Årets första träning, hårdare än vanligt.

Om jag ska vara helt ärlig så finns det allt som oftast roligare saker att göra än att skriva träningsrapporter. Ibland är det dock roligare än vanligt.

Ynka åtta plusgrader och regn på tvären i januari kanske inte låter så inbjudande. För många var det nog inte heller det då uppslutningen kring årets första träning inte nådde upp i de siffror publiksiffran hamna vid detta årliga evenemang för de närmast sörjande.

Om förklaringen till den glesa publikskaran går att finna i vädret, det faktum att träningen hölls på en vardag istället för en helg eller att folk har gett upp hoppet om sitt kära sällskap är oklart. Men förmodligen finns det ett korn av sanning i alla de tre alternativen.

De som trotsat regnet fick ändå se några nya ansikten. Johan Hagman var visserligen den ende som inte tränat med laget tidigare men det var inte mindre än fyra stycken färska A-lagsspelare på planen när lagets nya fystränare Johanna satte igång uppvärmningen. Johanna är enligt vad vi erfar Johan Hagmans flickvän och kommer att hjälpa laget med den fysiska träningen i en lösning som innefattar fler namn.

Andreas Östling gjorde sin första tränare som ÖIS-are på heltid efter provspelet i höstas, Meriton Qoraj och Faramarz Gosheh påbörjade sin första säsong som A-lagsspelare i den finaste av tröjor och Johan Hagman var som sagt även han på ny mark.

För att vara årets första träningspass kunde man faktiskt imponeras av tempot. Även om spelkvalitén stundtals inte riktigt nådde upp i någon nivå värdig en vinnare av Söderettan kunde man imponeras av intensiteten. Det kan då och då vara ganska sömnigt när spelarna samlas första gången efter semestern. Många minns säkert Hannes Sahlins oerhört sömniga premiär som ÖIS:are på heltid 2012. I ett tempo som hade fått Alvaro Santos att framstå som en hungrig gepard på savannen och en bolltouch som inte ens Martin Dohlsten speciellt nöjd satte han ett golv under vilket man inte får sjunka ens i en träningspremiär.

Den säsongen blev magnifik för Hannes Sahlin trots den långa startsträckan och inför säsongen 2014 är i varje fall starten inte lika svår för någon av spelarna tempomässigt även om kvalitén som sagt kan bli bättre.

Andreas Östling har målats upp både av oss och sig själv som Västerås svar på Luka Modric. Visserligen fanns det mycket under Östlings provspel som tydde på att han mycket väl kan göra sig alldeles utmärkt i en roll som spelfördelare på mittfältet. Likt sin förebild. Igår visade han dock prov på en annan förmåga som snarare kännetecknar nyss nämnde kroats kollega på mittfältet i under dennes tid i norra London.

På sant Scott Parkermanér visade han sig nämligen visa upp ett i det närmaste hänsynslöst närkampsspel och en aggressivitet som nästan framkallade hockeykänslor. Även om man inte ska luras av ett hårt närkampsspel innan man sett hur positionsspelet fungerar är det aningen kittlande. Utan att veta hur Markus Lantz planerar att formera laget kan vi tänka att ett innermittfält med Jakob Lindström och Andreas Östling som sittande mittfältare bakom en mer offensivt lagd trequartista kan bli magnifikt.

För att detta ska funka måste dock försäsongen ägnas åt annat än enbart fysik. Även om fysiken kommer bli oerhört viktig för att den relativt lilla truppen ska klara av en hel säsong kommer även positionsspelet bli oerhört viktigt. En av anledningarna till Jakob Lindströms alla kort förra säsongen var det faktum att det inte riktigt stämde mellan honom och Johan Lundgren i ansvarsfördelningen vilket resulterade i att någon av dessa fick slänga sig sent in i en situation som resulterade i ett färgat kort.

Där har Marcus Lantz en av sina största utmaningar under säsongen som kommer. Helst ska detta dessutom vara klappat och klart när säsongen drar igång.

Vidare kan vi konstatera att varken Emil Karlsson, Christofer Bengtsson, George Mourad eller Rasmus Haraldsson fanns med på gårdagens regniga första träning. Emil Karlsson är som bekant med största sannolikhet förlorad för klubben. Vi hoppas kunna följa upp historien med Emil så snart någonting blir officiellt kring hans sorti från klubben.

Så sent som igår kväll bekräftade Jönköpings Södras huvudtränare Mats Gren att klubben är intresserade av Karlssons tjänster med följande citat om Emil Karlsson och Oscar Möller från Åtvidabergs FF:

Bollen ligger hos dem just nu. Oscar ska bestämma sig vad han vill själv, och i Emils fall är kontraktssituationen oklar. Han menar att han har sagt upp sitt kontrakt som löpte över ett plus ett år, men klubben verkar inte hålla med om det. Vi tittar på andra namn också, och vi får se om något blir klart de närmaste tio dagarna.

Detta sagt till jnytt.se.

Att vi kan räkna bort Emil Karlsson från truppen var ingen nyhet. Däremot verkar det nu vara oklart även med Christofer Bengtssons framtid. Mer om detta under morgondagen.

På återhörande.


'Årets första träning, hårdare än vanligt.' have 7 comments

  1. 10 januari, 2014 @ 08:22 Göran, Sthlm

    Tack för en fyllig träningsrapport Felix!
    Vill minnas att Marcus klagade på spelarnas fysiska status efter han tillträdde. Verkar det bli mer konditionsträning och övrig fys i år?

    Svara

    • 13 januari, 2014 @ 09:29 Felix Jonsson

      Har ingen riktigt koll på hur uplägget med fysträningen ser ut men bollen finns med redan nu iallafall. Jag vet att man gjorde jojo-tester förra veckan så kanske väntar man med svaren på dessa för att se vilka spelare som behöver lägga fokus på vad. Vet att dom även håller på med fettprocentsmätningar och liknande nu så beroende på resultat i testerna antar jag att man lägger upp träningschemat på olika sätt både individuellt och för laget.

  2. 10 januari, 2014 @ 22:16 Anonym

    aaaa….oerhört viktigt att ha dygnet- runt-bevakning på ett division ett-lag. kan vi inte få rapporter om spelarnas vardagsliv också, typ var de handlar, vilken bil de kör, familjebild med mera. Ingenting är ju för ointressant för SD – vi snackar ju ändå om division ett-spelare.

    Svara

    • 11 januari, 2014 @ 11:10 Gabriel

      Och var fan fick du luft ifrån? Tillbaks till parkbänken med dig!

    • 11 januari, 2014 @ 11:57 Anonym

      Aaaa…oerhört viktigt att ha dygnet runt kommentarer på en blogg för ett division ett lag…kan vi inte få fler meningslösa kommentarer från trollet kring vad hen tycker om sånt som hen inte bryr sig om och därför känner ett behov att gå in på bloggen, läsa artikeln och skriva en kommentar. Ingenting är för ointressant för Anonym-vi snackar ju ändå om den lägsta formen av nättroll.

    • 11 januari, 2014 @ 13:26 DJ-CJ

      Vi pratar om kärlek och känsla; om det är i Europacupspel, Allsvenskan eller Division 1 Södra spelar ingen roll. Laget närmast hjärtat är ständigt värt att följa.

    • 12 januari, 2014 @ 11:44 Jesper

      Finns ganska enkla alternativ för dig unge hen; läs inte, kommentera inte, reflektera inte över vår existens…med andra ord; håll dig borta, långt borta ditt fadäsliknande troll.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se