Image-5

Fötterna talar för ÖIS mot Eskilsminne

Bortapremiär mot ett av seriens tippade bottenlag, i Marcus Lantz hemstad efter en förkrossande seger i hemmapremiären. Bättre förutsättningar för en bortamatch i den här serien är svåra att hitta.

Skadelistan

Vi gör väl som vi brukar och inleder denna text med en genomgång av skadelistan som inte är speciellt lång. William Atashkadeh som avstod premiären på grund till följd av magsjuka tränade utan problem och sitter med på bussen ned till Helsingborg. Om han startar är dock oklart då George Mourad har ett stort förtroende hos tränarstaben, är lagkapten och ingick i det vinnande premiärlaget.

Dessutom tränar Oskar Wallén allt mer intensivt och enligt egen utsago är han tillbaka och spelar matcher innan sommaruppehållet. Vi har dock under försäsongen sett flertalet exempel på att ÖIS inte tar några risker med skadade spelare längre. På dagens träningspass deltog Oskar ohämmat i uppvärmning, skott- och passningsövningar. Han undviker dock fortfarande de moment där kroppskontakt ingår.

Anton Sandberg Magnusson som lidit av en fotskada är nu tillbaka i träning såg under dagens pass inte märkbart hämmad ut. Detsamma gäller Adam Rosén som i torsdags spelade sin första match på sju månader med U21-laget. Enligt folk på plats såg han bra ut i den matchen och dagens träning vittnade inte om något annat.

Ingen av de två ingår dock i matchtruppen mot Eskilsminne.

Fötterna

Det finns ett antal genomgående teman i årets trupp. Ett är att den är ganska kortväxt, två är att den är lite väl offensivt balanserad och det tredje är att det finns väldigt många bra fötter i laget. Något som inte minst visade sig i inläggsövningarna under dagens träning. Hannes Sahlin och Hampus Bohman slog inlägg från vänster och Robin Ingvarsson slog inlägg från höger tillsammans med Björn Anklev.

Alla fyra slår inlägg som håller hög klass. Hampus Bohman, vars förmåga jag själv tvekat en aning kring, går numera från klarhet till klarhet. I matchen mot Husqvarna höll hans inlägg hög klass och även om han inte besitter samma snabbhet som Jacob Ericsson så har han tillräckligt tempo och teknik för att kunna ta sig förbi försvararen och få utrymme för sin vänsterfot och radade under dagens träningspass upp det ena perfekta inlägget efter det andra.

Vad Robin Ingvarsson och Björn Anklev går för vet vi redan men det tål att påminnas om vilken täckning som finns på den positionen. Det är oförskämt bra.

Men det finns fler bra fötter i truppen. Andreas Östling är många gånger en ren njutning att se och även om hans tillslag ännu inte visat sig generera speciellt många mål kan det mycket väl bli så ju längre säsongen lider. Första halvleken av premiären innehöll som Marcus Lantz uttryckte det, ”Ett bombardemang utan dess like” och det var också så båda målen kom till. Skulle det bli så att Jakob Lindström börjar skjuta på match som han gör på träning så kan bli ett reellt hot för motståndarna utanför straffområdet där han ganska ofta får lägen att avlossa skott, men sällan gör de. Lägg dessutom till Niklas Klingberg som med sin frispark i genrepet mot Skövde visade vad han går för.

Förutom fina fötter på mittfältet har laget en spelskickligare backlinje än på länge då ytterbackarna samt Fredrik Björk och Hannes Sahlin allihop klarar av att både hantera boll i trängda lägen samt att så såväl långa som korta uppspel med ackuratess.

Mot Husqvarna kom båda målen och de flesta av chanserna på skott ifrån distans. Med så många känsliga fötter i truppen borde matchen mot Eskilsminne innebära än laget klarar av att i ännu större utsträckning spela ut motståndarna. Skulle inte lyckas med detta finns dock alternativ med så mycket skottkraft och inläggskvalité i startelvan och det är ännu ett argument för att laget har goda chanser att lyckas i år. Den individuella kvalitén är så hög i truppen att man kommer klara av att bemästra olika typer av matcher och den individuella skickligheten kommer kunna vara avgörande när spelet inte fungerar.

Startelvan

Marcus Lantz är den mest svårlästa av de tre tränare (Roberto Jakobsson, Hans Prytz och Marcus Lantz) som hållit i taktpinnen under min tid som skribent på Sambadefensiv.se. Det är väldigt sällan träningen innan match ser sällan annorlunda ut än träningarna mitt i veckan och några övningar där startelvan utskiljer sig är sällsynta. Därför blir det lite av en gissningslek när startelvan ska tas fram. Here it goes:

Fredrik Andersson

Björn Anklev  – Fredrik Björk – Hannes Sahlin – Hampus Bohman

André Nilsson – Jakob Lindström – Niklas Klingberg – Daniel Paulson

George Mourad  – Sebastian Ohlsson

Startelvan borde bli densamma som i premiären. Den enda spelare som hänger aningen löst i denna samling just nu är förmodligen George Mourad som inte imponerade i premiären och som haft en tung försäsong. Med de inläggsfötter som finns hos båda lagets ytterbackar är Georges huvudspel dock ett argument för att han ska finnas längs fram i banan för även om Sebastian Ohlsson imponerade med sitt huvudspel under dagens träning har han inte den tyngd som George besitter i luftrummet.

Bakom George står dock William Atashkadeh som stampar, frustar och sliter sitt hår. Med tanke på vad han har visat under försäsongen borde en plats i startelvan snart vara hans. Imorgon är han åtminstone med i matchtruppen. Hans inträde i matchtruppen betyder att Victor Rotting lämnas kvar i Göteborg och den värvningen ter sig allt med märklig för varje dag som går.

Varför man inte valde att låta en junior sitta på bänken de matcher det behövdes istället för Victor Rotting ter sig än mer märkligt för varje dag som går. Då spelaren ifråga uppenbarligen inte är tänkt att användas i någon större utsträckning spelar ju inte kvalitén på spelaren i frågan någon större roll. Om han kommer användas över huvud taget kommer det troligtvis vara som yttermittfältare. En position han inte passar speciellt bra i.

I övrigt är startelvan numera ganska självklar. Även om jag själv och många med mig föredragit att ha både Robin Ingvarsson och Björn Anklev på planen samtidigt så är det svårt att ha några synpunkter på kvalitén. På varje position i elvan finns en spelare som är bland de bästa i serien på den valda positionen.

Mot Helsingborg

Resan till Helsingborg är en av de jobbigare resorna under året då den innebär att du som resenär troligtvis kommer behöva säga till dina vänner att du ska spendera söndagen i Helsingborg varpå konversationen kommer se ut på följande vis.

– Åh, fan. Men Olympia är rätt nice ändå!

– Nej Harlyckans IP, Eskilsminne.

*Tystnad, alternativt hånfullt skratt*

Men misströsta ej kära ÖIS:are. Eskilsminne förlorade premiären med 3-2 mot Trelleborgs FF och är bottentippade. Visserligen gjorde Helsingborgsfostrade Emil Åberg två mål i premiären och följde upp den framgångsrika höst han hade när han sköt klubben upp i Division 1 förra året efter att ha anslutit under sommaruppehållet. Mot ÖIS ska hemmalaget dock inte ha en chans. Allt annat än tre poäng i bortapremiären är ett misslyckande.

Robin Kacaniklic startade sin första seriematch i den blågula tröjan förra helgen men blev utbytt med en kvart kvar. Att läsa av referaten är Kacaniklic en del av startelvan i sin nya klubb och lär därmed starta i söndagens drabbning mot sitt gamla lag och blir därmed en av två spelare att hålla koll på tillsammans med Emil Åberg.

Men det spelare ingen roll.

ÖIS är lite finare, lite bättre, det enda rätta.

Nu åker vi!


'Fötterna talar för ÖIS mot Eskilsminne' have 9 comments

  1. 18 april, 2015 @ 22:34 Joel Olsson

    Jag tycker Atashkadeh borde vara förstavalet istället för Mourad för tillfället, det syns att George vill men han lyckas inte med sitt spel tyvärr..

    Blir spännande hur Lantz väljer att göra, tycker han att det är värt att ta bindeln från Mourad?

    Svara

  2. 18 april, 2015 @ 23:38 Douglas Cartland

    ”Den enda spelare som hänger aningen löst i denna samling just nu är förmodligen George Mourad som imponerade i premiären och som haft en tung försäsong.” Jag antar att du menar ”inte imponerade”, Felix?

    Svara

    • 19 april, 2015 @ 00:35 Felix Jonsson

      Självklart är det så. Ändrat nu. Tack för påminnelsen.

  3. 18 april, 2015 @ 23:44 Svartfisk

    Tycker nog Anklev borde gå upp på mittfältet på Andrés bekostnad och att Ingvarsson då tar plats som högerback. Högerkanten var inte synkad och Nilsson fick inte mycket uträttat.

    Svara

    • 19 april, 2015 @ 11:49 Johan

      precis min tanke.

  4. 19 april, 2015 @ 07:25 Sektion LM

    Mourad må vara tung och bra på huvudet, men faktum är att han inte hinner med det snabba passningsspel som ÖIS spelar nu. In med Atashkadeh så får vi 11 man som spelar enligt samma spelidé.

    Svara

  5. 19 april, 2015 @ 10:50 Lanslarke

    Den här matchen känns betydligt svårare än den i premiären. Nykomlingar på bortaplan i början av serien kan ofta bli riktigt svårt. Dessutom luktar det underskattning lång väg.
    Om ÖIS spelar på topp finns det ändå goda chanser till poäng. Om man tar med sig nonchalansen från onsdagens andra halvlek blir det däremot förlust.

    Svara

  6. 19 april, 2015 @ 14:12 1887 Örgryte

    Någon som vet om match sänds på nätet?

    Svara

  7. 19 april, 2015 @ 18:20 Baldrick

    En sån dag igen. Känns igen. Var INTE på plats, men från det lilla jag hört om matchen idag så luktar det OH borta och Utsikten borta anno 2014. Är det ingen och då menar jag ingen som scoutat motståndaren? Med vårt material så ska vi en dålig dag vinna med uddamålet. En usel dag är det kryss. En förlust ska inte behöva ske och inte på detta sätt. Vi gör alltså mål på straff. Jag ser fram emot dagens undanflykter från Lantz. Jag tror jag vet vad han kommer svara. Poängförlust borta mot typ Oddevold händer. Likaså kan andra tapp ske. Men idag finns inga ursäkter. Han har coachat hösten i SE 2013 och hela 2014 (inkl kval). Två försäsonger. Materialet är kvalitativt och rutinerat. Vi har i princip vårt bästa lag tillgängligt. No more bullshit! Det enda som kan föras fram till hans försvar är att motståndaren gjorde en bra match även mot TFF (2-3). That`s it! Det luktar mellansäsong och femteplats…..

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se