Om uteblivna innermittfältare, taktikern Lantz och problemen i backlinjen

Femte tävlingsmatchen under Marcus Lantz är avklarad och det var också på den allra senaste som det allra största bakslaget kom. 0-0 mot IK Brage var ett resultat som är ganska svårt att glädjas med i den situation laget befinner sig i. För första gången på länge ställdes man inför en match där man hade oddsen på sin sida. Måste är ett starkt ord och om jag påstår att tre poäng igår var ett måste så hade jag överdrivit. Men man hade en alldeles ypperlig chans att ta en andra vinst på två matcher.

En osäker backlinje

ÖIS inledde visserligen skapligt och de första tjugo minuterna var godkända. Efter det släpptes Brage i matchen och efter det lyckas man inte studsa tillbaka. Visserligen kom Brage sällan till några rena frilägen och det kan ha varit det som Marcus Lantz hade i åtanke när han, efter matchen, pratade om att laget gjorde en bra insats försvarsmässigt.

Adam Rosén hade en jobbig afton i Borlänge

Att backlinjen skulle börja sätta sig är en överdrift. Jacob Ericsson var, som han varit sedan han kom in i startelvan, väldigt bra. Även David Leinar kunde kvittera ut ett godkänt men övriga två av de fyra i backlinjen hade problem. Adam Rosén agerade osäkert och saknar det lugn som rutinerade David Leinar har. Väldigt ofta när motståndarna letar in med långbollar mot straffområdet är han osäker om han ska nicka undan bollen eller om han hinner dämpa den och spela sig ur situationen. Tyvärr hinner han inte välja i tid och många gånger under gårdagens match hamnade han i väldigt trängda situationer.

Adam Rosén var dock inte ensam i backlinjen om att ha problem. I Christofer Bengtssons frånvaro fick Jonathan Azulay förtroendet från start och han hade en jobbig afton på plasten i Borlänge. Missade rensningar, felbedömningar i huvudspelet och misslyckade brytningar var ingredienserna i Jonathans kväll och han var knappast speciellt nöjd med sin insats.

Som vänsterback i inledningen av säsongen hade han sina stunder då det såg riktigt bra ut och även som mittback har han stått för starka insatser även om det då och då kommit en blunder. Därför kändes det som att högerback var en position han skulle klara av ganska bra. Med landslagsmeriter och en högerfot som är starkare än vänsterfoten borde det inte varit några problem. Men det var det.

En taktisk Marcus Lantz

Efter matchen mot Assyriska möttes vi av en Marcus Lantz som inte utstrålade nått annat än självförtroende. I det läget, mot bakgrunden att Assyriskas tränare Azurdin Valentic fullständigt spårat ur under matchen och satt på presskonferensen och bad om ursäkt för sitt beteende, som världens mest självsäkra människa. Att man slog Assyriska var för Marcus Lantz bara en naturlig följd på det jobb han påbörjat.

Kämpe på planen, taktiker utanför?

Efter matchen mot Brage satt en inte riktigt lika självsäker, men ändå ganska belåten Marcus Lantz och förklarade att man är förhållandevis nöjda med en poäng på bortaplan mot ett hårt kämpande IK Brage. Samma linje var George Mourad inne på. Man är förhållandevis nöjda med en poäng.

Självklart är man inte nöjda med detta. Att Markus Lantz skulle vara nöjd med en poäng borta mot seriejumbon ser jag som ganska otroligt. Det han säger på presskonferensen säger han av taktiska skäl. Att gå ut och såga laget efter en insats som den mot Brage hade kunnat vara tändvätska om ÖIS varit ett lag som efter en längre period av vinster blivit självbelåtna. Den situationen är dock inte ÖIS i.

Efter många matcher utan vinst kom i matchen mot Assyriska den första förlösande vinsten sedan matchen mot Östersund hemma strax före uppehållet. Det är en skör skara spelare han förfogar över efter alla nederlag och hade Lantz tyckt att insatsen mot Brage var bra så hade han aldrig tränat ett lag på elitnivå. Han hade inte heller spelat på den höga nivå han genom hela sin karriär gjort.

Att George Mourad inte är för missnöjd med insatsen direkt efter matchen har den enkla förklaringen att han är ny i laget och har spelförståelse nog att inte direkt gå ut och såga laget. Han kritiserar i intervjun sin egen insats men håller igen märkbart på kritiken mot laget. Av försiktighet.

Spelsystemet?

Lantz var taktisk och sa kanske inte vad han tyckte på presskonferensen. Det han däremot säger är att laget är i en fas där man håller på att gå över till ett nytt spelsystem. Han betonar att man just nu är inne i en övergångsperiod där man håller på att gå ifrån Hans Prytz lite mer direkta kontringsfotboll till ett spel där Marcus Lantz vill att man ska vara mer spelförande och leta fler lösningar efter marken.

Vi har under de senaste matcherna sett detta spel växa fram även i matcher då laget inte presterat på topp. Under perioder i matchen mot Falkenberg spelade man bra, försvarsmässigt var man bra på Tele2-Arena och utdelningen kom till slut mot Assyriska, fast då när bortalaget var decimerade från ett tidigt skede i matchen.

Matchen mot Brage var tyvärr inte ett steg i rätt riktning. Gång på gång hamnade man i tidsnöd och tvingades slå ifrån sig bollen. man försökte då och då spela sig upp via mittfältet men det gick långt ifrån enkelt trots ordinarie innermittfält. Nu med en skada på Jakob Lindström blir det dock nya rockader. Även om Jakob har varit ur form så är han en innermittfältare. Det kryllar som bekant inte av sådana i truppen.

Innermittfältstrubbel igen

I förra veckan hade jag och min kollega Christian en diskussion med Kent Carlzon kring sommarens transferfönster och dess brist på innermittfältare. Då klargjordes en del saker kring sommarens bravader.

Det blev klart då att just detta likt så mycket annat tillslut blev en fråga om ekonomi. I fallet Jonas Bjurström var allt klart med spelaren men Häckens Peter Gerhardsson sa nej, han ville inte släppa Jonas Bjurström som är ovärdrelig för deras B-lag och under hela säsongen varit oehört hjälpsam på läktaren där han haft hjärnkoll på Sonny Karlssons sittunderlag. Skämt o sido, allt kan såklart köpas för pengar och ÖIS sitter inte i den bästa av sitsar när det kommer till förhandlingar.

Man var ytterst nära Pablo Cortizo och allt sades vara klart. I sista sekund kom däremot ett bud från Ungern som spelaren nappade på och då var ÖIS borträknade. Man förde även förhandlingar med en serbisk spelare och en mittfältare från Qviding. Serben hamnade i Danmark och Qviding krävde 250 000 för att släppa sin innermittfältare. När läget då dök upp med en så rutinerad anfallare som George Mourad tog man chansen. För att man ansåg att anfallet inte höll måttet.

Än så länge har den gode George inte satt några djupare avtryck men han förväntas starta i cupmatchen mot Enköping på onsdag och det gäller nog att få fart på benen i den matchen för om han inte är i form till matchen mot Landskrona börjar tiden rinna ut.

Jag håller med Björn Afzelius i många frågor men den där raden om att ”Öis ska vara som lustgas för åskådaren” kunde han ändrat en aning. Till någon explosiv gas som då och då självantänder och skapar viss oreda.


'Om uteblivna innermittfältare, taktikern Lantz och problemen i backlinjen' have 35 comments

  1. 18 augusti, 2013 @ 00:46 ZonDa

    Skönt att få svar på varför det inte hände någonting på innermittfältsplatsen, frågan är bara hur vi går till väga om både Lundgren och Lindström är indisponibla samtidigt? Är André Nilsson frisk snart?

    Svara

    • 18 augusti, 2013 @ 01:28 Felix Jonsson

      Jag har inte så bra koll på hur lång tid av rehab André har kvar faktiskt. Han deltar i uppvärmningen på träningarna numera men sist jag kollade, före matchen mot Assyriska, deltog han inte i några spelövningar. Men någon gång i september borde han vara i full träning har jag hört någonstans. Ska försöka undersöka saken lite närmare om jag får tillfälle.

    • 18 augusti, 2013 @ 10:05 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Bästa inlägget på länge, tack. Raka rör och kritik utan gnäll!

    • 18 augusti, 2013 @ 10:43 Krilliano

      Håller helt med.

    • 18 augusti, 2013 @ 13:29 Sektion LM

      +1

    • 19 augusti, 2013 @ 11:07 Felix Jonsson

      Tack för berömmet allesammans. Det värmer!

    • 18 augusti, 2013 @ 18:00 John Ahlberg

      Kan dock känna att Kent borde titta närmre på de rutinerade innermittfältare som är kontraktslösa nu. Tobias Grahn t.ex. Finns en lista på fotbollstransfers.se. Vi behöver verkligen ha in en till.

  2. 18 augusti, 2013 @ 14:16 Conny

    Två av våra främsta mittfältare i modern tid Markus Johannesson och Magnus Källander var ursprungligen backar. Johannesson var högerback hos oss länge och Källa var vänsterback i VF.

    Det skall också tilläggas att dessa båda och Svante S var inte de snabbast killarna, men var bäst i allsvenskan.
    Det gäller snarare att finna eller skapa rätt kemi i nuvarande trupp.

    Det skall gå!!!

    Svara

    • 18 augusti, 2013 @ 23:51 Ansgar

      Tänkte också på det gamla mittfältet, det går inte att glömma derbyt 1998 mot blåvitt. Vinst 5-2 efter underläge 0-2. Då spelade Svante S och Källa på mitten. En lång, stark bollvinnare och en kort energisk bollfördelare. De dominerade mittfältet totalt. I många matcher. Idag skulle den ene kunna vara Lundgren. Den andre, varför inte Mourad! Som kung Svante alltså, eller som Zlatan ibland spelats landslaget. Sim sala bim, och så har vi ett alternativ på innermittfältet. Boxspelare har vi ju i Oscar.

    • 19 augusti, 2013 @ 10:45 Rude Boy

      Azulay som en blivande mittfältsdynamo kanske?

  3. 18 augusti, 2013 @ 14:42 Björn

    Sätt upp en av mittenmittarna högre upp i banan ser gärna Ohlsson i en offensivare roll som mitt och Lundgren lite bakom men han måste sluta spela till ytterback hela tiden och om han gör det varför måste han alltid ner. Och möta för att få bollen tillbaka , måste spela framåt.

    Svara

  4. 18 augusti, 2013 @ 18:01 Hocus Focus

    Verkligen bra att få reda på hur allt ligger till. Grym inside info !
    Skulle vara tacksam om nån förklarade Ohlssons storhet för mig.
    Dribblar gärna två för mycket, dåligt hemjobb och lite allmänt vilsen om nån frågar mig…

    Svara

    • 18 augusti, 2013 @ 18:08 Björn

      Vem skall vara där istället vi har försökt med Hedman funkar inget vidare.
      Vem?

    • 18 augusti, 2013 @ 18:43 Hocus Focus

      Jag vet , tycker bara han har varit allmänt medioker förutom drömskottet då.
      Azulay kanske ? Eller kanske inte .

    • 19 augusti, 2013 @ 23:31 Anonym

      Fråga dom som har utsett honom till lagets bäste spelare 2 gånger av dom 3 senaste.Dom verkar ha bättre koll än vad du har. Inget defensivt jobb? Han jobbar ju stenhårt defensivt och är nog den som springer mest i laget, han skulle däremot ha en friare roll eftersom han är en av få som verkligen går på avslut, det kanske du märkte mot Assyriska eller är du också en sån som blundar baracför hans fotbollsuppfostran skedde hos Blåvitt? Alagskontrakt med Blåvitt, 2 st egna ,helt egna produkter har fått det dom senaste 10 åren så han har begåvningen, har du något fotbollskunnande?

    • 20 augusti, 2013 @ 19:01 Hocus Focus

      Ber om ursäkt . Jag var nog lite väl negativ. Sorry.
      (Vore bra om du skrev ett nick isf bara anonym)

    • 20 augusti, 2013 @ 00:18 Felix Jonsson

      Likt samtliga av våra yttermittfältare så är Sebastian Ohlsson ganska ojämn. Enligt mitt tycke är han dock en ganska trevlig spelare i sina stunder. Fördelen med Sebastian till skillnad från flera av våra andra yttrar är att han ofta tar sig till egna lägen både med skott utifrån och när han letar sig in i straffområdet. Mot Assyriska var han riktigt bra dessutom så då har jag svårt att se varför man skulle bänka honom mot Brage. Tycker att han iallafall i den första halvleken hade en del goda intentioner.

  5. 18 augusti, 2013 @ 19:12 Jakobilandslagetom7år

    Ja många är ju inne på samma dilemma vi hela tiden hamnar vid. Vem ska vi sätta in istället? Tyvärr håller Hedman inte riktigt superetta-nivå. Han är för långsam och klarar varken kant eller central mittfältsposition. Nej jag tycker så här inför nästa match:
    Peter
    Bengtsson Leinar Rosén Ericsson
    Bouraima Azulay Ohlsson
    Lundgren
    Mourad Emil

    Tanken med denna giv är att Azulay enbart tar defmitt för att städa och stänga ytor. Allt för ofta har våra motståndare enkelt kombinerat sig fram förbi våra centrala mittfältare. Lundgren tar för stort ansvar defensivt samtidigt som han är vår i stort sett enda konstruktiva framåt. Då blir det inte bra åt något håll. Lindström har hela året varit en skugga av sitt forna jag vilket gör Lundgrens arbete tröstlöst. Så låt Johan koncentrera sig mer på det offensiva nu. Hitta Mourad som nu får bevisa sina target-egenskaper. Släpp den i fart på Bouraima, som verkligen inte imponerat hittills men som åtminstone är snabb om han får skarvningar på yta.

    Svara

    • 19 augusti, 2013 @ 09:47 voldemort

      Tycker du har satt upp en uppställning som passar iallafall min smak…

    • 19 augusti, 2013 @ 11:47 Krilliano

      Ja.. Håller med.
      Framförallt så har jag gått å grunnat på just att använda azulay som mittfältare mera. Tycker om Hedman, men han är inte tillräckligt bra och som vi alla verkar vara överrens om så är inte Lindström i sin bästa form. Tyvärr.
      Azulay är bra som mittback men gör en del misstag ännu som inte är acceptabla. Kanske är hans riktiga plats som defmitt?
      Tyckte det såg bra ut när han spelade där tidigare i år.
      Problemet var att laget blev alltför defensivt balanserat den gången.
      Ingen offensiv alls.
      Tycker det är värt att testa honom som en vanlig mittfältare med defensiva uppdrag. Han har ett gött driv när han frustar igång.

    • 19 augusti, 2013 @ 12:50 2

      Är det så att Lindström inte är i bästa form, eller är det så att han är ungefär som tidigare, men att motståndet är betydligt bättre? Jag lutar tyvärr åt det senare. Detsamma gäller Oskar, där jag inte tror ett dugg på det återkommande påståendet att han är ur form. Men Azulay som def mitt: gärna! Det kan inte bli så mycket sämre.

    • 19 augusti, 2013 @ 18:36 Jesper

      Helt enig om att testa Azulay som def mitt (igen) och få ett mer utgrupperat centralt mittfält. Gärna en återgång till diamant med kantspelare a la mittfältet 98.
      Men då gäller det verkligen att kantspringarna inte enbart slickar sidlinjen och hamnar i markeringsskugga, som fallet alltför ofta är idag. Kliv in ett par steg i banan och gör er spelbara grabbar, det funkar – tro mig!

    • 20 augusti, 2013 @ 01:03 steffe_öis

      kul paradox där med ditt nick (jakobilandslagetom7år) å sen sågar du han lite i din text hehe, men du har rätt jakob har inte alls vart bra i år.

    • 20 augusti, 2013 @ 18:09 Jakobilandslagetom7år

      Efter att han sett Jakob under ett par försäsongsmatcher trodde jag helt seriöst att landslaget kunde vara en realitet redan om tre år. Han var hänsynslös i närkamperna, läste spelet briljant och med fin första-touch. Sedan förstår jag verkligen inte vad som hänt, men antar att självförtroendet rasat ordentligt.

  6. 18 augusti, 2013 @ 20:00 Lars Krantz

    Hej det finns ett lätt problem. Mittfältet måste sluta spela runt bollen via backlinjen. Flytta upp Azulai då är problemet slut Hans aggresiva spel våga springa igenom mittzonen .Han är orädd då har man lätt vända spelet väggspel med Emil dp kommer målen hej

    Svara

    • 19 augusti, 2013 @ 16:23 Mackarinho

      +1. Azulay spelar i landslaget av en anledning. Utnyttja hans spelskicklighet, passar bra på mittfältet. Orädd spelare, bollskicklig och aggressiv.

  7. 19 augusti, 2013 @ 16:01 Superettan

    Sag ser inget problem med att bollen går runt lite i backlinjen. hellre det än att slå långa bollar som aldrig hamnar rätt. Chansa på snabba omställningar när läge finns, annars håll i bollen och spela framåt efter backen. Ska det fungera måste mittfält och anfall visa sig, ta löpningar för varandra samt att den som är bollförande skall kunna slå en passning.
    Var brister det?

    Svara

    • 19 augusti, 2013 @ 16:28 Mackarinho

      Det ÄR ett stort problem att spela runt bollen i backlinjen. Jag hade inte sagt någonting om vi var ett lag som förde spelet och hade våra 5-10 målchanser per match. Visst kan man trilla lite i backlinjen då för vi vet att chanserna kommer.

      Tyvärr så gäller inte detta i årets ÖIS. Vi trillar boll i backlinjen och har 20 avslut emot oss och två avslut på motståndarlaget. Då tycker jag att dina argument faller.

      Ne, vi måste våga ta oss in i hetluften ta lite smällar, röra sig utan boll, ta löpningar, sätt fart på bollen. Först då börjar vi närma oss de andra lagen!

  8. 19 augusti, 2013 @ 21:12 Conny

    Jag ser hellre Henrik Carlsson än Bouraima på mf. Bouraima är en inhoppare på topp, ingen mf.

    Svara

    • 19 augusti, 2013 @ 21:19 ZonDa

      +1

    • 20 augusti, 2013 @ 22:45 S:t Sifrid

      Henke är en hyvens snubbe, men som lirare är han inget utöver det vanliga. Han är lite av en tulipanaros – något som inte finns. Vissa spelare lyfts upp utan täckning. och Henke har av ÖIS lyfts fram som en mogen target player, och fått mycket starttid. Han har gjort ett mål, när bollen råkade hamna framför hans fötter – hur många assist eller mål har han gjort utöver det? Nä, glöm honom som en nyckelspelare för att hålla ÖIS kvar i Superettan. Hög tid att nyktra till och bli realistiska – det blir ettan som gäller 2015.

  9. 20 augusti, 2013 @ 07:45 Daniel K

    SD: Jobbas det på någon kontraktslös mittfältare?

    Svara

  10. 20 augusti, 2013 @ 18:29 Daffy

    Vill också passa på att berömma SD-redaktionen. Den här typen av info fick man ALDRIG ta del av förr. Tack för att ni finns!

    Svara

    • 20 augusti, 2013 @ 21:47 Sektion LM

      Instämmer! Grymt jobb ni lägger ned!

    • 20 augusti, 2013 @ 23:09 Martini

      +1


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se