Segervågen

Utskåpningen på Valhalla

Försäsongsderbyna brukar innebära bitande kyla, en överhängande skaderisk och en ganska brutal stämning på såväl plan som läktare. Även om det var aningen varmare denna februarilördag så uteblev inte de andra ingredienserna.

När spelarna marscherade in mellan två brinnande läktare visste vi inte vart matchen skulle ta oss. Den tog oss till en väldigt trevlig plats där vi gärna stannar resten av säsongen.

Matchen startade som sig bör i ett derby nämligen hårt. Redan i den första minuten fick ÖIS straff när Daniel Paulson var lite för snabb för Gais högerback Sandeep Mankoo. I Robin Ingvarssons frånvaro fick George Moruad stega fram. Tyvärr slogs låg till höger. Lite för löst och lite för nära mitten av målet för att gå i mål och Gaismålvakten Oliver Gustavsson kunde ganska enkelt avstyra.

En tidigt straff är en dröm. En tidig straffmiss tvärtom.

ÖIS lycakdes dock behålla sitt momentum och i den 6:e minuten kom matchens andra ÖIS-chans när André Nilsson löpte igenom Gaisförsvaret till ett bra skottläge precis utanför straffområdeslinjen. Skottet gick dock långt över.

ÖIS fortsatte sin press och var dominanta under matchens första tio minuter. Med Björn Anklev och Hampus Bohman som ytterbackar kunde man flertalet gånger kombinera sig igenom på kanterna för att sedan låta yttrarna Paulson och André Nilsson vandra inåt.

Tyvärr var det bara yttrarna som stod för den offensiva kreativiteten under inledningen av matchen. Anton Sandberg-Magnusson sprang och slet visserligen för sitt liv men Goerge Mourad såg, även utöver straffen inte ut att ha kommit in i matchen på rätt sätt.

Efter 20 minuter jobbade André Nilsson fram en hörna som Hampus Bohman tog hand om. Efter en skarv på första stolpen av Johan Hedman kom Fredrik Björk högst i den bortre delen av slottet. Nicken gick mot mållinjen men rensades sekund av en gaisare. Matchen hade börjat bra.

Den fortsatte bra för ÖIS del men chanserna uteblev. Detta verkade dock inte skapa någon stress i det rödblå lägret och man fortsatte noggrant leta chanser och kunde i den 39:e minuten sånär ta ledningen när Johan Hedman från sin innermittfältsposition letade sig in i straffområdet och spelade in bollen parallellt med mållinjen där George Mourad tyvärr var steget efter. Något han tyvärr var ganska ofta i den första havleken.

När domaren satte pipan mot läpparna och förkunnade att den första halvleken var till ända kunde vi ändå konstatera att ÖIS stått för en alldeles ypperlig första halvlek. Dominanta spelmässigt och stabila försvarsmässigt.

Andra halvlek

Andra halvleks första chans kom i minut 49 då Hampus Bohman kom runt på vänsterkanten och fick till ett bra inlägg som träffade George Mourad kunde skarva vidare till André Nilsson i den bortre delen av straffområdet. Läget var väldigt bra och André borde nog gjort mål där. Tyvärr tog han för lång tid på sig och skottet kunde täckas ut till hörna.

Den andra halvlekens början hade mer detbykaraktär än vad de tidigare matchminuterna haft. Det var vid detta laget grinigt och detta påverkade spelet som stundtals blev okoncentrerat och hämndlystet istället för det lugn som präglat ÖIS första halvlek.

I det lite hårdare klimatet i den andra halvlek gick ÖIS över till att förlita sig på inläggsspel istället för det tidigare försöken till kombinationer.

Detta passade bra då både Bohman och Anklev i andra halvleken fick ordning på sin inlägg efter en lite tveksam första halvlek på den fronten, framförallt från Bohmans sida. Detta är det som skapar chanserna i en annars spelmässigt torftigare inledning av andra halvlek än hela den första. Samtidigt som spelet blev allt mer primitivt jobbade Gais sig också in i matchen mer och mer.

Trots detta kunde ÖIS fortsätta hota på hörnor och detta gav utdelning i den 65:e minuten då Hampus Bohman slog en överlång hörna som Fredrik Björk mötte med pannan vid den bortre stolpen. Nicken styrde han in framför mål där Sebastian Ohlsson fläkte sig fram och tryckte in bollen i öppet mål efter att Gaismålvakten Magnus Berglöf hängt tvätt.

Rättvisa!

Kalaset fortsatte och i den 69:e minuten kom det andra målet. Det hela startade med George Mourad.

En lyftning når George som bröstar ned bollen till Johan Hedman som snabbt slår en briljant passning till Daniel Paulson som kan ta med sig bollen utan att förlora fart på högerkanten och skära in i straffområdet. Väl där kan han på sitt eget patenterade vis vända bort försvararen och avlossa ett ganska löst, lågt avslut som letar sig förbi Magnus Berglöf som nog ska rannsaka sig själv efter det målet.

Efter målet föll ÖIS tillbaka en aning men tappade ändå inte kontrollen över händelseförloppet och förutom några försök till omställningar lyckades grönsvart inte få till några kvalitativa chanser över huvud taget.

I den 83:e minuten kombinerar ÖIS väldigt vackert på liten yta vid mittplan. Stellan Carlsson, Björn Anklev och Jakob Lindström spelar retfullt enkelt på ett tillslag sig förbi Gaispressen. Det hela mynnar ut i att Anklev får gott om tid i högerkorridoren och kan skicka in ett stenhårt lågt inlägg som nyinbytte Anton Henriksson stångar in vid den bortre stolpen.

Magnifikt vackert.

Anton fick efter målet lite feeling kom i den 85:e minuten i samma läge som Paulson vid sitt mål och kunde därifrån avlossa ett skott som skruvades näst intill perfekt förbi Magnus Berglöf men tyvärr träffade stolpen.

I den 86:e minuten fick han ytterligare en chans från samma kvadratmeter. Denna gång i ribbans underkant. Det kunde blivit ett alldeles magnifikt hat-trick om han hade haft marginalerna på sin sida. Nu fick han dock nöja sig med ett mål.

I den 89:e minuten kunde Gais frisparksmåla som tröst genom Kerion Cadogan. Men det blir inget mer än så och kvällen är räddad.

Vi vann ju mittfältet på knock out.
    Gajsarna såg trötta ut i 2a (nedtränade är säkert en klassisk bortförklaring)
    Låt inte detta bli ett nytt AIK- syndrom bara

4. 22 februari, 2015 @ 11:30 Axel

Så jävla underbart att verkligen KROSSA Gais i denna match. 93 minuter av fullständig underhållning från ÖIS sida, när såg man det senast? Väldigt fina kombinationer och ett lugnt och fint passningsspel. Tyckte alla var riktigt bra i denna match och det är svårt att välja ut de man tycker var bäst men mina topp 3 blir: 1. Paulsson – hade fullständig lekstuga på sin kant, gör mål och fixar straff. 2. Lindström – en jävla inställning och man ser hur mycket han brinner för dessa matcher, vinner mycket boll och fördelar den bra. 3. Björk – Iskall i försvaret och en riktig klippa, förlorade han en enda nickduell?

Visserligen skall man inte säga allt för mycket efter en match men man kan ju inte låta bli att drömma. Vi krossar ett lag i Superettan och spelar dessutom en väldigt underhållande fotboll.

5. 22 februari, 2015 @ 12:00 Truls

Vi ska nog ta det lilla lugna. Gais är inte något vidare bra helt enkelt. Det syntes redan förra året och kommer nog få det svårt i SE.
    Öis är bra och var det förra året med. Skönt att Lantz kan få lite feedback på att hans spelide fungerar. Kör vidare på det han tror på. Det är bra. Det är så man vinner mark. Kontinuitet.
    Kul är det i alla fall alltid att vinna över Gais och hoppas det fortsätter så här.
    Också härligt att se att dom rutinerade tar plats och skänker oss trygghet. Andre, Paulsson, Lindström och Ohlsson är framtiden men vi måste också ha stabilitet i nuet och det får vi iom att dessa herrar klivit in. Klingberg och Östling finns dessutom snart att tillgå.
    Underbart.

6. 22 februari, 2015 @ 13:48 Putte

Såg bra ut! Hur ska det inte bli när alla är friska och tillbaka på banan igen! NU KÖR VI

7. 22 februari, 2015 @ 14:42 Marty

Underbar match! Var kan man häckla dom onämnbara?

8. 22 februari, 2015 @ 15:55 Stefan

Skralt med kommentarer från de svartgrönlångrandiga, men en intervju med Per-Ola Ljung ligger ute.

9. 22 februari, 2015 @ 18:18 Snömannen

Nja något motstånd var det tyvärr aldrig och derbykänslan infann sig aldrig när ett oinspirerat GAIS bara ställde ut skorna och ville spela av matchen i snöslasket kanske var dom nöjda att försöka klara 0-0 inte mycket glöd någonstans i det grönsvarta laget inte minst var gamle öisaren Johan Lundgren (Förstörd i Sundsvall?) riktigt seg och kom fel mest hela matchen han passade ju oftare till öisare än gaisare klart det blev lite svårt för honom just i denna match ;-) det kommer bli jämna och hårda derbyn i Superettan mellan GAIS-Kiken skillnaden är säkert inte alls så stora efter Utsiktens alla nyförvärv dessa två GBG-derbyn måste bara ses 2015.

10. 22 februari, 2015 @ 21:42 Axel