Ovisst i backlinjen inför BUS-matchen

1-1 blev resultatet i Sundsvall men reaktionerna har liknat reaktionerna efter en seger. Trots dåliga förutsättningar med ett helt nykomponerat mittbackspar och lagets bästa yttermittfältare avstängd klarade man av att stå emot hemmalaget och rida ut stormen med en poäng med sig.

En poäng som innebar att laget seglade upp på kvalplats. En kvalplats som behölls när Värnamo dagen därpå besegrades av ett högst mediokert Gais med 2-0. Därmed är ÖIS helt plötsligt i förarsätet inför avslutningen. Dock sitter det ett gäng smålänningar i baksätet som skriker, gapar och sträcker sig efter ratten med sällan skådad desperation. Vi är långt ifrån framme.

I morgondagens gratismatch har man dock chansen. Chansen att med en välriktad höger nita den jäveln i baksätet som tjatar och tjäna lite tid. Man kommer inte kunna sätta in någon stjärnsmäll som får tyst på tjatet helt och hållet men man kan med lite tur vinna sig tid och andrum.

Svårgissat mittbackspar

Förra fanns mycket tvivel kring mittbacksplatserna då laget bara hade två stycken som i grunden var mittbackar. Visserligen väldigt sårbart men också ganska enkelt att lista ut vilka som skulle spela. Inför matchen mot Varberg är det aningen mer krångligt.

Hannes Sahlin, David Leinar, Jonathan Azulay, Carl Hawunger och Adam Rosén fanns tillgängliga idag på träningen och av dessa är det bara en som går att räkna bort inför morgondagen, Carl Hawunger som inte ingår i truppen. David Leinar har varit borta från träning en längre tid då laget spenderade tre dagar i Sundsvall efter hans sons födelse. Nu är David dock tillbaka i träning men vågar Marcus Lantz starta honom efter den långa frånvaron. Jonathan Azulay startade mot GIF Sundsvall men har i veckan legat hemma i magsjuka och har missat viktiga träningstimmar. Adam Rosén var avstängd mot Sundsvall men nu är han tillsammans med Hannes Sahlin det enda fulltränade alternativet.

Att vänsterbacken Hannes Sahlin skulle sätta både Jonathan Azulay och David Leinar åt sidan känns helt bisarrt men i nuläget känns det nästan troligt.

Lantz har hittat de sina

Det första Marcus Lantz gjorde då han tog över som huvudtränare efter Hans Prytz var att lyfta in Jacob Ericsson i startelvan framför Hannes Sahlin. Nu har hans andra drag kommit. Daniel Paulson har fått mer och mer förtroende. I valet mellan lagets två yngsta har valet fallit på honom före den tidigare klarast lysande stjärnan Henrik Carlsson. Som förövrigt numera inte ens ingår i truppen till matcherna. En intressant utveckling som vi inte riktigt har koll på orsaken till.

Daniel Paulson har fått ansvaret och vuxit med det. Ett av hans kännetecken under tiden som junior var att han allt som oftast var som bäst när det gällde. När han nu har fått förtroendet i två a-lagsmatcher på rad och tagit detta förtroende. Trots en aningen anonym insats mot Jönköping slog han hörnan som träffade George Mourads panna och gav 1-0. I Sundsvall var det hans inlägg som nådde samma spelares panna till 1-1.

Mot Varberg lutar mycket åt att han får förnyat förtroende. På den andra kanten får han dessutom hjälp av Sebastian Ohlsson som är tillbaka i startelvan och är spelsugen. Dagens träning tydde inte på något annat. Han ser ut att få förtroendet i en ganska fri roll på vänsterflanken där han gärna får skära in i banan och avlossa med högerfoten. Mellan honom och Daniel Paulson får Jakob Lindström och Johan Lundgren troligtvis förtroendet.

Pappa George

Under en hektisk festivaldag i Slottskogen fick jag reda på det via twitter: George Mourad var klar för Örgryte IS. Med aningen sneda leenden tittade resten av fotbollsgöteborg och trodde sig veta precis vad dom såg. Man trodde sig se en klubb i fritt fall som plockade det sista man kunde få, en föredetting som aldrig väl kunde lyckas.

Ska jag vara helt ärlig så trodde jag väl inte riktigt på det själv heller. Men även jag kan ha fel. Trots en aningen tveksam start med tämligen trötta inhopp mot Brage och Assyriska så tog det fart på riktigt i derbyt mot Gais för några veckor sedan och från det har det bara blivit bättre. Spelaren George Mourad och personen George Mourad känns så förbannat rätt just nu.

Först och främst har men i honom fått tag i en stark targetspelare med fina egenskaper i straffområdet. Det var precis vad man behövde, men det stannar inte där. Man har dessutom fått tag i en person som känns som klippt och skuren för att hjälpa ett lag i den situation ÖIS just nu befinner sig i.

Med sitt oerhörda lugn utstrålar George en känsla av ”det är lugnt grabbar, jag hjälper er så ska vi lösa detta”. Helt plötsligt faller lite fokus från Jakob Lindström och Johan Lundgren på innermittfältet och fokus riktas istället mot den nya killen på topp. Den nya killen på topp har i sin tur inte varit i rampljuset på ett tag och älskar den stjärnstatus han just nu har.

Det syns också på planen. Under dagens träningspass var han i många moment strålande. I den traditionsenliga inläggsövningen som laget sedan Roberto Jacobssons dagar använt dagen innan match vann han skytteligan för dagen. Med ett avslappnat tillslag styr han det mesta i mål. Huvudet, vänster eller höger fot spelar mindre roll.

Svår startelva

Att tippa startelvor har blivit allt svårare. Sedan Marcus Lantz intåg ges väldigt få hintar om vilka som får förtroendet men jag försöker mig på en gissning:

Peter Abrahamsson

Christofer Bengtsson   Hannes Sahlin   Adam Rosén   Jacob Ericsson

Daniel Paulson   Johan Lundgren   Jakob Lindström   Sebastian Ohlsson

Emil Karlsson   George Mourad

Peter Abrahamsson gjorde ett bra jobb mot Sundsvall och stod rätt alla gånger utom vid Pa Dibbas 1-0. Förtroendet borde dock vara intakt, men inget är längre huggit i sten.

Ytterbackarna är givna men i mitten kan det i stort sett bli vilka som helst. Själv hade jag gett David Leinar förtroendet men känslan är att Marcus Lantz ställer honom åt sidan då han inte tränat med laget på en så lång period. Adam Rosén och Hannes Sahlin känns visserligen som ett intressant experiment, men är det nu vi ska experimentera?

Mittfältet känns givet och längst fram är detta det mest troliga alternativet.

Alla till Gamla, det är ju för bövelen gratis!


'Ovisst i backlinjen inför BUS-matchen' have 10 comments

  1. 18 september, 2013 @ 08:40 Sektion LM

    Ok, möjligen delvis anonym mot J-Södra, men jag tycker Daniel Paulsson sett lovande ut i de matcher han fått starta. Tillsammans med Jakob E den spelare som tydligast gått framåt i höst under Lantz. Yttermittfältsparet känns plötsligt både givet och spännande. Kan nu bara innermittfältet varva upp och Emil hitta tillbaka till den han var så kan det här bli bra. Grymt spännande ikväll. Så mycket kvalkänsla det kan bli utan att vara kval.

    Svara

  2. 18 september, 2013 @ 10:17 Anonym

    Ge Hannes förtroendet i kväll är mitt första val.

    Svara

  3. 18 september, 2013 @ 10:19 Anonym

    Många kommer nog med bil idag , bl.a. Från Varberg . Har ni tips på var man bäst och billigast kan parkera.

    Svara

    • 18 september, 2013 @ 12:15 Gabriel

      Heden eller Nya Ullevi-garaget är bra ställen att ställa era bilar på!

  4. 18 september, 2013 @ 12:04 Rude Boy

    Det ända orosmomentet idag är mittbackarna. Annars är det en klockren startelva. Vi ses på N3.

    Svara

  5. 18 september, 2013 @ 14:41 BrorLars

    Startelvan känns ganska given ikväll enligt mig. Men är nöjd så länge inte Abdel startar.

    btw, vet ni hur det går med Holländer och ungefär hur lång tid det är kvar tills Nilsson är spelklar?

    Svara

    • 18 september, 2013 @ 14:52 Christian Börjesson

      Intervju med Nilsson ligger i pipelinen.

    • 18 september, 2013 @ 15:00 2

      Och Holländer? André Nilssons framsteg går utmärkt att följa på Twitter: om Holländer hör man ingenting. Snälla: en intervju med honom! Dessutom undrar jag mycket vad Henrik Carlson tänker i dagsläget: han går också att följa på twitter, men pratar i princip bara om engelsk fotboll.

    • 18 september, 2013 @ 18:30 Anonym

      Henrik skulle aldrig flyttats upp. Det hade varit bättre att låta honom lära sig spela fotboll i juniorerna. Han var aldrig varit tillräckligt bra för en förtida uppflyttning. Typiskt ÖIS-grej att hajpa för tidigt. Nu har han helt tappat självförtroendet – på grund av Kent Carlzon. Kardinalfel #1 i fotboll att flytta upp spelare för snabbt.

  6. 18 september, 2013 @ 16:16 Top 10

    Om det blir Sahlin och Rosèn så lär de
    väl spela Rosèn till höger och Sahlin till vänster?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se