Ett stort hjärta har slutat slå

Benny Rosén

Benny Roséns hjärta har slutat slå. Ett hjärta som höll igång så mycket mer än kroppen på gammal man från Örgryte.

Förutom ÖIS hjälpte Benny med sitt engagemang och sin stora plånbok såväl ÖIS som Lundens BK, Skene IF och samhället Skaftö i Bohuslän. Det är med andra ord inte bara rödblå tårar som fälls i dagarna efter beskedet.

Benny Rosén var under åren 1993 och 2000 ordförande i Örgryte IS. År som var några av de mest föränderliga i svensk fotboll på genom tiderna. Under 90-talet gick svenska fotbollsklubbar på allvar in i det som brukar kallas ”den moderna fotbollen”. Benny var med sin stadiga hand den som ledde klubben in i det som då var framtiden. Ett arbete som kröntes med guldet i Svenska Cupen år 2000.

Jag lärde aldrig känna Benny. Jag är egentligen för ung för att hylla Benny då jag egentligen inte sett honom mer än då han öppnade klubbens årsmöten på senare år i egenskap av hedersordförande. Men Benny hade något som män i hans ålder allt för ofta tappar i jakten på fornstora dagar.

Människor som kände honom närmare vittnade om hur han trots sin position alltid hade nära till känslorna. Trots krämpor och en sviktande hälsa lät han aldrig någon bitterhet lysa igenom. Få män av hans tid kan prata om ett hjärta som blöder och hur känslolivet påverkas av det som händer i ens omvärld.

Bennys sista tid som hedersordförande innehöll motgångar som staplades på varandra. Degraderingar, misskötsel och förslappning framför hans ögon. Något som han ofta i samband med medlemsmöten och liknande hade svårt att dölja. När han knöt näven och pratade om att resa sig igen och att klubben skulle tillbaka knöt han den för att visa kämparglöd men samtidigt till viss del av ilska över vad som höll på att hända med klubben han höll kär.

Det var därför symptomatiskt att dödsbeskedet kom när det kom. Benny efter år av plågor och en tung vinter sett solen komma, ÖIS beträda gräs igen och vinster trilla in. Jag vill tro att Benny efter gårdagens match fann ro att somna in.

Kanske såg han en lösning för alla bekymmer som fortfarande finns i klubben. Kanske sitter han däruppe nu och ler när han ser oss här nere oroa oss över framtiden. För kanske vet han att det löser sig?


'Ett stort hjärta har slutat slå' have 9 comments

  1. 27 april, 2014 @ 12:43 Bror lars

    Har aldrig träffat honom men det är en person som alla kan se upp till och har mycket att lära av. Mot Superettan, för ÖIS för Benny!

    Vila i frid Benny

    Svara

  2. 27 april, 2014 @ 12:46 Zorich

    Bra skrivet Felix.
    Bennys engagemang var i en klass för sig.
    Han hade verkligen hjärtat på rätt ställe.

    Z

    Svara

  3. 27 april, 2014 @ 12:57 Göran, Sthlm

    Tack för en fin text Felix. Det är en mycket stor förlust för ÖIS. En man som gav oerhört mycket utan krav som det verkar, förutom att han brann för att ÖIS skulle utvecklas i rätt riktning.

    Svara

  4. 27 april, 2014 @ 14:22 Anonym

    Rip Benny!

    Svara

  5. 27 april, 2014 @ 15:58 Jesper

    Kan ju avslöja att hans handslag var lika fast och hjärtligt som hans kärlek till Örgryte IS. Detta är en stor föreningsman som vi och staden Göteborg har förlorat. Hoppas arvet går vidare i nästa led med samma oförtrutna glöd och passion.

    Svara

  6. 28 april, 2014 @ 12:00 Harry

    Ett stort och varmt hjärta har slutat att slå.
    Hoppas att alla kommer att förstå vad Benny betytt för ÖIS och idrotten i Göteborg.
    Vila i frid Benny.
    Nu blir du kung över änglarna där uppe…….

    Svara

  7. 29 april, 2014 @ 11:24 Anonym

    Texten skulle behöva en liten korr känner jag:D Bra annars!

    Svara

  8. 30 april, 2014 @ 14:47 Anonym

    En stor ÖIS vän har lämnat oss. Det Benny gjort för ÖIS kan inte nog beskrivas. Tack Benny, för att ÖIS fortfarande finns!! Rip!!

    Svara

  9. 1 maj, 2014 @ 22:01 B Linder

    R.I.P. Benny ! Tack för allt du gjort för ÖIS !

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se