Referat från en blytung förlust

IMG_4790

Efter 4 matcher i rad på okänd mark så var det äntligen dags för match hemma på klassiska Valhalla IP igen. En idrottsplats som man har varit obesegrade på genom hela säsongen, tills idag. För förlust blev det mot Qviding FIF med 1-2 efter att ha skänkt bort sin poäng till gästerna genom en straffspark som förvaltades i mål precis i matchens slutskede. En pinne eller ingen pinne alls var dock i det närmsta av akademisk betydelse så man ska nog inte gräva ner sig alltför djupt i gyttjan för den uteblivna poängen. Även om det alltid är surt att torska i allmänhet och i synnerhet på hemmaplan där man varit så starka tidigare i år.

Förlusten kom väl dock knappast som en chock för någon då ÖIS har förlorat sina 2 senaste matcher mot Oskarshamn respektive serieledaren Utsikten med målskillnaden 2-7. Visserligen hade man hoppats på en uppryckning i detta geografiska derby för att flåsa Utsikten i nacken och inte minst för att fortfarande ha en chans att nå den så eftertraktade seriesegern. En teoretisk chans har man fortfarande men det känns väldigt – VÄLDIGT – avlägset ut att man efter dagens drabbning står som seriesegrare när säsongen summeras.

Man är nu hela 5 pinnar efter Utsikten med endast 3 matcher kvar att spela av säsongen, dvs 9 ynka poäng. Detta innebär att ÖIS – som har förlorat sina 3 senaste matcher – måste vinna minst 2 av de återstående matcherna samtidigt som Utsikten – som har vunnit sina 3 senaste – förlorar i samtliga sina. Den andra och sista möjligheten för ÖIS att bli direktuppflyttade till Superettan vore om laget går rent i sina sista matcher, det vill säga segrar mot Lunds BK (h), Oddevold (b) och Trelleborg (h). Oddevold har parkerat på en stabil femteplats i tabellen och har haft en dålig form efter att serien vände. Men man ska komma ihåg att dem slog Utsikten på hemmaplan för inte så längesen så det är absolut ett lag att räkna med. Oddevold var länge med i striden om uppflyttningen men tappade det under hösten som sagt. Mot ÖIS har man ingenting att spela om förutom den så klassiska hedern, en heder som man dock fortfarande kommer ha i behåll även om man skulle förlora mot sällskapet. Trelleborg däremot är ett lag som är inblandade i nedflyttningsstriden på allvar. Man lär också vara det i Söderettans sista match för säsongen, och man kommer således förmodligen att slåss för sin överlevnad, men det är ett lag som man bör slå om man vill spela i Superettan 2015 och vi kan bara hoppas att resultatet blir därefter.

ÖIS fokus nu borde kanske istället ligga på att säkra andraplatsen i Söderettan, en plats som innebär kval till Superettan. Det är väl det mest realistiska att sikta in sig på den platsen, istället för att prata om någon direktuppflyttning. Nu på lördag så har Örgryte en ypperlig chans att säkra den platsen på hemmaplan mot tabelltrean Lunds BK som för tillfället ligger 6 poäng bakom Örgryte. Man ska heller inte räkna ut Motala i kampen om kvalplatsen till Superettan. Motala ligger precis som Lunds BK också 6 poäng bakom ÖIS, men med sämre målskillnad än Lund. Man ska å sin sida möta serieledaren Utsikten på hemmaplan på lördag, seger där för Motala och seger för ÖIS mot Lund innebär att Örgryte återigen är 2 poäng bakom Utsikten med 2 omgångar kvar att spela. Dessa resultat vore perfekt för våra rödblåa mannar då man i princip har säkrat andraplatsen och slipper således titta sig över axeln samtidigt som man på riktigt jagar Utsikten igen om seriesegern. Men det ska mycket till för att detta skall bli verklighet förstås. Hoppet är det sista som lämnar.

Att spekulera i detta är egentligen helt onödigt, men jag kunde verkligen inte låta bli. Det enda vi kan göra är att vänta att se och därav är det slutspekulerat från mitt håll för nuet.

Matchen idag då? Det var väl inte så mycket att skriva hem om idag heller tyvärr.
ÖIS försvarsspel i den första halvleken var lika passivt som det var dåligt. Qviding tilläts rulla boll under långa perioder och när väl Örgryte lyckades erövra bollen så var antingen George alldeles för ensam i sin targetroll, eller så var passningen för dålig, eller så lyckades Qviding vinna tillbaka bollen ganska snabbt genom att göra raka motsatsen till vad ÖIS gjorde. Pressa högt och vara aggressiva i sitt försvarsspel.

Offensivt var inte mycket bättre än defensivt, snarare sämre. Det var många på läktaren idag som lyckades med bedriften att räkna Örgrytes antal skott på mål i första halvlek – samtliga noll som det tisslades och tasslades om. Jag har tyvärr ingen officiell statistik på detta, men det närmsta som ÖIS kom ett ledningsmål var ett inspel från Mathias Strinäs från höger som en Qviding back lyckades rensa undan på mållinjen, det kan väl knappast räknats som ett skott. Qviding kändes för att vara ärligt också relativt ofarliga, man testade ett antal skott utifrån som oftast hamnade i Fredrik Andersson stora famn, men det kändes ändå som att dem var mer taggade än ÖIS och hotade på deras inövade fasta situationer gång efter annan. I den första halvlekens slutskede så fick Qviding så när utdelning på ett av deras många långskott då man träffade Fredriks vänstra stolpe stenhårt. Men 0-0 stod sig halvleken ut och buropen kom som ett brev från posten från läktarhåll, för det här var ingen bra halvlek från sällskapets sida. Börjar tyvärr bli en dålig ovana att ställa sig frågande till om det här var Örgrytes sämsta halvlek för den här säsongen eller inte. Aningen oroväckande att man ställt sig den frågan efter nästan varje efter sommaruppehållet. Om det var ÖIS sämsta halvlek eller inte för den här säsongen lämnar jag osagt, men dålig var den.

I den andra halvleken så uppträdde Örgryte med mer offervilja än i den första, det syntes på spelarna att man ville vinna den här matchen till varje pris och därefter kom utdelningen genom en av säsongens bästa spelare Sebastian Ohlsson. Efter ett ovanligt slarv i det annars så passningsskickliga Qviding så fick han komma helt ensam med målvakten och gjorde inga misstag när han enkelt placerade in bollen till höger om målvakten i den 59;e matchminuten. Ett otroligt förlösande mål och känslan var där och då att man skulle kunna greja detta och få med sig alla 3 poängen. Men ack vad skenet kan bedra. För bara minuter senare så skulle det rassla i nätet igen. Den här gången bakom Andersson. Har tidigare skrivit om att fasta situationer är lite av Örgrytes akilleshäl och det fick vi se prov på även här, för Qviding gjorde mål på just en sådan. En hörna skulle dimpa ner framför fötterna på Qvidings kanske bästa spelare för dagen – Kotilainen – som sköt ett till synes inte helt otagbart skott för Fredrik. Det verkar som att någon hade bytt ut limmet som han hade på handskarna i första halvlek mot såpa i den andra när bollen åkte retfullt mellan hans händer. Otagbart eller ej, även solen har sina fläckar och den annars så stabila Fredrik tog den inte för den här gången och det var återigen lika på resultattavlan efter ÖIS kortvariga glädje.

Efter kvitteringsmålet så vaknade ÖIS verkligen till liv och tryckte på för en seger utan att egentligen skapa dem riktigt heta chanserna. Man började i alla fall vinna fler och fler dueller och det var under långa stunder ett tillbakatryckt Qviding som fick knyta ihop sitt försvar. Man måste ha haft flera spelare som har varit med i scouterna för den här försvarsknuten fick tyvärr inte Örgryte upp. Antingen det eller bara ett väldigt organiserat försvarsspel. Istället blottade ÖIS sig mer och mer bakåt och efter slarv i uppspelningsfasen från rödblått håll så kunde Qviding kontra i den 92;a minuten. En minut senare var det blåst straff för Qviding efter en till synes regelrätt glidtackling precis vid kortlinjen från Tobias Bratt. Men straff blev det och underläget var ett faktum. ÖIS försökte forcera in en boll i de sista sekunderna men rättsskiparen blåste av snabbt efter Qvidings segermål.

Busvisslingarna lät inte vänta på sig efter slutsignalen från ÖIS-klackens håll och även om Jakob Lindström och Nicolas Sandberg försökte prata med klacken så gav detta inget vidare resultat. Och det ger oss heller inte våra förlorade poäng tillbaka. Nya tag mot Lund på lördag blir det i alla fall. Och då jävlar.

Anmärkningsvärt hos ÖIS idag är att man nu har förlorat 3 stycken matcher i rad, jämfört med de andra 20 omgångarna där man endast har förlorat 2 matcher. På dessa 3 matcher har man även lyckats släppa in 9(!) mål, vilket såklart är alldeles för dåligt för ett topplag. Jag saknar Adam Rosén i startelvan och tror att många gör det med mig, men det är såklart lätt att vara efterklok och det var väl ingen som hade trott att det här skulle hända efter den fina matchen på Gamla Ullevi mot Trollhättan. Med facit i hand så är nog Adam Rosén vår försvarskugge.

Detta är min blott andra matchrapport och man börjar såklart bli mer och mer bekväm i kostymen. Någon som däremot borde svettas ganska rejält i sin kostym är Marcus Lantz. Felix har tidigare haft farhågor till om denna Lantz verkligen är rätt man för att styra detta anrika skepp mot fotbollens finrum igen. Farhågor som blir mer och mer belysta för varje förlust som Örgryte får in på konton. Även från läktarhåll idag skanderades det ”Avgå Lantz” och reaktionerna på Twitter var därefter där många kritiska röster höjdes mot det forne utlands och Helsingborgs proffset. Klart är i alla fall att ÖIS mål för säsongen ändå var att vinna serien, ett mål som man nu tyvärr inte ser ut att nå, om det är Lantz som ska anklagas för detta eller inte är inte upp till mig att göra. För väl är väl det. Lantz lär nog bli utvärderad efter säsongen vare sig vi tar klivet upp till Superettan eller inte, det är ett som är säkert.

Efter sådana här plattmatcher så brukar det ju ändå finnas vissa ljusglimtar som man kan ta med sig till nästa match. Om det ens finns ett uns av sådan ljusglimt efter den här matchen så var det Carl Hawungers fina utveckling där han var vår mittfältsgeneral i den andra halvleken med glidtacklingar av högsta klass och en kämparglöd som smittade av sig till sina medspelare, tyvärr räckte det ändå inte till seger idag. Utifrån de aspekten kommer jag ändå att minnas denna match som ett becksvart mörker.

/ Erik Wallander


'Referat från en blytung förlust' have 39 comments

  1. 14 oktober, 2014 @ 13:00 Christian

    ÖIS har inget val. Man lade lite krokben på sig själv genom att sajna honom på tre år, vilket gör att klubben definitivt inte har pengarna att avsätta honom. Man får alltså stå sitt kast och göra det bästa av situationen. Var den tyska fotbollen är (utrullade hemma mot Skövde, Qviding och fler därtill) kan man ju fråga sig … men kanske kommer den med tiden. För Lantz som tränare även 2015, det blir det, även om klubben (potentiellt) velat sparka honom.

    Svara

  2. 14 oktober, 2014 @ 16:05 Björn

    Känns fortfarande skit, nu är det bara tre matcher kvar av serien vi får se om vi klarar kval
    det måste spelas ihop ett lag , gå tillbaka till 4 4 2.
    Spela med detta lag tycker jag.
    Fredrik
    Ingvarsson. Leinar. Sahlin. Ericsson
    Ohlsson. Carl H. Lindström. Paulsson
    Nico. Mourad

    Svara

    • 16 oktober, 2014 @ 15:56 ÖIS

      Helt rätt i din laguttagning! Stellan och Strinäs har inte producerat och två små mittbackar fungerar inte. Förstår inte heller varför André får starta, han är en utmärkt energispelare som kämpar och tar laget uppåt, därför passar han perfekt att byta in strax efter halvtid som mot IFK Uddevalla!
      Skulle även vilja se att de återigen ger Hedman chansen på topp, det var ju bra i början.

    • 16 oktober, 2014 @ 15:57 Jakob

      Helt rätt i din laguttagning! Stellan och Strinäs har inte producerat och två små mittbackar fungerar inte. Förstår inte heller varför André får starta, han är en utmärkt energispelare som kämpar och tar laget uppåt, därför passar han perfekt att byta in strax efter halvtid som mot IFK Uddevalla!
      Skulle även vilja se att de återigen ger Hedman chansen på topp, det var ju bra i början.

  3. 14 oktober, 2014 @ 16:18 Vad hade Sven-Agne gjort?

    Artikelförfattaren: Bra skrivet men snälla lär dig att använda orden de/dem korrekt!

    Här är min önskade uppställning:
    Andersson
    Ingvarsson Leinar Sahlin Ericsson
    Ohlsson Hawunger Hedman Nico
    Mourad Pangop

    Vi ska framåt! Uppåt!

    Svara

    • 14 oktober, 2014 @ 17:36 Patrasket

      Där har vi min uppställning också. Vad bra då slapp jag skriva:) Dags att bänka Lindström.

    • 14 oktober, 2014 @ 17:49 Erik Wallander

      Stort tack! Konstruktiv kritik är alltid välkommen och jag är medveten om att jag har problem med att urskilja detta. Men likt ÖIS så kan jag också bara bli bättre, får om inte annat köra på ”dom” men det är inte särskilt bekvämt för ögat i mitt tycke!

    • 14 oktober, 2014 @ 18:57 Dr. Gniden

      Testa att ersätta ”de/dem” med ”jag/mig”. Där det ska vara ”jag” ska det vara ”de”, där det ska vara ”mig” ska det vara ”dem”, utan undantag. Efter lite träning går det per automatik. För övrigt tackar jag för en fin matchrapport.

    • 14 oktober, 2014 @ 22:38 Voldemort

      Snälla nån, en språkpolis. Vem bryr sig? Du är väl läskunnig och förstår vad han menar? Finns väl värre saker att bry sig om i dagsläget?

    • 14 oktober, 2014 @ 23:03 Dr. Gniden

      Känns som du riktade det mot mig, men det var inte jag som startade det. Får man inte ge ett tips?

    • 15 oktober, 2014 @ 00:14 Voldemort

      Visst, tipsa på. Men det känns bara så onödigt när killen skriver sitt blott andra lilla alster med en, i övrigt, trevlig attityd och helt ok innehåll, Vi har som sagt andra saker att bry oss om just nu.

    • 15 oktober, 2014 @ 01:07 Dr. Gniden

      Som sagt, det var ju inte jag som var språkpolisen här utan ”Vad hade Sven-Agne gjort?”. Det är DET jag reagerar på. Att du verkar rikta dig mot mig!

    • 15 oktober, 2014 @ 16:24 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Hahaha! Häjja YJS!

    • 15 oktober, 2014 @ 17:51 Voldemort

      My bad. Då är det Sven-Agne som skall ta åt sig. Den riktige S-A vrider sig nog i sin grav pga. fejknamnens idiotier….

    • 4 april, 2015 @ 13:59 Eric Wallander

      Så har jag äntligen tagit mitt förnuft till fånga och lärt mig att använda de/dem korrekt. Nu återstår det bara att serien drar igång så att jag kan få briljera med mina nyvunna kunskaper!
      Framåt Röd, Framåt Blå!

  4. 14 oktober, 2014 @ 21:13 Nikh

    http://www.svenskafans.com/fotboll/hur-tanker-du-lantz-517532.aspx

    Grymt bra krönika av Andreas på Svenska fans!

    Svara

  5. 14 oktober, 2014 @ 21:42 Fuck everything and burn

    Skit i allt, sälj alla och köp nytt……..?

    AVGÅ LANTZ.

    Svara

  6. 15 oktober, 2014 @ 17:23 Matchfiffel

    Tipsade UG om att kolla närmare på Utsikten-matchen. Får se om det kommer något i kvällen program. Det är så många panikslagna bakom kulisserna i ÖIS nu att allt är möjligt. Klubben har ju en historia med lagtänjargubbar, och hänger allt på en skör tråd så är det inte mer än mänskligt att försöka sig på en short cut om tillfället dyker upp. Tillfället gör tjuven, heter det ju. Vägrar själv att tro att matchen var fixad, men det betyder ju inte att den inte var det.

    Svara

    • 15 oktober, 2014 @ 17:53 Voldemort

      Nu får du väl ändå ge dig…

    • 15 oktober, 2014 @ 18:25 Anonym

      Det är ju bra att du och övriga bokstavstroende öisare kan g a r a n t e r a och vet att öis a l d r i g skulle göra något oetiskt.

    • 15 oktober, 2014 @ 21:06 Voldemort

      Att dom skulle lägga sig i tre matcher på raken finner jag osannolikt. Snarare är det en obefintlig form. Men; du är ju troligen gaisare och ni har ju varken haft stil eller form sedan 1894…så det är väl ingen risk att någon skulle övertala er att ta en läggmatch. Ni förlorar ju ändå….

    • 16 oktober, 2014 @ 08:57 Åke

      Tre matcher? Det går väl att tjäna bra på en match? Teoretiskt sett behöver ju endast tränaren vara inblandad genom att ta ut en så dålig startelva som möjligt för matchen.

    • 16 oktober, 2014 @ 09:04 Kvänum

      Att Stellan har spelat så mycket är ju det ultimata beviset på att Lantz måste vara köpt.

    • 16 oktober, 2014 @ 14:02 Voldemort

      Du har inte fattat att dom har förlorat tre matcher i rad, va? Har dom lagt sig i alla dom matcherna? Har du sett dom? Se nu inte spöken på bara dagen bara för att du tittat på uppdrag granskning. Man måste förstå fotboll för att förstå vad som händer på planen…

    • 15 oktober, 2014 @ 18:54 Anonym

      U-19 har vunnit 45000,00 kronor i Mariedal Cup 2013 och 2012.
      Det var pengar till träningsläger alternativt internationell cup.
      Efter första året, då inget hände och det var dödstyst ifrån ledningen krävde spelarna svar ifrån vår sportchef Kent C. Han hade inte sett någon check och visste inget om saken. Spelarna gav sig inte utan då framkom att i år skulle det minsann bli ett läger alt cup. Bra så men nu är vi i mitten av oktober och inget har hänt.
      45.000 + 45.000 = 90.000 kronor.
      Hur kan den summan komma bort i en klubb som vänder på varje krona.

      Felix, här har du något att gräva i så att sanningen kommer fram.
      Öis måste väl vara stolta över att ha så bra spelare men då måste man ju ta hand om dom annars blir det som U-19 i år. Misströstar och känner sig osynliga.

    • 15 oktober, 2014 @ 19:47 Anonym

      Han ligger nog under en sten och kvider och vrider sig nu när han inser att han förväntas följa upp tipset. Hoppas inte på för mycket. Han saknar den typ av stake som krävs för att konfrontera mullorna i ÖIS.

    • 15 oktober, 2014 @ 19:57 Daniel K

      Era små anonyma fegisar. Varför har ni inte stake nog att ge er till känna vilka ni är och stå för vad ni tycker?

    • 16 oktober, 2014 @ 19:01 ForzaZamba

      Skit i vem det är bara bra att någon berättar.

    • 15 oktober, 2014 @ 19:58 Anonym

      Anledningen att jag skrev att Felix skulle gräva i detta var att jag läste tidigare inlägg av Felix där han behövde information.
      Är inte involverad i år med U-19 annars kunde jag själv pratat med Felix. Det var tungt förra året och har ju hört att det blivet än sämre i år.
      Öis hjärtat brinner som alltid och går både på matcherna och betalar min medlemsavgift. Nu hoppas vi att vi spelar i Superettan nästa år!

    • 15 oktober, 2014 @ 19:51 Felix Jonsson

      Tjenare,

      Frågan har varit uppe flera gånger tidigare och jag kan tyvärr inte göra så mycket mer än att fråga. Vet även att frågan har lyfts på några medlemsmöten tidigare. Det man sade senast frågan lyftes på ett medlemsmöte var att det bara skulle hittas en turnering/läger som passade. Något man då inte verkar ha gjort.

      Det jag vet om pengarna är att det inte är pengar som går att använda till vad som helst utan pengar i form av ett presentkort på sportresor (osäker på vilket företag). Pengarna kan alltså inte användas till något annat än just läger eller turneringar för ungdomslagen.

      Min gissning är att det bara handlar om lathet. Kan inte just nu se någon annan anledning till att pengarna skulle hållas på. Då dom inte kan användas till något annat än just resor för ungdomslagen.

    • 15 oktober, 2014 @ 21:20 Anonym

      Sorry, Felix, för det där med stenen och stake. Är bara så förbannad över att klubben helt skiter i återväxten, genom att fulltständigt negligera juniorverksamheten. Frustrerad över att inte kunna påverka och ställa ansvariga till svars. Du skriver mycket om klubben du brinner för, men ungdoms-/juniorverksamheten är ju ÖIS. Morgondagens ÖIS. Som sagt, sorry.

    • 16 oktober, 2014 @ 09:17 Kvänum

      Bra att du orkar svara sakligt och civiliserat på fega påhopp som det av ”Anonym”, Felix! Snyggt!

    • 17 oktober, 2014 @ 00:54 Anonym

      Jag tycker att Kevin Zorba och Michel Garis har utvecklats enormt i år därför hoppas att båda får chansen att visa det till A-laget innan dem lämnar clubben. Båda har en talang och Öis har undvikt att se detta. Enligt några källor har Kevin fått flera inbjudande till andra clubbar därför hoppas jag att han tar dessa chanser. Jag anser även att våra 95:Max, Gustav och Anton ska få chansen att prov träna med A-laget eftersom det är deras sista år, och blåvit killarna som kom in i år fick chansen att träna är inte bättre än dem

    • 17 oktober, 2014 @ 09:15 Anonym

      +1

    • 17 oktober, 2014 @ 14:22 Mr 100%

      Är det pappa som skriver???

    • 17 oktober, 2014 @ 15:35 Anonym

      NEJ .En tränare

    • 15 oktober, 2014 @ 20:12 Gasten

      Ser på UG nu, division ett och två i fokus. Detta är skrämmande. Vad ska komma mer.

  7. 15 oktober, 2014 @ 22:08 B Linder

    Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen : Hjulet snurrar men hamstern är död !

    Svara

  8. 17 oktober, 2014 @ 13:55 Jan

    Jag har som utomstående svårt att se hur ÖIS ska klara ett kval mot Superettan lag även om de ligger i nedre skiktet, ÖIS är inte bättre än Qviding som exempel, det framkommer som vanligt inte i media att Qviding spelade småtrevligt och skapade fler målchanser.

    En George Mourad har långt kvar om ens möjligt att nå topp igen.

    Sorry men det blir derby nästa år igen i division 1 södra.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se