ÖIS går mot sommaren med vind i seglen

Först och främst måste jag be om ursäkt för den dåliga uppdateringstakten den senaste tiden. Radioskuggan på kolonien jag arbetat på gör det inte lätt att driva en hemsida. Här kommer iallafall en pliktskyldig krönika ifrån söndagens match i Trelleborg.

Söndagens match på Vångavallen visade tydligt att ÖIS faktiskt gjort många saker rätt efter degraderingen. Trelleborgs FF är det kanske bästa exemplet man kan hitta på hur en klubb med resurser att tillhöra allsvenskan genom ett antal felbeslut hamnar på fotbollens bakgård. Laget som 2010 slutade på en femteplats i allsvenskan ligger nu på nedflyttningsplats till Division 2.

Pengarna har lagts på den ofrivillige lagledare, Conny Karlsson, som troligtvis helst av allt skulle legat hemma på altanen i Helsingborg och . Tyvärr för Connys del är det fem år kvar tills folkpensionen ramlar in på kontot och tills dess är det bara att bita i det sura äpplet.

Laget Conny byggt är likt han själv namnkunnigt men inte längre speciellt hungrigt. Olivier Karekezi har visserligen gjort fyra mål under säsongen men mot ÖIS står han för en insats som är talande för ett synnerligen sömnigt Trelleborg. Trots att han på pappret är uppskriven som anfallare agerar han snarare i en slags defensiv yttermittfältsposition då han ofta kommer ned djupt på en kant för att hämta boll som han sedan inte gör något vettigt av.

Åldermannen Magnus Andersson skjuter på allt som rör sig men träffar sällan mål, förre supertalangen Alex Nilsson är mest frustrerad men gör mål när läget dyker upp och borde kanske spela högre upp i seriesystemet. I Trelleborgs FF får han dock svårt att bevisa detta.

Rätt satsning

ÖIS hade kunnat ta Trelleborgs väg. Man hade kunnat värva Eric Bassombeng exempelvis som är ett namn i klass med Karekezi men som är klubblös av en anledning. Man hade kunnat strunta i att förlänga med Daniel Paulson och Sebastian Ohlsson. Conny Karlsson hade kunnat sitta på bänken istället för den betydligt hungrigare Marcus Lantz.

Kent Carlzon har tillsammans med sina kollegor plockat ihop ett lag som inte bara har tillräckliga fotbollskvalitéer för att kunna springa hem serien utan en spelargrupp som alla siktar uppåt. En grupp individer som alla strävar åt rätt håll. Att Robin Ingvarsson förutom sin utmärkta inställning till sitt idrottande är en allsvensk ytterback visar hur väl man lyckats balansera kvalité och mentalitet.

”Frasse Pangpå”

Smeknamnen har lyst med sin frånvaro de senaste åren men helt plötsligt lyckades vi sälja in ett slagkraftigt sådant rakt in i Göteborgs-Posten. Frantz Pangop blev ”Frasse Pangpå” utan att vi egentligen bad om det. Smeknamnet är inte på något sätt vår förtjänst. Äran ska ges till mina Jörgen Mannervik och Thomas Munther. Två herrar som jag mer än gärna delar bil med till bortamatcher med och som då och då briljerar med sin fantasi. Jag ska göra allt som står i min makt för att även sälja in smeknamnet ”Stygge-Stellan” i framtiden.

Om vi ska släppa smeknamnet som sådant och faktiskt prata om mannen som innehar det så måste jag erkänna en något. Det är dags att krypa till korset och be om ursäkt.

Jag trodde nämligen aldrig någonsin att Frantz Pangop ens skulle mäkta med att göra självmål efter att ha bevittnat hans första träningar med sällskapet. Bolltouchen var minst sagt slarvig, avsluten träffade på sin höjd staketet bakom mål och passningsspelet lämnade ganska mycket att önska. Jag var helt enkelt beredd att avskriva ”Frasse” redan efter någon vecka på Valhallas konstgräs.

Mot Oskarshamn såg jag någonting födas där och tydligen exploderade det hela under min tid på annan ort. Mot Trelleborg fick jag hans storhet och det som gör honom så förvånandsvärt lovande.

Frantz Pangop är en snabb anfallare. Det är inte direkt någon bristvara inom fotbollen. Division 1 och resten av fotbollsvärlden är ”fullknökad” med spelare som utan sin snabbhet inte varit i närheten av elitfotbollen. För några år sedan höll Kwame Amoateng till i Gais. En spelare som vid sidan av fotbollen innehöll diverse klubbrekord på sprintdistanser i Ullevi Friidrottsklubb. Trots sin exeptionella snabbhet blev han aldrig något aktat namn. Han hade helt enkelt inte så mycket mer.

Det verkar däremot Frantz Pangop ha. Han har nämligen på samma sätt som Nicolas Sandberg en förmåga att använda sin snabbhet. Till skillnad från Boyd Mwila går det inte 25 offsidelöpningar på varje friläge. Frantz vet sin styrka och har lärt sig använda den. Han springer med både huvud och ben. Något som, om inte skadan är för allvarlig, kommer att gynna laget under hösten.

Ensidigt anfall

Frantz succé är självklart så välkommen den bara kan bli i ett lag med anfallsbekymmer. De problem som tonar upp sig nu är dock av mer angenäm karaktär. Mathias Strinäs och Nicolas Sandberg plockades båda in för att förstärka anfallet. Två spelare som båda har kvickheten och djupledsspelet som sin främsta tillgång.

Med andra ord har man inte ersatt George Mourads kvalitéer utan snarare skaffat fler djupledslöpare. Något som när säsongen startade var en bristvara. Någon av Strinäs, Sandberg och Pangop kommer spela. Men bli inte förvånade om Johan Hedman fortfarande innehar en av anfallspositionerna även när Strinäs och Sandberg är spelklara. Nicolas Sandberg kan fungera som ytter i ett 4-4-3 men inte som yttermittfältare i ett 4-4-2. Där har Marcus Lantz ett angenämt problem, om än ett angenämt sådant så fortfarande ett problem.

Nu återstår två matcher innan laget går på semester. Dessa mot bästa möjliga motstånd, tvåan och trean, Lund och Oddevold. Sex poäng i dessa matche och hösten kan bli en fin tid.

Låt det bli så.


'ÖIS går mot sommaren med vind i seglen' have 34 comments

  1. 30 juni, 2014 @ 15:00 Christian

    Äntligen är du tillbaka! Bra, Felix.

    Svara

  2. 30 juni, 2014 @ 15:44 Rödblå gubbe

    Bra Felix ! Kloka ord, hoppas du har rätt.

    Svara

  3. 30 juni, 2014 @ 17:56 JD

    Tack för bra rapport och tänkvärda ord!

    Svara

  4. 30 juni, 2014 @ 18:04 Anonym

    Varför Stygge-Stellan? Alla utom Zorich ser ju att han är en floppvärvning.

    Svara

    • 30 juni, 2014 @ 18:57 Felix Jonsson

      Man kan väl vara stygg även om man inte öser in mål?

    • 30 juni, 2014 @ 19:30 Anonym

      Floppvärvning är hårda ord om någon som gjorde 17 mål i fjol.
      Han har uppenbart haft problem med att komma in i spelet men alla målgörare måste ha flyt också och att bollen studsar rätt väg. Jag är övertygad om att snart vänder det och Stellan får visa vad han kan. Hoppas jag

    • 3 juli, 2014 @ 01:06 Zorich

      Det där minns jag ihåg att du nämnde. Jag kommer dessutom ihåg att du tyckte att ”Pangpå” var en minst lika stor floppvärvning. Nu kanske du inte har lika mycket att skriva om den saken. Har för mig att jag skrev att vi måste ge Franz lite tid. Beträffande Stygge gäller samma sak som tidigare. Stellan är straffområdesspelare, inget annat. Får han inte rätt bollar att jobba med blir det ingenting. Stellan ska vara inne i boxen och inte utanför. När vi hade Mourad kom Stelllan defintivt mer till sin rätt. I dagsläget sker inte detta. Det är ungefår som att värva en bra yttermittfältare och tro att han ska leverera som innerback. Konstigare än så är det inte.

      Skönt att du är tillbaks Felix. Hög standard som vanligt. Jag, liksom du, har förhoppningar på Franz. Inte stora men ändå förhoppningar. Jag tror det kan bli ännu bättre framöver med lite mer tid i bagaget.

      Z

    • 3 juli, 2014 @ 11:14 Lanslarke

      Tycker inte Stellan fungerade speciellt bra med Mourad heller. Båda två är ganska sävliga och behöver en kvickare spelare bredvid sig.

  5. 30 juni, 2014 @ 19:26 Truls

    4-4-3 måste vara den bästa kombon! ; )

    Svara

    • 30 juni, 2014 @ 19:38 Sven R

      Absolut! Kan vi övertyga domarna att låta oss använda det spelsystemet, så har de andra lagen inte en chans… :)

    • 30 juni, 2014 @ 19:51 YES!

      Sven R! Äntligen är du tillbaka! Ge oss nu din syn på varför ÖIS inte är en klubb som alla andra, varför ÖIS är så mycket mer än en klubb – vilken som helst. Brodera gärna lite extra kring varför du anser just ÖIS vara en”gentlemanna-klubb” som står över alla tarvligheter i fotbollsvärlden. Och skriv låååångt!

    • 1 juli, 2014 @ 20:01 Sven R

      Jag har inte för vana att tro på reklam, men det verkar som om diskmedelsreklam går att lita på. YES är drygare än alla andra märken… :)

    • 1 juli, 2014 @ 20:44 YES!

      Kan du inte skriva nå’t på temat paragrafer/monarki/allmän värnplikt/Prytz?

    • 1 juli, 2014 @ 23:09 Claes

      Onödigt och uppriktigt sagt rätt elakt att hoppa på Sven R på det där sättet YES.

    • 6 juli, 2014 @ 10:51 JD

    • 6 juli, 2014 @ 10:53 JD

      He he! Spot on! (Skulle det stå i min stöttande kommentar till dig Sven. Men texten försvann av nån anledning).

  6. 30 juni, 2014 @ 22:37 Analys

    Två helt olika kommentarer apropå Trelleborg som ex-allsvensk besvikelse i denna serie:
    1) Enköpings SK spelade Allsvenskt 2003, ligger idag ohjälpligt sist i division 3, på väg ner i division 4!!!

    2) I hela FEM MATCHER denna säsong så har Oddevold gjort poänggivande mål i matchens tio sista minuter! Nu igen ikväll mot Skövde. Bäst exempel ges av ÖIS senaste motstånd Trelleborg som ledde med 1-0 mot Oddevold fram till minut 87 – för att sen förlora med 2-1! Mot Oddevold blir det alltså extremt viktigt att inte ÖIS släpper koncentration på slutet!

    Svara

    • 30 juni, 2014 @ 23:02 Truls

      Din poäng är ok och jag ska inte vara motvalls tant här. Meeeeenn… ; )
      Är det inte snarare ett svaghetstecken att spela så jämnt med två lag som ligger under strecket?
      Skövde sist.
      Trelleborg tredje från slutet.
      Bara mina fem cent.
      Men det blir nog ingen lätt match mot Oddevold. Tror dock att vi är snäppet starkare. Bra flyt nu.

    • 1 juli, 2014 @ 00:19 Felix Jonsson

      Håller med er båda egentligen och kan mest konstatera att Oddevold är ett lag som man inte blir riktigt klok på. Har varit illa ute många gånger iår men ändå vänt. Dessutom åkte man på en ordentlig bröstvärmare mot Lund då man förlorade med hela 5-1. Dessutom har man likt ÖIS ingen utpräglad målskytt (Westermark och Mikaelsson, 3 mål) Ändå ligger man på andra plats.

      Man är inte heller speciellt täta bakåt. 19 insläppta jämfört med ÖIS 9. Men vinnarinstikt har man uppenbarligen.

    • 1 juli, 2014 @ 00:25 Anonym

      Journalister, riktiga, använder inte ”man” i texter – endast i citat. Ett tips i all enkelhet.

    • 2 juli, 2014 @ 21:17 Anonym

      …sommarjobbar på koloni. ..hur ung är du…typ 16? Förklarar i såfall många av dina ”skriverier”. Tycker att väl många av texterna andats ”tonåring”. Men bra gjort ändå om du är < 18.

    • 2 juli, 2014 @ 21:39 Hasse

      Varför är du här inne och gnäller över hur Felix skriver? Varför bryr du dig? Jag tycker Felix gör ett stort jobb och han är en av få som verkligen gör så att vi får någon som helst information om Öis.

      Dessutom kan du ju ta och ”korra” dina egna inlägg om det nu är så otroligt viktigt att ha ett adekvat språkbruk i detta fält. Förslagsvis börjar du med att lära dig kommatering, därefter ger du dig i kasst med din inte helt brukliga användning av punkter (…). Avslutningsvis kan du ta och använda stor bokstav i början av meningar. Egentligen bryr jag mig inte om detta, men blir redigt irriterad på att du är inne och gnäller på Felix.

    • 2 juli, 2014 @ 22:04 Anonym

      Han är bara så irriterande lillgammal och förnumstig ibland…och ”öisig” bortom all rim och reson…sorry för punkterna men det har ju även erkända författare fått Nobelpris för;-)

    • 3 juli, 2014 @ 08:26 Jakobilandslagetom3år

      Vem tror du bryr sig om ett sådant troll-inlägg som du precis skrev? Tvärt emot dig tycker jag faktiskt det är riktigt trevlig läsning Felix levererar med träffsäkra ordval m.m. Intressant i sammanhanget är också att du antagligen är dubbelt så gammal som honom och ännu inte har lärt dig behärska din särskrivningsproblematik. ”I såfall” kan du ändra till ”i så fall”.

    • 3 juli, 2014 @ 09:15 Anonym

      …heter dubbelt så gammal som h a n (är)…

    • 3 juli, 2014 @ 09:25 Christian

      Det mest patetiska är ju att han, som vuxen människa, känner det stora behovet av att – anonymt – sänka en annan människa sittandes bakom en skärm. Fruktansvärt ynkligt.

    • 4 juli, 2014 @ 00:19 Anonym

      Nöthövve!

  7. 1 juli, 2014 @ 19:18 Jakobilandslagetom3år

    Bara några reflektioner:
    – Värvningen av Ingvarsson ska Kent ha stora applåder för. Han är ett fynd! Komplett högerback av superetta-klass (minst)
    – Vi har seriens överlägset bästa ytterrockar / yttermittfältare.
    – Jag var beredd att gräva ner mig när George gick sönder i premiären och minns att jag tänkte ”Det var den säsongen det…” Roligt att se att vi inte står och faller med honom. Dumstrut på mig.
    – Lantz verkar vara rätt gubbe för oss. Offensiv, passningsorienterad fotboll som lockar publik. När han kan få killarna att förstå att man kan lira framåt även under andra halvlek blir detta bra!
    – Vilka spelar på topp om inte Frantz blir frisk? Någon som vet hur statusen är där?
    Då måste vi ju slänga in Stellan, vilket känns tandlöst mot toppkonkurrenten.

    Svara

    • 2 juli, 2014 @ 10:53 Lanslarke

      Jag tror inte ÖIS har för avsikt att sluta spela när man leder. Det blir bara så. Man försöker spela en kontrollerad defensiv, där man stänger till för motståndarna. Felet är att det blir för passivt och vi hamnar alldeles för långt ner. Då är det lätt för motståndarna att skapa tryck och vi går ner oss i panikrensningsträsket igen.

      Jag vet inte om vi måste slänga in Stellan. Nu när André är tillgänglig igen, hade jag hellre sett honom eller Sebastian där framme. Det behövs lite kvickare ben än vad Stellan kan erbjuda.

    • 3 juli, 2014 @ 15:05 Felix Jonsson

      Håller med om allt. Tendensen att laget faller tillbaka en aning i andra halvlek är inget som jag ser som unikt för tiden med Lantz vid rodret. Det var samma tendenser med Prytz då man allt som oftast startade matcherna i ett rasande tempo för att i andra halvlek falla tillbaka och faktiskt tappa en del ledningar. Det har man inte gjort under Lantz. Hittills bara en tappad ledning (Qviding). Men visst måste man försöka hitta anledningen till att man så ofta faller tillbaka i slutet av matcherna.

      Den frågan har jag faktiskt inget direkt svar på. I början av serien var ju problemet det omvända då man ofta startade matcherna ganska mediokert för att vinna på att man var bättre tränade.

      Ska fundera lite och komma med ett utlåtande efter nästa match.

    • 3 juli, 2014 @ 17:56 DrJonas

      Sen får man inte glömma att slumpen ofta spelar större roll än vad många är villig att erkänna/tro på…och det är förstås roligare att försöka hitta mönster (som dock kanske inte finns) ; )

    • 6 juli, 2014 @ 13:29 Felix Jonsson

      Visst men hur kul är det då? ;) Hela vår existens som fotbollssupportrar ställs ju på ända om vi slutar grotta i problem och leta tendenser ;)

    • 6 juli, 2014 @ 21:53 DrJonas

      Klart det är kul, och det ligger i vår natur. Mot tre nya färska pinnar imorgon.
      Keep it up Felix.

  8. 3 juli, 2014 @ 21:58 Anonym

    Någon som vet något mera om Holländer? Snart har det väll gått 1,5 år????

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se