Kvalplatsen inger framtidstro

En poäng i Sundsvall samtidigt som IFK Värnamo kammade noll mot GAIS på Gamla Ullevi. Mer behövdes inte för att ÖIS skulle överta kvalplatsen.

På senare tid har ÖIS gått en hård kamp mot framför allt IFK Värnamo. Man har legat någon, eller några, poäng bakom och förgäves försökt komma ikapp för att putta ned dem under strecket och själv kliva över det samma.

I och med torsdagens överraskande poäng på Norrporten Arena kom så slutligen steget. Steget vilket förde ÖIS upp jämsides med Sören Åkebys just nu något skärrade gäng. Visst, man hade en match mer spelad vid tillfället – men man hade åtminstone lyckats kravla sig över strecket med målskillnaden på sin plussida.

Igår fredag, när IFK Värnamo skulle försöka återta den negativa kvalplatsen, uppviglades en potentiell spelskandal. Under förmiddagen sipprade uppgifter ut om att Svenska Spel stoppat spelmöjligheten på matchen då de sett ”ett mönster” i hur folk hade valt att placera sina pengar. Mer än så framkom inte.

Men ju längre dagen led och ju närmre avspark vi kom klarnade det allt mer. En eller ett par spelare inom IFK Värnamo hade erbjudits motta mutor. Oklart exakt i vilken form och vem eller vilka spelarna i fråga var – men logiskt nog fanns det en vilja i att göra snabba pengar. Något som, för att göra det klart, klubben själv sedermera polisanmälde när snacket började rulla.

Om man jobbar med kvällsmedia är möjligheterna till skandalrubriker oändliga. Inte minst då det finns vissa klara matchsekvenser att hänga upp sig på. Gästerna mer eller mindre bjöd GAIS på de två målen – men då skall man också veta att IFK Värnamo säkerligen hade gjort ett, eller ett par, mål om det inte vore för att födelsedagsfirande Tommi Vaiho som stod för 90 vassa minuter.

Således känns det lönlöst att prata om en läggmatch – trots att klubben allt utom körde med öppna kort efteråt. Förhandssnacket hade bevisligen påverkat dem i allra högsta grad, och efter matchen var det locket på. Huvudtränare Sören Åkeby väste på vinklade frågeställningar och övriga spelare låstes in i omklädningsrummet trots att journalisterna väntade i den mixade zonen.

I mina ögon är det att skjuta sig själv i foten. Klubben är livrädda för att citat skall ryckas ur luften och att rubrikerna skall täcka helsidesuppslag – det förstår även jag – men finns ingenting att dölja finns heller ingen anledning till munkavle. Snarare är risken överhängande att en sådan strategi bara ökar gemene mans misstanke. Och när David Björkeryd (eller valfri medspelare) inte ens tillåts ge sin bild av matchen, då har beskyddandet tagits till nya nivåer.

Till sist handlar det bara om noll, en eller tre poäng. Så banal är fotbollen. Antal poäng är allt som räknas. Det är allt som betyder någonting när vi i månadsskiftet oktober/november summerar säsongen.

Och för tillfället är det ÖIS som innehar kommandot i kampen om kvalöverlevnad. Försprånget må vara knapphänt – just nu är det fyra plusmål som skiljer lagen åt – men den blotta synen och vetskapen av att inte tillhöra ett av de två bottenlagen kan helt ensam inge framtidstro. Speciellt med poängen mot Gif Sundsvall på bortaplan i purfärskt minne.


'Kvalplatsen inger framtidstro' har en kommentar

  1. 14 september, 2013 @ 18:44 MBE

    Och idag stoVrkrossade Östersund Varberg. Verkar vara ett lag med dåligt självförtroende och ett storläckande försvar. Kan vi kapitalisera på det går vi om även Varberg nästa vecka!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se