Ytterligare ett kryss, ytterligare en besvikelse

Antiklimax (av grekiskans anti, mot, och klimax, stege) är inom retoriken en ordningsföljd av samordnade uttryck varigenom det starkare sätts före det svagare.

Begreppet ”antiklimax” används för att beskriva en sann eller fiktiv berättelse där en spännande intrig avslutas på ett snöpligt sätt, ofta för att skapa en komisk effekt. Ett exempel där ett antiklimax blir en komisk poäng är en seriestripp i Himlens änglar där en skeppsbruten man lyckas överleva hajar, stormar och svält och till slut når fram till en öde ö, där han dödas av att få en kokosnöt i huvudet.

Så lyder Wikipedias beskrivning av ordet antiklimax. Det stämmer på många sätt, men om det var så komiskt på Gamla Ullevi igår kväll är väl svårt att påstå. Allt var som upplagt för succé men blev bara så fel.

Två filosofier i botten

Dessutom lyckades Värnamo vinna mot Jönköping Södra och ÖIS korta stund i förarsätet var slut. David Björkeryd och Per Cederqvist hette målskyttarna för Värnamo och i detta går det att finna mycket av förklaringen till varför ordningen i botten av tabellen ser ut som den gör. Värnamo må ha ett mittbackspar och en målvakt som tillhör dom sämre i serien. Där är ÖIS avsevärt mycket bättre.

Offensivt är det dock en avsevärd skillnad. Som bekant ger en seger lika många poäng som tre oavgjorda matcher. Värnamo har tagit sex segrar under året samtidigt som ÖIS plockat fyra stycken. Då har smålänningarna också råd att förlora två fler matcher än sällskapet. I nuläget ser Värnamos något mer öppna spel med ett frejdigare anfallsspel och lite sämre försvar ut att vara vägen att gå.

Om inget förändras spelmässigt i något av lagen kommer troligtvis IFK Värnamo ta den där kvalplatsen. Det har visat sig att det är förmågan att överraska och plocka en trepoängare här eller där som gör skillnaden. Den förmågan ser ÖIS i nuläget under Marcus Lantz inte ut att ha.

Visserligen har man bara förlorat en av de åtta senaste matcherna, men ÖIS under Lantz har också bara vunnit en match. En endaste vinst har det blivit och denna kom i en match då motståndarna Assyriska fick en utvisning tidigt som satte sin prägel på matchen och kunde ge ÖIS vinsten.

Det tål att funderas på en hel del saker. Marcus Lantz har ett intressant projekt på gång på sikt som, om han tillåts jobba med det tillräckligt länge, kommer bli bra. Frågan är dock om det var rätt att sjösätta det projektet nu. Poäng måste in, hur lång startstrecka har man råd att ha innan utdelningen kommer?

Hur länge kan man vara på rätt väg?

Det är precis den frågan man kan ställa sig efter en match som denna. Det offensiva spelet blir bättre och bättre för varje match. Fram till precis framför mål. Mot Varberg hade ÖIS minst tre riktigt bra målchanser (Mourad, Lindström och Yarsuvat). Tre målchanser som man misslyckas med att göra mål på. Att gå in på någon djupare analys av spelet i detta läget hade känts fel. Det är inte så mycket svårare än att laget är för osäkra framför mål. Att det är tre olika spelare som bränner lägena är även det symptomatiskt för problemen som finns. Osäkerheten som finns. Hos alla.

Förra året var det självklart för Jakob Lindström att han skulle göra mål när han hamnade i ett friläge bara någon meter framför målvakten, så var det även för Ricky Yarsuvat. Men när ett lag ligger i botten av en tabell blir de enkla sakerna helt plötsligt ganska mycket svårare.

Skulle dock ÖIS få en urladdning och vinna mot Degerfors i en match där ”allt går in” kan det släppa. Skulle ÖIS börja bli effektiva framför mål kommer man ta den där kvalplatsen. Nu skapas lägena, kan någon förvalta dessa kommer Värnamo inte hänga med.

Värnamos backlinje kommer inte bli speciellt mycket bättre och Björn Åkesson i Värnamomålet kommer inte växa ut till en stormålvakt över den dryga månad som är kvar av serien. ÖIS kan dock lära sig producera framför mål. Snaran dras dock åt för varje match som går och krampen kommer inte släppa av sig själv.

Om inget förändras spelmässigt för något av lagen kommer IFK Värnamo ta kvalplatsen. Skulle ÖIS dock lösa upp den där knuten så kommer man ta sig ovanför Värnamo. Frågan är bara om ÖIS kommer klara av det?

Publiken kom

Om vi ska avsluta allt bittert med något gott så kom det i alla fall mycket folk till Gamla Ullevi. Lite drygt 5800 får ses som en siffra att vara nöjd med när man ligger i bottenskiktet av landets näst bästa serie. Men det hade kunnat varit bättre.

Matchen hade kunnat läggas på den dag då det inte spelades Champions League och på en dag då det inte spelades innebandy mellan Varberg och Pixbo några meter ifrån Gamla Ullevi. Det är detaljerna som avgör och hade man lyckats navigera bort dessa två hinder så hade man varit i hamn på riktigt. Det hade inte synts någon enorm skillnad i publiksiffror men varje krona är som bekant viktig.

Vår egen insamling är inte helt färdigräknad men lär landa kring 12 000. En siffra vi är mycket nöjda med och som vi knappast kunnat drömma om årets insamling. Kom ihåg att vi förra året landade på 2622 kronor. Det är en ökning att vara stolt över.

Förra året genererade gratismatchen i runda slängar en miljon. Det borde landa på något liknande i år.

Men ibland är det väldigt svårt att glädjas över en sådan sak.


'Ytterligare ett kryss, ytterligare en besvikelse' har en kommentar

  1. 19 september, 2013 @ 18:49 Top 10

    Ang Lindströms miss att det var självklart att Lindström fg år skulle gjort mål på sina frilägen, vad jag kan minnas så gjorde Lindström inget spelmål fg år ?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se