ÖIS klar plusstatistik på Hammarby

Är det någonting specifikt som talar för ÖIS i matchen mot Hammarby bör det vara statistiken. Det är nämligen så att ÖIS sedan den allsvenska säsongen 2006 har klar plusstatistik mot just ”Bajen”. På sex möten och totalt 18 poäng att spela om har ÖIS knipit 13 och Hammarby endast fyra.

Till skillnad från lag som FC Trollhättan och Ljungskile SK som för ÖIS är omöjliga lag att slå kan en relativt positiv statistik uppvisas gentemot den kommande motståndaren Hammarby IF. Rotar man sig sju säsonger bak i tiden finner man sex tävlingsmöten mellan de båda lagen. Fyra av dessa har slutat med rödblå seger.

Endast en gång har Hammarby dragit det längsta strået. Det skedde under det år ÖIS degraderades, säsongen 2006, när slutresultatet på Gamla Ullevi skrevs till 1-3 efter att bland andra Paulinho Gúara gjort mål för sin vid den tidpunkten nya klubb Hammarby.

Men sedan den hemmaförlusten har Hammarby på fem ytterligare försök (de vann visserligen en träningsmatch med 1-0 under vintern 2009) milt sagt haft det kämpigt. Dessa fem försök har de nämligen misslyckats med att förvalta. I returen på Söderstadion 2006 gjorde Ailton Almeida matchens enda mål inför mer än 12 000 åskådare och med facit i hand satte det pyr på en lång Öissvit med fyra segrar på fem försök.

Den kanske allra mest förlösande vinsten av dessa fyra kom Allsvenskan 2009. I samband med att serien skulle till att vända mötte ÖIS bottenkonkurrenten Hammarby på bortaplan. Efter bara två minuters spel rullade Marcus Allbäck med en yttersida bollen i mål. Ett mål som räckte för att vinna och med det bärga säsongens första trepoängare. När Martin Hansson satte pipan i mun och förkunnade matchens slut knäpptes ett bland Öiskretsar redan klassiskt foto på en knäsittande men ack så jublande Marcus Allbäck med armarna i skyn.

Marcus Allbäck firar segern över Hammarby 2009

Senast lagen ställdes emot varandra var som bekant under 2010 när båda lagen just hade degraderats till Superettan. Både ÖIS och Hammarby hade uttalade satsningar mot en snabb återkomst till fotbollens finrum. För ÖIS del slutade det i ett kryssrekord och en ganska så lätträknad summa segrar, men det blev åtminstone ”rent lakan” mot just Hammarby.

På Gamla Ullevi, för nästan exakt tre år sedan, vann ÖIS med 3-0 efter en enorm islossning i andra halvlek. Först knoppade Björn Anklev in bollen från en helt fristående position ungefär vid straffpunkten efter att Danny Ervik serverat inlägget varpå David Leinar spädde på med ytterligare nätkänning innan Björn Anklev på nytt kunde stöta in en retur och säkra tre välbehövliga poäng till Janne Anderssons hårt prövade lag.

När klubbarna sedan möttes igen var säsongen körd för båda parter. Matchen fick nämligen agera avslutningsmatch på Söderstadion och vid det laget var avancemangschanserna sedan länge strypta. Känslan var därför att båda lagen egentligen bara längtade efter semester, men kanske var det ändå så att ÖIS var lite mer på tårna. Superettasejouren avslutades i alla fall med den tredje raka segern på just Söderstadion efter att Alexander Mellqvist i vad som skulle visa sig vara hans sista match för ÖIS satte 2-1-målet under den andra tilläggsminuten framför ögonen på den låga publiksiffran vilken landade just över 5000.

I övermorgon inleds en ny era. Huruvida det är till för- eller nackdel ur rödblå synvinkel är svårt att säga, men klart är att ÖIS trivdes på den gamla Söderstadion. Och för dig som uppskattar, tror och följer statistik bör detta åtminstone vara intressant fakta. Att det skall ha någon betydelse vid åttasnåret på lördag är kanske naivt att tro, men vi alla vet vilken mental spärr det för ÖIS är att ta sig an FC Trollhättan.

De sex senaste mötena:

2010-10-23
Hammarby IF – ÖIS 1-2

0-1 Steinthor Thorsteinsson, 1-1 Sebastian Castro-Tello, 1-2 Alexander Mellqvist

2010-07-05
ÖIS – Hammarby IF 3-0
1-0 Björn Anklev, 2-0 David Leinar, 3-0 Björn Anklev

2009-07-27
ÖIS – Hammarby IF 0-0

2009-07-20
Hammarby IF – ÖIS 0-1
0-1 Marcus Allbäck

2006-08-12
Hammarby IF – ÖIS 0-1
0-1 Ailton Almeida

2006-08-03
ÖIS – Hammarby IF 1-3
1-0 Ailton Almeida, 1-1 Sebastian Eguren, 1-2 Paulinho Gúara, 1-3, Petter Furuseth Olsen


'ÖIS klar plusstatistik på Hammarby' have 2 comments

  1. 19 juli, 2013 @ 09:04 Mardrömsstart

    Vi får storstryk mot Hammarby, Värnamo vinner hemma mot Ljungsskile och Brage återuppstår från de döda. Om två omgångar ligger vi sist eller näst sist. Hemsk tanke men fullt möjligt utfall. Skulle nästan säga sannolikt utfall.

    Svara

  2. 19 juli, 2013 @ 22:32 Krilliano

    Hehe.. Optimisten. : )
    Nej. Jag tror inte heller vi har någon chans imorgon. Att vi skulle ta poäng mot ett sjukt taggat Hammarby i omstarten och på deras nya arena med 29000 galna Bajenfans är att tro på för mycket.
    Men… Jag hoppas verkligen jag har fullständigt fel och att Hammarby får stora skälvan, Öisarna spelar skjortan av Bajen med sin nya fantastiska tränare och lirar som aldrig förr.
    Chansen finns att visa att alla har fel. Att det var en tillfällighet. Att våren var ett sätt att acklimatisera sig.
    Nu kommer vändningen och spelare som tidigare spelat sådär är på topp.
    Två raka segrar mot Bajen och vi kommer flyga hem kontraktet för nästa säsong.
    Det är ett par riktigt svåra matcher Öis har framför sig så det gäller att knipa dom poäng vi kan mot bra motstånd.
    Vi har inget att förlora!
    Vi är röd och blå.. Heja!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se