Ursäkta om jag stör, men det var en liten sak

Klacken i kiken

Öis är mitt inne i en av de viktigaste striderna man utkämpat på länge. En match återstår av seriespelet och vinst i denna innebär kvalspel. Förutsättningarna kan ni och likt mig snurrar nog era tankar inte kring så mycket annat än detta just nu.

Jag skulle dock vilja flika in med en litet inlägg om en annan strid som utkämpas parallellt med Öis strid för fortsatt överlevnad i elitfotbollen. En strid som för oss supportrar är minst lika viktig som Öis vara eller icke vara i någon av landets två högsta serier. Jag lämnar därför över ordet till Tony Ernst, ordförande i svenska fotbollssupporterunionen (SFSU).

Nu gäller det!

Arenakraven för 2014 innehåller den för många supportrar så förhatliga »Ståplatsreduceringen«, där det fastställs att maximalt 20 % av arenans kapacitet får vara ståplatsläktare. Om ingen ändring sker så här i elfte timmen, så kommer detta alltså att börja gälla från och med nästa år. Då ska det monteras in stolar på flertalet svenska arenor. Det tycker vi inom SFSU är bedrövligt.
Men det finns fortfarande en chans att ändra på det här. Ståplatsreduceringen är inget som helst krav från UEFA, utan ett helt eget påhitt frånsvensk fotboll. Det gör det därmed lättare att förhindra. Beslutet om Ståplatsreduceringen fattas hos SEF, och SFSU har idag mycket goda relationer med SEF. Det var hos SEF som beslutet om ett bevarande av 51 % -regeln först fick sitt fäste. Det är också via SEF som frågorna om legal pyroteknik, alltför sen flytt av matchdagar samt bortplockande av polisfakturor håller på att få en lösning.
Nästa SEF-möte hålls den 12 november, då ska den här frågan upp för diskussion. Beslutet om Ståplatsreduceringen tas sedan på nästnästa SEF-möte den 29 november. Nu behöver vi er hjälp, alla ni organiserade supportrar till våra medlemsföreningar, för att vinna den här frågan. Om vi alla hjälps åt så är Ståplatsreduceringen borta från arenakraven och klubbarna får själva bestämma hur mycket ståplats de vill ha.

SEF har skickat ut ett kortare frågeformulär till samtliga föreningar i allsvenskan och superettan. Där ska respektive förening fylla i hur de vill ha det. Alternativen är tre: 1) Ståplatsreduceringen ska gälla, maximalt 20 % av arenans totala kapacitet får vara ståplats. 2) Varje arena ska behandlas individuellt och dispens kan medges i spannet 20-30 %. 3) Varje förening ska själv få avgöra ståplatskapaciteten.

Vi uppmanar nu alla supportrar till samtliga lag i allsvenskan och superettan att prata, ringa, maila de som representerar er förening i SEF och berätta för dem hur viktigt det är att de röstar på alternativ 3 i det där frågeformuläret. Ju fler ni är som påpekar det, desto bättre. Skyller de på att de tyvärr redan skickat in sitt svar? Gör inget, det går, enligt SEF, alldeles utmärkt att skicka in ett nytt och be om att det gamla annulleras. Ni ska också, vänligt men bestämt, påpeka för era klubbrepresentanter att de ska driva frågan aktivt på det kommande SEF-mötet. Inget smusslande längst bak i lokalen, utan de ska upp och stå och berätta att deras klubb minsann själva vill avgöra hur mycket ståplats de ska ha.

Tack för er hjälp, nu ser vi till att slopa Ståplatsreduceringen med gemensamma krafter!

Tony Ernst, ordf SFSU

 

Som Tony skriver så är det nu det gäller. Tycker du, som jag, att fotboll är som roligast på en levande arena, bör du engagera dig i frågan. Tycker du, som jag, att fotboll upplevs som bäst på ståplats, bör du engagera dig i frågan. Tycker du, som jag, att klubbar själva bör få bestämma hur stor del av deras arena som ska bestå av stående supportrar, bör du engagera dig i frågan.

Att engagera sig är inte speciellt svårt. Ett mail till Mathias Asserståhl är en bra början. Se sedan även till att dyka upp på medlemsmötet den 14:e november på Öisgården. Hans mailadress lyder som följer: mattias.asserstahl@invision.nu

I mailet behöver du enbart förklara tydligt vad du tycker i frågan. Gais har sagt emot en reducering och IF Elfsborg likaså. Hjälp nu till att även få med Öis på tåget. Nu mailar jag, gör du?


'Ursäkta om jag stör, men det var en liten sak' have 5 comments

  1. 1 november, 2013 @ 18:06 Robin S

    Är detta något stort problem för ÖIS med tanke på publiksnittet??

    Svara

  2. 1 november, 2013 @ 18:15 Kal

    Eh va? Vad är det för jävla fråga. Det är extremt viktigt!

    Svara

    • 1 november, 2013 @ 18:47 Robin S

      Ok, kände inte till att det någonsin varit 3319 personer på en ÖIS match placerade i ståplatssektionen (20% av 16596 = 3319)

      Kort fakta om Gamla Ullevi:
      Arkitekt: Lars Iwdal, Arktitektbyrån
      Byggherre: Higabgruppen
      Publikkapacitet: 18 416 (med delvis stående publik)
      16 596 (med enbart sittande publik)
      Planmått: 105 * 68 meter
      Loger: 27 stycken
      Restauranger: 2 stycken
      Kiosker: 17 stycken
      Kommersiella ytor för uthyrning: ca 2500 m2
      Premiärmatch: 5 april 2009
      Invigning Nationalarenan för damer: 25 april 2009

    • 1 november, 2013 @ 23:09 Felix Jonsson

      Ja, vill man så kan man ju se det på det sättet. Detta handlar inte främst om vilka följder det för för Öis som förening och dess publik det handlar om en utveckling inom fotbollen som är helt åt helvete. Att man överhuvudtaget börjar fundera på att begränsa antalet ståplatser på en arena är ett steg åt väldigt fel håll.

      Jag ser det som väldigt viktigt att vi man tar ställning mot detta. Men du gör som du vill.

  3. 2 november, 2013 @ 11:46 Zorich

    För att inte tala om bortasektionen när vi är på främmande mark…

    Z

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se