ett år har passerat har mycket skett sedan dess. Lantz har efter ett helt liv som fotbollsspelare lagt skorna på hyllan och tillsammans med familjen flyttat upp till Göteborg. Men i och med flytten öppnades nya portar. Nya portar som innebar en möjlighet att fortsätta inom fotbollsyrket. Något överraskande presenterades han under hösten 2012 som ÖIS kommande U21-tränare.

Marcus Lantz - som älskar härliga utmaningar

Nu står han plötsligt inför sin kanske livs tuffaste uppgift hittills. Att leda ett ungt, utsatt och orutinerat lag mot fortsatt elitfotbollsexistens. Det hade varit en svår uppgift för de allra flesta tränare – men kanske framför allt för Marcus Lantz som även han är grön vad gäller tränaryrket. Och han medger själv att det har gått fort sedan den där matchen i Växjö en sen oktoberkväll ifjol.

– Det är klart att det har gått fort. Det är ett halvår sedan man själv spelade och nu står man som tränare. Men det är inga problem. Det känns bara däkligt skoj att ha fått den här chansen, säger han.

Var det självklart för dig att ta över när du fick frågan?

– Ja, det var det. Jag kände att det var en härlig utmaning och sådana gillar ju jag – så då var det perfekt att ta den här möjligheten.

Aldrig något gott som inte för något ont med sig brukar det heta. Marcus Lantz ärades med uppgiften att leda Sveriges äldsta fotbollsklubb – men å andra sidan fick han se sina allra närmaste kumpaner sparkade och försatta åt andra sysslor inom klubben. Någonting som skapar tudelade känslor hos honom själv.

– Det är alltid två sidor i detta. Jag har arbetat ihop med dem under ett halvår. Självklart lider man med dem och att de av olika skäl inte fortsätter. Å andra sidan fick jag förfrågan om att ta ansvaret och då tvekade jag aldrig till att tacka ja. Fruktansvärt stolt över att ha fått förfrågan och att få vara tränare för ett så klassiskt lag som ÖIS, berättar Marcus Lantz som just hoppat in i bilen för att bege sig hem till Göteborg efter ett antal dagar i västkustidyllen.

En utökad arbetssyssla innebär också ett utökat antal arbetstimmar per dag och vecka. Som ansvarig för ett lag i Superettan ägnas större delen av dagen åt schemaläggning, laguttagningar, träningspass och studerande av motståndarlag för att komma så väl förberedd som möjligt. Är det inte det ena så är det det andra. Timmarna rinner lätt i väg. Men att få ihop tiden som både familjefar (fru och barn) och huvudtränare ser inte Lantz som något problem.

– När man får förfrågan är det inget beslut man fattar bara så där. Det är någonting man förankrar och diskuterar med familjen. Det kommer absolut att lösa sig. Inga bekymmer, säger han innan han fortsätter:

– Givetvis kommer mycket tid och energi att läggas på Öisgården och på att studera andra lag. Samtidigt tränar vi inte varje dag – vi har en ledig dag i veckan – och dessutom har vi dagar och kvällar fria. Det finns även tid för familjen.

Vid sin sida kommer Marcus Lantz att få uppbackning av Sören Börjesson som under de senaste åren har haft ett stort inflytande på ÖIS ungdomsfotboll. Bland annat har han varit tränare för U19 (tidigare Tipselit Äldre) varifrån ett större antal spelare har flyttats upp i a-truppen sedan de stora ekonomiska bekymmerna kom in i bilden. Senaste i raden mittbacken Carl Hawunger samt anfallaren Daniel Paulson som officiellt blev a-lagsspelare under vintern. För tränarduons del kom lägret i Grundsund synnerligen vältajmat.

– Vi har träffats dagligen på Öisgården i och med att han har haft hand om U19-laget så det är inte en helt ny bekantskap. Dessutom var det perfekt att få fyra dagar där vi i lugn och ro fick sitta ned och i många timmar prata om båda det ena och det andra. Det här lägret kom lägligt.

Betryggande att ha en veteran av Sörens kaliber bredvid sig?

– Sören har varit med ett tag och vet vad det handlar om. Det är alltid skönt att ha en kunnig person bakom som kan hjälpa till, insisterar han.

Med ett tränarbyte kommer också nya sätt att se på fotboll – en så kallad spelidé. Trots att Lantz varit med i tränarteamet även under Hans Prytz ledning kommer vissa förändringar att ske. Men det gäller att vara smart, säger Lantz. Trycker man in för mycket information i spelarna på en och samma gång blir resultatet allt annat än lyckat.

– Vi kommer att se förändringar. Men för att min spelidé helt skall sätta sig kan man inte bara trycka in det i spelarna. Vi har bara två veckor på oss till första matchen så man kan inte göra världens revolution utan det får ske successivt.

– Samtidigt måste poängen in så fort som möjligt för att säkra ett nytt kontrakt. Det blir lite tvådelat där också. Man vill sätta sin egen prägel på det, men samtidigt kan man inte ändra för mycket för då blir det nog för mycket i huvudet på spelarna också.


'Lantz gillar härliga utmaningar' have 4 comments

  1. 11 juli, 2013 @ 22:50 Sven R

    Är det någon som fått veta vad ”…andra sysslor…” är? U21 respektive U19? Det skulle nästan kännas som en förolämpning om det var jag som hade fått det budet efter serieseger och semifinal i SC…

    Svara

    • 12 juli, 2013 @ 00:25 Rött&blått

      Prytz kommer antagligen inte acceptera att ta hand om U21 eller U19 utan det troliga är att han lämnar föreningen. Däremot är det väl ingen kvalificerad gissning att Nacka tar Sörens plats som huvudansvarig för U19.

  2. 11 juli, 2013 @ 23:22 Q

    Hade varit intressant att få veta lite mer konkret vad/hur han vill förändra till nästa gång.

    Svara

  3. 12 juli, 2013 @ 11:29 Axel

    Jag antar att Lantz vill fortsätta mer en 4-4-2 uppställning, det var iallafall vad det såg ut som igår mot Sotenäs Komun (dom hade plockat in dom bästa spelarna från kommunen så det var inte bara mot Smögen utan också Kungshamn som ligger en division högre.)
    Abdel ser ut att vara tänkt som en vänstermitt och han såg väldigt intressant ut. Väldigt kvick (!), bra med bollen och spelar enkelt.
    Får vi in en högermitt också, det har ju pratats om tex Jonas Bjurström så ser det riktigt bra ut.
    En fråga till någon som var på matchen igår:
    Vem var nr 9 (mittback) och nr 23 (högermitt)?
    Dom stod nämligen inte med i matchprogramet men gissar på att någon av dessa var Rasmus Tengfjord kanske? Tacksam för svar

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se