Nicolas Sandbergs tid i rödblått är över, inte hans tid som rödblå

Nico firar

Efter onsdagens träning som var årets första bekräftade Johan Hagman att hans tid i rödblått var över. Inte speciellt konstigt då det är helt naturligt att en målvakt i hans ålder vill ha speltid. Något han trodde sig få när han skrev på för klubben.

När Johan Hagman värvades var Fredrik Andersson enligt uppgift på väg bort från klubben. Tanken var då att Hagman skulle ta platsen som förstemålvakt, Fredrik Anderssons flytt blev inte av och helt plötsligt hamnade Hagman på bänken. Nu lämnar han och det är svårt att inte förstå honom.

Men det är inte bara Johan Hagman som lämnar ÖIS. Nicolas Sandbergs tid i klubben är också över. En skilsmässa går att analysera.

Vår Nico

Nicolas Sandberg har aldrig spelat i någon annan svensk klubb än Örgryte IS sedan han var sex år och började fotbollsskolan har ÖIS varit närmst hans hjärta. Hade han fortsatt säsongen 2015 i rödblått hade han varit den spelare i truppen med överlägset flest år i klubben. Hade han fortsatt hade han tillsammans med Björn Anklev varit en länk till det ÖIS som fanns före konkursen. Tyvärr blev förmodligen även hans koppling till ÖIS före konkursen och före Kent Carlzon, hans fall.

När Kent Carlzon värvade hem Nicolas Sandberg från Danmark, eller rättare sagt när Kent Carlzon förhandlade hem Nicolas Sandberg från Danmark åt Matz Thorsson hade Kent aldrig sett anfallaren spela. Troligtvis hade inte heller Marcus Lantz sett Nicolas Sandberg spela. Ingen av de två vad det var för person de hade att göra med. Det verkade inte finnas någon plan för hur Nicolas Sandberg skulle kunna utnyttjas på bästa sätt.

Turbulent från början

2009 lyftes fick anfallaren sina första minuter i A-laget. Under sommaren lyftes han och Jakob Olsson upp i den A-trupp som sedermera åkte ur allsvenskan. ÖIS 2009 var allt annat än en lugn och harmonisk miljö för en ung anfallare att växa i. Året blev trots lagets resultat ändå ett positivt år i Nicolas Sandbergs fotbollskarriär. Hans namn blev känt på läktarna och hoppet tändes om att ÖIS något slumrande ungdomsverksamhet faktiskt skulle börja bära frukt. Markus Gustafsson var det stora löftet men Nicolas Sandberg ansågs inte vara långt bakom.

2010 hade Marcus Allbäck lagt skorna på hyllan och kvar fanns en inte alltför motiverad Alvaro Santos som förstaval. Bakom honom stod Nicolas Sandberg. Björn Anklev kastades runt på diverse positioner men som renodlad anfallare stod Nicolas Sandberg näst på tur.

Chanserna kom men Nico som tidigare varit en pålitlig målskytt i ungdomslagen såg nu trubbig ut framför mål. Det blev fyra matcher från start och tolv inhopp i superettan men bara ett mål. Målproduktionen var svag överlag och den interna skytteligan toppades av Björn Anklev och Alvaro Santos på sju mål vardera. Nico var dock bara 19 år och även om en del hade tröttnat redan då fanns det många som fortfarande tyckte att hans förmåga att löpa rätt visade att han hade något extra.

Jag var en av dessa.

Det var den säsongen det för första gången talades om hans mentala spärrar. Då hans målskytte hade blomstrat under hans tid som junior visste alla att det inte handlade om oförmåga. Snarare om nervositet och prestationsångest. Samtidigt som ordet spreds om Nico som en dålig avslutare, började teorierna om hans mentala spärrar komma igång.

Vad folk inte visste då var att den unge anfallaren tillhörde en klubb i djup kris som lagt i femman och stampat på gasen. Problemet med att starta en bil på femmans växel är att den med största sannolikhet inte tar sig dit den ska.

ÖIS gick i konkurs, personal avskedades, spelare lämnade men kvar stod en 19-åring med ett sargat självförtroende. En 19-åring som precis gått ur gymnasiet och vecka ut och vecka in bevakades av några tusen som var av åsikten att han inte kunde utföra sitt jobb på rätt sätt.

Konkursen

Det slog kanske inte ned som någon bomb men när konkursen var ett faktum följde en inga som inga andra klubbar i landet varit i närheten av. ÖIS är hittills den enda klubben i landet som gått i konkurs men ändå fortsatt existera. Detta innebar ett stålbad utan dess like och när laget satte igång försäsongsträningen fick Balders Hage bekosta bussresan till Jönköping där laget skulle spela träningsmatch. Försäsongen blev inte var den skulle och när säsongen väl satte igång syntes det tydligt att många spelare inte var riktigt så förberedda på uppgiften.

Säsongen började trögt. På bortaplan mot Sylvia i den fjärde omgången kom första vinsten efter mål av Markus Anderberg, Nicolas Sandbergs start var också tung. Likt säsongen innan löpte han sig dock till enorma mängder målchanser. Förmågan att få bollen i nät saknade han dock fortfarande.

En bit in i säsongen började han dock hitta rätt. Roberto Jakobsson lät Nicolas Sandberg bilda anfallspar med sin bästa kompis Jakob Olsson, de båda spelade på ett sätt som såg lekfullt enkelt ut och tillslut fick Nicolas Sandberg revansch på de som tvivlat. Han stannade på 10 mål, Jakob Olsson på 12. Han hade hittat rätt, han var harmonisk och då kom också målskyttet igång. Under hela hans tidigare tid i a-laget hade saker bara fallit samman runt honom. Laget hade störtat ur allsvenskan, klubben hade gått i konkurs och spelare hade försvunnit.

Nu var det för första gången lugn och ro. Då kom också målskyttet också igång. Roberto Jakobsson hade knäckt koden.

Över sundet och tillbaka

Efter säsongen tog Nico chansen att ta båten över till Danmark och pröva lyckan i andradivisionens topplag FC Västsjälland och väl där fortsatte framångarna till en början och på den halva säsong som återstod av danska andraligan när han anlände vid årsskiftet noterades Sandberg för nio mål.

Säsongen efter gick målskyttet sämre, på 22 starter blev det bara fyra mål och detta trots att laget tog steget upp i högstaligan. Väl där uteblev framgångarna och då klubben storsatsade blev Sandberg utlånad till andraligan ytterligare en gång.

Lånesejouren i Vendsyssel, bottenlag i den danska andradivisionen blev ingen succé. Ett mål blev det på sju starter och när säsongen var slut valde han att vända hem till sällskapet igen. Ett ÖIS med anfallsbrist valde att fylla på ordentligt och varken Mathias Strinäs eller Nicolas Sandberg kom till sin rätt.

Återkomsten

Det blev ynka tre starter säsongen 2014. Dessa resulterade resulterade dock i två mål, varav ett det matchavgörande 1-0 målet på Södermalms IP i Skövde var ett av dessa. ÖIS bästa målskyttar 2014 var en utskälld anfallare och en högerback. Sex mål vardera. Detta trots att laget låg i toppen året igenom. ÖIS 2014 var inte en harmonisk miljö. Absolut inte för Nicolas Sandberg.

ÖIS har inte varit en trygg miljö på ganska många år. Det finns förmodligen inte en klubb i hela Sverige som haft så turbulenta år som ÖIS haft de senaste tio åren. Nicolas Sandbergs historia är kanske inte unik men den förklarar sannerligen varför hans karriär inte lyft på det sätt en del trodde att den skulle göra när han debuterade när ÖIS mot Helsingborgs IF på Gamla Ullevi hösten 2009.

Rätt eller fel?

Så, var det rätt eller fel att släppa Nicolas Sandberg? Jag vet faktiskt inte.

Hjärtat skriker likt Robert Gustavsson i Sunes Sommar: NEJ FÖR HELVETE!

Hjärnan är inne på samma linje men förstår att det finns annat att ta i beaktning än bara det emotionella värdet av att ha honom i truppen. Kanske är han för dyr. Samtidigt är han sannolikt inte dyrare än varken Klingberg, Mourad, Björk, Anklev eller någon annan av de andra profilstarka namnen i truppen.

En Nicolas Sandberg är en förbannat nyttig anfallare. Frågan är om Örgryte IS 2015 kommer vara en harmonisk klubb?

Marcus Lantz kommer fortsätta att vara ifrågasatt och ett avancemang till superettan är vad som förväntas av laget. Samtidigt sitter många i klubbens ledning väldigt osäkert. Styrelsen lär bytas ut och kanske följer därmed fler avhopp. Marcus Lantz har dessutom visat sig ha svårt att få anfallare att fungera och då är det kanske lika bra att satsa pengarna på namn som Björn Anklev och George Mourad som med sin rutin inte påverkas lika starkt av en ny ledare som en yngre och mer bräcklig individ kanske gör.

Nicolas Sandbergs alla år i klubben har gjort att han vuxit samman med klubben på ett sätt som för honom inburit både gott och ont. När ÖIS mår bra mår också Nicolas Sandberg bra. Tyvärr var det längesedan klubben gjorde det.

Roberto Jakobsson knäckte koden. Uppenbarligen tror Marcus Lantz inte att han kommer att knäcka den. Då är det förmodligen lika bra att låta min rödhårige favorit flytta på sig.

Men jag kommer sakna honom. Han är ju så mycket ÖIS.

 


'Nicolas Sandbergs tid i rödblått är över, inte hans tid som rödblå' have 27 comments

  1. 9 januari, 2015 @ 22:17 J-O

    Sensmoralen i krönikan – för din egen del – är att sluta hetsa upp juniorer i förtid till A-truppen som inte håller måttet; Henke C, Faramartz, Hawunger med flera. Du gör dem en björntjänst. Bättre låta dem spela juniortiden ut och sedan i lugn och ro se om de klarar A-lagsfotboll. Vilket ärligt talat inga av de nämnda gör.

    Svara

  2. 9 januari, 2015 @ 22:18 Daniel K

    Tack Felix!
    Mycket vackert skrivet!

    Stort lycka till Nico!
    Förstår om du aldrig mer vill spela för ÖIS som på så många sätt behandlat dig så illa. Tänker främst på hoten du fick strax innan du lämnade för Danmark.
    Men personligen hoppas jag att åter få se dig spela i ÖIS igen!

    Svara

  3. 9 januari, 2015 @ 22:21 Truls

    Jag är en av dom som också tror på Nico. men just nu.. Jag vet inte.
    Sen vet jag inte heller om det var Roberto som knäckte någon kod. Tror du lägger lite för stor vikt vid tränaren igen. Jakob Olsson är ett geni i sina bästa stunder på planen och i par med just Nico föll det väl ut den gången. Jag är dock lite osäker på om Nico är en framtidsman eller om han är där han är. Och stannar där.
    Men jag håller med om att han är Öis.

    Svara

  4. 10 januari, 2015 @ 00:00 Axel

    Håller med om att det är väldigt tråkigt att Nico har lämnat Öis, men samtidigt kan man inte ha en dyr spelare på bänken. Som det är nu har vi sju anfallare och även Anklev som kan spela där. Kan inte tänka mig att det finns någon annan Div. 1 klubb med lika många.

    Vi bör lägga våra sista pengar på en andramålvakt, det behöver inte vara i hög klass. Jag anser att han bara behöver vara ung, utvecklingsbar och självklart på en helt okej nivå.

    Tycker även vi skall förlänga med Bratt (ifall vi har pengarna) och även Faramarz och Qoraj ifall vi skall fortsätta tro på vår ungdomsverksamhet. De två sistnämnde kostar knappast några stora pengar och vi måste våga tro på dom. Det kryllar inte av vänsterbackar och det skadar inte att ha en backup där eftersom vi kommer behöva Hannes på mittbacken.

    Kanske skall man låna ut Qoraj med en gång då jag inte kan tänka mig att han kommer få mycket speltid eftersom Paulson och André går före i kön. Tror säkert några lag i samma serie kan vara intresserade.

    För övrigt känns det som väldigt stark och spännande trupp!

    Svara

    • 10 januari, 2015 @ 11:44 Pirlo

      Tyvärr har Öis förmodligen just nu inte tålamodet att se till potential snarare än till omedelbar ”leverans”. Jag menar att Meriton och Farah, tillsammans med ett par av de bortkickade juniorerna, har större potential än t ex André, Anton H och de nyförvärv som har plockats in av Kent C. Många spelar blommar snarare vid 20 än vid 17. Kortsiktigt och ”dåligt öga” för talanger.

    • 10 januari, 2015 @ 13:20 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Vad hände med Pascal Olsson? Han verkade bra tyckte jag.

    • 10 januari, 2015 @ 19:56 Harry

      Han fick sparken av Gren på grund av dålig inställning och attityd.
      Gais tog honom ganska omgående efter han fick gå från Öis.

    • 10 januari, 2015 @ 20:18 Daniel K

      Hade Pagge dålig attityd eller var det taget ur luften av herr Gren?

    • 11 januari, 2015 @ 00:04 Harry

      Nej det hade han inte.

    • 11 januari, 2015 @ 11:19 Gabriel

      Herr Gren har dålig attityd.

    • 11 januari, 2015 @ 15:38 Harry

      Detta har jag hämtat från Svenska fans / Öis.
      Se vad Tryggvi har att säga. Ps hoppas du tycker det är ok det jag har hämtat.

      Namn: Tryggvi
      Sänt: 2015-01-09 20:06 Ändrat: 2015-01-09 20:07:43
      Jag tycker det är trist att det verkar som att inte en enda ungdomsspelare kommer flyttas upp till A-laget inför den här säsongen. Att utveckla spelare är ingen enkel uppgift, det finns klubbar som lägger betydligt större pengar än Öis på sina akademier utan att få det resultat man vill nå, men tyvärr verkar det ju som att vår ungdomssektion går bakåt snarare är framåt. Åtminstone ur ett lite mer kortsiktigt perspektiv.

      Det skulle vara intressant att läsa en intervju eller liknande med vår ”talangutvecklare” Hans Gren. Med tanke på att han blivit utsparkad från varenda klubb han har varit i mer eller mindre och verkar vara en allmänt impopulär person var man ju skeptisk till hans förmåga när han anställdes (varför han gjorde det har jag svårt att förstå). Det kanske är lite väl tidigt att bedöma honom ännu, men än så länge har jag inte blivit positivt överraskad.

      Örjan Glans, som anställdes samtidigt som Gren, blev ju uppenbarligen ett stort misslyckande. Om även Gren visar sig vara det vore det mycket olyckligt för klubben.
      ___________________________________________________________________________
      Harry:
      På sambadefensiv ligger mycket snack och tryck på A laget och det köper jag, men en klubb som Öis måste börja bygga hela vägen för att lyckas.
      En bra ungdomsverksamhet där man kan få fram egna produkter är nyckel till framgång.
      Ibland känns det som att det är viktigt att få fram spelare till A laget i en tidig ålder, tyvärr så har vi sett ett antal ex. på detta med spelare som sitter på bänken samt lite speltid.
      Låt de spelare som man tror på få spela med juniorer MEN få möjlighet 1-2 gånger veckan träna med A laget för att sakta men säkert få skolning mot seniorfotboll.
      Sedan finns det undantag som man kan lyfta upp i ett A lag direkt men det är inte många.

      Om man nu tar lag från allsvenskan och ner till Div. 1 som har akademier och där man har killar som gör sista året som junior och som man tror på och kanske kan lyckas.
      Skulle man då inte kunna låna ut dessa spelare (om de själva vill och tror på det) från superettan ner till Div. 3 i 1-2 år och följa upp och se hur de utvecklas.
      Förbjud utländska spelare i Div. 1, låt de unga spelare som finns med i dessa lag få mer speltid för att utvecklas.

      Tryggvi har ju helt rätt när han skriver att Öis ungdomssektion går bakåt, nu finns det visserligen några guldkorn bland de yngre spelarna men med den attityd / inställning Öis har mot sin ungdomsakademi undrar jag hur länge man kan behålla dessa spelare.
      Mitt lag har alltid varit Öis sedan jag varit liten oavsett med/motgång, men tyvärr så känner jag inte lika mycket för mitt lag längre.
      Detta beror på att jag varit nära U17 / U19 / U21 i några år och sett vad som hänt och droppen på det hela var MEGAFLOPPEN med U 19 2014.
      Vem vet, i framtiden kanske vi gör som Häcken och IFK. Åker ner till Afrika och hämtar hem spelare som är 17-19 år.
      De ska vara fan att var ungdomsspelare i deras akademier, att lägga ner 5-7 pass i veckan och plötsligt får du besked att du inte platsar längre för vi har hittat nya spelare som vi tror på.
      Hur kommer svensk fotboll att se ut i framtiden ??????

    • 11 januari, 2015 @ 20:25 Voldemort

      Så sant, Tryggvi och Harry. Jag plockade min gosse från 97:gruppen efter en säsong. Maken till dålig ungdomsverksamhet, uppblåsta föräldratränare och skrämmande nepotism har jag inte varit i närheten av i någon annan klubb. Där dog en hel del av mitt rödblåa hjärta kan jag säga. Det är bara pacemakern kvar…

    • 15 januari, 2015 @ 19:02 Robban

      Sadat från GAIS.se:

      ”- Innermittfältaren Pascal Olsson ansluter från Örgryte I. Han kände lite killar här sedan tidigare och ville testa på i GAIS. Pascal har snabbt visat att han är en väldigt kompetent spelare. Vi hade löptester här om dagen och då låg han etta i hela gruppen. Det säger alltid en del om karaktär och vilja tycker jag. Den kvicke och tekniske Hakim Al Sultan spelar med oss från och med 2015. Han spelade för BK Häcken ifjol. Vi har även tagit in målvakten Tobias Johansson från IFK Göteborg som är bland annat snabb på att sätta igång spelet”.

  5. 10 januari, 2015 @ 09:39 Gabriel

    :( :( :( :( :(

    Svara

  6. 10 januari, 2015 @ 12:29 Voldemort

    Nico skall absolut inte höjas till skyarna. Han har aldrig varit fantastisk, snarare så att han har en dålig teknik med boll i fart och en mottagning som behöver utvecklas enormt. För att inte tala om den mentala delen i boxen….han springer som en nackad höna men man måste också springa med huvudet för att kunna lyckas och där har han mycket mer att önska. Har man tid att utveckla och ge förtroende så javisst – som en truppspelare som vilken annan som helst. Men den tiden har vi inte. Och nu börjar väl hans ”talangår” vara i dalande? Då är det bättre att satsa de pengarna på en yngre förmåga med utvecklingspotential. Det finns en i truppen som jag tycker går före Nico i det fallet och det är HC.

    Svara

    • 10 januari, 2015 @ 13:22 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Jag tycker HC sett bäst ut som mittfältare. Sätt Hedman och Anklev på topp.

    • 10 januari, 2015 @ 14:52 Voldemort

      Nja, vi har ju Mourad också….ankan lär väl gå på en kant? Högerkanten om jag får gissa. Hedman? Naaa, då föredrar jag nog Sebastian bredvid Mourad om vi skall spela med 2 anfallare vilket kanske inte är så troligt.

  7. 10 januari, 2015 @ 14:27 Björn

    Hur många till skall in i truppen? Vilka skall in några rykten?

    Svara

  8. 10 januari, 2015 @ 16:57 Gago

    Det blir inget med Drugge, han har skrivit på för en norsk klubb.

    Svara

    • 10 januari, 2015 @ 17:46 Gabriel

      Tack som fan!

  9. 10 januari, 2015 @ 18:36 Kalle H

    Nu när Nico har fått gå undrar man ju hur det går med Strinäs. Han skall tydligen ha varit bra på träningarna. Men på de matcher som jag såg visade han ingenting.

    Svara

    • 11 januari, 2015 @ 10:52 Ken

      Jag kanske är den enda, men jag såg lite potential i Strinäs det lilla han fick spela förra året. För mig får han gärna vara kvar ett år och förhoppningsvis visa att jag har rätt(för en gång skull…).

    • 11 januari, 2015 @ 23:30 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Jag såg oxå potential! Hade han fått in bolluschlingen en endaste gång i de första matcherna på alla sina chanser då så tror jag det kunde ha lossnat. Snabb, lurig, snabbaste vägen mot mål.

  10. 11 januari, 2015 @ 09:51 Putte

    Stefan llic från Östersund som det skrevs om som ett tänkbart nyförvärv var tog han vägen? Har jag missat något?

    Svara

    • 12 januari, 2015 @ 10:48 Felix Jonsson

      Det var, som vi påpekade, ett väldigt löst rykte. Sist jag hörde var han aktuell för Trelleborg eller Höllviken.

    • 12 januari, 2015 @ 11:47 Kalle H

      Blir det några fler nyförvärv? Hawunger?

  11. 12 januari, 2015 @ 18:50 Bellman

    Får tacka Nico för tiden i ÖIS. För egen del så uppskattar jag hans uppoffrande spelstil. Tyvärr så har jag aldrig sett någon större potential i honom då de tekniska bristerna varit alltför stora. Han har emellanåt trots detta lyckats sätta en del bollar med hjälp av mycket vilja och snabba löpningar.

    Tyvärr lämnade han ÖIS första gången efter att ha varit mestadels kritiserad och tyvärr gick det inte andra sejouren heller. Men en spelare som visar vilja och försöker prestera ska ändå ha cred för det även om det nog är rätt beslut att han nu lämnar. Tack Nico och lycka till!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se