Små justeringar inför matchen mot Kristianstads FF

Trots att kvällen i Borås i tisdags rent dramaturgiskt var perfekt utförd lämnade matchen en hel del att önska. Presspelet var inte vad det borde vilket tillät boråsarna att bygga upp sitt spel lite väl enkelt. Rörelsen i det offensiva spelet saknades många gånger vilket gjorde att man lite väl enkelt blev av med bollen i den första halvleken och backlinjen gjorde sin sämsta match för säsongen.

Dessutom skadades Hannes Sahlin med en halvtimma kvar och är enligt John Knute på SvenskaFans borta en månad framöver. Med andra ord missar han tuffa bortamatcher i Motala och Trollhättan. Men först och främst söndagens match mot Kristianstads FF.

Utöver honom saknas sedan tidigare långtidsskadade George Mourad, Rasmus Haraldsson och Oskar Wallén. Dessutom saknas Robin Kacaniklic som inlett sin tid i ÖIS-tröjan minst sagt tveksamt med en samling mindre skavanker som inte bådar gott.

Glädjande dock att Carl Hawunger idag var tillbaka i träning och deltog i samtliga övningar förutom det avslutande tvåmålsspelet.

Tysk disciplin

Marcus Lantz har, sedan han tillträdde på posten som huvudtränare för klubbens A-lag pratat om hur mycket han sneglar söderut och tar inspiration från det som händer i den tyska fotbollen. De spelmässiga influenserna därifrån har redan synts i lagets spel. Man drar sig sällan för att anfalla med mycket folk och omställningsspelet har visat sig framgångsrikt, inte minst i matchen mot Halmia då man i den andra halvleken radade upp chanser med hjälp av sina aggressiva kontringar.

Spelet kräver dock en stor arbetsinsats och både i det defensiva såväl som det offensiva spelet. Rörlighet är a och o men trots tre vinster och sex mål är det just detta som varit problemet.

Den första halvleken i samtliga av lagets matcher hittills har lämnat en hel del att önska när det kommer till rörelsen i de offensiva spelet. Laget är fortfarande inne i en omställningsfas från Hans Prytz mer direkta spel till ett spel där laget förväntas vara mer bollförande. I osäkerheten kring detta grundar sig förmodligen tendensen till att bli stillastående.

Under lördagsträningen lade Marcus Lantz därför stor vikt vid hur laget ska göra för att undvika en liknande start mot Kristianstad på söndagen. Tydligt instruerande om vikten av att göra sig spelbar och löpa utan boll samt vikten av att bredda spelet och inte köra fast låg i fokus.

Dessutom jobbade man länge med hur man vill att laget ska sätta press på sina motståndare. Marcus Lantz vill gärna att laget ska sätta en hög press på sina motståndare och det är tydligt att han inte är helt nöjd med hur laget skött just detta under de inledande matcherna.

Två ut, två in.

Kanske med presspelet i bakhuvudet som Lantz väljer att byta ut två spelare från tisdagens match till söndagens. Hannes Sahlin utgår visserligen på grund av skada men det finns olika alternativ för att ersätta honom. David Leinar var i veckan tillbaka och spelade match med U21-laget. Han deltog dessutom i hela dagens träningspass. Vilket borde göra honom tillgänglig för morgondagens match.

Att döma av dagens träning väljer Lantz dock inte David Leinar utan istället Faramarz Gosheh som hoppade in i tisdags mot Norrby. Med Faramarz tappar man visserligen i tyngd, huvudspel och rutin men får istället en exceptionell snabbhet och bättre uppspelsfötter än David Leinar. Något som Marcus Lantz uppenbarligen värderar högre i nuläget.

Förutom ”Farah” är också André Nilsson ny i startelvan mot Kristianstad. I Borås hoppade han in i paus och stod för ett gott arbete i den andra halvleken. Något som gör att han nu belönas med en startplats. Kanske handlar det om det där presspelet återigen. Sebastian Ohlsson har fantastiska kvalitéer offensivt men Lantz sägs tveka på hans förmåga att lägga ned det arbete som krävs för att presspelet ska bli framgångsrikt.

Med de två ändringarna blir elvan följande:

Fredrik Andersson

Robin Ingvarsson – Adam Rosén – Faramarz Gosheh – Jacob Ericsson

Jakob Lindström – Andreas Östling

André Nilsson – Johan Hedman – Daniel Paulson

Stellan Carlsson

Oberäkneligt motstånd

Kristianstad är förmodligen seriens hittills mest ojämna lag. I premiären spelade man 1-1 mot IK Oddevold, det följdes sedan upp med storförlusten 6-1 mot Lunds BK för att laget i förra omgången skulle ta sin första vinst mot Skövde AIK med 4-1. Vi har därmed väldigt svårt att säga något om hur bra laget egentligen är.

Lagets mest namnkuniga spelare är troligtvis Eldin Karisik. Han har dock ännu inte spelat någon match med laget denna säsong och är skadeförföljd sedan tidigare. I laget återfinns även André Möllestam som trots sin unga ålder (22 år) har hunnit med, inte mindre än sju klubbar inkluderat Brommapojkarna, Malmö FF och Lecce i Italien. En minst sagt brokig karriär för backen som startade i vinsten mot Skövde AIK för en vecka sedan.

Kristianstads FF var 2011 och 2012 ett sannerligen långsamt lag med en tyngd som kunde göra det problematiskt för sina motståndare men som var ganska temposvagt.

Under de fyra matcherna ÖIS spelat mot Kristanstads FF har man endast vid ett tillfälle lyckats vinna med mer än ett mål. Det var i Kristianstads IP 2012 då laget vann med 3-0 efter två mål av Oskar Wallén och ett av Emil Karlsson. Sist lagen möttes på Valhalla IP vann ÖIS med 1-0 efter att Christofer Bengtsson gjort ÖIS enda mål på straff i den 85:e minuten.

Tuffa matcher men whatevs? Vi har ju vunnit samtliga!

Framåt!


'Små justeringar inför matchen mot Kristianstads FF' have 12 comments

  1. 10 maj, 2014 @ 17:37 Gabriel

    Mal ner dom.

    Svara

  2. 10 maj, 2014 @ 19:00 Rille

    En snabb mittback bredvid en nickstark, låter som att dom kan komplettera varandra bra!

    Svara

  3. 11 maj, 2014 @ 10:49 Anonym

    Nån som vet om matchen sänds någonstans?

    Svara

    • 11 maj, 2014 @ 12:02 Daniel

      Hade varit riktigt kul om det fanns. Inte mycket man får se från ÖIS när man bor utomlands…

  4. 11 maj, 2014 @ 15:40 Jocke

    Kan man köpa biljett på plats i entrén?

    Svara

  5. 11 maj, 2014 @ 18:31 Henning

    Herregud vilket dåligt spel. Det finns klasspelare som kan avgöra detta men inget byte. Avgå. Ofattbart. Vad ser Lantz som är bra i denna match?

    Svara

  6. 11 maj, 2014 @ 19:15 Douglas Cartland

    En av de mer bedrövliga matcher jag har sett på länge. Öis hade förmodligen kunnat spela till i morgon bitti utan att göra mål…

    Svara

  7. 11 maj, 2014 @ 20:07 Robert K

    Tycker det var bra sambafotboll långa perioder. Mkt bra defensiv och mitt. Fint ÖIS-spel på det hela taget. Saknar dock Hawunger och Carlsson i elvan, de skulle bidra med det lilla sista som fattas.

    Svara

    • 11 maj, 2014 @ 20:23 Truls

      Ja.. Jag håller med om att spelet framåt såg bra ut. Bakåt. Något darrigt men inte jättekonstigt med tanke på att det ordinarie mittlåset helt brast efter Adams (skada?).
      Problemet är effektiviteten. Öis måste spika igen en sån här match med alla dom chanserna dom skapar. Stellan var mer eller mindre osynlig och Hedman duktig men brände för mycket.
      Men en vanlig dag så hade öis gjort åtminstone ett mål och tagit segern.
      Upp på tå i nästa match så tar vi en trea. Det här ser lovande ut.

  8. 11 maj, 2014 @ 20:31 MCJ

    Bästa matchen hittills on än lite svajigt bakåt (läs; målet och efterföljande anfall och inlägg som närapå resulterade) samt i uppspelsfasen. Vi skapar mer chanser än vi gjort på tidigare tre tillsammans.

    Några funderingar i övrigt:

    Saknar Lantz matchcoachande och att vara mer aktiv när klockan tickar. Vi borde försöka variera våra anfallsförsök mer, spelet i djupled obefintligt, allt sker vi kanterna där Paulsson blir alltför omständlig. I min egen bok hade André haft Hedmans roll, någon med ett klipp i steget som kan hota bakifrån med avslut. Stellan blir lite väl avskuren från anfallsspelet, blir mest knuffande och stångande.

    Trots allt så ser detta rätt så bra ut.

    Svara

  9. 11 maj, 2014 @ 20:39 Henning

    Ohlsson saknades från början. Helt otroligt att bytas in i 78:e minuten.Den spelare som verkligen kan och spelar framåt och snabbt. Synd att att övriga inte hänger med i passningsspelet, Sebastian hade gjort mål om medspelarna hängt med i svängarna och inte bara ägnat sig åt chansartiga bananinlägg. Uruselt passningsspel på mitten och dåliga avslut. Pratar vi topplag div 1? Framåt? Var Carlsson med i matchen? Kan han medverka lite mer. In med Franz istället för ungCarlsson. Solsting på tränaren? Snabbare spel mer skärpa i passningarna måste det bli. Är det ok att bara springa framåt snabbt och sen inte titta var närmsta spelare finns? Urusel insats idag. Vakna!!! innan det är försent. 1-1 hemma mot Kristanstad som förlorade med 6-1 mot Lund. Örgryte!! Hallå!!

    Svara

    • 12 maj, 2014 @ 12:19 Gabriel

      Hallå, jag hör dig.
      Ingen fara på taket än.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se