Säsongsbetyg Del 3: Mittfältare

IMG_5378

 

Säsongen är avslutad. Besvikelsen har lagt sig. Positivismen har börjat gro, och det finns anledning till det. Efter ungefär halva säsongen spelad, i juli i år, sattes betyg på ÖIS-spelarna av Felix Jonsson och Jonathan Larsson. Såhär drygt fyra månader senare är det dags att summera ihop insatserna över hela året från de som hade ynnesten att dra på sig det rödblåa matchstället i år.

Precis som vid halvtidsbetygen så nämner vi att både Felix och Jonathan, som även nu sätter betygen, har sina favoriter och sina störningsmoment, men att båda har försökt hålla sig så neutrala som det bara går.

Ett nytt moment för betygen såhär efter säsongen är avslutad är att vi även flikar in en liten åsikt kring vad vi tycker om spelaren i frågas vara eller icke vara i ÖIS trupp 2015.

Betygen betyder följande:

1= Underkänd. Har inte hållit den nivå som krävs för att tillhöra ÖIS trupp 2014.

2 = Godkänd. Har gjort det som fodras för att tillhöra laget. Inte mer än så. Gör inte bort sig.

3 = Väl godkänd. Spelaren har gjort ett gott dagsverke. Ingen tvekan om att spelaren når upp till de krav som ställs.

4 = Hög klass. En avgörande spelare som stuckit ut. En stöttepelare som gör stor skillnad.

5 = För bra för Division 1. I en klass för sig. En spelare som borde spela minst en division högre. En stjärna.

Som vanligt är det texten som störst vikt bör läggas åt. Inte sifferbetyget. Kika på siffran, läs texten intensivt. Ungefär så. Kör!

Mittfältare

 

Sebastian Ohlsson 4 (Båda 4) (Halvtidsbetyg 3)

Felix: Ja, jag tycker att Sebastian Ohlsson fyller kriterierna för att få en femma under hösten. Dock nådde hans vår inte upp i samma standard och därför faller det ner till en stark fyra. Jag la min röst på Sebastian Ohlsson som årets spelare för att han besitter kvalitéer som ingen annan i truppen har offensivt.

En stor nyckel för att nästa års trupp ska nå upp till målet som är att ta sig upp i Superettan. Bollbehandlingen och skottet håller för högre nivåer och med en tränare som vågar sätta honom i den släpande anfallsroll han är som bäst i från början av säsongen kan hans nästa säsong bli fantastisk, om den är i ÖIS.

ÖIS 2015? Vill man ligga med Marcus Allbäck? Självklart ska han vara kvar.

 

André Nilsson 2 (Båda 2) (Halvtidsbetyg 2)

Nja, det blev inte riktigt den säsong för Andé Nilsson som många hade hoppats på. En klart godkänd säsong men inte så bra som många hade hoppats. Kanske berodde det på att han inte fick spela centralt där många säger att han är som bäst, kanske berodde det på något annat. Vi hoppas iallafall att han får en bättre säsong 2015. Hans inställning till träning är det inget fel på och det brukar vara en förutsättning för att vända motgångar.

ÖIS-2015? Ja vi ger honom chansen ett år till.

 

Jakob Lindström 3 (Båda 3) (Halvtidsbetyg 3)

Jakob Lindström får ganska ofta väldigt mycket beröm, just för att han har blivit något av en ikon. Bilden av honom är sällan speciellt nyanserad. All beröm han fått genom tiderna har gjort att hans kritiker skriker ännu högre för att höras. Det gör att bilden av honom är ganska svart eller vit.

Felix anser dock att han har många bra egenskaper och är en stabil spelare som är nyttig att ha i ett lag med sin inställning. Dock blir det sällan mer än en trea. Sådana spelare behövs också och ska Jakob bytas ut ska det vara mot något alldeles extra.

Jonathan vill återigen peka på det faktum att Jakob alltid synes spela som bäst när han har en trygg, stark, defensivt lagd mittfältspartner bredvid sig. Med Andreas Östling såg det lovande ut, blir det han eller Niklas Klingberg som får agera ankare om Jakob stannar?

ÖIS 2015? Felix: Ja, det kan vara bra att testa att ha fler än två innermittfältare i truppen för en gångs skull.

Jonathan: Supportrar (mig i högsta grad inkluderad) pratar inte sällan om att spelare borde visa mer lojalitet till märket på bröstet. Kräver man det, så underlättar det åtminstone om man försöker visa samma lojalitet tillbaka. Inte minst till en sådan som Jakob Lindström. Självklart skall han stanna. Jakob är en av oss. Och, just det, han är bara 21 år gammal. Han har mycket oförlöst potential kvar i kroppen.

 

Andreas Östling 3 (Båda 3) (Halvtidsbetyg 3)

Spelade endast en match under hösten (Halmia hemma) och går därför inte att bedöma mer än att han behåller sitt betyg från i våras.

ÖIS 2015? Ja, när Östling spelar är han väldigt bra. Förhoppningsvis har operationen gjort honom mer stöttålig.

 

Johan Hedman 3 (Båda 3) (Halvtidsbetyg 3)

HUR SVÅRT SKA DET VARA? Johan Hedman är anfallare och ska spela där. Under större delar av året led laget av att man saknade en bollmottagare med spelsinne längst fram efter skadan på George Mourad. Johan Hedman är den spelare i truppen som är mest lik George Mourad i sin spelstil och detta visade han prov på när han fick chansen under våren.

Efter sommaruppehållet bestämde sig dock Lantz för att Johan Hedman var innermittfältare och placerades på bänken till förmån för en höst av laborerande med Nicolas Sandberg, Mattias Strinäs och Anton Henriksson som nya ingredienser i den soppa som var ÖIS anfallsuppsättning 2014. Vi tycker därför att trean ska bestå. Det är inte Johan Hedmans eget fel att hösten sett ut som den gjort. Hans egen insats under säsongen 2014 var värd en trea.

ÖIS 2015? Felix: Jag tycker faktiskt det. Johan Hedman är så bra en truppspelare kan bli i division 1 och om antalet anfallare ska minskas så är han ett perfekt namn att ha kvar med sin allsidighet.

Jonathan: Jag får hålla med Felix och säga att Johan är en spelare man vill ha i truppen.

 

Carl Hawunger 2,5 (Felix 3, Jonathan 2) (Halvtidsbetyg 2)

Felix: Om bedömningen varit med förväntningarna som utgångspunkt så hade Hawungers höst varit uppe och snuddat på en femma. Visst, Calles offensiva spel lös med sin frånvaro men som vi alla vet byggs ett lag bakifrån och så även en innermittfältare. Spelar du på centralt mittfält i ett tvåmannamittfält är din första uppgift att se till att laget inte blir någon genomfartsled. Hawunger tog detta uppdrag på största allvar och såg till att mittfältskrisen inte blev så allvarlig som många förfarade. Magnifik i första kvalmatchen dessutom.

Jonathan: Carl Hawunger var definitivt en av de positiva överraskningarna i år. Var lite upp och ner i prestationerna, men dalarna var inte låga. Inte alls. Snuddar på en trea, framförallt med hans kvalinsats på Gamla Ullevi på näthinnan.

ÖIS 2015? Beror på om Jakob förlänger eller inte. Skulle han göra det kan Hawunger bli överflödig.

 

Måns Ekvall 3 (Båda 3) (Halvtidsbetyg – )

Skåningen gjorde starka avtryck under sina få matcher. Agerade moget trots sin unga ålder och kunde dessutom bidra med tyngd på ett annars ganska tunt mittfält. Lugn med boll och noggrann i sitt passningsspel. Dock satte skadan stopp.

ÖIS 2015? Har redan skrivit på för Landskrona BoIS och det går att fråga sig varför ÖIS inte var noggrannare med att knyta till sig Måns för en längre tid. Han är ung och spelar på en position där det är bra att ha mycket folk.

 

Daniel Paulson (Båda 3) (Halvtidsbetyg 2,5)

Jonathan: Har fått ett stort förtroende av Marcus Lantz. Vilket jag anser är helt rätt. Har han presterat så man hade förhoppningar på innan säsongen? Nja, kanske inte, men å andra sidan var mina förhoppningar kanske en aning höga efter hans fina höst ifjol och hans ännu finare försäsong i år.

Har han gjort det man hade kunnat förvänta sig? Ja, det tycker jag. Man tänker inte alltid på att han majoriteten av säsongen spelade som ordinarie ytter som 18-åring. Och gjorde det dessutom bra. En stor talang. Ta tillvara på den!

Felix: Hade likt Jonathan höga förväntningar på Daniel. Efter en motig vårsäsong tog det fart på hösten stundtals såg det så fint ut som man hoppats. En stabil trea, varken mer eller mindre.

ÖIS 2015? - Utan tvekan.

 

Robin Kacaniklic (Båda 1) (Halvtidsbetyg 1)

Jonathan: Jag var tidig med att döma ut Kacaniklic. Det är inte något man till vardags skall syssla med i mina ögon. Att döma ut spelare i ett tidigt skede. Jag brukar heller inte göra det. Men denna gången kändes det rimligt, och det känns fortfarande rimligt. Ett snedsteg i rekryteringen.

ÖIS 2015? - Nej.

 

Meriton Qoraj – (Halvtidsbetyg – )

Varit utlånad till Torslanda IK, därav inget betyg. Ändå kan vi ställa oss frågan: Blev säsongen som Meriton tänkt sig? Nja. Troligtvis inte riktigt.

ÖIS 2015? Han är billig och utvecklingsbar. Under sin tid i Torslanda sägs han varit ordinarie dessutom. Då bör han ges chansen att visa upp sig en säsong till. Inte minst för att ÖIS satsning på ungdomar i alla fall ska kännas lite trovärdig.


'Säsongsbetyg Del 3: Mittfältare' have 2 comments

  1. 16 december, 2014 @ 18:08 Hocus Focus

    Bra betygsättning som vanligt.
    Viktigt att förlänga med Seb och Jakob givetvis.
    Seb har ju spetskvaliteter som ingen annan.
    Dock kan jag tycka att Jakob varit lite väl given vissa matcher.
    Hedman har fin split vision och är nog en go gubbe att ha i truppen.
    Paulsson kommer att bli bättre nästa år om han dessutom avslutar själv oftare.
    Östling stabil.
    André är ingen startspelare än men helt ok som inhoppare.
    Robin K. , förstår inte hur man kan spela ”elit”fotboll och vara så extremt enbent.

    Svara

  2. 16 december, 2014 @ 23:20 Rödblå gubbe

    Tack för en bra analys i vanlig ordning. Håller med er om det mesta. Får vi behålla Seb och några till kan vi nog bli slagkraftiga 2015.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se