Anton Henriksson

Juniorbetonat mot Lindome

Detta har potential att bli det kortaste matchreferatet jag någonsin skrivit. Det har sina förklaringar. Dels på grund av spelarna som ställdes på plan. Men mestadels på grund av matchens kvalitet.

Från start spelade Kristoffer Björk i mål, vilket han gjorde hela matchen till och med. Nypåkritat kontrakt och allt. Backlinjen var följande (från höger, som sig bör): Fredrik Martinsson (född 1997), Daniel Marsfeld (1997), Christoffer (efternamn okänt, född 1998) och Lukas Ullin (1997). Mittfältet var en aning mer rutinerat, men inte mer än just en aning. Victor Rotting, Jakob Lindström, Daniel Berntsen och Anton Henriksson var det som lagt beslag på de platserna. Sebastian Ohlsson och Anton Sandberg Magnusson startade som anfallare.

Första halvlek innehöll ett mål, och tyvärr var det en liten målvaktstavla av Björk där han lämnar straffområdet för att passa en medspelare men istället passar en svartvit Lindome-spelare. Resten fattar ni.

Det där är vad jag har att säga om den första halvleken. Typ. ÖIS hade knappt ett enda välstrukturerat anfall och hade definitivt inga målchanser.

Andra halvlek blev mer målrik, men icke desto mer underhållande. Lindome fick in två bollar till, den ena var genom en lobb på halvvolley inuti straffområdet, där min känsla var att Kristoffer kom snett in i situationen och hamnade på mellanhand. Det tredje och sista Lindome-målet var däremot inget man kunde belasta någon ÖIS-spelare för. En fantastisk läcker dragning som helt ställde ÖIS-försvararen och ett mycket behärskat avslut med vänstern över en chanslös målvakt. Mycket snyggt mål.

ÖIS gjorde också mål, och det genom Anton Henriksson. Det känns alltid förmätet att skriva eller säga saker i stil med: ”Det har jag sagt hela tiden” eller ”Det såg jag från första början”. Men jag måste bara säga att denne Anton Henriksson har något. Något har han. Och det har jag sagt från dag ett, dag ett som i min värld var hans första match, nämligen den mot Grundsund i just Grundsund. Jag kan inte sätta fingret än på exakt vad det är han har. Om det är det att han alltid verkar nosa upp målchanser (en måltjuvsegenskap som man aldrig någonsin skall underskatta), och väldigt ofta dessutom sätter dit bollen. Eller om det är det att han nog är bättre på många delar i spelet än vad han faktiskt ser ut att vara vid första anblick. Jag vet inte ens om det är någon av dessa saker. Men det är något. Hoppas att det fortsätter så.

I övrigt. Andra halvlek spelades i stort sett med en hel junior-elva från ÖIS sida, vilket märktes då vi inte riktigt mäktade med att skapa ett tryck mot Lindomes försvar. Lindome var lite större, lite starkare och lite bättre och vann med 3-1.

Så avslutar vi en kort matchrapport från en kylig och blåsig ÖIS-gård.


'Juniorbetonat mot Lindome' have 7 comments

  1. 10 mars, 2015 @ 23:25 Hinken

    Har jag inte fel så hoppade Adam Andrrsson, född år 2000, in inför andra halvlek. Spännande!

    Någon som vet något om Joel Mumbongo? Är han kvar i klubben eller har han lämnat för Häcken?

    Svara

  2. 11 mars, 2015 @ 00:02 Jonas Gabrielsson

    Det är inte särskilt märkligt att ett juniorbetonat ÖIS förlorar mot ett mittenlag från division två, det konstiga är väl att man tar med tio juniorer i en A-lagsmatch istället för att matcha in 3-4 stycken åt gången. Men eftersom ÖIS tog det drastiska beslutet att lägga ner sitt U19-lag inför denna säsongen så har man inte möjlighet att matcha ett äldre juniorlag mot seniorer från division två eller tre. Det finns inget annat lag i Superettan eller Allsvenskan förutom Helsingborgs IF som har valt denna varianten och Sveriges bästa klubb, Malmö FF har ju verkligen visat att det är utvecklande för unga spelare att spela mot andra juniorer i U19-serien. När ÖIS U19 mötte Malmö FF U19 i augusti 2013 ställde skåningarna bl a upp med Pa Konate, Johan Hammar, Erdal Rakip, Benjamin Annan Fadi och Mirza Halvadzic. Flera av dessa spelare har nu spelat i allsvenskan och även varit med i Champions League! Helsingborg har i dagsläget inget U19 lag men å andra sidan slussar man in sina äldsta juniorer i farmarlaget HIF Akademi som spelar i division 2.

    Naturligtvis är jag medveten om att ÖIS ligger långt efter Malmö och Helsingborg i fråga om resurser och ekonomi men principen är densamma. Vi spelar i divison ett och om ÖIS haft ett farmarlag likt HIF i division tre eller fyra hade det kanske varit en intressant lösning men nu finns det ju inget sådant lag att få matchträning i utan det enda som återstår är reservelit Göteborg där man främst kommer ställas mot juniorer från Sävedalen, Lerum och Jonsered. Tanken att man skall utvecklas genom att spela seniorfotboll är väl bra men om det inte finns lämpligt motstånd faller tanken ganska platt. Det finns dessutom en överhängande risk att flera juniorer inte kommer få så många matcher i år då de spelare från A-laget som inte spelar regelbundet behöver få speltid i resev Elit. Men eftersom man skall satsa på sina juniorer i år till skillnad från förra året så kanske man låter juniorerna gå före A-lagsspelarna i uttagningen till U21-matcherna?

    Att låta flera juniorer göra A-lagsdebut samtidigt känns mest som ett ”spel för galleriet” och ett sätt för klubben att säga att man satsar på sina ungdomar. Jag är väldigt positiv till att man satsar på sina egna spelare men jag kommer nog aldrig förstå hur man kan göra en seriös ungdomssatsning samtidigt som man lägger ner sitt U19 lag…..

    Svara

    • 11 mars, 2015 @ 09:42 Harry

      Helt riktigt Jonas, vad Öis försöker göra nu är att rädda sitt dåliga rykte som man fick när man sparkade iväg flera juniorer i november 2014. De fick lämna p.g.a. dålig inställning och attityd.
      ”Konstigt” nog så kan man hitta flera av dessa spelare i Utsikten, Torslanda, Ljungskile med flera klubbar.
      De som fick gå var de killarna som vågade öppna munnen och kritisera Örjan Glans och även i viss mån Hans Gren där man ifrågasatte vår/höst 2014, här skulle man kunna ta upp hur mycket som helst hur det gick till men det är bara att kostatera att det är beklämmande hur två ledare behandlade juniorerna.
      När man sedan sökte information på ÖG slog alla tillbaka och ingen ville ta på sig något, MEN man hade varit med och pratat om U19 men inte varit med att ta beslutet.
      Vi vet att Hans Gren var med och tog beslutet men även Niklas Allbäck hade ett finger med i spelet (tyvärr).

      Att juniorer skall få speltid i U21 är möjligt men hur mycket, focus har alltid tidigare legat på A lagspelare att de i första hand skall spela. Det är möjligt att man tänker om men jag har svårt att tro på detta. Kan även konstatera att Reserv Elit inte är någon bra eller utvecklande serie, detta med tanke på resultaten från förra året.
      Tanken på att Öis skulle ha ett lag i en lägre division (Öis utveckling) skulle vara en utmärkt idé att låta juniorer få känna på seniorfotboll och utvecklas.

      Öis säger också att man skall bygga upp en plattform för ungdomsakademin och få fram unga och bra spelare. Frågan är bara hur det skall gå till då alla resurser läggs på att få upp A laget på högre nivåer.
      Skulle Öis misslyckas under 2015 att ta steget upp kommer detta medföra ännu större problem för Öis ungdomsakademi.

    • 11 mars, 2015 @ 19:40 Conny

      ”Spel för galleriet” är väl en alltför negativ syn.
      Om man vill genomföra en förändring kan vi vill försöka att se denna matchen som början på något nytt!
      Kul att flera killar fick chansen – fler sådana här tillfällen tack!
      Någon gång måste pratet om att öis inte satsar på ungdomar ändras. Fjolåret var kulmen på en trist tid.
      Fr o m nu kanske vi kan bidra med att både öis visar att man ger de unga chansen och att det sprids i Gbg-området att sällskapet har verkligen förändrats till det bättre.

      Brr om ursäkt om någon tar illa upp för att jag försöker vara positiv och förhoppningsfull.

      /Conny

    • 11 mars, 2015 @ 22:42 Jonas Gabrielsson

      Hej Conny! Jag förstår att uttrycket ”spel för galleriet” kan uppfattas som negativt och gnälligt. Men det är så jag uppfattar det och om man vet hur U19 har behandlats de två senaste åren så har jag svårt att tolka gårdagens agerande på något annat sätt. Men visst kan man se det som ett tecken på en förändring och att man helt plötsligt har ändrat inriktning och synsätt på hur man skall utveckla juniorverksamheten.

      Dock måste man vara medveten om att verksamheten i U19 fungerade otroligt dåligt förra året och att flera spelare behandlades fruktansvärt illa i samband med att seriespelet avslutades. Ingen i föreningen klev fram och tog på sig ansvaret utan man kickade flera killar utan förvarning med hänvisning till ”dålig attityd” och la ner U19 fyra dagar efter den sista seriematchen. ÖIS agerande spred sig snabbt till andra klubbar i stan och gav föreningens juniorverksamhet dåligt rykte. Personligen tror jag det kommer ta tid att bygga upp förtroendet igen och det behövs nog mer åtgärder än att låta tio juniorer spela en A-lagsmatch mot Lindome.

      Men du har helt rätt i att man måste titta framåt och släppa det tråkiga som har varit och förhoppningsvis blir det bättre i framtiden. Avslutningsvis så tycker jag inte att du skall be om ursäkt för att du är positiv och förhoppningsfull inför framtiden, det är aldrig fel att vara positiv men jag hoppas samtidigt att du har förståelse för att det är många som fortfarande är ledsna och besvikna över hur ÖIS har behandlat många av sina juniorer det senaste året. / Jonas

    • 12 mars, 2015 @ 15:42 Harry

      När man sparkat alla juniorerna gick Öis ut på sin hemsida och tackade alla spelarna och man hade en ambition att följa upp dessa spelare som lämnat (lämnat).
      Med tanke på vad som hände under 2014, så har jag väldigt svårt att tro att man på ÖG skulle komma på tanken att följa upp dessa spelare.
      Om någon av dessa spelare skulle blomma upp och Öis skulle visa ett intresse igen för någon, så skall det nog väldigt mycket till för att man skulle komma tillbaka till en klubb, där 2014 var ett bortkastat år, spelmässigt och utbildningsmässigt samt hur man blev behandlad.

      Kniven i ryggen på U19 var när man flyttade upp Sören Börjesson sommaren 2013 till A laget, efter detta la man över allt på Johan Mattson som gjorde ett bra jobb men fick ingen hjälp.
      Strax före midsommar 2013 spelade U19 mot IFK där man gjorde en mycket bra match trots förlust.
      I detta läge låg Öis strax över mitten av tabellen och det skilde bara några få poäng mellan Öis och IFK.
      När serien startade upp igen gick det raka vägen ner i det svarta hålet, spelare som Henke och Carl H var juniorer men fick inte spela med U 19, detta trots att de inte fick någon speltid i A laget samt att det spelades väldigt få matcher i U21.
      Med facit i hand handlade detta om ekonomi, man ville inte ha kvar laget i juniorallsvenskan och det blev som man ville, laget åkte ut.

      2014, ja det vet alla hur detta slutade och hur man agerade. Öis har fått mycket negativ kritik för detta från många håll och det kommer att ta tid att bygga upp detta igen om man skall lyckas få fram en ungdomsakademi på sikt.
      Jag fick varningssignaler på ÖG hösten 2011 men tänkte att detta inte kan stämma, kan bara konstatera att på några har man spolierat denna del av föreningen. Det känns som att det på ÖG finns ett fåtal personer som styr och ställer, de övriga får ställa in sig i leden oavsett vad man tycker.
      Det finns något i Öis som inte fungerar, kommunikation och information allt från A-lag och ner.
      Kan man inte lösa detta så kan man heller aldrig lyckas att bygga upp föreningen igen.

      Jag har uttalat mig tidigare på SD om våra unga spelare och jag ställer mig inte bakom en spelare utan alla som fick gå, man behandlar inte unga spelare på detta sätt, fegt och ovärdigt var det som Öis gjorde.
      Varför det gick som det gick handlare mycket att de sista åren har det legat full focus på att lyfta upp A laget till högre nivåer och man har helt enkelt inte brytt sig om ungdomsakademin.
      Frågan är vad blir priset i slutändan om inte Öis tar steget upp 2015…………….

      Sören har fått tagit emot en hel del skott på SD de sista åren men jag vill påstå att var det någon som hade koll på killarna så var det Sören. Han hade killarnas förtroende samt kunnande och han låg inte bakom att lägga ner U19.

      Min förhoppning är givetvis att Öis skall komma tillbaka och laget skall lyfta en serie 2015, men jag tror inte det blir lätt att vinna serien i år, tror Öis får svårt (hoppas jag har fel).
      Givetvis hoppas jag även att ungdomsakademin skall bli bättre.

      Jag har varit Öisare sedan liten grabb och stöttat förening i framgång, motgång och med pengar, men tyvärr så har jag fått nog av detta då jag sett hur det gått till.
      Jag kommer att följa junior/pojk fotbollen men kommer aldrig mer sätta mig på läktaren och titta på en match med A laget.

      PS. Ser nu på Felix inlägg, En uppgift för Carl Corneliusson, under eget ansvar gällande U19.
      Från Öis sida (inte Felix) lägger man allt på att det var killarnas fel att det gick som det gick.
      Vill bara påpeka att det är så dåligt från Öis sida att skylla på killarna.
      Stå för vad ni gjort och skyll inte på spelarna.
      Det är så viktigt att ha bra tränarutbildningar men en sak glömde man, ett BRA ledarskap, information och kommunikation.

  3. 11 mars, 2015 @ 09:18 Årsmötet?

    Hur gick det på årsmötet. Kunde inte närvara.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se