”Matchen inte bara värd en poäng”

ÖIS bemästrade igår kväll det erkänt svåra motståndet Gif Sundsvall. Slutsiffrorna skrevs till 1-1 vilket betydde att Marcus Lantz rödblå gäng överraskande plockade en poäng med sig hem. Christofer Bengtsson är dessutom övertygad om att matchen har större betydelse än just resultatet. – Det är inte bara en poäng den är värd, utan den kan stärka vårt självförtroende, säger han.

Något överraskande stötte Gif Sundsvall igår på patrull i hemmamatchen mot dåvarande nästjumbon ÖIS. De 2 800 på läktarna – inklusive spelare, ledare och övriga inom klubben – hade letat sig till Norrporten Arena för att addera tre poäng till de tidigare 44. Något annat fanns inte.

På förhand är det här en match man som topplag måste gå segrande ur om man skall kunna få en biljett till det tåg som senare i höst lämnar perrongen med destination Allsvenskan. Men en poäng är alltid en poäng. En poäng som den här kvällen utan tvekan gjorde mest gynnade ÖIS.

Från ÖIS sida var man självklart beredda på den anstormning som Giffarna har av vana att plocka fram. Rivstarten. Inledningen av matchen där man går på knock vilket bland annat Skellefteå AIK vann så många matcher på i den föregående upplagan av Elitserien/SHL. Men ÖIS redde ut den förväntade stormen ganska bra, och enligt högerbacken Christofer Bengtsson var det hans lag som höll i bollen störst del av tiden.

– Vi var förberedda på en rejäl anstormning första kvarten åtminstone, men jag tycker inte riktigt att det blev så. Det var jämnt, ett ställningskrig. Nästan fördel oss vad gäller bollinnehav under första halvlek. De skapade inte särskilt mycket under första halvlek – de har målet som egentligen inte är en chans. Visst, det är en bra prestation, men de gör ju inte om det målet. De gör 1-0 varpå vi har en trippelchans strax därefter. Vi spelar bra fotboll och tillslut får vi valuta för det när vi gör 1-1.

– Andra halvlek blir inte samma, tyvärr, lägger Christofer sedan till. De satte högre press och lät oss inte spela och ha god tid med bollen likt i första, ett naturligt tryck från deras sida. Ändå redde vi ut stormen väldigt bra och med lite flyt hade satt någon av de kontringar vi skapade.

Nytt mittbackspar intill dig.                                            

– Hela den defensiva organisationen fungerade väldigt bra. Det är två lite kortare mittbackar (Jonathan Azulay och Hannes Sahlin, reds. anm). där deras största styrka kanske inte ligger i huvudspelet. Men Sundsvall droppade ganska många långbollar mot Johan Eklund vilket vi löste på ett väldigt bra sätt.

För egen del?

– Nöjd. Det är två olika ansikten – i första halvlek har jag och hela laget väldigt mycket boll där man kan vara med offensivt. I den andra halvleken blir det mer av ett försvarstänk där vi ligger längre ned i banan. Men – det kändes bra!

Hann du uppfatta straffsituationen i slutet?

–  Det hann jag. Från min vinkel såg det farligt ut, men enligt Ricky så var han inte ens på honom så då gjorde ju domaren rätt.

Redan tidig onsdag lämnade laget Göteborg Central för en lång tågresa upp till Sundsvall. Samma procedur väntade sedan ett par timmar efter avslutad match. 01.30 rullade tåget ut från Sundsvall. Klockan 11.00 i förmiddags var de hemma.

– Det fungerade bra. Klart att det inte är några Hästensängar man åker i, men vi får vila och komma i form i dagarna som kommer. Inte optimalt så klart, men vi tränade i förmiddags och det är klart att man är trött nu. Men det är ett par dagar här nu (att vila upp sig på).

Logikstikskillnad från 2010?

– Jag är osäker på det. Det kan ha varit flyg upp, jag kommer faktiskt inte ihåg det. Men det är andra förutsättningar nu. Ekonomin är begränsad och det är bara att anpassa sig utefter det. Vi gör det bra med det vi har.

Enligt den nuvarande tabellen är ÖIS inte längre nästjumbo. I och med gårdagens poäng klev man upp jämsides med IFK Värnamo och i en ren målskillnadsaffär drog ÖIS det längsta strået (-16 mot -18).

– Det här var en väldigt viktig match, berättar Christofer Bengtsson samtidigt som han är tillbaka på sitt civila jobb för att avverka några övertidstimmar. Det är inte bara en poäng den är värd, utan den kan stärka vårt självförtroende. Vi är bra när vi gör rätt saker. Sundsvall är den svåraste bortamatchen på hela säsongen där vi möter ett lag som ligger på allsvensk match. Vi matcher dem bra, åtminstone i första halvlek. Detta går vi stärkta ur. Vi ser positivt på framtiden.

Och heja på GAIS för första gången?

– Det är en konstig känsla, men i kväll håller vi faktiskt tummarna för dem.


'”Matchen inte bara värd en poäng”' have 7 comments

  1. 13 september, 2013 @ 20:54 voldemort

    YES! Tack Gais. Det är nog den enda gång jag kommer tacka er. I övrigt önskar jag ert snabba och omedelbara frånfälle ;-)

    Svara

  2. 13 september, 2013 @ 21:26 Ansgar

    Logistik och lång resa. Artikeln andas lite ”oj oj va jobbigt”.
    Men hur överlever då Sundsvall?
    Jag menar Jönköping, Värnamo, Varberg, Falkenberg m fl ligger ju alla på ganska bekvämt avstånd till Öis-gården, men inte nära Sundsvall. Ändå är de som är i toppen av serien. Inte utan att man imponeras. Men vunnit mot Öis har de inte gjort i år!

    Svara

    • 13 september, 2013 @ 22:46 Lill-Benke

      De kanske flyger?

    • 14 september, 2013 @ 23:53 Ansgar

      Vart?
      Eller menar du helikopter?

  3. 14 september, 2013 @ 00:04 Sheriffen

    Lite andrum för de rödblå, men det skulle vara intressent att få reda på vem som försökt påverka matchresultatet genom att muta Värnamo som tidningarna skriver.
    Tråkigt att sådant förekommer inom fotbollen och hoppas att polisutredningen kommer med något svar.

    Svara

  4. 14 september, 2013 @ 00:05 Anonym

    + 1, jag vet……..

    Svara

    • 14 september, 2013 @ 11:18 voldemort

      ..vem det är? I såfall hoppas jag innerligt att det inte är Öisare eller någon klackkonstellation som håller på med sådant. Vi skall kunna klara detta utan att hålla på med sådana störmoment.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se