Halvtidsbetyg Del 2: Försvarare

Det är dags att sätta betyg. Göra bokslut för vårsäsongen. Eftersom att betygsättning alltid leder till livliga diskussioner tänkte vi en gång för alla förklara hur vi tänker. Betygen är satta av Felix Jonsson och Jonathan Larsson som båda har sina favoriter och störningsmoment. De två har dock försökt så gott det går att hålla sig neutrala.

Betygen betyder följande:

1= Underkänd. Har inte hållit den nivå som krävs för att tillhöra ÖIS trupp 2014.

2 = Godkänd. Har gjort det som fodras för att tillhöra laget. Inte mer än så. Gör inte bort sig.

3 = Väl godkänd. Spelaren har gjort ett gott dagsverke. Ingen tvekan om att spelaren når upp till de krav som ställs.

4 = Hög klass. En avgörande spelare som stuckit ut. En stöttepelare som gör stor skillnad.

5 = För bra för Division 1. I en klass för sig. En spelare som borde spela minst en division högre. En stjärna.

Uppfattat?

Då kör vi igång, som vanligt är det texten som störst vikt bör läggas vid. Inte sifferbetyget. Fast det vet vi ju att ni ändå gör. Så skitsamma.

Försvarare:

Robin Ingvarsson 5 (Jonathan och Felix 5)
Stabiliteten personifierad. Kom in tillsammans med Stellan Carlsson från BK Forward inför säsongen och var den minst uppskrivna av de två. Det spekulerades i huruvida han var tilltänkt som högerback eller högermittfältare. I och med oviljan att förlänga med Christofer Bengtsson så lutade det ju dock åt att det skulle bli högerbacksspel för Ingvarsson. Så blev fallet, och det är vi alla glada och nöjda med. Knappt ett misstag har registrerats från hans fötter och huvud, och även offensiven har artat sig minst sagt, med två gjorda mål mot Lund i den senaste matchen som grädde på moset. Toppbetyget är i hamn för vårens bästa spelare.

Tobias Bratt 3 (Jonathan och Felix 3)
Det var nog få som hade stora förhoppningar och förväntningar på Tobias Bratt inför säsongen. Fjolåret resulterade i ytterst få minuters speltid, och när Tobias väl fick springa in på gräsmattan fick han nästintill uteslutande göra det som yttermittfältare, vilket de allra flesta såg var helt fel position för honom. Inför säsongen såg såg det ut som att Tobias var tilltänkt som fjärde eller femte mittback och första reserv på högerbacksplatsen. Istället har han blivit ordinarie mittback. Detta på grund av de olyckliga skador vi haft på den positionen, men likväl har han TAGIT startplatsen, för han har absolut förtjänat den. Lugnt, tryggt och förtroendeingivande spel från hans sida gör att varken Hannes Sahlin eller Adam Rosén skall vara helt säkra på sin plats när den förstnämnde är tillbaka från sin skada. Snudd på en fyra.

Adam Rosén 3 (Jonathan och Felix 3)
Har under våren fått ta ett stort ansvar i mittlåset då det hejvilt skadats och bytts spelare i detsamma. Han har vuxit med ansvaret och gjort en bra vårsäsong. I sällskap med Tobias Bratt blir hans huvudspel än mer viktigt, och det gör han bra. Spelet med fötterna kan dock bli bättre.

David Leinar 1,5 (Felix 2, Jonathan 1)
Det märktes redan på försäsongen att Leinar, som varit i stort sett ordinarie i ÖIS backlinje de senaste fem åren, inte var förstavalet på mittbackspositionen i år. Inte heller andravalet, och efter Tobias Bratts framfart inte ens det tredje. Det är som ni alla förstår jobbigt att skriva det, då David har gått genom vått och torrt med oss sedan 2009, men vi har sett det bästa av honom. När han väl fått chansen i år har han sett osäker och långsam ut. Visst, snabbheten har aldrig varit något signum hos David, men osäkerheten och obeslutsamheten har inte riktigt funnits där tidigare. Han svävar mellan ett godkänt och ett underkänt betyg. Felix vill visa på att han gör ett hyfsat dagsverke när han är inne på planen, medan Jonathan inte ens tycker det.

Faramarz Gosheh 1 (Jonathan och Felix 1)
Få matcher har det blivit för Faramarz i år, som gör sin första säsong i A-laget. De få matcher som han fått under bältet har dock varit väldigt tunga. I de matcher han väl fått spela har det varit som mittback, vilket inte är Faramarz bästa position. Skulle han istället fått dessa minuter som vänsterback hade chansen för ett bättre betyg varit betydligt större. Får han fler chanser att visa upp sig i höst?

Jacob Ericsson 4 (Jonathan och Felix 4)
Det är väldigt tydligt att ytterbackarna är ÖIS stora styrka i dagsläget. Den offensivare av de två ytterbackarna får man ändå säga är Jacob Ericsson. Jacob som blev höstens succéspelare i Superettan förra året när Marcus Lantz flyttade ner honom som vänsterback. Succén har fortsatt och det är snart dags att ta patent på hans raider längs med vänsterkanten. Jag tänker på Arjen Robben. När Robben kommer farandes längs sin (höger)kant vet motståndarna exakt vart han skall gå, men han är alldeles för skicklig och snabb för att de skall kunna stoppa honom. Likadant är det med Jacob Ericsson. Han gillar att löpa längs med kanten och få läge att slå in bollen med sin vänsterfot, vilket försvararna tidigt märker men de är oförmögna att ta fast honom, han glider gång på gång förbi. En jättetillgång i match efter match. Defensiven sköter han dessutom med bravur. Inläggen kan det slipas på lite till.

Hannes Sahlin har spelat för lite för att betygsättas


'Halvtidsbetyg Del 2: Försvarare' have 11 comments

  1. 4 augusti, 2014 @ 19:03 jula

    Varför inget om Börjessons ögonsten Hawunger, som flyttades upp i all hast för att storklubbarna inte skulle hinna värva honom?

    Svara

    • 4 augusti, 2014 @ 19:06 Gabriel

      Han har väl mest lirat mittfältare?

    • 4 augusti, 2014 @ 19:17 jula

      Ah, ok! Då kommer det mumma om honom senare:-D

    • 4 augusti, 2014 @ 19:23 jula

      Har lite dålig koll, hur många matcher har han spelat som mittfältare?

    • 4 augusti, 2014 @ 22:38 Gabriel

      Han har gjort totalt 6 inhopp där han för det mesta spelat på defensivt mittfält tror jag.

  2. 4 augusti, 2014 @ 22:19 Litvad

    Såja, var inte avundsjuk nu…

    Svara

    • 4 augusti, 2014 @ 22:43 Anonym

      Vem ska vara avundsjuk på vad? Förklara.

    • 5 augusti, 2014 @ 06:22 Litvad

      Hamnade fel… Jula på Hawunger.

    • 5 augusti, 2014 @ 08:37 Anonym

      För att Hawunger inte får spela?

    • 5 augusti, 2014 @ 22:43 Litvad

      För att Jula inte får spela.

  3. 5 augusti, 2014 @ 08:55 Stor-Babs

    Att ge Robin högre betyg än Jacob håller jag inte med om…

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se