Måstematch som vanligt

Att sitta här och skriva hur viktig morgondagens match är för lagets möjligheter att hänga kvar i superettan känns onödigt. Tre poäng betyder med stor sannolikhet kvalplats och lite välbehövligt lugn i leden för någon dag eller två. Men det vet ni säkert redan. Vi går därför rakt in på morgondagens motståndare.

Jönköping Södra IF är en av de föreningar i landet som har legat i superettan längst tid. Laget är ett cementerat superettalag som sällan varken imponerar eller floppar. Att tippa det gröna laget från Vätterns södra hörn som mittenlag i superettan är ungefär lika vågat som att tippa att det inte kommer bli en helt smärtfri säsong för ÖIS. På så sätt är klubbarna ganska olika. Jönköping ett lag som sällan faller ur ramen och ÖIS ett lag vars säsonger väldigt sällan blir en promenad i parken.

Laget saknar två spelare, precis som Christian skrev och av de två är det svårt att säga vem ÖIS ska vara gladast för att slippa möta. Den hala snidaren Gojani ställde visserligen till vissa problem för ÖIS backlinje i vårmötet men ÖIS backlinje har sedan dess blivit avsevärt mycket starkare. Därför mittbacken Zourab Tsiskaridze som ett större avbräck för bortalaget.

Jakob Lindström var avstängd när lagen möttes i våras. Så även nu. Då var även Adam Rosén och Emil Karlsson avstängda och det var ett minst sagt sargat ÖIS som spelade 0-0 med på stadsparksvallen. Kuriosa från den matchen är att ÖIS avslutade matchen med samma anfallspar (Daniel Paulson och Henrik Carlsson) som året innan tillsammans spelat kvartsfinal i Gothia Cup mot Elfsborg på en lerig gräsmatta i Kungälv. Det var också den senaste matchen Filip Holländer spelade i den rödblå tröjan.

André är tillbaka

Förutom Filip Holländer var det fritt från skador på dagens träning. Däremot fattades Jacob Ericsson som inte deltog på grund av förkylning. Enligt Erik Nexborn handlar det bara om en säkerhetsåtgärd och han finns med i truppen till morgondagens match. Om han startar där är vi dock inte helt på det klara med.

André Nilsson har deltar nu i alla övningar utom matchspelet och ser ut att komma allt närmare formen. Idag agerade han innermittfältare när lagen tränade uppspel och inlägg och såg ut att sköta sina uppgifter på ett bra sätt där han fördelade bollarna på den sida som kan benämnas som reservsidan där han fick sällskap av bland andra de två ungtupparna Meriton Qoraj (Ja, det är den stavningen som är den rätta, glöm allt annat) och Rasmus Tengfjord. De båda placerades i vänsterkanten för att slå inlägg därifrån. Då mitt fokus mestadels var på den andra sidan där spelarna som förmodligen kommer ingå i startelvan höll till på. Att döma av det lilla jag såg var det dock Meriton som imponerade mest. När han tilläts vandra in i planen för att slå sina nätta lyftningar till spelare som löpte in i boxen syntes hans främsta egenskaper. De nätta fötterna och det fina spelsinnet. Han har dock en bit kvar. Något som syntes tydligt i gårdagens match för U19 då var allt annat än godkänd. Killen har en lång väg att gå men tar han stegen rätt kan det gå väldigt långt.

Dagens träning tillhörde annars en annan mörkhårig kvickfotad typ. En lite biffigare sådan. Idag var han nämligen tillbaka efter den otäcka smällen mot Landskrona och som han gjorde det. Ricky Yarsuvat var under dagens träning precis överallt. När det tränades avslut gjorde han det mesta rätt i boxen och hade även en del fina avslut utifrån.

Rickys riktigt starka del av träningen var dock inte avslutsövningen. I just det momentet lyfte sig samtliga spelare glädjande nog upp ifrån sin normala standard. Man har den senaste tiden börjat flytta över fokus från försvarsspel till anfallsspel mer och mer. Detta börjar också märkas i hur laget agerar på träning. Jämfört med för några veckor sedan såg avsluten idag ganska mycket bättre ut. Någon revolution är väl kanske inte att tala om, man har fortfarande en lång väg att gå men jämfört med hur det såg ut för några veckor sedan har man lyft sig avsevärt.

Rickys eftermiddag

Att man tränat anfallsspel fick vi se prov på när träningen avslutades med spel mellan lagets unga och äldre. En match som skulle komma att domineras av det äldre gardet och en spelare i synnerhet. Jag nämnde honom tidigare men det är värt att nämna honom igen. Så bra var han nämligen idag. Tillsammans med George Mourad styrde Ricky sitt lag mot seger i tvåmålsspelet.

Första målet gjordes av George Mourad på ett inspel snett inåt bakåt från Oskar Wallén dagen till ära fått chansen som ytter hos gamlingarna. Oskar tog sig runt sin ytterback och skickade in en boll snett inåt bakåt till George som säkert stillastående tryckte in bollen från några meter intill Fredrik Anderssons högra stolpe.

Matchens andra mål kom på ett inlägg från Christofer Bengtsson då Ricky mitt i svärmen av försvarare dök och och satte pannan till inlägget stenhårt upp i nättaket bakom Fredrik Andersson som var chanslös.

Nästa mål för Ricky kom efter att lagen efter en kortare paus bytt sida. Även denna gång på ett inlägg som han dödsföraktande slängde sig fram på och nästan glidandes på knä styrde in vid den bortre stolpen samtidigt som Fredrik Andersson återigen chanslöst slängde sig för att nå.

Ganska kort därefter kom också hans tredje mål för dagen när han dribblade sig förbi tre försvarare och med en kvick rörelse tryckte iväg en klassisk tåpaj vid ena stolpen så snabbt att målvakten inte hann reagera. De unga reducerade i slutet på en straff som Sebastian Ohlsson slog in stenhårt men det var inget snack om saken ”gamlingarna” vann matchen med 4-1.

Svårgissad startelva

Det är svårt att gissa startelvan när man får så lite ledtrådar som Marcus Lantz ger. Därför får ni hålla till godo med en elva som består till ganska stora delar av kvalificerade gissningar:

Fredrik Andersson

Christofer Bengtsson – David Leinar – Adam Rosén – Jacob Ericsson

Jonathan Azulay – Johan Lundgren

Johan Hedman

Ricky Yarsuvat – George Mourad – Sebastian Ohlsson

Fredrik Andersson har varit så bra i de senaste matcherna han spelat att han inte borde bytas ut. Det hade helt enkelt inte varit rättvist. Av den enkla anledningen står han kvar mellan stolparna.

Så länge Jacob Ericssons förkylning inte är värre än han själv och Erik Nexborn hävdar så kommer backlinjen se ut som den gjorde i förra matchen. Lantz har hittat sin backlinje, den har satt sig och målet har fredats, så varför byta?

Framför backlinjen blir det intressant. Jag har valt att tro att man kommer fortsätta med samma formation som i senaste matchen mot Gais. Enda skillnaden är att Jakob Lindström byts ut mot Johan Hedman som får det ansvar Johan Lundgren hade mot Gais och därmed droppar Lundgren ner till en inte lika offensiv och fri roll.

Längst fram är George Mourad sjävskriven som centertank. Förhoppningsvis får han fler bollar att jobba med mot Jönköping än vad fallet var i derbyt och mot Landskrona. Med Sebastian Ohlsson och Ricky på varsin sida kommer det med största sannolikhet sökas en hel del skott dessutom. Båda är bra avslutare så även om man tappar Abdels snabbhet så får man desto mer tryck mot mål i det mer uppställda spelet med Sebastian Ohlsson och Ricky som båda är bra på små ytor.

Men vad vet vi? Den definitiva elvan får vi imorgon.


'Måstematch som vanligt' have 33 comments

  1. 2 september, 2013 @ 02:19 Daniel

    Ska det vara ett ’inte’ i meningen: ”kommer bli en helt smärtfri säsong för ÖIS” i andra stycket?

    Eller är det bara jag som inte förstår liknelsen?

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 07:28 Felix Jonsson

      Självklart ska det vara så. Det va slarvigt. Dessutom har det hänt något som gör att dom tre första styckena flyter ihop även om jag gör avstånd mellan dem. Väldigt irriterande.

  2. 2 september, 2013 @ 04:51 Anonym

    Emil Karlsson?

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 06:23 Sektion LM

      På bänken precis som i derbyt. Helt rätt som jag ser det, har varit ur slag en längre tid.

    • 2 september, 2013 @ 07:27 Felix Jonsson

      Som sagt är detta inte någon bekräftad elva men det var känslan jag fick på träningen, att man offrar Emil.

    • 2 september, 2013 @ 08:19 Mendel

      Hade gärna sett Emil istället för Seb i den uppställningen. Leder vi inte i paus antar jag att det bytet görs i paus. Ok, Lantz?

  3. 2 september, 2013 @ 08:35 Daniel K

    Kan man hoppas på att Ricky visar samma killerinstinkt på matchen ikväll!?
    Hoppas också på tidiga byten om det låser sig.

    Svara

  4. 2 september, 2013 @ 10:08 Fredrik

    Förstår fortfarande inte hur man kan sätta Hedman i startelvan. Fullkomligt obegripligt.

    Svara

  5. 2 september, 2013 @ 10:10 Vad hade Sven-Agne gjort?

    Jag förstår! Det ÄR begripligt.

    Svara

  6. 2 september, 2013 @ 10:18 Fredrik

    Nej verkligen inte. Han är hur seg som helst och bara helt loj. Det enda han gjort var kanonsnygga målet mot assyriska, men sen då? Ligger alltid fel och är för långsam helt enkelt.

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 11:04 Sektion LM

      Långsam? Ja. Loj? Knappast.

  7. 2 september, 2013 @ 10:32 Gerpa

    Vad händer med Henke?

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 11:19 2

      Ni gör redan ett fantastiskt arbete på Sambadefensiv, men får man önska två saker:
      1. Att ni frågar någon i Öis – lämpligen Kent (?) – vad som händer med Henke
      2. En intervju med Filip Holländer om hur läget är med honom.

      I båda fallen har åtminstone inte jag hört något.

    • 2 september, 2013 @ 11:39 JD1887

      +1

    • 2 september, 2013 @ 12:08 Daniel K

      +2

    • 2 september, 2013 @ 14:02 Daffy

      + 3

    • 2 september, 2013 @ 17:15 Felix Jonsson

      Ska kika på saken.

  8. 2 september, 2013 @ 11:18 Rödblå

    Defensivt är nu ÖIS såpass starkt att man definivt håller Superettanklass. Nu gäller det att spetsa offensiven. Som jag ser det finns det två nycklar för att börja ta trepoängare:
    1) Presspelet och omställning- Så länge man vågar vara aggresiva och vinna boll när motståndarna är på väg fram så har man bra chans att komma till lägen om man sätter första passningen framåt efter bollvinst.
    2) Att våga sista tredjedelen. Lindström, Bengan, Leinar m.fl är kloka gubbar, men fegheten över att tappa boll är ett direkt resultat av att de tongivande gubbarna inte uppmuntrar Ohlsson, Ricky, Lundgren och Hedman att ta större risker. Om man inte chansar lite sista tredjedelen så blir man stereotypa och lättlästa. VÅGA!

    Svara

  9. 2 september, 2013 @ 13:12 C

    Kul att det finns lite alternativ i startelvan – och att det finns intressanta spelare att byta in. Känns som att det var ett tag sedan.

    Svara

  10. 2 september, 2013 @ 13:59 Slicen

    Ricky är, som Ricky Bruch var – världsbäst på träning, tyvärr inte lika bra i tävling.

    Fredrik är en bra målvakt och kommer att bli en ännu bättre med tiden. I matchen mot gais var han dock inget vidare – hade en enorm tur att hans schabbel inte resulterade i två baklängesmål. Revanscherade sig dock strax efter ”armbågsmålet” när han tippade bollen utanför stolpen. Fortfarande är Abrahamsson klar förstamålvakt och bör få stå om han är frisk.

    Hedman är långsam men förmodligen den spelare med störst kreativitet, den som kan göra det oväntade. Han bör spela.
    Emil varje dag i veckan framför Seb som är en strandlirare som gillar att springa omkring och chippa bollar hit och dit och göra det besvärligt för medspelare. Bänken!!!

    Not: För er som är yngre så var Ricky Bruch svensk diskuskastare och under en period i världstoppen. Var dock alltid bäst på träning (lite tillspetsat) när han kastade långt på Malmö stadion. Ricky Bruch var dock född i Örgryte.

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 15:32 Anonym

      En skillnad är att Ricky Bruch var konstant dopad under hela sin karriär….

    • 2 september, 2013 @ 21:18 Lill-Benke

      Det är det enda vi kan vara säkra på. Öis är inte dopade.

  11. 2 september, 2013 @ 15:56 Mendel

    Och roligt med Hedman till Offside!

    Svara

  12. 2 september, 2013 @ 16:07 Fredrik Federgay

    Ricky Bruch var född i Örgryte iaf… http://sv.wikipedia.org/wiki/Ricky_Bruch
    Det visste ni inte!

    Svara

  13. 2 september, 2013 @ 20:17 Björn

    1-3 tiur att Värnamo ligger under nu kan bara kval klara oss kvar.

    Svara

  14. 2 september, 2013 @ 20:56 Inte bra alls!

    Sluta snacka skit – ÖIS är kass. Hur många skott på mål eller chanser mot grislaget Jönköping? Va’ faaan håller ÖIS på med???!!!!

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 21:12 Anonym

      Bra är vi inte. Men idag är det självförtroendet som är kaputt. Efter 2-1 målet tappar vi det totalt. Vi skulle haft en ledning efter första. I alla fall jag tyckte vi hade en bra chans i andra. Jävla skit att det faller totalt. Trist.

    • 2 september, 2013 @ 21:19 Öisarn2

      Vi bra på brunka och bryta men har inte spelarkvaliteter för att behålla och förvalta bollen. Laget saknar oxå spelintelligens utanför målområdet. Helt idélöst. Urk för nästa bortamatch, kan bli spiken i kistan. Psyket säckar ihop nu i ÖIS. Varför har Emil blivit så blek? Varför var Henke inte ens med på bänken, eller såg jag fel? Börjar bli filmarvarning redan på Mourad.

    • 2 september, 2013 @ 21:32 Anonym

      Mourad var det inget fel på. Jobbade på och gjorde mål.
      Ricky var kalasfin i första men slocknar helt i andra. Sen är det några riktigt ”goa” mål J-södra får. Men Öis borde kunna få ihop ett bättre spel i andra än det dom gör. Riktigt illa och ett bevis på att vi inte klarar av att ta tag i matcher när det börjar kapsejsa. Noll marginaler och ett stukat självförtroende.
      Det ser onekligen ut som den sista chansen står till att Värnamo inte tar så många mer poäng.

    • 2 september, 2013 @ 21:40 Ansgar

      Vi hade självförtroende fram till 60-metersrysaren och 1-3.
      Sen kaos.
      Ur kaos kommer ordning.
      Men när? Det är frågan.

    • 2 september, 2013 @ 21:46 Öisarn2

      Grundproblemet är att det inte går att hänga kvar i Superettan med ett lag av division ett-spelare. Inlånen från Blåvitt håller inte högre nivå än division ett – skälet till varför de lånades ut. Importerade division ett-spelare, är just det. Funkar bara inte. Carlzon har försökt bygga ett luftslott.

  15. 2 september, 2013 @ 22:15 Conny

    Nu måste man vara lugn.

    I nästa match Azu ersätter Rosen.
    Sahlin in på VB, Ericsson in på VM.
    Seb HM, Lindström och Lundgren på mitten.
    Emil bredvid Mourad på topp, för att kunna varva olika typer av uppspel och nypa fast bollen.
    Peter MV.

    Det sista som får inträffa är individuell desperation som leder till naivitet, då går vi bara bort oss.
    Ett cyniskt lag är det som krävs.
    Det enda som betyder något är att fixa kvalplats.
    Inga floskler om att vi stabiliserat försvarsspelet eller liknande.

    Varje ny match är en ny match med sina egna förutsättningar och det handlar om att i varje enskild match ta ansvar för sitt eget öde och hur matchen utvecklas.

    Det kommer att gå om varje spelare förstår, för först måste man förstå, sedan göra!

    KÖR ÖIS!!!

    Svara

    • 2 september, 2013 @ 22:45 Anonym

      Seb är väl avstängd i nästa match efter sitt något dumma kort idag.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se