En tunn trupp åker norrut

Idag på förmiddagen kom beskedet om två kontraktsförlängningar och det kan vara idé att avhandla dessa två redan här i inledningen av denna text som ska handla om matchen under morgondagen spelar i Sundsvall.

Dessa två kontraktsförlängningar handlar om det två personer som kanske är dom tydligaste skillnaderna mellan våren och hösten. Nye tränaren Marcus Lantz och höstsäsongens stora överraskning Jacob Ericsson. Marcus Lantz kontrakt är skrivet till 2016 medan Ericssons dito är skrivet till 2015.

Att två kontrakt förlängs vid denna tidpunkt är aningen märkligt. Vanligtvis väntar man med kontraktsförhandlingar tills säsongen är över. Speciellt om man som ÖIS löper en stor risk att inte spela elitfotboll kommande säsong.

I vilket fall som helst visar detta att man tror på Lantz förmåga. För utan Lantz i laget hade det förmodligen inte hellre blivit någon förlängning av Jacob Ericssons kontrakt. Att man förlänger det nu kan betyda både att man tror på honom och därför vill ge honom ett nytt kontrakt med en bättre lön som får honom att stanna eller att man känner att intresset för honom är så stort att man passar på att förlänga kontraktet nu för att vara säkra på att få mer pengar för honom i vinter.

Vad förlängningen av Marcus Lantz kontrakt betyder är svårt att säga. Det är nämligen det med tränare. Kontraktslängden är sällan något man väger in när man pratar om hur länge en tränare ska stanna i en klubb. Vill någon av parterna avsluta sammarbetet kommer det göras oavsett hur långt det är kvar på kontraktet. Skillnaden är i stort sett enbart att det kan bli dyrare att sparka honom. Alltså är det en deal Marcus Lantz mer på än klubben troligtvis. Vill man verkligen ha nått kan det dock vara värt att offra lite för det.

Mot Sundsvall

Vi har tyvärr inte haft möjlighet att se någon träning med laget i veckan. Laget åkte upp till Sundsvall redan i tisdags och tränade då på dagen när både jag och Christian var upptagna med våra studier. Dock hade nog den träningen inte gett samma information om startelva och liknande som en träning på hemmaplan dagen innan match brukar göra. Marcus Lantz har dock haft en del att fundera på under tågresan framförallt hur backlinjen ska formeras.

Som bekant blev David Leinar far till en son natten mellan söndagen och måndagen och har därför valt att stanna hemma från den långa bortaresan. Samtidigt är Adam Rosén avstängd efter det röda kortet i matchen senast mot Jönköping Södra där han i slutminuterna drog på sig ett rött kort efter en omdiskuterad armbåge i huvudet på bortalagets Karl Svensson. Det gör att Jonathan Azulay är den enda, av de spelare som använts som mittbackar under säsongen, som är tillgänglig. Utöver honom finns Hannes Sahlin som under förra året gjorde ett fåtal matcher som mittback och Carl Hawunger som ännu bara spelat ytterback i A-laget men som imponerat i U21-serien.

På mittfältet saknas också folk. Sebastian Ohlsson som varit lagets bäste yttermittfältare under hösten är avstängd samtidigt som Jakob Lindström kommer tillbaka från avstängning. De båda platserna på kanterna är därmed öppna. Daniel Paulson som startade senast är knappast självskriven och platsen kan lika väl gå till Abdel, Ricky eller Johan Hedman.

Med väldigt dålig research att luta sig mot gissar vi på följande elva:

Peter Abrahamsson

Christofer Bengtsson – Carl Hawunger – Jonathan Azulay – Jacob Ericsson

Johan Lundgren – Jakob Lindström

Daniel Paulson – Johan Hedman – Ricky Yarsuvat

George Mourad

Elvan är någon form av hybrid mellan mitt eget önsketänkande, enkel uteslutningsförmåga och vissa empiriska studier av hur Marcus Lantz som tränare tänker, lever och verkar. Elvan är med andra ord inte på något sätt vad ni bör lita på. Några positioner känns säkrare än andra. I mål kan det bli vem som helst men den spontana magkänslan är att Peter Abrahamsson kommer tillbaka in i målet mot Sundsvall även om Fredrik inte gjort bort sig än.

Backlinjen känns säker till tre fjärdedelar. Carl Hawunger eller Hannes Sahlin är tiotusenkronorsfrågan och när denna text publiceras vet vi ingenting mer än att någon av dessa två kommer att spela bredvid Jonathan Azulay i mitten. Lantz har under hela året tränat Hawunger i U21-laget där han skött sig fint och av den anledningen lägger jag mina slantar på honom.

Känslan är att Lantz ännu inte går ifrån sin idé om tre spelare på innermittfältet. Visserligen sades det att spelsystemet mot Jönköping skulle vara detsamma som i derbyt mot Gais. Så blev inte fallet utan istället hamnade Ricky som anfallare bredvid George Mourad och Jonathan Azulay blev tillsammans med Johan Lundgren sittande mittfältare. Med Johan Hedman i laget är dock känslan att det vore dumt att inte använda hans egenskaper som släpande anfallare där tillfälle bjuds.

Kanterna är som sagt de två positioner som är svårast att sia om. En enkel gissning utan vidare motivering är att Daniel Paulson och Ricky Yarsuvat hamnar på varsin sida.

Nu åker vi!


'En tunn trupp åker norrut' have 4 comments

  1. 12 september, 2013 @ 08:47 Cye

    En möjlighet kan vara att flytta in Bengtsson som mb och sätta Bratt som hb.

    Svara

    • 12 september, 2013 @ 12:52 Gabriel

      Inte Bratt!!!

  2. 12 september, 2013 @ 14:25 Vad hände...

    …med Abdel?

    Svara

  3. 12 september, 2013 @ 14:47 Sektion LM

    Ingen överdrift att sägs att det här känns väldigt skakigt. Det här laget gör en bragd om det tar en pinne mot Giffarna. Är det någon match det skulle kännas extra bra med mittbackar som som Rosén och Leinar är det just mot Giffarna.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se