Rapport från torsdagens årsmöte

Höst innebär antingen extra årsmöte eller medlemsmöte om sviktande ekonomi om man är ÖIS:are. Denna gång handlade det om alliansfrågan och föga förvånande var debatten livlig.

Vid det senaste ordinarie årsmötet togs beslutet att föreningen ska till en alliansförening vid årsskiftet. Det har sedan länge varit känt internt att detta inte skulle vara möjligt att genomföra vid årsskiftet. Fotbollens ekonomi har varit för dålig. Därför har det från friidrottens håll inkommit ett förslag om att skjuta på ombildandet till den 31:e mars.

Detta för att förhindra att ombildandet aldrig blir av, samtidigt som man ger fotbollen lite mer tid. En kompromiss som ändå innebär att fotbollen måste jobba hårt för att nå målet.

Förslaget presenterades tidigt på mötet för att sedan följas en redovisning av den ekonomiska situationen i klubben av Peter Björnram från huvudstyrelsen på ett ytterst pedagogiskt sätt. Efter detta var det Jean Raymond från fotbollsstyrelsens tur att redovisa fotbollsstyrelsens siffror.

För att sammanfatta det så siktar fotbollsstyrelsen på ett nollresultat trots att prognosen visat något annat. Intäkterna för att klara detta är dels de 200 000 kronorna man fick av sponsorer i den första kvalmatchen för att ge gratis inträde för alla under 18 år. Dessutom förlitar man sig på att ”cykeleventet” ska inbringa tillräckligt med pengar, att Everton ska värva Joel Mumbongo från klubbens P99-or samt att ett evenemang med Jörgen Mörnbäck under februari där biljetter ska börja säljas före årsskiftet.

Om Joel Mumbongo lämnar klubben för Everton väntas det ge klubben 370 000 kronor i utbildningsbidrag. Everton sägs vara intresserade av talangen. Affären är dock långt ifrån klar. Vad den skulle generera i pengar vet dock klubben.

Vid årsmötet i våras stod det klart att fotbollen hade ett underskott på eget kapital som uppgick till omkring en miljon. Detta är en hyresskuld som nu reglerats och det innebär att om klubben klarar ett nollresultat i år är man således också uppe på ett nollresultat i eget kapital.

Att gå in i en ny förening med noll kronor i eget kapital är dock inte att rekommendera. Även om det är tillåtet rent juridiskt är en förening utan någon som helst buffert näst intill omöjlig att driva. Dock har klubben tre månader på sig efter årsskiftet att få upp ett eget kapital. Det kommer bli en kamp mot klockan.

Konflikten är tydlig

Tidigt i mötet höll Patrik Corsvant från friidrottsstyrelsen ett anförande med svidande kritik mot fotbollsstyrelsen. En kritik som satte an tonen för hela mötet. Han förklarade bland annat hur förvånad han blivit då representanter för fotbollssektionen sagt att fotbollens ekonomi är i balans när friidrotten bara några veckor tidigare lånat ut över 200 000 kronor för att fotbollssektionen skulle klara likviditeten.

Intressantast under mötet var den konflikt mellan friidrotten och fotbollen som uppstod. Det blir allt tydligare hur trötta friidrottens representanter är på att klubbens ekonomi hela tiden dras ned av fotbollsstyrelsens misstag. Tidigare har det gått att ana hur friidrottens representanter känt ett missnöje men nu var konfrontationen total.

Magnus Wennerbeck ställde gång på gång befogade och kritiska frågor som ”När ni lägger en budget, är den utifrån att allt faller rätt eller finns det någon plan B?” En fråga han följde upp med att påstå att det ”inte var någon kritik” vilket självklart var den största lögnen sedan Mattias Asserståhl påstod att Got Event skulle behöva ”sparka hårt” för att få ut ÖIS från Gamla Ullevi.

Kritiska röster höjdes som menade att fotbollen bör sänka sina sportsliga mål under ett år för att kunna få ihop en ekonomi god nog att klara ombildandet till en alliansförening. Något fotbollsfolket hade väldigt svårt att acceptera. Samtidigt lyfte Lars Rosén synpunkten att det är svårt att sänka sina sportsliga mål för att tjäna pengar då sponsorer inte är villiga att satsa pengar i ett lag som inte har chans att gå upp i superettan.

När Jean Raymond nämnde att det ÖIS situation inte är unik i Sverige sett till hur andra idrottsklubbar sköts röt Yannick Tregaro till och mötets ordförande Dan Cameras fick tysta vederbörande.

Diskussionen fortsatte i en livlig ton och fotbollsstyrelsen fick minst sagt sina fiskar varma av såväl fotbollssupportrar som aktiva inom andra sektioner. Gång på gång fick Mattias Asserståhl, Matz Thorsson, Peter Samuelsson och Jean Raymond ställa sig upp för att svara på kritik.

En av de mer konkreta frågorna var om hur budgeten såg ut för kommande år. Matz Thorsson svarade på denna fråga att fotbollssektionen siktar på att gå med vinst 1,5 miljoner kronor under kommande år. Då man vill behålla samma budget för spelartruppen som tidigare innebär detta att nedskärningar kommer att göras på kansliet och på ”lite här och där” som Matz själv beskrev det.

Intressant var att Mattias Asserståhl formulerade sig på följande vis ”Matz har lagt en budget för 2015…” Det säger ganska mycket om hur stort inflytande Thorsson har. Det är många ägg som läggs i samma korg kan tyckas.

Beslut

Efter den långa frågestunden kunde mötet gå till beslut och detta beslut blev som förväntat att klubben den 31/3-14 blir en alliansförening där fotbollen är en medlemsförening i huvudföreningen Örgryte IS och därmed står på egna ben.

Samtidigt som man kritiserar fotbollsstyrelsen ska man komma ihåg att huvudstyrelse godkänt årets budget och därmed bör ges viss kritik. Budgeten var, som fotbollsstyrelsens Peter Samuelsson erkände, lite för optimistisk.

Det kan bli en studsande resa dit. Det enda vi kan göra är tyvärr att sätta fast säkerhetsbältet och åka med. Slutdestinationen är fotbollens årsmöte i vår. Det är förhoppningvis mödan värt.


'Rapport från torsdagens årsmöte' have 30 comments

  1. 14 november, 2014 @ 10:52 Skuldfällan

    Tack för rapport Felix!
    Vid senaste årsmötet hade väl valberedningen ett alternativt förslag till fotbollsstyrelse -som röstades ner ?
    Vilka sitter i valberedningen och vad krävs för att de ska presentera ett nytt alternativt förslag till styrelse? Vad står det om detta i våra stadgar – jag hittar ingenting på vår hemsida?

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 11:14 Skuldfällan

      Nu hittade jag både stadgar och valberedningen på vår hemsida. Men kan inte se i stadgar vad som krävs för att valberedning ska presentera alternativt förslag på styrelse?

    • 14 november, 2014 @ 15:53 Sven R

      Litet förenklat:
      Valberedningen arbetar på uppdrag av årsmötet, dvs medlemmarna. Valberedningens uppdrag är att presentera ett förslag på en fungerande styrelse, som kan få årsmötets (=medlemmarnas) godkännande.

      Fotbollssektionens valberedning trodde att man gjorde detta på årsmötet i våras, då man presenterade förslag på en ny styrelse. Dock visade det sig att årsmötet var av en annan mening och gav fortsatt förtroende till den gamla styrelsen. Valberedningen valde då att avgå, eftersom man så tydligt missbedömt medlemmarnas vilja.

    • 14 november, 2014 @ 16:08 Skuldfällan

      Ok, tack Sven R!
      Nuvarande valberedning är alltså ny. Då ska den nya valberedningen på något vis bedöma medlemmarnas vilja också inför nästa årsmöte, precis som den förra beredningen gjorde?

      Någonting gjorde ju att valberedningen senast trodde att årsmötet / medlemmarna ville ha en ny styrelse? Hur hade de kommit till den slutsatsen? Finns det a) något sätt för vanliga medlemmar att påverka den nya valberedningen att komma till samma slutsats inför det kommande årsmötet och b) att i så fall påverka hur förslaget ser ut?

    • 15 november, 2014 @ 02:11 Sven R

      Rätt uppfattat. Medlemmar kan naturligtvis ringa, maila eller tom snaila (kan man säga så?) valberedningen med synpunkter och förslag. Jag skickade själv ett förslag med namn till valberedningens ordförande förra vintern. Antagligen en av de händelser som påverkade den dåvarande valberedningens förslag att byta ut styrelsen.

    • 15 november, 2014 @ 09:25 Skuldfällan

      Tack för info Sven R!

    • 15 november, 2014 @ 23:53 Lanslarke

      Sven, hur kan du veta vad medlemmarna ville, då endast en försvinnande del av dem var på årsmötet?

      Sittande styrelse mobiliserade sina anhängare samt värvade ihop allsköns röstboskap för att få majoritet på årsmötet. Samtidigt gjordes det ingen mobilisering alls kring valberedningens förslag. Därför gick det som det gick.

    • 16 november, 2014 @ 01:04 Sven R

      Jag försökte ovan beskriva händelsen rent teoretiskt, utan att göra en egen bedömning. Att jag därför skriver som jag gör, kommer sig av att svensk föreningstradition utgår från årsmötets beslut speglar medlemmarnas vilja. Det betyder inte att det per definition speglar en absolut sanning.

      Det finns också möjlighet att genom namninsamling (10% av medlemmarna tror jag), kalla till ett extra årsmöte om man anser att ordinarie årsmöte tagit ett felaktigt beslut.

  2. 14 november, 2014 @ 11:08 Christian

    It‘s a never ending story.

    Man skäms ju när man läser att fotbollen än en gång gått till friidrotten med mössan i hand. Det ligger, såvitt jag minns allt rätt, redan en skuld till dem. En summa pengar i miljonklassen som fotbollen inte betalat – men som en representant för friidrotten så sent som vid ett medlemsmöte ifjol berättade att de inte räknade med att få tillbaka.

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 17:20 Elfström

      Friidrotten hade en fordran på ca 1,5 miljoner hos Örgryte Fotboll AB som gick förlorade vid konkursen.

  3. 14 november, 2014 @ 11:39 Daniel K

    Tack till Felix och Johan för att ni tog er tid till att beskriva vad som händer i ÖIS! Man blir arg över fotbollsstyrelsens (FS) inkompetens och deras arroganta attityd till befogad kritik. Samtidigt skäms man över hur utnyttjade friidrottssektionen blivit. Sedan när man hör att personer i den sittande FS med största sannolikhet förskingrade information på årsmötet (i våras) för att få sitta kvar. Ja, då blir man rent ut sagt förbannad.

    Vad händer nu?

    Mobilisera inför nästa årsmöte är en självklarhet!
    Hoppas på att det som Oskar jobbat fram får en plattform att jobba vidare på!
    Men mer?

    Vad kan en vanlig supporter som du och jag göra just nu?

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 22:42 Tobbe

      Det man kan göra är att gå på årsmötet, samt uppmana andra supportrar att släpa sig dit.

  4. 14 november, 2014 @ 13:34 Anonym

    Vi kan stötta laget i vårt hjärta det är allt

    Svara

  5. 14 november, 2014 @ 14:21 Gabriel

    Vi kan storma Öisgården.

    Svara

    • 14 november, 2014 @ 14:30 Anonym

      Och avsätta Björn!

  6. 14 november, 2014 @ 21:09 Bob H

    Alltså, jag är vanligtvis inte den förste att kasta sten på folk som oavlönat jobbar för Öis. Jag inser att det är ett jävligt svårt och otacksamt jobb. Nu börjar dock även jag tappa tålamodet. Det här är ju så dåligt skött att man blir mörkrädd. När de kuppade sig kvar i våras fick man ju ändå känslan att de hade någon slags ambition och en tro att de kunde bidra med något av värde. Vad har hänt sen dess? Jo, ordförande har lagt ner x kvällar i veckan samt helger på knattefotboll och föreningen håller på att sjunka igen! Tro fan att friidrotten är förbannad! Hade ordföranden lagt tiden på att jaga sponsorer istället hade vi kanske haft en ekonomi i balans vid det här laget. Till årsmötet behöver vi en ny styrelse. Tyvärr svek vi tidigare valberedning som faktiskt hade insikten att det här brakar åt helvete. Det får inte upprepas, betala medlemskap och kom och rösta. Risken är väl att styrelsen fått till en mer vänligt sinnad valberedning (detta vet jag inget om) så det är bäst att det finns klara valbara alternativ från oss ”utomstående”. Vem/Vilka känner sig kallade?
    I slutändan kan det här bli något bra. Öis – första klubben i Sverige som togs över av supportrarna. Sämre kan det i alla fall inte bli.

    Svara

  7. 14 november, 2014 @ 21:49 Henrik

    Tack för bra rapport, klart mer informativ än den från ÖIS (hur kan det komma sig?). Som sponsor till ÖIS fotboll blir man bedrövad över inkompetensen och arrogansen. Jag har vid ett par tillfällen besökt ÖIS-gården och tyvärr inte alltid blivit korrekt bemött (innan de förstod att jag var sponsor). Kommer inte vara sponsor 2015!

    Svara

  8. 14 november, 2014 @ 22:50 Vergilius

    Varför sätter man sig i styrelsen hos en klubb med en uttalad elitsatsning och massor av historia utan att själv ha några ambitioner? Är det bara en statusgrej eller är folk så naiva att de tror att man kan göra den typen av jobb halvhjärtat? Thorsson verkar iaf brinna för det.

    Övriga sektioner har all rätt att vara förbannade.

    Svara

    • 16 november, 2014 @ 11:29 Nikh

      Bra frågor!

      Är övertygad att många ser det som merit, en fin sak, i första hand och är varken vana eller har viljan att göra ett hästjobb och saknar då också en föreningsmentalitet.

      Har en förening för många sådana så blir det helt enkelt jävligt dåligt…

      Drömmer om en riktig stark, målmedveten, långsiktig föreningsmänniska som kunde styra upp Öis under många många år och rensa ut dem som inte håller måttet.

  9. 14 november, 2014 @ 22:59 Per

    Mycket kritiska röster och många som verkar vilja att fotbollsstyrelsen ska avgå. Men vad är det många är så kritiska till? Rent konkret??
    Ekonmin? Den är ju definitivt under kontrol och budget för året är 0, vilket huvudstyrelse godkänt. man kommer antagligen hamna något under detta men verkligen inget dramatiskt – typ konkurs.
    Men det är väl jakten på syndabockar som är igång nu när ÖIS ”bara” kom två i serien och inte lyckades ta sig upp.
    Nya tag nästa år och vi kommer gå upp förr eller senare! Helt övertygad!

    Svara

    • 15 november, 2014 @ 00:39 Benny guldfot

      Per, som läget är nu i Öis ser det mer ut som vi är på väg ner.
      Det handlar inte bara om att vi kom två i serien, det är så mycket mer som inte stämmer i Öis nu.

    • 15 november, 2014 @ 06:08 Gabriel

      Jag kopierar en kommentar från ÖSF på sammanfattningen av årsmötet skrivet av Sundberg:

      * Budgeten har inte hållit.
      * De har tvingats låna pengar från friidrotten. IGEN.
      * De bryr sig inte om att ta nytta av alla potentiella volontärer.
      * De kommunicerar inte.
      * De har inga linjer i sitt arbete.
      * De har ingen vision.
      * De har en stundtals taskig attityd.
      * Och till råga på allt kuppade och fifflade man sig alltså kvar i våras.

      Mycket bra sammanfattat!

  10. 14 november, 2014 @ 23:31 Martin

    Är du helt tappad Per? Räkna ut det själv tänker inte förklara.

    Svara

    • 15 november, 2014 @ 10:12 Per

      Du har väl inget konkret att komma då antar jag.

    • 15 november, 2014 @ 10:12 Per

      Du har väl inget konkret att komma med då antar jag.

  11. 16 november, 2014 @ 03:12 Zorich

    Per!
    Antingen gör du dig till eller så är du korkad på riktigt. Var du överhvudtaget på förra årsmötet? Nästan så att jag inte tror det.
    Varenda kotte som var där bevittnade själva hur fult nuvarande styrelse kuppade till sig fortsatt mandat. Hur många ”nya” ÖISare som var på plats vete tusan. En sak är säker. Flertalet av dom som röstade JA till nuvarande styrelse har jag aldrig sett tidigare.
    Det näst mest skrämnande är ändå att medlemmar inom Inferno röstade för nuvarande styrelse. Hur pinsamt är inte det. Det låter som att vissa medlemar inom just Inferno är de som hörs mest i debatten kring nuvarande styrelse. Att inte komma enade till ett årsmöte är på gränsen till ludermässigt. Lika dåligt som hur nuvarande styrelse sköter ÖIS. För att inte tala om inlägget från Per.

    Det positiva detn här veckan komer från ÖIS fd anställda, Oskar. Där finns det i alla fall en framtidsvision och ett konkret mål, till skillnad från vad nuvarande styrelse kan visa upp. Att dessutom behöva gå med tiggarbössan till friidrotten igen är inget annat än ett underbetyg.
    M.Asserståhl är garanterat ngt av det sämsta som hänt ÖIS under de senaste 10 åren, bortsett från konkursen.
    Man kan säga mkt om Ranäng & Co, men han hade i alla fall visioner och han förverkligade en hel del. Att sitta i förhandling med den mannen önskar jag inte ens min värsta fiende. Asserståhl däremot, han verkar passa bättre som korgosse, vilket för övrigt även Per borde söka sig till framöver.

    Per verkar sakna det mesta. Att tro att den här debatten handlar om att söka syndabockar för årets tråkiga resultat är att göra det väldigt enkelt för sig, vilket säger en del om Per och hans kompetens.
    Vi eftersträvar en styrelse som har viljan att föra ÖIS framåt, inget annat. Vi är trötta på människor som ser ÖIS som sin privata lilla hobby och som även ger en viss prestige utåt sett. Mycket snack och liten verkstad kan sammanfatta ÖIS nuvarande styrelse, men det verkar Per vara helt blind för.
    Att försöka övertyga Per verkar vara helt lönlöst då han har skygglappar för allt som kan liknas vid kritik mot dagens styrelse. Det skulle inte förvåna mig om den här Per är en styrelsemedlem eller troll. Hoppas det inte är det förstnämnda…

    Z

    Svara

    • 16 november, 2014 @ 06:11 Gabriel

      Så jävla bra skrivit! Håller med fullständigt.

  12. 17 november, 2014 @ 07:20 Harald

    Men hur ska ni göra i framtiden när ni står på egna ben? Fortsätta med att tillsätta styrelser ni inte tror på?

    Sedan är det ju där med pengar, Det behövs ju en del likvida medel för att kunna dra runt verksamheten. Friidrotts-ÖIS har nog en ljummen inställning till att låna ut pengar till fotbollen, det finns ju en anledning till allians-idén kom upp och genomförs. ÖIS-Hjälpen verkar inte dra in några större summor, jag antar att de där 194kkr som står på webben redan är förbrukade. Sponsorer och spelarförsäljningar?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se