ÖIS poänglösa mot J-Södra

Det blev inga poäng mot Jönköpings Södra i kväll. George Mourad kvitterade visserligen till 1-1 just före halvtidsvilan, men tack vare en mardrömsstart i den andra halvleken drog gästerna ifrån. Vackrast var Daryl Smylies halvvolley som från egen planhalva letade sig förbi Fredrik Andersson.

Nej, trots en god känsla sedan torsdagens derby blev det ingen uppföljning värd namnet. ÖIS inledde dock piggt och vore det inte för att George Mourad prickade fel med en, eller ett par, decimeter så hade han rullat in ledningsmålet efter elva minuters spel på pass av Richard Yarsuvat.

Men stora delar av frenesin, spelglädjen och kreativiteten försvann i takt med vad halvleken led. Och när Daryl Smylie satte ledningsmålet efter en hörnsituation hade ÖIS tappat i stort sett allt av det man byggt upp. Kantspelet gick, efter att inledningsvis ha sett bra ut, i stå och laget kom därför aldrig runt för att komma till målchanser.

Därför kom kvitteringen något överraskande. Desto mindre förvånande var att målskytten hette George Mourad. Tidigare under halvleken hade han nämligen siktat in sig och närmat sig nätkänning vid dubbla tillfällen. I den 38:e matchminuten nådde han på sin tredje kvalitativa målchans högst och skarvade in Daniel Paulsons vänsterhörna i det bortre hörnet varpå han firade vilt framför hemmaklacken.

Omgående i den andra halvleken satte Jönköpings Södra sina motståndare på plats. För bara någon minut efter att Magnus Ahlsén blåst igång matchen efter pausvilan hade gästerna tagit ledningen på nytt efter ett lågt inlägg mot den främre ytan. Inne i straffområdets ädlaste delar hamnade bollen framför Kenan Hajdarevic som bara hade att sätta huvudet till. Fredrik Andersson fick visserligen fingertoppar på bollen – och var faktiskt nära att avvärja läget helt – men bollen fann tillslut sin väg in i målet via stolpen.

I ett desperat försök att gjuta nytt mod i sina mannar genomförde ÖIS ett snabbt byte. Ut gick Daniel Paulson och in trädde Emil Karlsson. Men bytet hade knappt hunnit genomföras förrän J-Södra stänkt dit ännu ett mål. Och vilket mål sedan. Från egen planhalva tajmade Daryl Smylie halvvolleyn perfekt vilket fick Fredrik Andersson att se löjlig ut i sitt försök att hinna hem och freda sitt område. Ett högklassigt mål som kan stå sig som säsongens allra vackraste.

Viljan och intentionen att gå framåt och komma ikapp fanns säkerligen – men det blev ingenting alls utav det. ÖIS skapade under den avslutande halvtimmen i stort sett ingenting. Emil Karlsson nickade högt över, Sebastian Ohlsson sköt ett distansskott mitt i målet och Richard Yarsuvat fick bollen för långt ifrån sig när det hettade till. Mer än så finns det inte att skriva hem om.

Däremot får man klara sig utan både Sebastian Ohlsson och Adam Rosén i bortamatchen mot Gif Sundsvall den 12 september. Ohlsson drog på sig säsongens tredje varning efter gruff och Adam Rosén synade det röda sedan han satt en armbåge i ansiktet på Kalle Svensson i det absoluta slutskedet. Återstår att se vilka konsekvenser det får på startelvan.

'ÖIS poänglösa mot J-Södra' have 5 comments

1. 2 september, 2013 @ 23:34 Cye

Att se våra mittbackar var ansvariga för vårt passningsspel och speluppbyggnad måste vara det mest osexiga man kan se på en fotbollsplan.

2. 3 september, 2013 @ 10:38 Martini

Det är helt ofattbart.

Öis spelade ju riktigt bra i första halvlek (för att vara Öis 2013) och det var rätt stor optimism på läktaren i pausen.
    Men andra halvlek var fruktansvärt pinsam. 45 minuters kramp.
    Från första sekunden så var det rädsla, osäkerhet och spelare som valde passningsskugga istället för att visa sig. Luggen, Ricky och Ohlsson var helt osynliga efter att ha jobbat så bra i första, bara för att ta några exempel.

Vad fan hände i pausen? Hade dom löneförhandling med Kent som inte föll ut till spelarnas fördel? Fick dom info om att resan till bortamatchen mot Sundsvall skulle ske med häst o vagn för att spara pengar? Var det sövande taktikgenomgång med video på Gefles 10 mest memorable moments?

Jag fattar det inte.

• 3 september, 2013 @ 11:27 Nikh

Nej helt ofattbart precis som du skriver. Visar tyvärr på en stor mental brist i laget. Viker ner sig fullständigt i kanske årets hittills viktigaste match.

• 3 september, 2013 @ 11:50 Anonym

Korrekt analys!

• 3 september, 2013 @ 12:57 Jens Z

Helt sant.

Man blir ju nipprig. Skillnaden mellan riktigt bra ÖIS (första 20 mot GAIS, första 30 mot J-Södra) och riktigt dåliga ÖIS (10-20 min efter insläppta mål) är att spelarna rör sig/inte rör sig. Det är nästan parodiskt hur få passningsalternativ bollhållaren har när det går trögt, med mycket passningar i backlinje och till målvakt som följd.

Är det här enbart psykologi? Skillnaden mellan att våga visa sig och vilja ha boll och inte våga det? Så fort vi släpper in ett mål så slutar spelarna tro på det och blicken för spelet och hur man ska hjälpa sin bollhållande lagkamrat upphör tillsammans med löpningarna.

Det är spelet utan boll som är vågskålen mellan att klara kontraktet och inte göra det.