10806211_10152822887740540_7786543553699619734_n

AIK-dom påverkar ÖIS

Idag kom beslutet i Riksidrottsnämnden. AIK straffas inte för supportrarnas användande av pyroteknik i matchen mot Hammarby i Svenska Cupen i våras. En dom som mycket väl kan ha inverkan på hur ÖIS straffas för bränningar i framtiden.

Enligt nya direktiv inför säsongen 2015 skulle klubbar som fått sitt säkerhetsarbete godkänt inte kunna få böter. När det ansågs att klubbarna gjort sitt bästa för att förhindra incidenter skulle alltså klubbarna inte kunna få reprimander. Dessa direktiv gick dock disciplinnämnden emot när man krävde AIK fotboll på 175 000 för bristande visitering samt 25 000 för att klubben inte lyckats hålla gångarna fria från folk. AIK valde att överklaga och beslutet gick vidare till Riksidrottsnämnden.

Idag kom domen och AIK frias från de böter Disciplinnämnden yrkat på. De enda böter klubben tvingas betala är  de 25 000 kronor disciplinnämnden krävt för att klubben inte lyckats hålla gångarna fria från folk. Ett både rimligare och lindrigare straff för Solnaklubben.

”MEN SKRIV OM ÖIS FÖR HELVETE!” skriks det i stugorna. Då skulle jag bara vilja meddela att detta i allra högsta grad handlar om sällskapet också.

Denna dom kommer med stor sannolikhet fungera som måttstock för framtida beslut i liknande ärenden. Efter ett antal bränningar den här säsongen har ÖIS haft potentiella böter liggandes. Beslut kring dessa har dock inte tagits då domen i ”AIK-fallet” inväntats. Förhoppningsvis kan man nu pusta ut då domen tyder på att om klubben sköter säkerheten i den mån man kan av kommer inte böter falla. Därmed risken för ÖIS-böter vara mindre.

Visserligen har fotbollsförbundet visat tidigare att konsekvens inte alla gånger är ett ledord i deras verksamhet men med största sannolikhet är beslutet i ”AIK-fallet” till ÖIS fördel.

Vill ni läsa mer om domen så skriver Expressens Daniel Sjöberg bra här.


'AIK-dom påverkar ÖIS' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se