Om att dra slutsatser

Söndag och allsvensk premiär. När solen gick upp och jag vaknade kändes allt sådär soligt och hoppfullt som det alltid gör när fotbollssäsongen drar igång på allvar. Den fotbollssäsong jag på allvar bryr mig om. Det kan ingen Londonvistelse i historien ändra på. Mitt intresse för allsvenskan rubbas inte heller av att laget i mitt hjärta inte längre spelar i landets högsta serie. Ibland händer däremot saker som gör att jag rubbas i min uppfattning om vad som är det vackraste som finns och det dyraste i världen. Mitt blod och mina lungor. Igår hände något sådant.

En man mördades. Han gjorde det i samband med en fotbollsmatch. Hade det inte spelats någon fotboll den dagen så hade han förmodligen inte mördats. Plötsligt blir alla svarta rubriker fotbollen fått tidigare bara löjliga. Plötsligt är det på allvar.

Att Danny Ervik får starta och gör en assist i Mjällbys premiär eller att Malmö FF städar av Falkenberg senare på eftermiddagen hade varit saker jag en vanlig premiärdag gärna läst om men istället känner jag ingen lust att varken läsa eller se någonting av den fotboll som spelats under dagen.

Varenda människa med som någon gång besökt en fotbollsmatch i vårt land har uttalat sig på mer eller mindre genomtänkta sätt. Jag är glad att jag för närvarande inte har tillgång till något fikarum där jag får hemmasnickrade slutsatser serverade för mig av diverse kommunalanställda som enbart uttalar sig om fotboll vid just dessa tillfällen.

Idrottsministern såväl som justitieministern pratar om förbud att åka på bortamatcher samt sittplats över hela arenan. Slutsatser lika enkla att dra i stridens hetta som att skylla problemen i förorten på etniciteten hos människorna som bor där. Man bör alltid lyfta blicken och tänka efter en gång extra för att få reda på var problemet egentligen ligger.

Vad är det som gör att en människa kan slå en annan människa tills denne mister livet. Är det verkligen så att denna människa inte hade begått detta brott om han inte varit fotbollsintresserad? Är det verkligen så att han begick detta brott för att han skulle få stå hela matchen och inte sitta ned? Eller vet vi ens om han skulle stå eller sitta när han kom fram till arenan?

Dock är fotbollen inte helt utan skuld. Stora fotbollsmatcher är en situation som passar sig väldigt bra för att få utlopp för sina aggressioner på ett eller annat sätt. Ett tåg av supportrar kan vara ett ganska bra ställe att elda igång sig själv för att utföra hemska saker.

Det kan även ett demonstrationståg vara. Det kan även en rockkonsert vara. Det kan även en förfest i en lägenhet vara. Ska vi då förbjuda politiska demonstrationer för att det i Göteborg 2001 blev kravaller? Ska vi förbjuda hårdrock för att Varg Vikernes begick ett mord? Och ska vi förbjuda lägenhetsfester för att det begås våldtäkter och misshandlar i samband med sådana?

Jag har just nu ingen lösning på problemet. Jag har i ärlighetens namn ingen aning om vad som kan göras för att undvika att något liknande händer igen. Till skillnad från Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth som känner ungefär samma väntar jag lite med att uttala mig om en lösning.

Det enda jag vet är att Djurgårdsfamiljen aldrig varit större än idag.


'Om att dra slutsatser' have 22 comments

  1. 31 mars, 2014 @ 15:36 Ibgbg

    Tack för en bra och välskriven text. Och tack för att du inte hoppar på tåget där alla ombord skyller på fotbollen som sådan, och skriker efter förbud.

    Jag kan inte med ord beskriva hur avskyvärt och fruktansvärt jag tycker det är att människor kan göra så här mot varandra, och dessutom i fotbollens namn. Men det finns galningar överallt.

    Det enda jag kan komma på att man kan göra är att supportrar försöker ta ansvar för varandra, och är uppmärksamma på om någon av de egna är på väg att gå för långt.

    Men för att det ska fungera måste man rensa bort den lilla klick som inte bryr sig om matchen på plan. utan på den som de själva deltar i, med knytnävarna. Lätt att säga, svårt att göra. tyvärr…

    Svara

  2. 31 mars, 2014 @ 17:17 Anders Dahlby

    Ta kontakt med Engelsmännen och ta hjälp o råd därifrån.

    Att jamsa med de kriminella som svärtar fotbollen håller uppenbarligen inte i längden.

    Det är ju bara att titta på resten av övriga Sverige och den respekt och sunt förnuft

    som råder i dagens samhälle.

    När det gäller rötäggen så måste dessa tas hårt och skoningslöst för att rädda vår nationalsport från undergång och ytterligare fall i ranking och anseende.

    Nu måste rättsväsendet och de som utför deras order träda in och börja arbeta bort
    eländet vi upplever nu.

    Vad det sen beror på att dräggen konstant har kortslutning i huvudet det vet jag inte.

    Men fotbollen skall inte ta hand om problemet !!!

    Svara

    • 31 mars, 2014 @ 23:09 Karlsson

      Är det något vi absolut inte ska göra så är det att ta efter England. Våldet må ha minskat men det på bekostnad av all form av läktarkultur, inklusive den bra. Att stoppa alla supportrar gör ingen lycklig

      Vad som bör göras får någon annan lösa, men oavsett vad som görs får det inte ske genom att strypa vår supporterkultur

    • 1 april, 2014 @ 00:38 Bellman85

      Du borde nog besöka lite mer engelsk fotboll när du säger att all läktarkultur är borta där.

      Jag var själv i London i höstas för att se ett annat fint rödblått lag som liksom ÖIS kämpar med ekonomin och som också åker upp och ner i seriesystemen – nämligen Crystal Palace.

      En liten klubb i sammanhanget, men hjälp vilket drag det är på läktaren. När jag var där i höstas hade de förlorat 9 av de första 10 matcherna i Premier League, men trots det dånade det i 90 minuter på arenan (matchen slutade 0-0). Det behövdes inga bengaler eller annat skräp – det var sång och hejarklacksramsor i två fulla halvlekar som skapade en fantastisk stämning!

      Det är möjligt att stämningen blivit sämre bland storlagen i England under senare tid, troligen mycket beroende på att många biljetter köps av tillresta turister – men att säga att läktarkulturen i England är död eller liknande är definitivt ingen korrekt analys.

      Oavsett så är det hög tid att det blir hårdare tag mot alla som inte kan uppföra sig som folk. Det behövs betydligt bättre säkerhetskontroller vid entréerna. Det behövs långa avstängningar för alla som ertappas med bengaler eller andra otillåtna ting, eller som maskerar sig eller som kastar saker. Till slut så borde dessa ligister tröttna och förhoppningsvis lämna vår idrott. Om det sedan innebär att vi har ”strypt vår supporterkultur” så får det helt enkelt vara så.

    • 1 april, 2014 @ 10:30 Tony

      +1

    • 1 april, 2014 @ 13:58 Sektion LM

      + massor. Långt hellre som det är i England än som det är i Sverige numera.

    • 1 april, 2014 @ 14:17 Richard

      Instämmer helt, har hängt en del på Anfield och stämningen där är helt sjuk.
      Mot Everton var det helt magiskt.
      Håller mig hellre i England än Sverige alla dagar i veckan.

    • 1 april, 2014 @ 14:48 Jonathan Larsson

      Problemet är jävligt komplext, men att peka på England och säga att vi ska göra som dem, det skulle såklart lösa vissa problem, men det skulle också radera väldigt mycket av det som har byggts upp här i Sverige under lång tid.

      Läktarkulturen är verkligen inte död i England (även om den är långt ifrån där den en gång var), men den skulle garanterat dö i Sverige ifall vi skulle kopiera deras taktik på alla plan.

  3. 31 mars, 2014 @ 20:33 Jacko

    En enkel åtgärd är att inte lägga högriskmatcher på helger. Speciellt inte premiärer! Helt obegripligt att detta tilläts, samma sak när IFK och DIF möttes i premiären för några säsonger sedan under påskhelgen.

    Svara

    • 31 mars, 2014 @ 22:06 Leatherface

      +1

    • 31 mars, 2014 @ 23:32 Lill-Benke

      En annan enkel åtgärd är att ge fan i att bråka med motståndarpubliken, oavsett om den håller på Djurgården, Gais eller Mjällby. Visst är det en jävla skillnad på ett finger i luften mot motståndarklacken eller ett knallskott och att hålla upp någons huvud i halsduken och slå på det men det ena kan leda till det andra en riktigt dålig dag.

  4. 1 april, 2014 @ 16:59 Jesper

    England är ett svårt exempel att ta till! Några exempel kring varför (ej i prioriterad ordning).
    # den globala exponeringen som existerar gör att det återfinns x antal turister på plats varje vecka.
    # en betydligt större befolkning och, även kortare avstånd i många fall.
    # bråken har verkligen inte försvunnit, de har i de flesta fallen flyttat ner i divisionerna (mao kan man nu sätta sig och disktutera huruvida lagtillhörighet är huvudargument i samband med bråk…).
    # biljettpriserna har jagat bort en väldigt stor del av de som brukade gå på fotboll för bara 20 år sedan – dvs arbetarklassen. Har vi råd med högre priser sett till den kvalitet som ex allsvenskan håller?

    Bara några tankar och åsikter i frågan om England.

    Enklaste lösningen är att vi människor ger fan i att nita varandra så fort åsikter går isär, en annan matchtröja syns etc. Och, att vi supportrar visar media att det inte är ett rent fotbollsproblem. Det sker, i lika hög grad, våldsbrott i samband med en lägenhetsfest i Insjön (6-700 invånare) som det gör i samband med match. Det är alltså ett mänskligt problem vi står inför…..ett problem som i stor utsträckning beror på bristande respekt och hänsyn till andra människor, ett inte alls helt nytt fenomen om vi ser det ur ett historiskt perspektiv.

    Svara

  5. 2 april, 2014 @ 10:42 Anonym

    Det enda som jag ser nu , släpp inte in vuxna män på fotboll. För det är inte unga under 20 år som förstör mest utan vuxna män. Släpp inte in firmorna. Sätter ingen ner foten efter denna helg är det helt sjukt. Det är bara att välja vill man spela fotboll för urflippade män. Eller för dem som älskar att titta på fotboll. En fotbollsmatch kostar idag stora polisinsats helt vansinnigt som att slänga pengarna i sjön. Släpp inte in vuxna män på arenorna . Är man 20år är man vuxen.

    Svara

    • 2 april, 2014 @ 12:29 Ibgbg

      Jag hoppas att du inte menar allvar. Att straffa 99,9% av alla vettiga män sog går på fotboll, för att det totalt finns några hundra lågpannade lobotomikandidater som använder fotbollen som ursäkt för att få puckla på varandra, skulle kanske till viss del lösa problemet. Men priset tror, och hoppas jag ingen är värd att betala.

    • 2 april, 2014 @ 14:59 Anonym

      Jag menar fullständigt allvar , vi måste få bort dessa runt och på arenorna som det är nu. Det finns inget pris som är förhögt. Man kan inte köpa tillbaka liv. Det är totalt vansinnigt alla pengar som samhället lägger på polisinsats , pengar som behövs på andra ställen i samhället. Klubbarna måste ta ansvar för vilka de släpper in på arenorna.
      Som det är nu väljer klubbarna att prioritera bort mig , för igår fattade jag beslutet jag kommer inte välja att gå på fotboll så länge jag känner rädsla och den osäkerhet som finns utanför arena. Jag är även trött på att höra det hat som skriks högt ut , de kvinnliga könsord som varje match skriks mot egna och andra lagets spelare och domare. Men även skrivs på banderoller. Jag tog mitt beslut i går ,jag kommer inte vistas i den miljön där vuxna män flippar ur. Så länge de tillåts komma in. Får väl klubbarna kalla de som sina supportrar. För jag accepterar inte längre att vistas på samma ställe. Varför i hela världen lotsar polisen in dessa urflippade berusade ,höga på arenor, de har inget där att göra. De är totalt respektlösa och får inga straff på arenorna för det de gör. Då anser jag att vi måste sätta ner foten hårt , det år finns inget annat att göra än porta. Tomma läktare vid högriskmatcher förutom kvinnor och barn. För som det är nu händer ingenting……………………………………..utan det lullar på som vanligt.

    • 2 april, 2014 @ 15:57 steffe_öis

      självklart är händelsen tragiskt men bråken brukar förekomma på stan(där detta hände) eller åkrar där dessa iqbefriade män drabbar samman, det brukar nästan aldrig vara några bråk på läktaren. o ca 70 80 % av besökarna till arenorna är män över 20 år så då hade alla klubbar gått omkull p g a för lite publik.

    • 2 april, 2014 @ 22:04 NHP

      Och ingen brydde sig. Du kan gott sitta hemma.. Jag tror nog fan du hade gjort det ändå.

    • 3 april, 2014 @ 08:45 Anonym

      Nej , om ingen bryr sig kommer vi inte få någon förbättring. Jag tillhör en av dem som verkligen gillar fotboll och för mig är det avkoppling att gå på fotboll och att se fotboll live är klart bäst. Men nu accepterar inte jag mer. Jag kommer också i möjligaste mån bojkotta företag som sponsrar de värsta fotbollslagen. Detta är enda chans om klubbar vill ha någon sund publik i framtiden annars kan dom väl satsa på dregel hormonstinna vuxna män. Som kräver polisbevakning i mångmiljon klassen som bara ökar i kostnader för varje år. Det är pinsamt. Varför skall man som sund supporter finna sig i som det är NU?

    • 3 april, 2014 @ 09:25 Ibgbg

      Självklart ska man inte finna sig i situationen som den är nu. Men förbud och bojkott löser ingenting. Om man ska förbjuda allting som innebär någon form av risk, så blir det inte mycket kvar. Snarare är det väl just nu vettiga supportrar som du ska gå på fotboll, för att visa idioterna att dom inte kan vinna. Vi måste ta tillbaka fotbollen och supporterkulturen och se till att den står för något positivt!

    • 8 april, 2014 @ 23:23 Sys

      Fotbollsfans är low lifers så vad förväntar ni er? Vanligt sunt tänkande folk har möjligen fotbollen som fritidsintresse men den betyder naturligtvis inget viktigt i livet. Om den gör det så är man ju efterbliven.

    • 9 april, 2014 @ 15:56 Gabriel

      Vad många efterblivna människor det måste finnas enligt dig?


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se