Torrt krut inför ödesmötet

Återigen har resultaten gått ÖIS väg och återigen är det tre poäng upp till kvalplatsen. Varberg förlorade mot Falkenberg i slutminuterna och Värnamo åkte på en bröstvärmare modell större mot Ängelholm under söndagseftermiddagen, då man förlorade med hela 1-5 hemma på Finnvedsvallen.

Skulle Öis vinna imorgon på Gamla Ullevi är man uppe på kvalplatsen och har tre poäng upp till säker mark samt en till Värnamo på den övre av de två kvalplatserna. Detta med Värnamo och Ljungskile kvar på spelschemat. Skulle man vinna mot Örebro ser det bra ut. Innan vi ser så långt fram bör vi dock ta en titt på morgondagens motståndare. Örebro är nämligen ett av seriens mest namnkunniga lag.

En trupp med hundratals allsvenska matcher på samvetet och som under säsongen naglat sig fast i toppen av superettan. Mycket talar för att Örebro tar en av direktplatserna till Superettan och så även morgondagens match. Således talar också ganska lite för en hemmaseger.

Ska man bara se till dagens träningspass kunde dock förutsättningarna förmodligen inte bli bättre.

Back to basic

Mycket har gått emot sällskapet under säsongen. Skadesituationen är dock svår att klaga på. Erik Nexborn har gjort ett till synes fulländat jobb med spelarnas fysiska status och truppen har varit utan större skadebekymmer säsongen igenom bortsett från långtidsskadade Nilsson och Holländer. I veckan kom dock säsongens kanske hårdaste skadesmäll. I storförlusten i U21-slutspelet mot Häcken blev Oskar Wallén neddragen och trampade så illa att knäet vek sig och orsakade en korsbandsskada som kan hålla honom borta från fotbollen så länge som ett helt år.

Den enes död är dock som bekant den andres bröd och med Oskars tvärt avslutade säsong öppnas alla grindar i världen för Emil Karlsson som haft en tung höst men nu ser ut att göra comeback i startelvan. Rykten på stan säger att laget nu kommer att gå tillbaka till ett lite enklare spel än tidigare under Lantz och detta innebär med största säkerhet en tillbakagång till 4-4-2.

Då Jonathan Azulay dessutom är avstängd finns ingen naturlig ersättare i balansrollen framför backlinjen. Allt lutar åt en tillbakagång till 4-4-2 med andra ord.

Lyrisk Lantz

Avsluten har varit allt annat bra för lagets anfallare under hösten. Chanser har skapats men skärpan har lyst med sin frånvaro.

”Åk för bövelen tillbaka till Öisgården och träna avslut nu!”. Precis så har det låtit under många matcher under hösten, med reservation för att ”bövelen” kan bytas ut mot valfritt starkare uttryck. Nu går det dock inte längre att klaga på att det tränas för lite avslut. I månader har fokus legat på att laget ska bli bättre framför mål. Christofer Bengtsson och hans ytterbackskollegor har slagit inlägg tills nageltrånget sått i farstun, Emil Karlsson och George Mourad har mött bollar med sina ömma pannor till leda. Men det verkar faktiskt ha gett resultat.

Ska man tro dagens träning har spelarna blivit avsevärt bättre i avslutsmomenten under de senaste veckorna. Det blev dagens träning ett tydligt tecken på. Större delen av träningen ägnades åt avslut och sällan har Marcus Lantz sett så nöjd ut. Med sin vanliga passion jublade han högt över effektiviteten. Ända sedan Lantz tog över på bänken har han skyddats sina spelare på ett sätt som då och då uppfattats som korkat. Han har suttit på presskonferenser och berömt spelare efter matcher som vi flesta andra sett på som högts mediokra.

Han har dock taktiken klar, laget ska pumpas upp till vinnare. Något annat sätt kan iallafall inte jag se det på. När han under dagens träning jublar högt över spelarnas insatser och klappar händer och beskriver det som fantastiskt har han dock inte fel. Det såg, med även mina luttrade ögon oförskämt bra ut. Emil Karlsson tryckte in boll efter boll på både volley och halvvolley, David Leinars skott var en dröm att skåda och Adam Roséns huvudspel såg oförskämt bra ut.

Är det nu det händer?

Allt såg med andra ord precis så bra ut som det bara kan inför en match. Vad det spelar för roll mot Örebro är dock oklart. På träning har det många gånger sett bra ut utan att det speglat matchen. Öis hade dessutom inte minsta tillstymmelse till chans på de tre poängen på Behrn Arena i våras och tre poäng är precis vad som behövs av laget under morgondagen. Det ska väldigt mycket till om laget ska slå Örebro imorgon men är det någon gång man ska slå ett topplag så är det nu.

Örebro åker till Göteborg med vetskapen att man ställs inför ett motstånd med dåligt självförtroende och kniven mot strupen. Tidigare under säsongen har man gått på minor och likt de andra topplagen har det kommit dippar med jämna mellanrum.

Öis är av tradition dessutom som allra bäst när det ser som allra sämst ut. 2009 kom upphämtningen när hela fotbollssverige räknat ut laget, 2011 lyckades man trots ett antal horribla insatser och klen poängskörd ta sig tillbaka och sånär knipa kvalplatsen.

Nu vet jag att det inte gick någon av dessa gånger och ganska lite talar för att det ska göra det nu heller. Men låt oss drömma. Drömma tillsammans med dessa elva som ser ut att starta:

Peter Abrahamsson

Christofer Bengtsson – David Leinar – Adam Rosén – Jacob Ericsson

Daniel Paulson – Jakob Lindström – Johan Lundgren – Sebastian Ohlsson

Emil Karlsson – George Mourad

Om Hannes är petad eller inte är ytterst oklart. Dock tränade han som vänsterback hela passet och ser därför inte ut att starta som mittback. Dock högst osäkert vad det blir. Resten av elvan känns förhållandevis säker.

Nu åker vi!


'Torrt krut inför ödesmötet' have 13 comments

  1. 21 oktober, 2013 @ 06:00 Anonym

    Tufft, vet vi om men inte omöjligt. Kläd dig varmt ,fotboll är bäst live och Öis behöver allt stöd de kan få. Allt går om man verkligen ger sig den på det.

    Svara

  2. 21 oktober, 2013 @ 08:39 Alfred

    ”I have a dream …” inte om tre poäng i kväll, därtill är jag alltför pessimistisk. Drömmen är i stället att Gamla ”fylls” av publik. Att varje spelare i laget får känna och uppleva att de faktiskt inte gör denna resa ensamma. Att varje spelare får känna att det står 5 000 vänner på läktarna. Vänner som tror på spelarna och inte sviker i motgång.

    Tänk vilken fantastisk känsla det måste vara för spelarna om de, när de kliver in på Gamlas gräs i kväll, möts av en månghövdad publik. En publik som signalerar att vi följer med, vi följer er i vått och torrt.

    Jag hoppas att ni blir många, tyvärr kommer jag på grund av jobb inte att vara en av er i kväll. Jag förstår att jag inte kan, och heller inte vill, ”kräva” något i denna situation, det är därför jag nu bara önskar. Jag önskar att vi alla knyter nävarna i våra fickor när felpassen slås. När detta sker, skriker ”DET ÄR OK, KOM IGEN, KÄMPA!!!”, att varje positiv insats applåderas, att hatramsorna just i kväll uteblir.

    Signalen vi ska sända i kväll är; ”vi är ÖIS! Vi är laget! Vi är starka nog att stå i motvind! Ni kan slå oss så mycket ni vill men vi kommer aldrig att gå ner på knä och vi kommer aldrig sänka oss till att hata och bruka våld!”

    Om min dröm besannas spelar poängen i kväll ingen roll, då har ÖIS ändå vunnit.

    Svara

    • 21 oktober, 2013 @ 11:17 Sektion LM

      Jag tror dessvärre inte att jag får sällskap av några 5.000 idag i ösregnet på Gamla Ullevi. Blir vi 1.500 är jag rätt nöjd…

    • 21 oktober, 2013 @ 11:34 Anonym

      Inte lockande att frysa arslet av sig för att få se en ny genomklappning. Laget har redan gett upp och ingen vill egentligen gå ut på plan och genomlida ytterligare en förnedring. Den monumentala U 21-förlusten mot Häcken tog död på den sista lilla kampviljan. Risk att de blir utbuade igen – som i matchen mot Värnamo på Valhalla.

    • 21 oktober, 2013 @ 12:09 Truls

      Varför skulle dom gett upp? Tre poäng upp och förbi. Varken Värnamo eller Varberg verkar ha formen inne. Och tar vi en pinne mot örebro så tror jag att Värnamo är inom räckhåll i sista matchen. Och då är det helt öppet.

    • 21 oktober, 2013 @ 12:36 Sektion LM

      Gajs-troll.

  3. 21 oktober, 2013 @ 11:33 Rude Boy

    I will be there…i ur och skur…mot- och medgång.

    Svara

    • 21 oktober, 2013 @ 12:05 Truls

      Jepps.. Samma här.

  4. 21 oktober, 2013 @ 13:19 Anonym

    Det kommer stå mellan Varberg och Öis ev. Värnamo om kvalplatsen . Så än är inget klart!
    Fram med underställ och varma mössor, halsdukar ,och glöm inte vantar och vinterjackan inte fasiken har vi gett upp än vi har ju matcher kvar att spela och till spelarna inbilla er att det är Gais ni möter i de sista matcherna en bra tändvätska.

    Svara

  5. 21 oktober, 2013 @ 13:52 O

    Jag kommer definitivt ikväll. Har tjatat med mig 2 polare också! Kom igen nu, tillsammans klarar vi detta!

    Svara

  6. 21 oktober, 2013 @ 14:57 Cyban

    Så värst kallt är det inte direkt heller som flera nämner, 8 grader är inte särskilt kallt för mig iaf.

    Svara

  7. 21 oktober, 2013 @ 17:37 Kommittén för Statssäkerhet

    Fyllan värmer bäst annars!

    Svara

  8. 21 oktober, 2013 @ 20:13 Björn

    Inte så jätte smart försvarspel på målet Lindström som markerar Wickström på hörnan vad var du Leinar.
    Fram med yttermittfältarna lite längre fram i banan nu i andra.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se